Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 31 липня 2022 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 31 липня 2022 року: резюме

10:00,
8 Серпня 2022
2608

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 31 липня 2022 року: резюме

10:00,
8 Серпня 2022
2608
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 31 липня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 31 липня 2022 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках «Інтера», «1+1», «Ради» та Суспільного — стисло.

Повний моніторинг за 31 липня читайте тут. 

Попередні резюме щотижневих моніторингів телемарафону «Єдині новини» читайте тут.  

Ефірний блок телеканалів ICTV та СТБ не припадав на цю добу. 

Ефірна сітка каналів

У блоці телеканалу «Інтер» цієї доби протягом перших трьох годин були суцільні новини. Протягом четвертої години йшло повторення підсумкового випуску новин за попередню добу. Протягом останніх двох годин блоку були записані інтерв’ю і документальні фільми з серії «Герої».

Структура блоку телеканалу «1+1» була нерівномірною. Перші три години складалися кожна з півгодинних випусків новин і півгодинних гостьових студій. Далі був годинний випуск новин, далі годинна гостьова. І остання година знову складалася з півгодинного випуску новин і півгодинної гостьової студії.

Структура блоку телеканалу «Рада» була такою ж, як у попередніх моніторингах. Кожна година починалася випуском новин, який тривав від 10 до 20 хвилин. Далі продовжувалася виїзною гостьовою студією. Час від часу цю гостьову студію переривали короткі новини (по 3-4 усних повідомлення).

Блок Суспільного складався з 30-хвилинного випуску новин і 1,5-годинної гостьової студії, годинного підсумкового випуску новин о 20:00. Далі було годинне інтерв’ю. Наступні 50 хвилин — благочинний концерт гурту «Без обмежень» у київській підземці. Далі до кінця блоку була гостьова студія. 

Основні теми дня

Потужний нічний обстріл Миколаєва. На «Інтері» про це згадували лише коротким новинним повідомленням. У новинах на «1+1» про обстріл повідомляли лише короткими формами, а в гостьовій студії спілкувалися з міським головою Миколаєва Олександром Сенкевичем. На телеканалі «Рада» тему висвітлюваали короткими повідомленнями і обговорювали з пресофіцером Миколаївської ОВА. На Суспільному робили пряме ввімкнення з Миколаєва і репортажний сюжет про наслідки обстрілу. Обговорювали тему також із речницею Сил оборони півдня України Наталією Гуменюк.

Напруження між Китаєм і Тайванем в зв’язку з імовірним візитом на острів спікерки Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі (в контексті можливого впливу цієї ситуації на західну допомогу Україні). У блоці телеканалу «Інтер» тему не згадували. У блоці каналу «1+1» на цю тему був оглядовий сюжет, далі тему обговорювали з гостем-експертом. На телеканалі «Рада» на цю тему був оглядовий сюжет, обговорювали тему з експертом із міжнародної політики. У блоці Суспільного тему розкривали сюжетом і ґрунтовним обговоренням з експертом — членом правління Асоціації китаєзнавців і ще з японським журналістом (який говорив прекрасною українською мовою!).

Розблокування українського морського експорту зерна (завантаження перших суден і заява Туреччини про готовність до їх прийому). У блоці каналу «Інтер» на цю тему був сюжет. У блоці «1+1» тему обговорювали з речником Одеської ОВА і представником Всеукраїнської аграрної ради У блоці каналу «Рада» тему висвітлювали короткими повідомленнями і обговорювали з народною депутаткою Ольгою Василевською-Смаглюк, але лише в контексті наповнення бюджету, і з експертом Офісу реформ Кабміну. У блоці Суспільного про це був докладний сюжет з експертними оцінками. Обговорювали тему з речницею Оперативного командування «Південь». 

Новинна складова ефірів

Новинною складовою блоку телеканалу «Інтер» були лише 7 репортажів: про евакуацію дітей із Донеччини, про ворожі обстріли Бахмута, про життя прифронтових сіл на Запоріжжі, про роботу артилеристів «Градів» на Донбасі, про бої під Лисичанськом, про турнір із футболу пам’яті загиблих залізничників і про те, як відновлюється після окупації село Ягідне на Чернігівщині. Прямих ввімкнень не було.

Новинна складова блоку каналу «1+1» складалася із 6 репортажних сюжетів: про бої на Миколаївщині, про бої на Бахмутському напрямку, про акцію дружин полонених «азовців» у Києві, про обстріли Дергачів на Харківщині, про перемогу української збірної на чемпіонаті світу з надлегкої авіації в Чехії і про повернення по ротації на Волинь бійців загону спецпризначення «Любарт». Було лише два прямі ввімкнення, лише одне з яких було репортажним — із Харкова про наслідки нічного ворожого обстрілу міста.

Новинна складова блоку каналу «Рада» цього дня була провалена. Канал не зробив жодного репортажного сюжету (ті 4, які багаторазово повторювали в ефірі, були нарисами й оглядом). Із 10 прямих ввімкнень насправді репортажним було лише одне (про наслідки обстрілів Харкова та області). Решта були спробами розповідати нариси в режимі прямих ввімкнень. Новини як такі розповідалися лише короткими формами (усними повідомленнями і БЗ), але оновлення інформації було дуже слабким. Уже з третього випуску новин о 14-й годині йшли майже суцільні повтори.

Суспільне забезпечило новинну складову свого ефірного блоку 6 репортажними сюжетами і 6 прямими ввімкненнями. Репортажні сюжети були про наслідки масованого ворожого обстрілу Миколаєва і про наслідки ранкового обстрілу Харкова, про підготовку суден із зерном до виходу з порту Одеси, про повернення на ротацію прикордонника до своєї родини після піврічної розлуки, про нічне патрулювання в комедантську годину по Києву і про життя прифронтового Золочева на Харківщині. Прямі ввімкнення були з Миколаєва про наслідки масованого ворожого обстрілу міста, три прямі ввімкнення з Харкова про наслідки обстрілів міста і області, про реакції людей на зникнення табло в обмінниках Києва і було пряме ввімкнення кореспондентки Суспільного з окупованого Херсона  про ситуацію в місті.

Загалом же, як і раніше, по всіх каналах продовжується тенденція скорочення частки репортажних сюжетів і прямих ввімкнень і, відповідно, збільшення частки оглядів і нарисів, а ще «корисних порад». Не дуже правильна, як на мене, тенденція для інформаційного каналу, яким позиціонує себе спільний телемарафон.

Гостьові студії

У блоці телеканалу «Інтер» майже не було гостьових студій, у прямому ефірі були лише двоє гостей і ще були три записаних інтерв’ю. З усіх була лише одна ньюзмейкерка — дружина президента України Олена Зеленська, з якою про підсумки другого Саміту перших леді і джентльменів і про фотосесію для журналу Vogue говорила ведуча «1+1». З експертами говорили про збір доказів російських воєнних злочинів в Україні і про доведення злочину геноциду, про природу і призначення міфів щодо «величі» СРСР у сучасній Росії. Крім того, у блоці «Інтера» було чотири якісних документальних нариса із серії «Герої».

У блоці телеканалу «1+1» загалом було 14 гостей. Половина з них була ньюзмейкерами. З нардепом Тарасом Батенком говорили про бюджет і падіння економіки. З міським головою Мелітополя Іваном Федоровим говорили про евакуацію мешканців міста і про злочини окупантів. Із заступником голови Чернігівської ВА Дмитром Івановим — про останні обстріли області, з міським головою Миколаєва Олександром Сенкевичем — про наслідки потужного обстрілу міста. Із заступником голови Ради Нацбанку України Василем Фурманом говорили про сенс заборони обмінникам вивішувати курси валют і про відсутність причин для девальвації гривні. З народною депутаткою Галиною Янченко говорили про реформування АРМА. З речником Одеської ОВА Сергієм Братчуком говорили про провокацію зі штабом Чорноморського флоту в Севастополі і про вивезення зерна з Одеси. З експертами обговорювали ситуацію на фронтах, ситуацію на Тайвані, відкриття морського експорту агропродукції з України, проросійську політику уряду Угорщини і фото Олени Зеленської в журналі Vogue. Із волонтерами говорили про їхні проєкти.

У блоці телеканалу «Рада» побував загалом 21 гість, із них 7 були ньюзмейкерами. З головою Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм говорили про ситуацію на фронтах і на окупованих територіях області. З нардепами представниками Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микитою Потураєвим і Євгенією Кравчук говорили про законопроєкт щодо регулювання медіа. Із заступницею міністра внутрішніх справ Катериною Павліченко говорили про торгівлю людьми під час війни і про розслідування сексуальних злочинів окупантів. Про розслідування воєнних злочинів окупантів та пошук диверсантів говорили з начальником поліції Київщини Андрієм Нєбитовим. Із речником Одеської ОВА Сергієм Братчуком обговорювали історію з вибухом у штабі росіян у Севастополі. З народною депутаткою Ольгою Василевською-Смаглюк говорили про наповнення бюджету й відбудову зруйнованого окупантами житла та інфраструктури. Про ситуацію на фронтах півдня говорили з речницею Сил оборони півдня Наталією Гуменюк, із пресофіцером Миколаївської ОВА Дмитром Плетенчуком говорили про наслідки нічного обстрілу Миколаєва. З експертами й радниками говорили про евакуацію людей із Донеччини, про розслідування теракту росіян в Оленівці, про ситуацію навколо Тайваню, про повоєнну відбудову України тощо. З волонтерками говорили про їх волонтерську роботу.

У гостьових студіях Суспільного побувало 14 гостей, із них 5 були ньюзмейкерами, решта — експертами, речниками й учасниками різних подій. З головою Сумської ОВА Дмитром Живицьким, директоркою Департаменту освіти і науки Одеської міськради Оленою Буйневич, міським головою Івано-Франківська Русланом Марцинківим, заступницею міського голови Черкас Анастасією Чубіною і з експертами всебічно обговорювали підготовку шкіл у різних регіонах країни до нового навчального року. З першим заступником голови Херсонської обласної ради Юрієм Соболевським — про на фронтах і на окупованих територіях області. З речницею Оперативного командування «Південь» Наталією Гуменюк обговорювали безпеку зернового експорту з порту Одеси й останні ворожі обстріли Одещини та Миколаєва. З експертами обговорювали обов’язкову евакуацію з Донеччини, ситуацію навколо Тайваню і його можливий вплив на допомогу Заходу Україні, з експертами й учасниками говорили про пошуки зниклих безвісти і програму підтримки дітей, які залишились без батьків чи опікунів.

Порушення стандартів

У блоці телеканалу «Інтер» 31 липня кількість порушень стандартів була рекордно великою для каналу — 83. Найчастіше (46 разів) журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок, допускаючи власні міркування в новинних матеріалах. Багато було і порушень стандарту достовірності (21 раз), він порушувався в різні способи, але найчастіше — узагальненими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивної думки. І було одне жорстке порушення етичних норм професії. У сюжеті Ірини Марків драматичний текст авторки був таким: «Засудити до смерті, закатувати і заживо спалити». Ці слова «ілюструвалися» архівними планами полонених «азовців», на яких були впізнавані люди! Які мають родичів, друзів, знайомих... Як можна показувати конкретних людей і в закадровому тексті виносити їм «вирок»? Дай Боже, всі ці люди живі, і, дай Боже, вирвуться з полону. Але ж з точки зору журналістської етики використання відео цих людей із таким текстом є неприпустимим.

Порушень стандартів у блоці каналу «1+1» було багато — 73. Найбільше порушували стандарт достовірності інформації (28 разів). І через використання неперевіреної інформації із соцмереж і телеграм-каналів, і з недостовірними узагальненими посиланнями як на джерела фактів, так і на авторство суб’єктивних думок. Дуже часто порушували стандарт відокремлення фактів від думок (26 разів): як власними міркуваннями журналістів у новинах, так і відсутністю авторизації власних думок в авторських матеріалах. І було грубо порушено етичні норми через демонстрацію відео з телеграм-каналу з його логотипом, що містив нецензурне слово. Це відео було використане тричі протягом блоку каналу в марафоні.

У блоці телеканалу «Рада» було загалом 68 порушень стандартів. Найбільше було порушень стандарту достовірності (26 випадків), значна частина фактів подавалася або без посилань на джерела або з псевдопосиланнями, багато інформації було взято з соціальних мереж без належної перевірки. Стандарт точності порушувався 22 рази, переважно через некоректне використання відео. Чимало було й порушень стандарту відокремлення фактів від думок — 15.

У блоці Суспільного була рекордно велика (для Суспільного) кількість порушень стандартів — 20 на 4 години ефіру. Більшість із них (12) були порушеннями стандарту точності, причому більшість із цих порушень виникли завдяки намаганням редакції «ілюструвати» слова гостей ефіру (дурна «мода», започаткована іншими каналами). Було також чотири порушення стандарту достовірності — всі були цитуванням без перевірки інформації із соцмереж. І було грубе порушення стандарту балансу думок — маніпулятивна подача бліцопитувань. 

Інші позиції

В ефірі телемарафону 31 липня не згадувалися такі важливі події / теми дня:

  • У гирлі Дунаю на Одещині підірвався на міні лоцманський катер, рух гирлом обмежено.
  • Сталися зіткнення на кордоні Косова та Сербії. Серби в Косові зводять барикади. Президент Сербії заявив про загрозу вторгнення Косова. Поліція Косова повідомляє про обстріли з боку сербських протестувальників.
  • Bellingcat показує супутникові знімки, які свідчать, що могили для загиблих в Оленівці українців окупанти підготували за тиждень до теракту.

Проявів політичного піару у блоках телеканалів «Інтер», «Рада» та Суспільного цієї доби не було. У блоці телеканалу «1+1» було 5 таких проявів. Двічі в новинах показували класичний «паркет» про робочу поїздку міністра розвитку громад Олексія Чернишова до Вінниці (без новини як такої). Недоречно до контексту розмови згадували фракційну / партійну приналежність нардепа Тараса Батенка (депгрупа «За майбутнє», близька до власника каналу Ігоря Коломойського) і нардепки Галини Янченко («Слуга народу»). Крім того, ведучі не реагували на те, що Янченко довго розповідала в ефірі про «великі досягнення» влади у боротьбі з корупцією (до чого насправді є багато питань, яких ведучі не поставили) і негативно висловлювалася на адресу Петра Порошенка, якого в ефір марафону не запрошують ніколи, як і представників «Європейської солідарності» загалом.

У блоках «1+1» і Суспільного не було ні проросійських наративів, ні токсичних медіаперсонажів. У блоці телеканалу «Інтер» не було наративів російської пропаганди; частину новин вела токсична ведуча Анастасія Даугуле. У блоці телеканалу «Рада» не було проросійських наративів; в усіх трьох студіях каналу працювало по одному токсичному ведучому — колишні пропагандисти Деркача і Медведчука: Тетяна Гончарова, Назар Довгий і Максим Зборовський.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду