«Русскій фейк, іді на***!»  Спростовуємо російську брехню за 11 липня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 11 липня

10:38,
12 Липня 2022
2013

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 11 липня

10:38,
12 Липня 2022
2013
«Русскій фейк, іді на***!»  Спростовуємо російську брехню за 11 липня
«Русскій фейк, іді на***!»  Спростовуємо російську брехню за 11 липня
Армія Росії «знищила» частину бійців, які встановили прапор України на Зміїному, влада та мешканці Харківської області «хочуть до складу Росії», Київ «відключив» газ і світло на Запоріжжі та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Будинок у Часовому Яру на Донеччині, в який потрапила російська ракета, – гуртожиток. В ньому перебували українські військові та іноземні найманці. У кремлівських медіа виправдовують військовий злочин російських окупантів, які ввечері 9 липня атакували житловий будинок у місті Часів Яр Бахмутського району Донецької області за адресою вул. Південна, 4а, внаслідок чого повністю знищено два під’їзди, під завалами опинилися щонайменше 30 людей, серед них дитина, рятувальники виявили 15 загиблих.

Російська пропаганда запевняє, що це фейк, начебто це не житловий будинок, а гуртожиток із військовими та «іноземними найманцями». Як доказ вони наводять фотографію з Часового Яру, опубліковану на каналі у телеграмі голови Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленка. Нібито на фото можна побачити чоловіка, який лежить на ношах у військовій формі, а на відео почути англійську мову.

Як відомо, Москва, попри численні свідчення і докази, щоразу заявляє, що не обстрілює цивільних в Україні, а коли російські ракети атакують житлові будинки, вони розповсюджують брехню, що там перебували українські військові і використовували жителів «як живий щит».

Фейк. «Київ відключив» газ та електрику мешканцям Запорізької області. Таку «новину» про начебто відключене Києвом газопостачання поширили кремлівські медіа з посиланням на депутата Запорізької обласної ради від партії «Опозиційний блок» Євгена Балицького, який перейшов на бік російських окупантів. Росіяни призначили запорізького колаборанта так званим «головою тимчасової громадянської адміністрації» в окупованій частині Запорізької області. Нагадаємо, що це фіктивний орган і «посада», і вони не мають нічого спільного з офіційною українською владою в Запорізькій області. В області справді проблеми з газопостачанням, без якого станом на 8 липня знаходиться 101 768 абонентів у 137 населених пунктах області. Залишаються відключеними від газопостачання 48 населених пунктів Бердянського та Мелітопольського районів через пошкодження магістрального газопроводу на території Донецької області.

7 липня через пошкодження магістрального газопроводу повністю відключено газопостачання 26 населених пунктів (16 760 споживачів) Василівського та Пологівського районів. Але це трапилося не тому, що Київ відключив газопостачання Запорізької області, а через ведення бойових дій з боку росіян, окупацію частини території та недопуск комунальників області через ворожі обстріли проводити аварійно-відновлювальні роботи на місцях пошкоджень, повідомили у Запорізькій обласній військовій адміністрації.

У соціальних мережах також ширять інформацію, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Запорізької областей вимикатимуть електропостачання. Але це — неправда. ПАТ «Запоріжжяобленерго» спростувала повідомлення про відключення енергопостачання на тимчасово окупованих територіях. У компанії наголошують, що жодних умисних відключень електроенергії в Запорізькій області наразі немає та не буде. Аналогічне повідомлення опублікувала пресслужба «ДТЕК Донецькі електромережі». На підприємствах підтверджують, що на певних територіях є проблеми з енергозабезпеченням, але пов’язані вони виключно із пошкодженнями електромереж через воєнні дії або ж складні погодні умови. Однак там, де є можливість, енергетики від перших днів повномасштабного вторгнення працюють цілодобово і якомога скоріше відновлюють електрообладнання.
Всі ці фейки про відключення газопостачання та електрики на тимчасово окупованих територіях переслідують певну мету. У такий спосіб пропагандисти намагаються переконати мешканців тимчасово окупованих територій у тому, що в Україні від них «відмовились» або ж «забули», а окупанти «піклуються» про них. Насправді це не так, Україна готується до повернення і відновлення контролю над усіма своїми територіями.

Фейк: Армія Росії знищила частину бійців, які встановили прапор України на Зміїному. Міноборони Росії у відповідь на оприлюднення відео- і фотопідтвердження встановлення українських прапорів на острові Зміїний поспішило заявити, що «частину військовослужбовців при спробі встановити прапор було вбито, решті вдалося втекти». В українському Генштабі спростували заяву Міністерства оборони Росії і заявили, що група бійців, яка виконала завдання, неушкодженою повернулася на базу в повному складі.

У Командуванні Сил спеціальних операцій української армії повідомили , як проходила операція на Зміїному: вночі 7 липня на підводних носіях до острова підійшли бойові плавці 73 морського центру імені Кошового отамана Антіна Головатого Сил спеціальних операцій. За допомогою спеціального обладнання вони перевірили прибережну зону на наявність протичовнових і протидесантних мін і дали сигнал для продовження операції. Далі на острів зійшли інженери, які розчищали прохід від мінних загороджень і пасток, потім група приступила до виконання завдань: огляду місцевості, фіксації та збору даних про ворожу техніку, озброєння та матеріально-технічні засоби противника, завезені на Зміїний.

Також  в армії підтвердили, що російські судна намагалися завдати удару по українських бійцях, але зробили це, коли група вже залишила острів, і влучили в пірс.

«Група українських воїнів у повному складі, неушкоджена, повернулася на базу», — йдеться в повідомленні. Було оприлюднено фото- та відеодокази того, що операція завершилася успішно.

Речник Оперативного командування «Південь» Владислав Назаров 7 липня також повідомив, що вдосвіта під час авіаційного обльоту та розвідки Зміїного, острів атакували 2 ракетами повітряного базування,  внаслідок чого було суттєво пошкоджено причал.

 

Президент України Володимир Зеленський наголосив у своєму щоденному зверненні, що таким чином відбувся завершальний етап боротьби за Зміїний – встановлення національного прапора. 

За оцінками медіа, вартість втраченої російськими техніки на Зміїному оцінюється в 915 мільйонів доларів. Сам острів було окуповано 24 лютого і повністю звільнено 30 червня.

Фейк. Влада та мешканці Харківської області «хочуть до складу Росії». Таке повідомлення поширила низка російських пропагандистських медіа, зокрема ТАСС, Life, EADaily, «РИА Новости», ОСН, П'ятий канал та інші. Як пишуть фактчекери Stopfake, пропагандисти посилаються на інтерв'ю харківського колаборанта Віталія Ганчева, якого російська окупаційна влада призначила так званим «головою тимчасової громадянської адміністрації» в окупованій частині Харківської області. Насправді жодна влада Харківської області не робила заяв про прагнення регіону увійти до складу Росії. Російські ЗМІ розповсюдили цитату лише прихильника окупантів, колаборанта Віталія Ганчева. Російська влада призначила його «головою тимчасової громадянської адміністрації Харківської області». Однак це – фіктивний орган, як і «посада», і вони не мають нічого спільного з офіційною українською владою. Віталія Ганчева звинувачують у державній зраді та колабораціонізмі (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1 КК України) – йому 21 квітня Харківська обласна прокуратура заочно повідомила про підозру. Пресслужба прокуратури повідомляє, що чоловік добровільно пішов на співпрацю із окупантами.

Заява про те, що мешканці окупованої частини Харківської області бажають приєднатися до Росії, не має фактичних підстав. Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синегубов на початку липня повідомив, що окупанти тимчасово контролюють приблизно 30% території області – частину прикордонних ділянок на півночі та східні райони від Волчанська до Ізюму. Після того, як частина області була окупована ще на початку весни, люди дійсно хочуть виїхати з територій, які тимчасово підконтрольні росіянам, і повернутися в міста, підконтрольні Україні, — повідомляють у Харківській ОВА.

Нещодавнє соціологічне дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке проводилося 13-18 травня 2022 року, показало, що абсолютна більшість громадян, які продовжують проживати на окупованій після 24 лютого 2022 року території, – 82% – негативно ставляться до Росії, і лише 6 % позитивно ставляться до неї.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду