Як виглядав ефір спільного телемарафону «Єдині новини»  28 травня 2022 року: резюме

Як виглядав ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28 травня 2022 року: резюме

15:00,
5 Червня 2022
3200

Як виглядав ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 28 травня 2022 року: резюме

15:00,
5 Червня 2022
3200
Як виглядав ефір спільного телемарафону «Єдині новини»  28 травня 2022 року: резюме
Як виглядав ефір спільного телемарафону «Єдині новини»  28 травня 2022 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках «1+1», «Ради», ICTV / СТБ, Суспільного та «України».

З березня «Детектор медіа» робить моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини». Від початку ми вважали цільовою аудиторією цього моніторингу перш за все тих, хто його виробляє, тобто самих телевізійників. Але з часом виявилося, що коло зацікавлених отримувати аналіз головних тенденцій воєнного мовлення, особливостей застосування (або відмови від цього) усталених журналістських стандартів, повноти покриття актуальних тем тощо ширше, ніж ми розраховували від початку. Тому ми пропонуємо вам новий продукт: стислий переказ основних висновків щотижневого моніторингу марафону. Повний моніторинг за 28 травня читайте тут. 

Ефірна сітка блоків

Загальна сітка марафону залишається усталеною — кожний телеканал / медіагрупа працюють по шість ефірних годин. Канал, на який припадає слот 20:00–21:00, робить підсумковий новинний випуск дня. 28 травня підсумковий випуск новин робило Суспільне. На добу 28 травня припали частково чи повністю ефірні блоки п’яти каналів / медіагруп, крім «Інтера».

На «1+1» (із трьох годин, які припали на цю добу) був годинний випуск новин і дві години гостьової студії з короткими оперативними новинами на початку другого гостьового блоку.

На каналі «Рада» була звична сітка інформаційного каналу: короткі новини на початку кожної ефірної години і гостьові студії до кінця години.

Ефірна сітка блоку ICTV та СТБ складалася з півгодинних блоків, кожен із яких своєю чергою складався із 15-хвилинного випуску новин і 15 хвилин різних елементів (гостьових студій, фрагментів тижневика, проєкту «Євротиждень» чи російськомовних фільмів).

Ефірна сітка Суспільного цього разу зазнала істотних змін. Ефірний блок починався з майже 40-хвилинного випуску новин, далі було понад дві години гостьової, знову майже 40-хвилинний випуск новин, гостьова студія і підсумковий годинний випуск новин.

З ефірного блоку медіагрупи «Україна» на цей моніторинг припали перші три години, які були суцільною гостьовою студією, новин на початку блоку не було, тому що перед ним був годинний підсумковий випуск новин у блоці Суспільного. 

Основні теми дня

Ситуація на фронтах (насамперед бої за міста Лиман та Сіверськодонецьк, контрнаступ української армії на Херсонщині тощо). На каналі «1+1» висвітлювалося лише в режимі коротких повідомлень у новинах. На «Раді» долучали до обговорення гостей (нардепа Федора Веніславського, голову Луганської ОВА Сергія Гайдая, пресофіцера Нацгвардії, воєнних експертів). На ICTV та СТБ було два фронтові репортажі й гості (голови Запорізької обласної, Слов’янської та Авдіївської міських військових адміністрацій, заступниця міністра оборони Анна Маляр). У блоці Суспільного — чотири прямих ввімкнення кореспондентів, міський голова Харкова і голова Сіверськодонецької міської військової адміністрації. У блоці «України» — розмови з експертами, в тому числі з ізраїльським.

Декларація Собору УПЦ Московського патріархату про «самостійність і незалежність» від Російської церкви висвітлювалась каналами нерівномірно. На «1+1» і «Раді» тема просто коротко згадувалася в новинах. У блоці ICTV та СТБ обговорювали тему з експертом із Києво-Могилянської академії. Якісну експертизу події дали на Суспільному, де рішення МП ведучі детально розібрали з експертом і з головою профільної держслужби. У підсумковому випуску новин про подію Суспільне повідомило якісно і збалансовано. В ефірі медіагрупи «Україна» тему коментував гість ефіру — предстоятель ПЦУ Епіфаній.

Імовірність нового наступу на Київ із території Білорусі у блоці каналу «Рада» обговорювали з пресофіцером тероборони і речником Держприкордонслужби. У блоці ICTV та СТБ — із заступницею міністра оборони Маляр. На Суспільному — з білоруським опозиціонером. В ефірі «України» — з нардепом Федором Веніславським, нардепом Єгором Чернєвим і експертом Олегом Ждановим.

Питання передачі українській армії західної зброї (США ухвалили передачу Україні РСЗВ, в Україну прибули нові 155-міліметрові самохідні артилерійські установки і ракети «Гарпун»). У блоці каналу «Рада» — у прямому ввімкненні з Вашингтона про пресконференцію держсекретаря Блінкена. На «Раді» й на «Україні» тему коментував нардеп Веніславський. У блоці ICTV та СТБ — нардеп Чернєв. У блоці Суспільного — послиня Німеччини в Україні. У блоці медіагрупи «Україна» тема обговорювалася з нардепом Чернєвим і експертами. 

Новинна складова ефірів

У блоці каналу «1+1» новинна складова була надзвичайно слабкою. За три години ефіру було лише два репортажні сюжети (про прифронтові села Запоріжжя і про фіксацію правоохоронцями воєнних злочинів Росії в Харкові), прямих увімкнень не було взагалі.

Слабкою була новинна складова блоку каналу «Рада». За шість годин ефіру лише два репортажні сюжети (зі звільненого села Циркуни на Харківщині і зі свята останнього дзвоника у Кропивницькому). З чотирьох прямих ввімкнень оперативних новин стосувалося лише одне (зі США щодо брифінгу Блінкена).

У блоці телеканалів ICTV та СТБ новинна складова ефіру була якісно забезпечена репортажними сюжетами (із прифронтового Миколаєва і прифронтових сіл Харківщини й Запоріжжя, із фронту на Донеччині, про розмінування на Київщині, про відновлення звільнених населених пунктів Київщини й Чернігівщині, про евакуацію людей із Лисичанська) і двома прямими ввімкненнями з Харкова та Києва.

Протягом перших 5 годин блоку Суспільного новинна складова була якісно забезпечена і великою кількістю репортажних сюжетів (про прикордоння з Білоруссю, прифронтові села Харківщини, відбудову зруйнованого ворожою ракетою будинку в Києві, вишкіл одеських тероборонців тощо) і прямих ввімкнень (зокрема, з місця влучання ворожої ракети на Сумщині, про наслідки обстрілу Миколаєва, прикордоння Волині, обстріли Харкова). А от підсумковий випуск новин на шостій годині ефіру звівся переважно до повторів сюжетів.

Із блоку медіагрупи «Україна» на цей моніторинг припали лише перші три години, які складалися із суцільної гостьової студії. Новинна складова була представлена, крім гостей-ньюзмейкерів, лише двома репортажними сюжетами (про розмінування на Київщині і про відновлення напівзруйнованого окупантами Мотижина). 

Гостьові студії

У гостьових студіях каналу «1+1» було лише п’ятеро гостей під дві обговорювані неоперативні теми. Із двома українськими біженками та експертом обговорювали різні аспекти працевлаштування українських біженців за кордоном. З експертом Валентином Гладких обговорювали звинувачення Віктора Медведчука на адресу Петра Порошенка (тема ще з 23 травня, в даному ефірі це був негативний політичний піар проти 5-го президента), а журналістка «Радіо Свобода» Валерія Єгошина розповіла про ексгенерала Служби безпеки України Наумова, якого звинувачують у державній зраді.

У блоці каналу «Рада» більшість гостей були експертами, з якими обговорювали різні теми: ситуацію на фронті й перспективи українського контрнаступу, загрози повторного наступу Росії на Київ із боку Білорусі, запропонований британським прем’єром Джонсоном новий формат союзу, курс долара й ціни на бензин в Україні, можливості розблокування українського продовольчого експорту, перспективи ухвалення СЄ нафтового ембарго проти Росії, рух опору на окупованих територіях тощо.

Із ньюзмейкерів в ефірі каналу були народний депутат і член Комітету ВР із питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський (із яким обговорювали надання Україні систем залпового вогню і ситуацію на фронтах), заступник міністра економіки Олександр Грибан (про бронювання від призову окремих категорій працівників, єдину базу вакансій і релокацію підприємств), уповноважена президента з прав дитини Дарія Герасимчук (про злочини окупантів проти українських дітей і про лікування поранених окупантами дітей), голова Луганської ОВА Сергій Гайдай (про ситуацію в області), заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко (про резолюцію Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо Росії). Була в ефірі також лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко (з нею говорили на велику кількість різних тем, але радше це виглядало як піар-виступ).

У блоці телеканалів ICTV та СТБ більшість гостей (10 із 14) були ньюзмейкерами. Зокрема, з керівниками військових адміністрацій Cлов’янська Вадимом Ляхом і Авдіївки Віталієм Барабашем, головою Запорізької ОВА Олександром Старухом, міським головою Мелітополя Іваном Федоровим і радником міського голови Маріуполя Петром Андрющенком обговорювали ситуацію в цих містах і областях, із заступницею міністра оборони Анною Маляр — загальну ситуацію на фронтах і ймовірність загрози повторного наступу ворога на Київ. Із головою української делегації в Парламентській асамблеї НАТО Єгором Чернєвим — питання надання Україні ракетних систем залпового вогню, з міністром із розвитку громад Олексієм Чернишовим — можливості впорядкування бомбосховищ по країні, а з міністром інфраструктури Олександром Кубраковим — відбудову зруйнованої ворогом інфраструктури країни. Крім того, в ефірі медіагрупи побували піротехнік Михайло Ільєв із псом Патроном і снайперка-спецпризначенка Євгенія Емеральд. З експертом Костянтином Сіговим обговорювали значення заяви Московського патріархату про відокремлення від РПЦ.

У блоці Суспільного ситуацію на фронтах і в прифронтових містах обговорювали з міським головою Харкова Ігорем Тереховим, головою Сіверськодонецької МВА Олександром Стрюком, воєнним експертом Петром Черником. Про рішення Собору УПЦ Московського патріархату говорили з головою Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Оленою Богдан і ректором Відкритого православного університету Георгієм Коваленком. Про постачання Україні зброї і європерспективи України — з послинею Німеччини в Україні Анкою Фельдгузен і експертами Ланою Зеркаль, Олександром Богомоловим і Давидом Стуліком. Крім того, з представником білоруської опозиції Валерієм Ковалевським обговорювали можливість вступу військ Білорусі у війну і настрої в цій країні.

У блоці медіагрупи «Україна» ситуацію на окупованих територіях і на фронтах обговорювали з міським головою Маріуполя Вадимом Бойченком, членом Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Федором Веніславським, міським головою Мирнограда Донецької області Анатолієм Брикаловим, радником міністра внутрішніх справ Ростиславом Смірновим, воєнним експертом Олегом Ждановим, ізраїльським воєнним експертом Давидом Гендельманом. Питання постачання західної зброї обговорювали з головою постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгором Чернєвим і науковим співробітником Atlantic Council Пітером Дікінсоном. Рішення Собору УПЦ МП — з предстоятелем Православної церкви України митрополитом Епіфанієм. Питання обмінного курсу обговорили з першою заступницею глави НБУ Катериною Рожковою. 

Порушення стандартів

У блоці «1+1» переважно грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок — ведучі гостьових студій не авторизували власних висновків і оцінок. Натомість майже не було порушень стандарту точності.

У блоці «Рада» найчастіше порушувався стандарт достовірності — редакція дуже багато інформацій бере без перевірки зі сторінок у соцмережах. Натомість цієї доби не було жодного порушення стандарту відокремлення фактів від думок.

У блоці каналів ICTV та СТБ було дуже багато грубих порушень стандартів. Найбільше порушувалися три з них: достовірності, точності й відокремлення фактів від думок.

Найменше грубих порушень стандартів було у блоках медіагрупи «Україна» і Суспільного. 

Інші позиції

Протягом доби в ефірі телемарафону не були згадані такі теми дня:

  • Росія завдала ракетного удару по Чорнобаївці Херсонської області, один загиблий і шестеро поранених;
  • через ворожі обстріли було зупинено роботу Слов’янської ТЕС;
  • президент Франції Макрон і канцлер Німеччини Шольц у телефонній розмові марно намагалися переконати Путіна припинити вогонь, відвести війська та звільнити захисників «Азовсталі»;
  • Путін скасував вікові обмеження для військових-контрактників;
  • ООН навела статистику про понад 6,7 мільйона біженців з України;
  • фільм «Маріуполіс 2» вбитого росіянами в Маріуполі режисера здобув спеціальну нагороду на кінофестивалі в Каннах;
  • президент США Байден скасував мито на імпорт української сталі;
  • послиня США отримала візу для роботи в Україні;
  • по Кривому Рогу ворог завдав ракетних ударів, знищив завод.

На каналі «1+1» був великий фрагмент ефіру, який являв собою негативний політичний піар на адресу п’ятого президента України Петра Порошенка.

На каналі «Рада» було шість проявів політичного піару. В них у позитивному контексті згадувалися прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, керівник Офісу президента Андрій Єрмак і його перший заступник Кирило Тимошенко. Згадувалася також фракція / партія «Слуга народу». Велику частину ефіру відвели інтерв’ю з лідеркою партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко, де вона мала комфортну можливість давати оцінку багатьом подіям і роботі різних владних інститутів.

У блоці телеканалів ICTV та СТБ двічі був показаний піар-сюжет про допомогу Фонду Леоніда Кучми Ніжинському університету.

У блоці Суспільного й медіагрупи «Україна» не було проявів політичного піару.

У блоці каналу «1+1» наводився великий фрагмент сюжету з пропагандистського російського медіа, в якому озвучувалися мінімум три наративи російської пропаганди («нацистська влада», «знищення мирних людей українцями», «легітимна влада» на окупованих територіях). Це робилося для прикладу, але без якісної контраргументації сказаного в сюжеті. У російськомовних фільмах, які йдуть у блоках ICTV / СТБ, так само лунав наратив, що у війні проти України винен Путін і його оточення (а не Росія).

Гостьові студії на каналі «Рада» продовжують вести токсичні ведучі Тетяна Гончарова та Максим Зборовський.

У блоках Суспільного, ICTV / СТБ й медіагрупи «Україна» не було наративів російської пропаганди чи токсичних медійних персонажів.

Резюме попереднього моніторингу читайте тут.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду