«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 1 липня

«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 1 липня

07:51,
2 Липня 2022
2221

«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 1 липня

07:51,
2 Липня 2022
2221
«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 1 липня
«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 1 липня
Зеленський «заявив», що Україна «вдарить» по Придністров’ю, в Маріуполі «зноситимуть цілі будинки» і тому треба повернутись, багато країн віддали Україні «всю наявну зброю», в українському суспільстві «проблеми з дисципліною» та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Маніпуляція. Міністр оборони Олексій Резніков оголосив Третю світову. Таку новину поширюють російські пропагандистські медіа, посилаючись на інтерв'ю міністра виданню SkyNews. Це — неправда. Як пишуть фактчекери StopFake, російські пропагандисти поширюють вирвану із контексту, спотворену цитату Олексія Резнікова. «Будь ласка, не відчувайте ніякої втоми! Будь ласка, продовжуйте вашу підтримку! Не бійтесь досягти нового рівня ескалації з росіянами, тому що, абсолютно чесно — третя світова війна почалась 24 лютого цього року. Це абсолютно чесно, і це реальне життя. ... ми перше поле бою в цій війні. Якщо ми всі впадемо, то наступним полем бою будуть наступні європейські країни. …. І ми переможемо разом», — сказав Резніков, звертаючись до країн НАТО. Тобто Резніков не оголошував війну, а лише констатував її початок. Зі сказаного зрозуміло, що відповідальність за це лежить на Росії. Однак, таке не влаштовує російських пропагандистів, тому вони залишили слова поза контекстом.

Меседж. Росія добровільно вивела війська зі Зміїного, як жест доброї волі. Російські медіа поширюють повідомлення, що Росія добровільно вивела своє військо із українського острову Зміїний. У таких повідомленнях пропагандистські медіа посилаються на заяву російського Міноборони, яке стверджує, що завершило «выполнение задач на острове Змеиный и вывели находившийся там гарнизон». Мовляв, Росія так не перешкоджає гуманітарним коридорам для вивезення українського зерна, щоби Київ «не спекулював на тему продовльчої кризи, яка насувається». Виведення військ називають «жестом доброї волі». Але це, за інформацію української влади, неправда. Твердження росіян спростував керівник Офісу президента Андрій Єрмак. «Все це — суцільний фейк. По-перше, українські військові вибили росіян з острова Зміїний. По-друге, росіяни обстрілюють склади із нашим зерном. Вранці був обстріляний склад у Дніпропетровській області. Росія продовжує провокувати продовольчу кризу і брехати. Вони, як і раніше, блокують наші порти та знищують зерно», — заявив Єрмак.

Фейк. Україна примусово мобілізує білорусів у полк Кастуся Калиновського. У соціальних мережах поширюють нібито наказ Державної міграційної служби України, згідно з яким територіальні підрозділи цієї Служби мають сформувати списки білорусів призовного віку, що знаходяться в Україні. Однак, цей «документ» — підроблений. Відповідно до українського законодавства примусовий призов іноземців не можливий. Іноземні громадяни виключно добровільно можуть піти на військову службу до української армії за контрактом. Власне, підрозділ української армії «Полк імені Кастуся Калиновського» є об’єднанням кількох добровольчих організацій, учасники яких — білоруси. Всі вони добровільно підписали контракт на службу в українській армії. Суть «наказу» суперечить українському законодавству, а формат не відповідає стандартним вимогам форматування. Ба більше, у документі багато орфографічних помилок У фейковому наказі також є печатка ДМСУ, яку не використовують в аналогічних документах з 2017 року. Перевірку «документу» провели фактчекери StopFake.

Фейк. Україна запустила ракети на торговий центр в Кременчуці, щоби отримати більше зброї та грошей від G7. Російські медіа стверджують, що Україна сама завдала ракетного удару по ТРЦ «Амстор» у Кременчуці. Мовляв, це зробили для того, щоб президент України Володимир Зеленський, виступаючи на саміті «Великої сімки», мав можливість розповісти про ще більші звірства Росії й аргументувати, чому саме Україні потрібно значно більше грошей та зброї від західних партнерів. Зокрема, так стверджував російський пропагандист Володимир Соловйов. Однак це — неправда. Як пишуть фактчекери US vs DISINFO, є численні докази того, що саме російські льотчики вдарили по ТРЦ у місті Кременчук. Командування ВПС України встановило, що ракети Х-22 були запущені з бомбардувальників далекої дальності Ту-22 М3 в небі над Росією. Бомбардувальники вилетіли з аеродрому в Калузькій області і запустили ракети, пролітаючи над Курською областю Росії. Те, що Росія завдала ракетного удару по торговельному центру, у якому були цивільні відвідувачі доводить також і розслідування групи Bellingcat. Також у МВС України повідомили, що вже відомі імена російських пілотів, які завдали удару по торговому центру. Росія намагається будь-яким способом виправдати свою провину за ракетний удар по цивільному об’єкту, в якому перебували мирні громадяни. Версії подій у Кременчуці від медіа та офіційних джерел різняться. Зокрема, у Міноборони Росії визнали нанесення ракетного удару «високоточною зброєю» по місту Кременчук, хоча зазначили, що влучили у військовий об’єкт. За їх заявою, на складі вибухнула західна зброя, що спричинило пожежу в сусідньому торговому центрі, який був закритий. Але і ця версія — неправда, бо біля ТРЦ не було жодного військового об’єкта із західною зброєю. Нагадаємо, раніше російська пропаганда вже маніпулювала цією темою. Зокрема, пропагандисти стверджували, що ТРЦ загорівся внаслідок вибуху на заводі, розташованому поруч; запевняли, що ТРЦ не працював, а в ньому були склади західної зброї, які й були ціллю російських ракет тощо.

Фейк. Українські військові навмисно розбомбили елеватор із 30 тисячами тонн зерна у Рубіжному, щоб спровокувати голод. Наприкінці минулого тижня російські ЗМІ почали активно розповсюджувати новину про те, що українські військові нібито «завдали прицільного артилерійського удару» по населеному пункту Рубіжне Луганської області. Стверджується, що внаслідок «української атаки» знищено елеватора компанії «Голден Агро», в якому зберігалося 30 тисяч тонн зерна та соняшникового насіння. Російські «експерти» запевняють, що українські військові нібито «навмисне били по цивільному об'єкту», щоб спровокувати голод. «Внаслідок українського обстрілу втрачено десятки тисяч тонн хліба», – резюмується у дезінформаційних публікаціях. Як пишуть фактчекери StopFake, українська армія не причетна до руйнування елеватора у Рубіжному Луганської області. Саме Росія продовжує дотримуватись тактики випаленої землі в Україні та цілеспрямовано атакує українську соціальну інфраструктуру. Відповідальність за знищений у Рубіжному елеватор із зерном лежить на російських окупантах.
Інформацію про те, що російська армія авіабомбою зруйнувала елеватор у Рубіжному 2 травня, повідомив український журналіст Денис Казанський. Дані про знищений елеваторний комплекс компанії «Голден Агро» підтвердив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. За його словами, росіяни знищили не лише сучасний зерновий комплекс, а й усю сільгосппродукцію, що зберігається на підприємстві. Це 17 тисяч тонн пшениці та 8,5 тисяч тонн соняшника, повідомив Гайдай. Детальніше.

Фейк. В Одесі на верхніх поверхах житлових будинків «націоналісти» обладнали вогневі позиції та снайперські точки, а місцевих використовують як «живий щит». Таку заяву міністерства оборони Росії поширили російські ЗМІ. Росіяни запевняють, нібито на вулиці Ланжеронівській «на верхніх поверхах житлових будинків націоналістами обладнані вогневі позиції та снайперські точки», а «місцеві жителі з квартир не евакуйовані і фактично використовуються націоналістами як "живий щит"». Також росіяни повернулися до фейку про те, що українські військові розмістили великокаліберну артилерію та реактивну систему залпового вогню іноземного виробництва на території місця, де поховані жертви чуми та що у разі удару росіянами по накопиченню техніки в даному районі українська сторона має намір поширити у ЗМІ інформацію про руйнування поховань та виникнення в Одесі біологічної небезпеки нібито з вини російських військовослужбовців.

Спікер оперативного командування «Південь» Владислав Назаров каже, що подібні фейки росіяни розганяють, щоб залякати одеситів. Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України назвав ці «заяви» пропагандистів дезінформацією.

Маніпуляція. Пентагон вивчає захоплену російську техніку, бо хоче отримати «передові технології». Російські ЗМІ поширили тезу, що представники Пентагону вивчають захоплену в Україні російську техніку, зокрема ракету «Кинжал», нібито для того, щоб «щось скопіювати та отримати для себе». У цих повідомленнях російська пропаганда посилається на статтю The New York Times. Як пише StopFake, американське видання справді написало, що дослідники з Пентагону прибули до України для аналізу російської техніки. Однак мета їхньої поїздки — досліджувати, як військово-промисловий комплекс Росії використовує західні технології. «Дослідники з'ясували, що боєприпаси та обладнання, у тому числі системи наведення ракет та лазерні далекоміри містять мікрочіпи, друковані плати, двигуни, антени, що виробляються у США та країнах ЄС, — йдеться в повідомленні. — І низка країн, у тому числі США та Великобританія, проводять розслідування з метою з'ясувати, яким чином компоненти їх виробництва потрапили до російських систем озброєнь в обхід ембарго на постачання зброї».

Фактчекери нагадали, що ще в 2014 році після окупації Росією Криму, США та інші країни ЄС запровадили перші обмеження на постачання зброї та продаж російським компаніям високопродуктивних комп'ютерних чіпів; а після повномасштабного вторгнення Росії в Україну почало діяти ембарго на постачання до Росії передових технологій, а це експорт напівпровідників, комп'ютерів, лазерів, телекомунікаційного обладнання тощо. Разом з цим, у матеріалі NYT йдеться про крилаті ракети Х-101, радіостанції «Азарт», безпілотники-розвідники, але серед них ракет «Кинжал» немає. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду