«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 8 травня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 8 травня

22:20,
8 Травня 2022
2646

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 8 травня

22:20,
8 Травня 2022
2646
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 8 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 8 травня
«Всі російські книжки» влучають з бібліотек, в окупованих містах «набуває популярності» георгіївська стрічка, «київський режим» планує «бити ракетами» по Львівській і Волинській областях.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Меседж: У Маріуполь, Херсон і Мелітополь повертається «справжній День Перемоги». Георгіївська стрічка «набирає популярності». Прокремлівські ЗМІ активно поширюють думку, що у тимчасово окупованих містах України вперше за багато років готуються відкрито святкувати День Перемоги і що георгіївська стрічка все більше набуває популярності серед місцевого населення, особливо серед дітей. У соціальних мережах поширюють відео, на якому у Маріуполі волонтер Перемоги прив’язує до одягу дітей георгіївську стрічку і запитує, що вона означає. Дівчинка відповідає: «Це красиво» і каже, що раніше таких стрічок ніколи не носила. Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що у тимчасово захопленому російськими військами Мелітополі Запорізької області дітей змушують надягати георгіївські стрічки та вчити вірші про війну. «Зі ЗМІ стало відомо, що в захопленому окупантами Мелітополі Запорізької області змушують дітей одягати георгіївські стрічки та вчити віршики про війну. Такі дії вчиняють директори шкіл, які співпрацюють з окупаційними військами», – наголосила вона. За даними Денісової, педагоги поширюють у мережі дитячі тематичні малюнки та відео школярів, які декламують вірші про війну з георгіївськими стрічками на грудях. Є інформація, що це вчиняється без згоди батьків. Омбудсман наголосила, що школа є одним із засобів виховання дитини, формування світосприйняття, який безперевно повʼязаний із вихованням в сімʼї. За її словами, «таке навʼязування рашистської ідеології у закладах освіти спрямоване на знищення української ідентичності у свідомості дітей». Денісова підкреслила, що ці дії російських загарбників є порушенням статті 29 Конвенції ООН про права дитини.

Як повідомляє Український інститут національної пам’яті , «георгіївська стрічка» — елемент російської пропаганди. Формування символу «георгіївська стрічка» має тривалу та складну історію. Уперше вона з’явилася на ордені святого Георгія, заснованому 1769 року імператрицею Катериною ІІ. Найбільш вірогідною є версія, що гама стрічки була взята з чорно-жовто-білого прапора Російської імперії. Інша версія — кольори символізують вогонь та дим, що підкреслює її виключно військовий характер. У подкасті можна послухати коментар історика Сергія Бутка.

У 2015 році замість «георгіївської стрічки» як символу пам’яті перемоги та вшанування жертв Другої світової війни українцям запропонували використовувати квітку червоного маку. Смугаста чорно-жовта стрічка у сприйнятті українців стала негативним символом, який асоціюється з небезпекою і тероризмом.

Із 2015 року 8 і 9 травня Україна відзначає День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Традиційне гасло цих пам’ятних днів «Пам’ятаємо – перемагаємо!» цього року Український інститут нацпам'яті дещо видозмінив, і звучить воно так: «Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!»

Фейк: «Київський режим» планує «вдарити ракетами» по Львівській і Волинській областях, а звинуватити у цьому Росію. Міністерство оборони Росії заявило про провокації з боку України 8 травня, що нібито «київський режим» готує обстріл «Точкою-У» скупчення людей у Львівській та Волинській областях. Цей «анонс» поширили російські ЗМІ, зокрема пропагандистське видання «РИА Новості». Звісно, що за версією росіян, Київ «планує здійснити чергові витончені провокації із загибеллю мирних громадян для подальшого звинувачення збройних сил Росії в невиборчих ракетних ударах» і знову повторюють свою мантру, що «це вже було на вокзалі у Краматорську».
Мер Львова Андрій Садовий закликає жителів не піддаватися на провокації росіян і не виїжджати з міста. «Не витрачайте пальне. Краще подбайте про укриття на випадок тривоги», – додав він.
А от президент України попросив усіх наших громадян – особливо цими днями – не ігнорувати сигналів повітряної тривоги. Спускатися в укриття. Тому ще це «ваше життя, життя ваших дітей», каже президент.

Маніпуляція: Міністерство культури України «планує вилучити всю російську літературу» з бібліотек. Прокремлівські медіа та телеграм-канали поширюють інформацію, що «Київський уряд знову займається «культурою скасування», оскільки Міністерство культури України нібито планує вилучити російську літературу з бібліотечних фондів України. Зокрема, пропагандистське видання «РИА Новости» повідомило, що вилученими будуть «твори російської літератури, яку вважають пропагандистською». Насправді, ці заяви є маніпуляцією, повідомляє StopFake.

В Міністерстві культури та інформаційної політики України заявили, що в Україні буде запущено процес вилучення російських книг з бібліотек, проте йдеться не про всі твори російської літератури, а лише про ті, які пропагують війну та ліквідацію української державності.

Як розповідає народна депутатка та заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич, в середньому в українських бібліотеках 70% російських книжок проти 30% українських, а на сході країни ситуація ще гірша. Її слова можна послухати у подкасті.

Рада з питань розвитку бібліотечної справи при Міністерстві розробила критерії, за якими вилучатимуться книги. Це будуть видання:
• зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права та свободи людини;
• що пропагують війну, національну та релігійну ворожнечу, зміну шляхом насильства конституційного ладу або територіальної цілісності України; містять виправдання, визнання правомірним, заперечення збройної агресії Росії проти України, у тому числі шляхом подання збройної агресії Росії проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України; глорифікують учасників агресії;
• видавництва, а також автори, до яких було застосовано обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції»;
• авторів, які публічно підтримали агресію проти України, інформація про яку міститься у відкритому доступі в інтернеті.

Як бачимо, російська мова твору не є критерієм, за яким Мінкультури вилучатиме літературу з бібліотечних фондів.

Процесом розробки критеріїв, за якими вилучатимуть літературу, займається заснована у квітні 2022 року Рада з розвитку бібліотечної сфери. Вони регулярно публікують інформацію про свої збори на офіційній фейсбук-сторінці «Української бібліотечної асоціації». Як повідомляють у прес-службі Мінкультури та інформаційної політики, бібліотеки також можуть створити дорадчі органи, що надаватимуть рекомендації, як актуалізувати бібліотечний фонд в умовах збройної агресії Росії проти України.

В «Українській бібліотечній асоціації» заявляють, що до питання вилучення пропагандистської літератури з бібліотек України підходитимуть ретельно та виважено. Це підтверджує заступник Міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк: «Пропаганда – це небезпечна зброя. Сьогодні російська брехня отруює все довкола. Ми маємо всіма способами боротися з цим явищем. Міністерство визначило чіткі критерії, за якими російську літературу буде вилучено з українських бібліотечних фондів. Ми підходимо до цього питання ретельно та виважено. Сподіваємось, що все це позитивно вплине на розвиток українського книговидавництва».

Тим часом Мінкульт повідомляє, що вилучені книги будуть замінені на українські твори та книги українських видавництв.

Фейк: Захисники Маріуполя вийшли до росіян із білим прапором і «здалися в полон». Російські пропагандисти заявили про буцімто здачу українських захисників Маріуполя у полон. Бійці «Азова» пояснили, що білий прапор поблизу заводу «Азовсталь» використовують для евакуації цивільних, це аж ніяк не означало, що захисники здаються у полон. Про це вони повідомили у телеграмі. «Увага! З деяких інтернет-джерел шириться інформація, що захисники Маріуполя вийшли до російських військових з білим прапором. Насправді ж для реалізації плану евакуації цивільних використовуються білі прапори обома групами. Так і цього разу, для евакуації громадян з території заводу «Азовсталь» обидві групи використовували такі стяги. Хочемо зауважити, що дана процедура проводиться вже вчетверте», – заявили бійці «Азова». Як повідомлялося, 6 травня під час режиму припинення вогню на території меткомбінату «Азовсталь» російські загарбники застосували протитанковий ракетний комплекс та підбили автомобіль, який рухався до цивільних. У результаті обстрілу один боєць загинув та шестеро були поранені. Агресія Росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Загарбники бомблять беззбройних жителів, блокують гуманітарну допомогу. Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», Нацгвардії, українська морська піхота, мотострільці.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання. 

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду