«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 25 квітня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 25 квітня

07:29,
26 Квітня 2022
2320

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 25 квітня

07:29,
26 Квітня 2022
2320
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 25 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 25 квітня
«Азов» не здається через «страх розстрілу», Міноборони «розпродає» зброю, українці «утримують в заручниках» іноземних моряків у Маріуполі, фейковий «чатбот СБУ» та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. За наказом командувача Нацгвардії на українських військових, які здаються в полон, «чекає розстріл». Анонімні телеграм-канал знайшли причину, чому військові Маріуполя не хочуть здаватися в полон: у мережі поширють якийсь «наказ» командувача Національної гвардії України, згідно з яким рядовому, сержантському і командному складу Нацгвардії нібито категорично забороняється переходити на бік супротивника і здаватися в полон. Інакше на них буцімто «чекає розстріл».

Фотокопію цього документа нібито виявили на телефонах військовослужбовців, які здалися в полон. Російські пропагандисти пишуть, що ця знахідка цілком пояснює, чому українські військові, зокрема, бійці полку «Азов», відмовляються здаватись.

Поряд із цим, російські ЗМІ пишуть, що нібито «українські військові розгубили бойовий дух» і почали масово добровільно здаватися в полон. Цьому насамперед нібито сприяють відео, де українські військовополонені розповідають про «поважне ставлення» до них з боку російських військовослужбовців. StopFake доводить, що ця інформація, як і «документ», що поширюється в мережі, є фейковими. Немає жодних таємних наказів про «розстріл на місці» українських військовослужбовців, які вирішили добровільно здатися в полон. Дезертирство, як і добровільна здача в полон, карається відповідно до норм українського законодавства — Кримінального кодексу України.

Що документ, який поширюється в мережі, — фальшивка, свідчить невідповідність структури «наказу» нормам оформлення документів у системі Міністерства внутрішніх справ, куди входить Нацгвардія. За формальними ознаками — відсутня назва наказу, замість ініціалів посадовця вказано ім’я, присутні орфографічні помилки та інші огріхи в оформленні документу. До того ж, підписав наказ не «командувач», як повідомляється, а його заступник. Крім того, зміст документу прямо суперечить законодавству України (ст. 408, ст. 430 ККУ), що унеможливлює його надходження на підпис посадовцю — документ просто не пройшов би попереднього погодження.

Заяви російських пропагандистів про те, що воїни полку «Азов» не здаються в полон через страх бути розстріляними, є абсурдом. Раніше полк «Азов» неодноразово заявляв про те, що захисники Маріуполя не здаватимуться в полон, як цього вимагає від них Росія.

Слова заступника командира українського полку «Азов» Святослава Паламаря про ставлення «здачі в полон» можна послухати у випуску подкасту «Русскій фейк».

Фейк. Українські військові «тримають у заручниках» іноземних моряків з Маріуполя. Прокремлівські пропагандисти звинувачують українських військових в тому, що ті тримали в заручниках екіпажі іноземних суден після того, як «навмисно потопили» їхні судна. Але після ракетного обстрілу з боку Росії саме окупанти викрали моряків й досі утримують на окупованих територіях Донеччини і Луганщини, повідомляє StopFake та спростовує твердження пропагандистів. З початку боїв у Маріуполі в облозі опинилися й іноземні судна, які на той час перебували в місцевому  порту. Наразі порт контролюють окупанти, а епіцентром запеклих боїв досі залишається металургійний завод «Азовсталь», який знаходиться у припортовій зоні. У Маріупольському порту були заблоковані 6 цивільних суден з різних країн. За даними спеціалізованого видання Black Sea News, мова йде про кораблі Tsarevna (Болгарія) під мальтійським прапором, Blue Star I (Україна) під панамським прапором, Azburg (Мальта) під домініканським прапором, Azov Concord (Туреччина) під мальтійським прапором, Smarta (Мальта) під ліберійським прапором, Lady Augusta (Ліберія) під прапором Ямайки.

Після встановлення контролю російськими військовими над припортовою зоною пропагандисти почали казати, що українські військові начебто замінували акваторію, навмисно потопили цивільний корабель, а екіпаж іноземних суден взяли в заручники. Також пропагандисти стверджують, що наявність українських протикорабельних мін в порту українського міста начебто якимось чином доводить, що іноземних моряків тримали в полоні українські військові.

Але Болгарська влада спростувала заяви росіян щодо захоплення суден, одне з яких — болгарське. Софія категорично відкинула спроби пропагандистів звинуватити Україну в насильному утриманні екіпажу судна Tsarevna. «Болгарська влада спростовує повідомлення в російських ЗМІ, що болгарське судно Tsarevna, яке знаходиться в Маріуполі, захоплене українськими частинами», – пише Болгарське радіо, посилаючись на Міністерство внутрішніх справ.

Українська омбудсманка Людмила Денисова розповіла, що в російському полоні досі перебувають 42 члени екіпажів цих цивільних суден. Мова йде про моряків з затопленого домініканського корабля Аzburg, а також з Smarta та Blue Star-1. За словами Денисової, капітан судна Аzburg повідомив, що російські військові змусили екіпаж його судна пройти «перевірку» у фільтраційному таборі у селищі Мангуш поблизу Маріуполя й зараз моряки перебувають в окупованому Донецьку. Втім російська пропаганда продовжує називати викрадення людей  «визволенням». 

Фейк. Поки українські військові гинуть від нестачі зброї, Міноборони буцімто «розпродає її закордон», стверджують пропагандисти. У соцмережах поширюють дописи про хитру схему розпродажу бронеавтомобілів, гранат, гвинтівок, автоматів і навіть бронежилетів до країн Африки відповідно до постанови Кабміну №1919. Про такі повідомлення пропагандистів пише StopFake.

У дописах також є фейкова «фотокопія» відповіді Міноборони України, нібито отриманої на депутатське звернення щодо реалізації надлишкового військового майна Збройних Сил України. Цей документ начебто доводить катастрофічні масштаби продажу українського озброєння за кордон у 2021—2022 роках. Поля з інформацією про те, хтось і коли надіслав запит, навмисно приховані.  

StopFake, по-перше, звертає увагу, що згадана постанова за 2000 рік регулює порядок продажу пошкодженого та невідновного майна, тобто нічого з переліку згаданого у повідомленнях пропагандистів. По-друге, про підробку відповіді Міноборони на запит може свідчити низька якість оприлюдненого зображення, відсутність необхідних віз на документі, сумнівна адреса запитувача і — вже коронне — вказані російською мовою прізвище та ініціали міністра. 

Нагадаємо, що з початку війни Росії проти України військова техніка, яка мала йти на експорт, була передана на озброєння нашої армії і використовується в боях проти агресора. Тобто Україна використовує всі наявні резерви. Детальніше

Викриття. Новий фейковий «чатбот СБУ» в телеграмі. Служба безпеки України повідомила, що ворог поширив у мережі фейковий чатбот, назва якого на кілька літер відрізняється від назви офіційного чатбота СБУ stop_russian_war_bot. Нагадаємо, у цьому чатботі українці повідомляють правоохоронцям про дислокацію та переміщення ворога, тому пильнуйте кому надаєте важливу інформацію.

Фейк. Міноборони Росії зафіксувало «хіматаку» на російських військових з українського безпілотника. Російські ЗМІ розповсюдили заяву начальника військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Міноборони Росії, у якій йдеться нібито з українського безпілотника скинуто ємність із ампулами і планувалося, що після їх руйнування відбудеться хімічна реакція. StopFake звертає увагу, що російська сторона не наводить жодних вагомих доказів, окрім знайдених раніше дронів, які насправді є сільськогосподарськими мультикоптерами. Пропаганда також маніпулює фактом доставки українцям засобів захисту від хімічної зброї — нібито це доводить намір українських військових її використати, хоча насправді це захист у разі хімічної атаки з боку Росії. Детальніше

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду