«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 травня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 травня

09:27,
2 Травня 2022
2387

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 травня

09:27,
2 Травня 2022
2387
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 травня
Придністровський редактор відхрестився від фейкового тиражу газети із закликами до Путіна «захистити від нападу української армії», «Київ відключив інтернет» на півдні України, беззахисна Росія у Міжнародному суді ООН, кримські татари «одностайно підтримали спецоперацію в Україні».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Маніпуляція. Київ відключив мобільний зв'язок та інтернет на півдні України, включаючи частину Запорізької області. Таку інформацію поширюють російські медіа. У їхньому меседжі йдеться, наче Україна цим відключенням відмовилася від частини території, яку тимчасово окупували росіяни. Це брехня. Насправді це росіяни відключили зв’язок та інтернет в Херсонській та частині Запорізької областей, повідомила Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України у телеграмі. 30 квітня жителі Херсонської та частини Запорізької областей спочатку відчули перебої з інтернетом та мобільним зв’язком, а потім ці послуги зникли на значних територіях. Наразі стало відомо, що причинами відсутності зв’язку стали обриви волоконно-оптичних магістральних ліній та відключення від електропостачання обладнання операторів у цих регіонах.
«Проблеми, які виникли одночасно у всіх операторів мобільного зв’язку, а також у постачальників фіксованих інтернет-послуг, є нічим іншим, ніж черговою спробою окупанта залишити українців без доступу до правдивої інформації про перебіг війни, яку розв’язала Росія проти України; та зробити свою брехливу пропаганду безальтернативним джерелом інформації, як це робиться в самій Росії», – йдеться у повідомленні Держспецзв’язку.

Українська влада завжди виступала за максимальний доступ українців до засобів зв’язку. А Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) при Держспецзв’язку і перед війною, і на початку вторгнення висловив однозначну позицію держави – оператори повинні забезпечити українців зв’язком та доступом до інформації. «Відключення українського зв’язку, так само як і запровадження валюти країни-агресора та примусова сплата податків бізнесом окупаційним утворенням, мають створити принаймні видимість існування нового квазіутворення для внутрішнього російського споживання. І на цьому тлі згодувати росіянам фейкові результати ймовірного фейкового референдуму, – зазначили у Держспецзв’язу. – Україна ніколи не кине своїх громадян напризволяще. Наші захисники вибили ворожі війська з Київщини, Сумщини та Чернігівщини, виженуть і з інших областей. Усі окуповані території у міжнародно визнаних кордонах нашої країни будуть звільнені».

Усіх українців, які перебувають на окупованих районах, просять за можливості переїжджати до інших регіонів. Закликають усіх бути обережними і не наражати себе на небезпеку.

У разі, якщо росіяни відключили українське ефірне мовлення, зв’язок та інтернет, можна слухати «Українське радіо» на середніх хвилях (1278, 1404, 873, 657 кГц), важливо перемкнути на приймачідіапазон у АМ, або якщо це старий приймач — то «СХ», середні хвилі. Також українські телеканали розкодовано на супутнику: супутник: Hotbird 13; частота: 11 219 МГц; поляризація: H (горизонтальна); символьна швидкість: 29 900; корекція помилок: FEC 3/5.

Викриття. У Придністров'ї готували тираж газети із закликами до Путіна «захистити від нападу української армії».  У Росії надрукували «екстрений випуск» газети «Придністров'я», в якому йдеться про теракти та нібито офіційне звернення жителів регіону до президента Росії Володимира Путіна з проханням про допомогу. Про це повідомило оперативне командування «Південь». Про таке повідомив офіцер оперативного командування «Південь» Владислав Назаров.

Також телеграм-канал Nexta Live 30 квітня опублікував нібито сторінку спецвипуску газети «Придністров'я», датовану 2 травня 2022 року. Серед матеріалів – «звернення» місцевих жителів до президента Росії Владіміра Путіна та повідомлення про начебто «численні напади» на регіон.

Там же йшлося і про «десятки вбитих». У «зверненні» місцеві жителі нібито просили його «задіяти армію Росії» у Придністров'ї. Водночас головний редактор видання «Придністров'я» Олександр Карасьов спростував справжність цієї сторінки, заявивши, що це – фейк і подібний спецвипуск видання не готувало, пише молдавське видання NewsMaker.

Впродовж останніх днів у Придністров’ї – окупованому регіоні Молдови – посилились російські провокації. За кілька днів до цього російські військові заявляли, що їхня мета – захопити південь України, щоб мати ще один вихід до Придністров’я. А фейки про начебто українські атаки на об’єкти у Придністров’ї ми з вами розбирали у попередніх випусках нашої передачі «Русскій фейк», її записи ви можете послухати у інтернеті.

Фейк. Кримські татари «одностайно підтримали спецоперацію в Україні». 30 квітня прокремлівські ЗМІ розповсюдили матеріали про те, що кримські татари заявили про «повну підтримку зовнішньополітичного курсу Росії» та «одностайно» підтримали широкомасштабне вторгнення Росії в Україну. Наче кримські татари «готові брати участь у спецоперації в Україні».
За інформацією Stopfake, підконтрольна Кремлю окупаційна «влада» захопленого Криму 30 квітня провела на півострові показний «з’їзд», на якому кримські татари нібито «підтримали» російську агресію проти України. Зі слів голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, для створення «красивої картинки» і міфічної «масовості» Росія силоміць зігнала на «засідання» студентів Кримського інженерно-педагогічного університету, а також працівників бюджетних організацій, у тому числі вчителів. Чубаров наголошує, що цей захід не має жодної політичної ваги і не відображає реальної проукраїнської позиції корінного народу України – кримських татар.
«Єдиною метою, заради якої ФСБ Росії організовує такий “з’їзд”, є імітація підтримки кримськими татарами “політики путіна та спеціальної військової операції” проти України. Власне, “з’їздом”, що проводиться сьогодні, спецслужби Росії черговий раз, але абсолютно безуспішно спробують обдурити світ у тому, що, мовляв, кримські татари демонструють лояльність до політики країни-окупанта і його президента путіна», – повідомив Чубаров. Кримські татари – це корінний народ України, який підтримує територіальну цілісність країни і виступає категорично проти розпочатої Росією війни. Детальніше.

Беззахисна Росія у Міжнародному суді ООН.  Вустами речниці російського МЗС Марії Захарової Москва вже волає , що Верховний комісар ООН з прав людини начебто «використовує фейки для аргументації своєї позиції щодо військових злочинів в Україні… і закликає її керуватися лише перевіреною інформацією».  Так Захарова відреагувала на заяву Мішель Бачелет, що ООН готова поіменно назвати майже 6000 жертв воєнних злочинів в Україні. За словами Бачелет, наразі ООН вже зареєструвала та підтвердила поіменно 5939 жертв серед мирного населення, зокрема 2787 загиблих та 3152 поранених. «Реальні цифри набагато вищі, і мій офіс працює над тим, щоб встановити їх», – наголосила Верховний комісар.

Насправді, як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформполітики України, інформація про злочини Росії в Україні вже настільки перевірена, що навіть офіційні адвокати Росії у Міжнародному суді ООН відмовились її захищати, у тому числі у справах, які розпочала Україна. «Неможливо представляти на майданчиках, присвячених застосуванню права, державу, яка так цинічно його зневажає», – заявив Алан Пелле, професор міжнародного права Паризького університету, який до 24 лютого 2022 року був адвокатом Росії у Міжнародному суді ООН.

У своєму відкритому листі «російським друзям» професор заявив, що «смертоносна атака Росії … розтоптала принципи міжнародного права, які визнаються усім цивілізованим співтовариством», –  повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Викриття. Російський військовий кореспондент зняв постановочний сюжет про боротьбу з українським безпілотником. Російський журналіст, військовий кореспондент Семен Пегов зняв сюжет начебто під Авдіївкою, де російський військовий зенітною установкою збиває український безпілотник. Його поширили у соцмережах. Журналіст на фоні пострілів розповідає про успіхи російської армії. У цю інформацію можна було б повірити, якби не початок сюжету, який, очевидно, Пегов забув обрізати. 

 

Він повертається до військового і подає знак, що готовий включатися.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду