«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 2 червня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 2 червня

07:43,
3 Червня 2022
2231

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 2 червня

07:43,
3 Червня 2022
2231
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 2 червня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 2 червня
«Азовці» мали при собі «золото з ювелірних магазинів» Маріуполя, коли потрапили в полон; цистерну з азотом на комбінаті «Азот» у Сєвєродонецьку підірвали начебто «українські військові»; російські військові «збивають українські БПЛА» «Рейс»Ту-143; у дитячому центрі в Маріуполі «виховували бойовиків»; уряд Болгарії «депортував» понад 30 тисяч українських біженців; у 27 польськомовних телеграм-каналах поширювали контент, що дискредитує українських біженців та просували російські наративи.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. «Азовці» мали при собі гроші та «золото з ювелірних магазинів» Маріуполя, коли потрапили в полон. Черговий фейк поширюють російські медіа про бійців «Азова». Вони стверджують, що саме в бійців полку «Азов», які вийшли з «Азовсталі», з собою були гроші — євро, долари та гривні, а також багато золота. Програма «Вести» навіть зняла сюжет, який має назву «Золото Азова», де поширювали цей фейк, посилаючись на одну-єдину заяву представника донецьких сепаратистів. Жодних доказів існування золота чи грошей він не навів.

Але при цьому в сюжеті є звичайні для пропаганди логічні лакуни. Наприклад, журналіст розповідає, що військові «Азова» начебто всіляко намагалися сховатися серед інших військових та цивільних, які перебували на заводі, а потім покинули його територію та потрапили в полон. Але, як стверджують бойовики, у всіх азовців є «відмінна риса: у кожного з них при собі велика сума грошей, причому долари, євро, гривні та дуже багато золота з бірками». Чому люди, які намагалися «сховатися», мали цю «відмінну рису», причому всі відразу, глядачам не пояснювали.
Це – чергова спроба дискредитувати бійців «Азова», причому зроблена за «зрозумілими» для глядачів каналу лекалами: якщо самі російські військові — мародери та постійно крадуть речі в українських квартирах чи грабують магазини, вони повинні повірити, що і українські військові роблять так само.

Фейк. Цистерну з азотом на комбінаті «Азот» у Сєвєродонецьку підірвали начебто «українські військові». Вибух цистерни з азотом на комбінаті «Азот» у Сєвєродонецьку стався 31 травня, тоді над містом можна було побачити оранжево-коричневу заграву. За даними StopFake, у цей момент у Сєвєродонецьку проходили запеклі бої між російськими військовими та українською армією. За повідомленнями Луганської обласної військової адміністрації та Держспецзв'язку України, у спробі вибити захисників міста з укріпрайону авіаудар по будівлі комбінату «Азот» завдали російські військові. Близько 19:00 із Сєвєродонецька стали надходити перші повідомлення про вибух цистерни з азотом. Як пише StopFake, версія, що наші військові навмисно висадили в повітря цистерну з азотом на комбінаті «Азот» у Сєвєродонецьку, щоб отруйна хмара накрила окуповані території, виглядає недостовірною. У момент вибуху дув зовсім несприятливий вітер, який зніс би отруйну хмару на самих українських військових. Нагадаємо, це вже не перший випадок, коли російська пропаганда намагається звалити злочини російської армії на українських військових. Детальніше.

Фейк. Російські військові «збивають українські безпілотники» «Рейс»Ту-143. Упродовж травня російські медіа поширювали інформацію, що їхні військові масово збивають українські БПЛА «Рейс» Ту-143, — стару техніку, яку виготовляли ще в Радянському Союзі. Як пише проєкт «Без Брехні», 16 і 26 травня Міноборони Росії повідомило, що вони збили по два (разом чотири) Ту-143. Раніше в Ростовській області оголошували, що теж збили нібито українські «Рейси». Проте це — фейк. Як пишуть фактчекери «Без Брехні», остання поява цієї техніки на війні була зафіксована ще в 2014 році, коли ми вперше стикнулись з російським вторгненням й ще не мали сучасного озброєння. «З тих часів стало зрозуміло, що працювати з ними сьогодні неможливо, і вони використовуються лише як навчальні мішені для сил протиповітряної оборони. Жодної згадки з нашого боку про використання "Рейсів" на фронті немає, а ні в новинах, а ні в соцмережах – попри примітність та габарити апарата. Натомість є фіксація збиття українськими військовими російського "Рейсу" або його модифікації», — пишуть фактчекери. Детальніше.

Фейк. У дитячому центрі «Республіка Пілігрим», що працював у Маріуполі, начебто «виховували бойовиків». Таку інформацію поширив представник Росії в ООН Василь Небензя. Він заявив, що військовослужбовці з полку «Азов» вербували дітей від 7 до 18 років та «готували майбутніх бойовиків». Зокрема, за його словами, така робота проводилася і в маріупольскому «Пілігримі». Проте це — неправда. Насправді заклад був центром допомоги дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах. 1 червня вихованці «Пілігрима» провели акцію до Дня захисту дітей у Запоріжжі. Під час акції, за словами радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка, учасники назвали пропагандою слова Василя Небензі, що нібито у дитячому центрі готували «бойовиків». Також вихованці Центру нагадали, що через російську агресію в Україні щодня гинуть діти, й закликали світову спільноту допомогти їх захистити.

Фейк. Росія завдали удару «по Бескидському тунелю». Недостовірну інформацію поширив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Увечері 1 червня Росія завдала ракетного удару по залізничній інфраструктурі Львівщини, через що загинули люди й тимчасово збився розклад руху потягів, які прямували із та на Закарпаття. Того ж вечора Антон Геращенко у своєму телеграм-каналі написав, що удару завдали по Бескидському тунелю, проте голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишин та голова Львівської ОВА Максим Козицький спростували цю інформацію. Сам Геращенко на момент підготовки нашої рубрики не спростував своїх заяв, натомість відредагував пост: в оновленому тексті вже немає згадки про Бескидський тунель. Нагадаємо, в умовах війни надзвичайно важливо користуватися перевіреними джерелами інформації й не поширювати інформації про ворожі удари, якщо вона ще не підтверджена офіційними структурами. Такі фейки шкідливі тим, що сіють панкіку та розхитують ситуацію в суспільстві. Детальніше. 

Фейк. Уряд Болгарії «депортував» понад 30 тисяч українських біженців. Інформація про це з'явилася у соціальних мережах. Такий меседж поширювали російськомовні користувачі. У дописах йшлося, що «за останні тижні уряд Болгарії депортував понад 35 000 українських біженців». На відео, яке додавали до допису, видно, як невелика група людей стоїть на вулиці з багажем. Проте це — фейк. Уряд Болгарії не депортував 35 000 українських біженців. Як пишуть фактчекери проєкту Myth Detector, відповідно до нової системи прийому та розміщення біженців у Болгарії, українські біженці були переселені в готелі та державні установи в різних регіонах країни. Відео, додане до допису, транслювали українські ЗМІ, і замість вигнання українців з Болгарії воно ілюструє роботу нової системи розміщення. Справа в тому, що перший тримісячний етап прийому українських біженців у Болгарії завершився 31 травня. Відповідно до цієї системи болгарський уряд сплачував 40 левів на день готелям, які приймають біженців. У зверненні, опублікованому 13 травня, віце-прем'єр-міністерка Болгарії Калина Константинова розповіла деталі нового етапу переселення біженців. За її словами, інформація, що перший етап завершиться 31 травня, була відома з першого дня. У зв’язку з наближенням туристичного сезону болгарський уряд вирішив переселити українських біженців до державних установ у різних регіонах країни, а не депортувати їх. Нагадаємо, раніше в мережі вже поширювали схожий фейк на цю тему. Однак тоді йшлося, що українських біженців виганяють із готелів у Болгарії через погану поведінку, а не про депортацію 35 тисяч людей.

Викриття. У 27 польськомовних телеграм-каналах поширювали контент, що дискредитує українських біженців та просували російські наративи. Гіві Гігіташвілі та Естебан Понсе де Леон — спеціалісти лабораторії цифрових криміналістичних досліджень (DFR Lab), що працює в рамках американського аналітичного центру «Атлантична рада», виявили 27 польськомовних каналів у телеграмі, які поширювали дезінформацію про біженців з України. Повідомляється, що спочатку кілька каналів публікували контент російською, а з часом перейшли на польську і сфокусувались на поширенні антибіженських, прокремлівських та антивакцинаторських тез. Прикладом може бути відео, опубліковане чотирма каналами. На відео нібито зображена полька, яка каже, що знайшла роботу для українців, але вони відмовилися на неї влаштовуватися й були «здивовані, що їм доводиться працювати в Польщі» і що думали, що «вони отримають все безкоштовно». На думку дослідників, мета каналів — впливати на громадську думку щодо людей, які приїжджають у Польщу з України. Детальніше. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду