«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 травня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 травня

10:19,
15 Травня 2022
2366

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 травня

10:19,
15 Травня 2022
2366
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 травня
Україна «заражала туберкульозом» людей в окупованій частині Луганської області за допомогою фальшивих рублів, через сторінку фейкового ТСН шахраї пропонують «грошову допомогу від ООН», у США «визнали» перемогу Росії в інформаційній війні, $40 мільярдів заблоковані через «розпил гуманітарки», СБУ готує «провокації» у Дніпрі.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

 

 

Фейк. Україна «заражала туберкульозом» людей в окупованій частині Луганської області за допомогою фальшивих рублів. Міністерство оборони Росії на брифінгах вигадує все нові серії серіалу про «біологічну зброю» та «підступних» українців, озброєних біологічною зброєю. Цього разу російські військові взяли старий фейк про «заражені туберкульозом листівки», що начебто розкидали українські військові у 2020 році над Слов’яносербським районом Луганської області – і додали до нього нові слайди. Цей фейк вже спростовували ще у 2020 році: тоді представник так званого «МВД ЛНР» заявив, що біля районної школи були начебто розкидані «фальшиві рублеві купюри», які люди підбирали, а протягом дня їм ставало погано. Начебто в місцевій лабораторії на цих сотенних купюрах виявили туберкульоз. Єдиний реальний факт в цих повідомленнях — це те, що українські волонтери дійсно розкидали листівки за допомогою дрона – і робили це регулярно. Відмінність цього разу була в тому, що тексти були надруковані на папері, який нагадував рублеві купюри – і тому більше привертав увагу місцевих жителів . Все інше — вигадка: людям могло стати погано з будь-яких причин, але туберкульоз — хвороба, яка має великий, до місяця, інкубаційний період, тому ніхто не може заразитися ним миттєво і протягом дня відчути погіршення стану. Детальніше спростування цього фейка можна прочитати тут. Але статтю «Радіо Свободи» вочевидь не читали в Міністерстві оборони Росії, тому просто повторили фейк про «навмисне зараження фальшивими грошима» на Луганщині.

Викриття. Шахраї намагаються викрасти дані платіжних карток – через сторінку фейкового «ТСН» пропонують грошову допомогу від ООН. Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, попереджає про нову шахрайську схему. У фейсбуку виявлено шахрайську сторінку, що імітує ресурс новинарів «1+1» — ТСН. На сторінці пропонують взяти участь в опитуванні. Для цього потрібно перейти за посиланням та нібито отримати «грошову допомогу в рамках соціальної програми ООН». Надалі користувачу буде запропоновано надати персональну інформацію та здійснити додатковий платіж. Як результат – дані вашої платіжної картки стануть відомі шахраям.

Держспецзв’язку застерігає:

1. Ніколи не вводьте реквізитів платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах. Налаштуйте у вашому банку контроль руху коштів (підключіть SMS-інформування, встановіть ліміти на операції).

2. Якщо дані платіжної картки помилково введено на шахрайському вебсайті, негайно заблокуйте платіжну картку за допомогою мобільного застосунку, інтернет-банкінг, або зателефонуйте на гарячу лінії банку (телефон зазначено на звороті картки).

3. Пам’ятайте, що завжди треба дотримуватися основних правил кібергігієни, про які ми вже не раз розповідали у передачах.

Нагадаємо, що в квітні шахраї використовували схожу схему. Тоді видавали себе за один з телеканалів та використовували тему начебто «грошової допомоги від країн ЄС».

Маніпуляція. У США начебто визнали, що Росія «перемагає» в інформаційній війні. Російська пропаганда використовує перекручені слова американського сенатора від республіканської партії Роба Портмана для просування тези про те, що Захід начебто «програв» Росії в інформаційній війні. За інформацією Центру протидії дезінформації при РНБО, кремлівські медіа поширили матеріали із заголовками «Американський сенатор заявив, що Росія перемагає в інформаційній війні». Насправді Портман під час слухань у сенатському комітеті з міжнародних відносин сказав, що Росія витрачає мільярди доларів на просування альтернативного порядку денного та намагається позбавити легітимності український уряд. Сенатор наголосив на тому, що США мають допомогти зупинити російську дезінформацію. Використання окремих тез Портмана з метою формування хибного враження про «перемогу» Росії в інформаційному полі – маніпуляція! Росія дійсно вкладає у дезінформацію багато ресурсів, однак досягти своїх цілей їй не вдається ані в Україні, де суспільство не чекає т.зв. російських «визволителів», не вірить у маячню про «нацизм в Україні», ані в західних країнах – які не вірять у вигадки про «ядерну» та «біологічну» загрозу з боку України і підтримують українців постачанням зброї та інших ресурсів.

Маніпуляція. Сенатор Пол Ренд заблокував $40 мільярдів допомоги Україні від США через «розпил гуманітарки». Телеграм-канали, підконтрольні російський розвідці, поширюють тезу, що сенатор від Кентуккі Пол Ренд заблокував законопроєкт про виділення Україні $40 мільярдів начебто через «розпил» гуманітарної допомоги Заходу в Україні. Також поширюється теза про те, що Захід «втомився» від війни в Україні, тому став начебто підтримувати нас «лише на словах», а на ділі — буде блокувати реальну допомогу українцям. Це – маніпуляція. По-перше, як пише «Голос Америки», немає сумнівів, що ці $40 мільярдів будуть виділені на підтримку України – сенатор Ренд не заблокував, а лише відтермінував голосування за законопроєкт. Американські ЗМІ впевнені, що він буде проголосований вже наступного тижня.

По-друге, пропозиція Ренда про внесення змін в законопроєкт, аби створити додатковий контроль за витрачанням цих грошей в Україні, не буде прийнята, впевнені політичні аналітики та політики в США: в цілому, такий механізм вони вважають корисним, але його розробка вимагає додаткового часу, а Україні потрібна допомога якнайшвидше. І наостанок: Ренд багато разів гальмував прийняття будь-яких рішень в Сенаті, додаючи в останній момент власні правки в законопроєкти. Це стосувалося не лише України, а й законопроєктів про санкції проти Росії, запобіганню закриття федерального уряду, про оборонний бюджет США та посилення безпеки суддів та членів їх сімей. Його позиція пов’язана виключно з внутрішньо політичною боротьбою в США, і немає підстав вважати її антиукраїнською.

Фейк. Українські спецслужби «готують провокації» у Дніпрі. За даними Служби безпеки України, російська пропаганда знову почала активно поширювати дезінформацію про нібито «провокации украинских спецслужб». Цього разу ворог вкинув в інформаційне поле нісенітницю про те, що у Дніпрі "СБУ зобов'язала головних лікарів обласних медустанов вивезти до лікарні ім. Мечникова тіла жінок та дітей, померлих від нещасних випадків та хвороб". Мовляв, їх планується доставити на один із соцоб'єктів міста, де буде зімітовано авіаналіт російської авіації.

«Як бачимо, цинізм ворожої пропаганди просто зашкалює. Всерйоз коментувати чергову вигадку не має сенсу. Адже причина таких заяв очевидна – Росія намагається усіма способами зняти з себе відповідальність за військові злочини. І робить це заздалегідь, часто таким чином анонсуючи власні "операції"», — зазначили в СБУ і нагадали, що саме російські військові регулярно обстрілюють мирні українські міста, вбивають цивільних, ґвалтують жінок на окупованих територіях, вивозять дітей до «фільтраційних таборів», катують чоловіків.

Маніпуляція. Велика Британія «депортує українських біженців» до Африки. Російські ЗМІ пишуть, нібито влада Великої Британії, яка є «основним бенефіціаром довгого і руйнівного для України протистояння з Росією», має намір депортувати всіх біженців з України на схід Африки, до Руанди. «Така можливість пов’язана з новою політикою надання притулку, яка дозволяє депортувати біженців у колишні британські країни-колонії, якою і є Руанда (країна у східній Африці – Ред.)», — пишуть пропагандисти.

Інформація про те, що українських біженців, які прибули до Великої Британії, відправлять до Руанди, є маніпуляцією. З метою придушення маршрутів контрабанди через Ла-Манш Велика Британія може вислати в Руанду людей, які прибули в країну нелегально, не пройшли перевірку британської служби безпеки або здійснили непотрібні вторинні переміщення з тих країн, які вважаються безпечними. На сьогодні у Великій Британії діють два безпечних і законних маршрути, якими біженці з України можуть в’їхати в країну, – це сімейна схема «Україна» та схема «Будинки для України». Детальніше.

Фейк. Указ Зеленського, який примушує жінок «підтримувати будь-якими засобами та силами дух чоловіків, які стримують військову агресію в Україні». В соцмережах поширюють фейковий «Указ про внесення змін до деяких законодавчих актів України та виходячи з інтересів держи, щодо підтримки відносин між чоловіками та жінками», який нібито поставновляє всім жінкам, які проживають на території України поступатися будь-яким принципам, «вступати у близькість» і задовольняти різні потреби чоловіків, які стримують військову агресію в Україні.
Попри абсурдність формулювань документ містить ряд грубих помилок у тексті, пише StopFake.
У заголовку фраза «інтересів держи» написана не повністю — пропущено кілька літер, «не залежно» — пишеться разом, «посили» — пропущені літери, в тексті також порушені правила пунктуації (в деяких місцях пропущені коми). Це говорить про те, документ не проходив перевірку і не може вважатися офіційним. Як зазначає юрист Інституту масової Інформації Роман Головенко, в офіційних указах президента завжди має бути номер (якого в цьому документі немає). Також дата указу, зазначена у документі (15 березня 2022), не відповідає даті Закону України, на який він нібито посилається (18 березня 2022 року). Тобто виходить, що Указ було підписаний ще до набрання чинності Закону. В документі також є посилання на кримінальну відповідальність за невиконання Указу Президента, якої насправді не існує. Додатково Роман Головенко зазначає, що термін «зрада» в Сімейному кодексі України взагалі не згадується.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій. Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду