«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 липня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 липня

08:15,
15 Липня 2022
1802

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 липня

08:15,
15 Липня 2022
1802
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 липня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 14 липня
Фейки про обстріл Вінниці, випробування біологічної зброї Пентагону на українських військових, сліди «бійців НАТО» в Україні та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Росія вдарила ракетами «по військовій частині у місті Гайсин». Пропагандисти вже почали вигадувати собі виправдання щодо обстрілу Вінниці. Російські телеграм-канали поширюють інформацію, що ракети начебто «вразили військову частину» у місті Гайсин Вінницької області. Насправді ж росіяни влучили по житлових кварталах у самому центрі міста Вінниці, де розташований торговий центр, Будинок офіцерів та житлові будинки.

На відео, що поширюють пропагандистські канали, у тому числі канал Володимира Соловйова, чітко видний монумент у Вінниці на честь Повітряних сил України, що розташований біля Будинку офіцерів. Інші телеграм канали, вже після спростування фейку, почали писати, що вдарили вже нібито саме по Будинку офіцерів як військовому об'єкту. Насправді, це культурний центр, де проводять концерти. Росіяни близько 11 ранку вдарили по центру Вінниці крилатими ракетами «Калібр», запустивши їх із підводного човна в акваторії Чорного моря, повідомив речник командування Повітряних сил України Юрій Ігнат.

На місці прильотів виникла пожежа, вогонь перекинувся на автостоянку. Горіли близько 50 автомобілів. Станом на 14 годину дня голова Нацполіції Ігор Клименко повідомив що

кількість загиблих становила 20 людей, троє з них — діти. Заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко також повідомив, що 90 людей звернулися про медичну допомогу. 

Рятувальна операція продовжується, остаточна кількість жертв поки що невідома. Президент України Володимр Зеленський назвав обстріл центру Вінниці актом тероризму з боку Росії.

Фейк. Пентагон «випробовує біологічну зброю» на українських військових. Російські ЗМІ поширюють фейк Міністерства оборони Росії, що начебто «в лабораторіях Пентагону» в Україні на українських військових ставили «експерименти з оцінки перенесення інфекційних захворювань». В Міністерстві оборони Росії заявили, що «кожен третій із нещодавно полонених українських військових хворіє на гепатит А, п'ята частина – лихоманкою Західного Нілу» і це начбето свідчить, що «військовослужбовці Збройних сил України залучалися добровольцями до експериментів» Пентагону. Цей фейк – черговий в ряду вигадок російської пропаганди про неіснуючі лабораторії з розробки біологічної зброї в Україні. Раніше вона вже заявляла про «комах та птахів», які начебто повинні були заражати росіян (ще неможливо, оскільки між росіянами та не росіянами для бактерій та вірусів не існує різниці); про медичні експерименти в тих самих неіснуючих лабораторіях над людьми з психічними захворюваннями. Тепер поширили фейк про експерименти над військовими.

Насправді, не існує єдиного спростування цим вигадкам – їх занадто багато. Наприклад, невідомо, для чого експериментувати з вірусом гепатиту А, оскільки ця хвороба добре вивчена, проти неї існує вакцина, вона добре піддається лікуванню та не може бути взагалі використана у військових цілях – вона передається лише з використанням забрудненої води або у деяких випадках статевих стосунків. Навіть якщо військовий захворіє на гепатит А, він не зможе заразити ним ворога. А лихоманка Західного Нилу, хоча і є хворобою, від якої помирають майже 5% з тих, хто захворів, взагалі не передається від людини людині – збудник поширюють комахи.
Нарешті, з повідомлень росіян витікає, що росіяни тестують кожного українського військовополоненого на десятки захворювань, у тому числі, майже не зафіксованих в Україні, на кшталт лихоманки Західного Нилу. Натомість відомо, що українські полонені не отримують необхідну медичну допомогу, не кажучи вже про розгорнуті складні аналізи.

Фейк. Українські військові використовують «міни зі сміттям, що викликають гангрену».
Російські ЗМІ поширюють фейк, що начебто українські військові під час військових дій на Донбасі використовують саморобні міни з будівельним сміттям, які викликають гангрену при пораненні. Цей фейк поширили «РИА Новости», «МК», «Газета.ru», Взгляд», Lenta.ru, «Царьград» та інші, посилаючись на представника терористичного угрупування «ЛНР», який розповів про «шкарпетки», в які закладали будівельний мусор, у тому числі шматки бетону та скла, а також тротилові шашки та заряд аби «заразити людину гангреною». Насправді будь-який саморобний пристрій може викликати гангрену у людини, якій не допомогли лікарі після поранення, оскільки гангрена — це відмирання тканин в наслідок або бактеріальної інфекції або порушення кровообігу органу. Також немає жодного доказу, що взагалі українські військові використовують саморобні вибухові пристрої.

Фейк. Угорщина «виплачуватиме допомогу примусово мобілізованим» до ЗСУ етнічним угорцям на Закарпатті. Невідомі розіслали на пошти закарпатських ЗМІ листи начебто від Товариства угорської культури Закарпаття, у яких йшлося, що «уряд Угорщини вирішив надавати матеріальну допомогу примусово мобілізованим до української армії закарпатським угорцям та їх сім’ям». Цей фейк спрямований на погіршення відносин між Україною та Угорщиною. Як пише видання InfoPost.Media, ключовими елементами цього повідомлення були національна складова та наголос на «примусовій» мобілізації. Голова Товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович назвав цього листа провокацією. У Товаристві теж заперечили, що надсилали подібні листи медіа: «Провокативна інформація була розіслана з електронної поштової скриньки, яка частково схожа на офіційну електронну поштову скриньку громадської організації "Товариство угорської культури Закарпаття", однак зареєстрована на іншому доменному імені інтернеті»

Маніпуляція. На місці аварії українського вертольота знайшли шолом HGU-56/P ABH — це «свідчить, що в Україні воюють військові НАТО». Російські та грузинські медіа поширили інформацію, що на місці падіння українського вертольота знайшли шолом HGU-56/P ABH, який використовують пілоти країн-членів НАТО та армії США, а в українській армії їх буцімто немає. Разом з цим, російські пропагандисти розповсюджують фото шолома та говорять, що це свідчити про участь у війні чинних чи колишніх військовослужбовців НАТО. Фактчекери з Mythdetector повідомили, що ця інформація є хибною. Вони розповіли, що ці фото спершу опублікувала компанія-виробник шоломів Gentex Corporation. У цьому дописі компанія повідомила, що світлини їм надіслали військово-повітряні сили України на знак подяки за те, що шолом врятував життя. Це не перший випадок, коли кремлівська пропаганда намагається довести, що військові НАТО беруть участь у російсько-українській війні.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду