«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 21 липня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 21 липня

07:44,
22 Липня 2022
2785

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 21 липня

07:44,
22 Липня 2022
2785
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 21 липня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 21 липня
Зеленський «в реанімації», Ратушний на протестах «в Гонконзі», німців закликають «не митися на зло Путіну» та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Викриття. Російські хакери проникли в ефір кількох українських радіостанцій та поширили фейк про «Зеленського в реанімації». Російські хакери проникли в ефір українських радіостанцій приватного холдингу «ТАВР» та поширили фейк про Зеленського, який начебто «перебуває в реанімації у важкому стані», а обов'язки президента нібито виконує голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Це неправда.

Як повідомляють на фейсбук-сторінці холдингу TAVR Media, ефір радіостанцій зламали російські хакери. «Сьогодні була кібератака на сервери та мережі радіостанцій холдингу. Тепер відповідні служби працюють над розв’язанням цієї проблеми», — йдеться у повідомленні.

Президент Володимир Зеленський особисто відреагував на цей фейк та оперативно записав звернення із кабінету на Банковій, в якому спростував поширену окупантами інформацію. «Сьогодні Росія запустила чергові фейки, що держава не керується президентом Зеленським, бо він знаходиться в лікарні, точніше в реанімації через свій важкий стан. Важкий стан здоров'я. Так ось, знаходжуся я в кабінеті», — сказав він.

З ефіром суспільних радіостанцій — а це «Українське радіо», радіо «Промінь» та радіо «Культура» — все гаразд, жодних ексцесів немає. Це підтвердив член правління Суспільного, відповідальний за радіо і телебачення, Дмитро Хоркін: «Ефірне обладнання і програмне забезпечення захищені та від початку війни максимально убезпечені від хакерських атак. Ну а новини у нас завжди ведучі читали і читатимуть вживу, а не в запису (якраз звуковий файл із записом можна замінити на фейковий)».

Фейк. Загиблий у боях на Сході України київський активіст Роман Ратушний був «бойовиком неонацистом» та «причетний до антиурядових протестів у Гонконзі». Таку інформацію російською мовою активно поширювали у соцмережах починаючи із червня. У повідомленнях стверджують, що Роман Ратушний — «бойовик-неонацист», причетний до антиурядових заворушень у Гонконзі у 2019 році. Все це — неправда. Як пише фактчекерський проект VoxCheck, Роман Ратушний підтримував українські акції на підтримку демократичного руху в Гонконзі, проте немає жодних доказів його безпосередньої участі в протестах в Гонконзі у 2019 році. Також Ратушний не був «неонацистом». Він — київський активіст, засновник та лідер ініціативи «Захистимо Протасів Яр». Воював у розвідці 93 ОМБр, загинув біля Ізюма на Харківщині 9 червня 2022 року. Ратушний підтримував Український центр вільного Гонконгу (FHKC) (Free Hong Kong Center) — незалежний інформаційний проєкт громадської організації «Ліберально-демократична ліга України», спрямований на висвітлення політичних процесів у Гонконзі та китайському демократичному світі. Детальніше.

Під час голосування за перейменування вулиць у місті Києві, яке відбувалося у червні, майже 30 тис киян підтримали перейменування вулиці Волгоградської, що у Солом'янському районі столиці на честь загиблого на війні активіста Романа Ратушного. Також Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що Протасів Яр, за захист якого від забудови боровся Роман Ратушний, залишиться зеленою зоною, як мріяв загиблий український воїн та громадський діяч.

Фейк. Маргарет Тетчер стверджувала, що «якщо плюнути на Росію, вона почистить, якщо Росія плюне, то світ потоне». Таку цитату екс-прем'єрміністерки Великої Британії поширюють у соцмережах російською мовою. Зокрема, у грузинському сегменті фейсбуку. У згадуваній цитаті Тетчекр ніби підкреслюється міць та сила Росії, з якою не варто сперечатися іншим країнам, адже якщо її розізлити, світ просто потоне. Однак Тетчер не говорила подібних слів.
Як пишуть фактчекери з Myth Detector, цитата, яку приписують Маргарет Тетчер, з’являється в російськомовних соцмережах з 2014 року, хоча ні на сайті Фонду Тетчер, ні в інших англомовних і російськомовних авторитетних джерелах знайти ідентичну або навіть схожу цитату неможливо. Відповідно, немає жодних доказів того, що колишня прем’єрміністерка Великої Британії таке говорила. У цих словах зчитується типовий для російської пропаганди елемент залякування, який Росія використовує для того, щоби створити вдавану видимість своєї сили та могутності. Детальніше.

Викриття. У соцмережах поширюють фейкову розсилку від імені СБУ. У повідомленнях, які надходять у соціальних мережах буцімто від імені СБУ йдеться про те, що «в Україні з'являються нові правила комунікації — всі дзвінки будуть записуватись, а також всі месенджери будуть моніторитись». Це — неправда, й СБУ не надсилає користувачам таких листів. Як повідомляють у Центрі протидії дезінформації, мета дезінформаційної кампанії окупантів — дискредитація керівництва країни, а також психологічний тиск на людей. Фейк про те, що в умовах війни всі дзвінки українців прослуховуватимуть, не новий. Таку інформацію ширили з перших тижнів повномасштабного вторгнення, проте жодного офіційного підтвердження цих даних немає. В офіційних відомствах інформацію щоразу заперечували.

Меседж. США спонсорує тероризм надаючи зброю Україні. За даними Центру протидії дезінформації, такий меседж поширюють російські медіа із посиланням заяви російських політиків. Як пишуть у Центрі, такі заяви Росії виникли після того, як Україна почала закликати світову спільноту визнати Росію державою-терористом через вчинені в Україні воєнні злочини.
«У відповідь на таку заяву рашисти поширюють свій меседж з намаганням визнати США спонсором тероризму через їхню підтримку України зброєю та важкою технікою. Заступник голови Ради Безпеки Росії Медвєдєв — сьогодні один із головних пропагандистів Росії. В його заяві також прозвучало, що у терористів і радикалів тепер буде більше смертоносних типів військової техніки. Аналітики Центру вважають, що після подібних заяв не можна відкидати можливість терористичних провокацій, влаштованих Росією. Подібні злочини росіяни можуть вчинити для зменшення чи припинення постачання зброї Україні», — пояснюють у Центрі.

Фейк. У Німеччині створили соціальну рекламу, яка пропонує людям мити лише чотири частини тіла, щоби розізлити Путіна. Дописи такого змісту поширюють у соціальних мережах. До них додають зображення, яке нібито є соціальною рекламою в Німеччині, із закликом мити лише чотири області тіла, «щоб роздратувати Путіна». На картинці також зображено дитину із зазначеними на ній частинами тіла та прапором України й напис: «Мийте тільки ці чотири частини тіла, якщо ви хочете роздратувати Путіна. Воду теж треба заощаджувати заради свободи». Проте це — фейк. В Німеччині не створювали соціальну рекламу, яка спонукає людей митися менше на зло Путіну.

Як пише Stopfake, розширений пошук цієї картинки в інтернеті показує, що вона з'явилася в німецькомовному профілі в Twitter ще 24 квітня цього року з підписом: «2 роки ти повинен був мити руки, щоб не наражати на небезпеку свою бабусю! Тепер 4 частин тіла в душі достатньо, щоб роздратувати Путіна і вплинути на війну! (…) Дивно, наскільки простим став цей світ!» Коментатори в Twitter попросили автора надати першоджерело цього зображення, проте відповіді не було. Подальший пошук цієї картинки призводить лише до публікацій на проросійських акаунтах у соцмережах, які в середині липня почали поширювати інформацію про те, що «у Німеччині німцям пропонують менше митися на зло Росії». Детальніше.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду