«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 15—17 липня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 15—17 липня

10:05,
18 Липня 2022
2010

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 15—17 липня

10:05,
18 Липня 2022
2010
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 15—17 липня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 15—17 липня
«Ракетне паливо у Дніпрі», Україна готує «наступ на Білорусь», Польща «захоплює Україну», нові фейки про «біозагрозу», «наркотрафік та контрабанда зброї».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Дніпро заражений отруйним токсином – небезпечним для людини компонентом ракетного палива. Такий фейк поширила російська пропаганда. У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зазначають, що повідомлення про викид гептилу почали ширитися після ворожого удару по «Південмашу» у Дніпрі. Та всі вони — неправдиві.
15 липня у Дніпрі росіяни вдарили шістьма ракетами по Південному машинобудівному заводу та по вулиці поряд з ним. У Центрі стратегічних комунікацій розповіли, що росіяни справді могли спричинити витік гептилу та вчинити теракт, який за масштабами можна порівняти з ядерною катастрофою. Однак ще на початку повномасштабної війни Росії проти України гептил і його похідні на Південмаші екстрено утилізували, повідомив місцевий штаб тероборони.

«Витоку не було. А чутки розповсюджують вороги, щоби поширити панічні настрої. Гептил – вкрай небезпечний для людини компонент ракетного палива», — ідеться у повідомленні Центру.

Фейк. Американське посольство у Києві припинило свою роботу. Російські ЗМІ з посиланням на телеграм-канал «Sputnik Беларусь» поширили «новину», що начебто очевидці повідомили про припинення роботи посольства США, будівлю посольства закрито, співробітників не видно. І що це сталося після того, як США звернулося до своїх громадян із закликом залишити Україну.

Посольство США в Україні справді на офіційному сайті закликало американців негайно залишити Україну, а також не в'їжджати на її територію. У посольстві просять американців уникати масових зборів та організованих заходів, оскільки вони можуть стати мішенню для російських військових у будь-якій точці України, включаючи західні регіони.

Однак посольство США в Україні не заявляло про припинення роботи.

З початку повномасштабного вторгнення російської армії на територію України посольство США в Києві, як і десятки посольств інших країн, призупиняли свою роботу з міркувань безпеки. Більшість співробітників дипломатичної місій виїхали на захід країни або за її межі.

У середині травня американське посольство відновило свою роботу в Києві.

Викриття. На фейковій фейсбук-сторінці «Україна 24» за допомогою відео з Володимиром Зеленським намагаються виманити персональні дані українців. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони у телеграмі.

«На фейковій Facebook-сторінці Україна 24, що має візуальні ознаки офіційної Facebook-сторінки телеканалу Україна 24, було розміщено змонтоване відео одного з виступів Володимира Зеленського із закликом: передачі персональних даних; передачі номера банківської картки», – йдеться у повідомленні. Як зазначається у фейковому відео, «все це необхідно для гарантованого отримання виплати у розмірі 8 000 гривень кожному громадянинові, хто провів реєстрацію». Подібні повідомлення та відеоматеріали є елементами шахрайських схем, спрямованих на заволодіння персональними даними та коштами довірливих громадян.

Фейк. Україна готується завдати удару по Білорусі. Такі повідомлення поширюють у російських та білоруських ЗМІ. Серед об’єктів, по яких нібито має бути удар, як одна з пріоритетних цілей, згадується станція зі складу системи попередження про ракетний напад «Волга 1». Це — неправда. Інформацію спростувала Служба зв’язків з громадськістю Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

«Такі публікації абсолютно не відповідають дійсності, а збройні сили України продовжують захищати нашу державу від окупантів, неухильно дотримуючись норм міжнародного права», — повідомляє пресслужба. У відомстві зазначають, що подібні меседжі поширюються Росією з метою затягування Білорусі у війну на території України та приховування воєнних злочинів, що скоїли та продовжують скоювати російські окупанти на території України.

Фейк. Розміщення американських зенітно-ракетних комплексів Patriot в Україні означатиме відмову від суверенітету. Такі повідомлення поширюють у соціальних мережах. Мовляв, розміщення американських ЗРК Patriot для захисту повітряного простору означає відмову України від частини суверенітету через введення іноземних військ. Крім того, у таких повідомленнях стверджують, що ці системи нібито не ефективні, адже Саудівську Аравію вони не врятували від ракет та безпілотників. Але це не так.

Насправді, є два варіанти використання систем Patriot в Україні: розмістити військові підрозділи США на території України та навчити українських військових користуватися Patriot і передати ці системи українській армії. В обох випадках це не суперечить принципу самостійності й незалежності України як у внутрішній, так і зовнішній політиці. Українське законодавство дозволяє розміщення іноземних військових підрозділів на території України у випадках відсічі агресії або ж на умовах попереднього договору про тимчасове розміщення іноземних військових частин на власній території. Порушенням суверенітету було б примусове розміщення іноземної армії без попереднього узгодження цього питання з Україною.

Що ж до досвіду Саудівської Аравії, вона справді мала 108 установок Patriot станом на 2019 рік, коли два нафтові об’єкти були вражені безпілотниками та крилатими ракетами, які запустили єменські повстанці Хуті. Але, по-перше, жодна система протиповітряної оборони не надає стовідсоткового захисту від повітряних атак. По-друге, невідомо, чи були захищені нафтові об’єкти Саудівської Аравії саме системами Patriot. Як пише VoxCheck, є успішні приклади застосування Patriot: комплекси збивали повітряні цілі в Іраку та Ізраїлі, також зафіксовані випадки перехоплення ворожих цілей у Саудівській Аравії під час війни в Ємені з 2015 року. Поширюючи такі фейки російська пропаганда намагається дискредитувати ефективність будь-якої західної зброї, яку надають Україні. Ми уже спростовували російські фейки щодо байрактарів, американських систем залпового вогню HIMARS, французьких САУ Caesar тощо.

Фейк. З України вивезли національну колекцію мікроорганізмів. Російські пропагандистські ЗМІ поширюють інформацію, що з України вивезли національну колекцію мікроорганізмів — і в черговий раз пов’язали це з роботою «військово-біологічних лабораторій Пентагону», які начебто існують в Україні. Насправді, колекція нікуди не вивезена – вона зберігається в Києві, і не має жодного відношення до лабораторій, які дійсно реконструювали за допомогою фінансів США в рамках програми зменшення біологічних загроз.

StopFake отримав підтвердження знаходження колекції в Україні, поспілкувавшись із куратором Національної колекції мікроорганізмів України старшим науковим співробітником Інституту мікробіології та вірусології НАНУ, кандидатом біологічних наук Таїсією Ногіною.

«Колекція знаходиться в Україні. Більше того, вона продовжує свою роботу», – заявила Ногіна. На сьогоднішній день колекція налічує понад 5600 культур мікроорганізмів, представлених понад 1000 видами та 300 пологами. У ній зберігаються мікроби, знайдені в ґрунті, воді, на певних рослинах, в кишечнику людини та організмах різних тварин. Депозитарій надає безкоштовно зразки навчальним закладам для навчання, а також на комерційній основі – фармацевтичним компаніям, які використовують їх для перевірки ліків. Колекція не є ані таємною, ані небезпечною – вона потрібна для наукової роботи і такі колекції є в будь-якій розвинутій країні. Є вона і в Росії.

Фейк. Німеччина брала участь в розробці біологічної зброї в Україні. Таку інформацію поширюють у соціальних мережах та на російських інтернет-ресурсах. Буцімто, ряд проєктів по випробуванню біологічної зброї в Україні реалізовували в інтересах Центральної медико-санітарної служби Збройних сил Німеччини. Інформацію поширюють з посиланням на начальника військ радіаційного, хімічного й біологічного захисту російської армії Ігоря Кирилова. Він розповідає, що нібито німецькі фахівці в Україні приділяли увагу збуднику Конго-кримської лихоманки та проводили скринінг на чутливість місцевих мешканців до цієї інфекції. Це — неправда.
Інформацію спростувала пресслужба німецької армії у відповідь на запит фактчекерів StopFake. У відомстві повідомили, що ймовірно йдеться про українсько-німецьку Ініціативу щодо біобезпеки, спрямовану на контроль ризиків зоонозних захворювань поблизу зовнішнього кордону ЄС. Однак в межах цього проєкту не проводилося жодних досліджень, пов’язаних з біологічною зброєю. Крім того, схожі проєкти реалізовані в Грузії, Казахстані, Узбекистані, Тунісі і ще п’яти Африканських країнах. Також представники німецького відомства розповіли, що з 2016 року у Харкові реалізується німецько-український проект співпраці через небезпеку виникнення та поширення інфекційних хвороб на тимчасово окупованих територіях сходу України. Жодного стосунку до розробки біологічної зброї цей проєкт не має. Російська пропаганда систематично поширює фейкові меседжі про роботу біолабораторій та розробку біологічної зброї на території України нібито для завдання шкоди Росії. Такі меседжі не відповідають дійсності та використовуються пропагандистами для виправдання повномасштабного вторгнення в Україну. Детальніше.

Фейк. Україна почала процес здачі частини території Польщі. Про таке розповідає екснардеп Ілля Кива, який переховується в Росії. Російські видання РИА Новости, РадиоСпутник, Liz.ru, Life.ru поширили розповіді Киви про введення польських військ в Україну наприкінці липня. Це — неправда. Як пише Gwara Media, приводом для вигадки стало те, що 11 липня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про особливий статус поляків в Україні. У ньому йдеться про надання громадянам Польщі можливості легально перебувати в Україні протягом 18 місяців з дати ухвалення закону. Поляки також матимуть рівні права з українцями на працевлаштування, навчання в закладах освіти, медичне обслуговування на території України та окремі соціальні виплати згідно з українським законодавством. В Офісі президента роз’яснили, що цей проєкт є виявом вдячності польському народу за солідарність та підтримку України. Права, які надаються громадянам Польщі на території України, аналогічні тим, які Польща запровадила для українських біженців після 24 лютого польським законом «Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни». Ілля Кива, на якого посилаються російські ЗМІ, неодноразово поширював пропагандистські меседжі та фейкові новини. Російська пропаганда активно розповсюджує фейки про те, що Польща хоче захопити західні області України та вводить свої війська в Україну. Це робиться для того, щоб зіпсувати відносини між Польщею та Україною, знецінити партнерство з Польщею та посіяти паніку.

Маніпуляція. ЄС створює хаб через зростання наркотрафіку та контрабанди зброї з України.
Російські пропагандистьскі ЗМІ поширюють інформацію, що ЄС готується посилювати боротьбу з «контрабандою зброї та наркотрафіку» з України. Схожі, а іноді навіть більш маніпулятивні заголовки були і у статтях європейських та американських видань, повідомляє StopFake. Це – маніпуляція, в який знову поширюється наратив про начебто продаж зброї, що надає Захід України, в інші країни. «У нас є деякі дані, але й досвід підказує, що зброя часто переміщується під час воєн чи після. Ми знаємо, скільки зараз в Україні зброї і, звісно, не вся зброя завжди у правильних руках», — цитують російські ЗМІ заяву єврокомісара з внутрішніх справ Ілви Йоханссон, що була зроблена 11 липня під час неформальної зустрічі міністрів внутрішніх справ Молдови, України та ЄС в Празі.
Але в офіційному пресрелізі, що розміщений на сайті Єврокомісії, немає таких слів. Проте в релізі згадується військова агресія Росії проти України та спільна робота України, Молдови та ЄС по запобіганню наркотрафіку, кіберзлочинності, торгівлі людьми та нелегального обертання вогнепальної зброї. Ризики збільшення таких злочинів під час війни завжди є, але йдеться саме про координацію роботи із запобігання таким злочинам – Україна, як і Молдова, є партнерами ЄС у такий боротьбі, а не обвинувачуваною стороною. Спростувала таку маніпуляцію і Україна: «Інформація про те, що Україна стає головним центром контрабанди зброї, не відповідає дійсності», — заявив радник міністра оборони України Юрій Сак. Він припустив, що ті, хто робить подібні заяви, «можуть бути частиною інформаційної війни Росії, щоб перешкодити міжнародним партнерам надавати Україні зброю, необхідну для нашої перемоги». 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду