«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо  російську брехню за 17 червня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 17 червня

07:37,
18 Червня 2022
2398

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 17 червня

07:37,
18 Червня 2022
2398
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо  російську брехню за 17 червня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо  російську брехню за 17 червня
Україна «перестала виплачувати пенсії та інші соцвиплати» мешканцям Енергодара, Макрон, Шольц та Драгі «схиляли» Україну до «відмовитись від територій», Скадовську загрожує «епідемія сибірки» та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Маніпуляція. Лідери Італії, Франції та Німеччини «схилятимуть» Україну до «відмови від частини територій» для швидшого завершення війни. Такі повідомлення поширювали російські телеграм-канали та ЗМІ напередодні візиті лідерів держав ЄС до України. Російський пропагандист Володимив Соловйов для підкріплення цієї тези скористався вирваною з контексту цитатою президента Франції Емманюеля Макрона, мовляв, Україна має самостійно вести перемовини з Росією. Зауважимо, що Росія вже неодноразово використовувала маніпуляції для тиску на світ у спробах змінити ситуацію на свою користь. Ці маніпуляції спростовуються через заяви, зроблені на спільній пресконференції лідерів Німеччини, Франції, Італії та Румунії після відвідин України. «Ми завжди підтримуємо варіант діалогу, тому що в один чудовий день конфлікт має припинитись і мають початись перемови. Але умови перемовин має визначати Україна: Франція та Німеччина ніколи не будуть посередниками за спиною України і ніколи не будуть вимагати від України умов», — сказав президент Франції Емманюель Макрон. «Росія силою намагається змістити кордони всередині Європи. І це неприйнятно. Тому Німеччина разом з іншими країнами світу з першого дня стала на сторону України», — заявив німецький канцлер Олаф Шольц. «Італія хоче бачити Україну в складі Європейського Союзу. Отже, вона однозначно буде підтримувати Україну в її статусі кандидата і в майбутньому вступі до складу ЄС. Йдеться про шлях, який передбачає глибокі реформи», — сказав прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі. «Сьогодні в Києві з моїми європейськими колегами — канцлером Олафом Шольцем, президентом Емманюелем Макроном і прем'єр-міністром Маріо Драгі, щоб показати нашу рішучу підтримку і цілковиту солідарність з президентом Володимиром Зеленським і українським народом», — заявив президент Румунії Клаус Йоханніс. Зауважимо, що після таких заяв лідерів держав ЄС у російських медіа знову почались активні погрози щодо застосування Росією ядерної зброї, що також є елементом тиску та залякування.

Сьогодні ж ми стали свідками того, як Європейська комісія рекомендувала Раді ЄС, до якої входять лідери держав-членів, надати Україні статус країни-кандидата.

Фейк. Міністерство освіти «складає списки випускників призовного віку» з характеристиками «оцінки військово-патріотичного виховання». У соціальних мережах, зокрема, у проросійських групах, поширюють фейковий лист, нібито підписаний заступницею міністра освіти і науки України (МОН) Вірою Роговою. У листі керівникам закладів освіти буцімто доручають скласти списки випускників призовного віку з характеристиками оцінки військово-патріотичного виховання. Проте цей лист — несправжній. 

Інформацію спростувала пресслужба МОН. У міністерстві запевняють, що не складають жодних подібних списків. «Для підробки листа використали бланк міністерства, номер оригінального листа та QR-код, присвоєний системою електронного документообігу. Розповсюдження підробленого документа є підтвердженням інформаційної війни, що спрямована на створення занепокоєння в суспільстві та дискредитацію МОН. Просимо не довіряти безглуздим повідомленням ворога та фальшивим "документам"», — пояснили в міністерстві.

Фейк. Скадовську, що на Херсонщині, «загрожує епідемія сибірської виразки». Військові Росії залякують мешканців тимчасово окупованого Скадовська на Херсонщині загрозою поширення у місті сибірської виразки. Однак це – неправда. Як пише Суспільне, повідомлення спростував заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболєвський. «Усі місця захоронення небезпечної виразки були законсервовані, постійно оглядалися, про що складали акт. Цим займалася держпродспоживслужба. Ситуація була повністю контрольована. Яка вона зараз не знаємо, наша служба не має доступу до захоронень. Але якщо військові Росії нічого не пошкодять, то нашому населенню нічого не загрожує», – говорить Соболєвський. Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв також спростовує фейк – скотомогильник перебуває поза територією міста, ніяких дій, що можуть його пошкодити, не проводиться.

«Він абсолютно безпечний, оскільки був зареєстрований і мав відповідний догляд. Всі ці роки скотомогильник не являв собою небезпеки ні для кого. Я зв'язувався з керівником організації, де могильник розташований, з ним все нормально», – розповів Яковлєв. Це вже не перша спроба залякати мешканців окупованих територій та всієї України поширенням інфекційних хвороб. Щоразу використовується одна й та ж технологія: спочатку йдеться про ситуацію в одному місті, далі поступово поширюється на інші міста, створюючи імітацію розвитку епідемії та підсилюючи панічні настрої людей. Раніше ми розповідали про таку саму технологію поширення фейків про холеру в українських містах, зокрема в Одесі, Києві, Миколаєві, Бердянську, Білій Церкві тощо. Також ми вже спростовували й інформацію щодо поширення чуми в Одесі. Не виключено, що Росія продовжить такі ж інформаційні операції щодо спалахів фейкових інфекцій, відволікаючи увагу від реальних проблем на окупованих територіях.

Фейк. Мер Харкова Ігор Терехов «наказав лікарям місцевих лікарень закупити атропін» на випадок хімічних атак. Інформація про це шириться у соціальних мережах. Мовляв, мер міста Ігор Терехов закликав головних лікарів придбати партію атропіну, щоби убезпечитися від хімічних атак. Проте це — неправда. Фейк спростував міський голова Харкова Ігор Терехов у своєму зверненні до містян. «Це нагла брехня, ніби я закликав головних лікарів міських лікарень закупити атропін на випадок хімічних атак. Так, справді, сьогодні я збирав головних лікарів лікарень, і співробітників. Але тільки для того, щоби сказати їм слова вдячності за їхню працю і привітати з днем медичного працівника, який ми святкуватимемо в цю неділю. Закликаю не вірити фейкам. Тепер їх цілеспрямовано виробляють та розповсюджують. Нас не зламати і не перемогти, тому намагаються залякати, деморалізувати і посіяти паніку. Але російському окупанту це не вдасться!», — сказав Терехов. 

Фейк. Україна «перестала виплачувати пенсії та інші соцвиплати» мешканцям Енергодара.
Таку інформацію поширюють російські пропагандисти. Зокрема, вона з'явилася у проросійських телеграм-каналах. У таких повідомленнях йдеться, що Україна зупинила виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери, які перебувають на окупованих територіях, а також перестала виплачувати пенсії та інші соціальні виплати. Автори таких повідомлень стверджують, що виплат від України для мешканців Енергодара більше не буде. Проте це — фейк. Його спростував міський голова Енергодара Дмитро Орлов. «Шановні енергодарці, всі ці інформаційні вкиди не відповідають дійсності! Рашисти та іх посіпаки-колаборанти на окупованих територіях посилюють кількість фейків, головна мета яких — "стимулювати" людей до отримання російських паспортів. Адже вони побачили, що бажаючих отримати цей сумнівний папірець в Енергодарі і на інших територіях виявилося набагато менше, аніж вони розраховували. Тому в хід пішло все: вмовляння, шантаж, залякування, штучно створене відчуття безнадії. Не піддавайтеся на провокації! Ми розуміємо, що в умовах обмеженого доступу до інтернету важко отримувати своєчасну інформацію. Але ви повинні знати: Україна ніколи добровільно не відмовиться від своїх громадян і робить все, щоб наблизити день вашого визволення», — написав міський голова Енергодара.

Маніпуляція. «Американці» звинуватили США та Україну в крадіжці 40 мільярдів доларів.
Російські медіа активно поширюють новину, що американці звинуватили США та Україну в крадіжці 40 мільярдів доларів в межах воєнної допомоги. Зокрема, про це написало видання «РИА Новости». У повідомленнях ідеться що під новиною про виділення нового траншу допомоги американці запитують у влади, куди ділись попередньо виділені гроші? Також американців під цим постом ніби-то хвилює питання використання коштів платників податків і фінансової відповідальності за дії уряду. Коментарі анонімних користувачів російська пропаганда перетворила на гучні заголовки на зразок: «Куди поділись гроші?», «Українці надто швидко потратили попередні 40 мільярдів!» тощо. Проте все це — маніпуляція.

Як пише StopFake, новини зробили на основі коментарів семи анонімних користувачів твітера. Їх автори не є лідерами думок, експертами чи аналітиками. Окрім того, коментарі були додані майже одночасно, що є ознакою ботів. Тому очевидно, що така думка не може достовірно відображати погляди американців. Цей прийом російські медіа часто використовують для штучного створення новин та введення в оману читачів. Власне, це не вперше російська пропаганда намагається дискредитувати допомогу США Україні. Раніше ми писали як аналогічні спроби робили на основі вирваних із контексту цитат матеріалу The Wall Street Journal. Так само протягом тижня пропаганда використовувала коментарі користувачів соцмереж з Франції та Німеччини для поширення ідеї, що громадяни цих держав не підтримують та «не люблять» Україну. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду