Як виглядав ефір марафону «Єдині новини» 2 травня 2022 року: резюме

Як виглядав ефір марафону «Єдині новини» 2 травня 2022 року: резюме

10:18,
11 Травня 2022
1142

Як виглядав ефір марафону «Єдині новини» 2 травня 2022 року: резюме

10:18,
11 Травня 2022
1142
Як виглядав ефір марафону «Єдині новини» 2 травня 2022 року: резюме
Як виглядав ефір марафону «Єдині новини» 2 травня 2022 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках ICTV / СТБ, Суспільного, «Ради»,«України», «Інтера» й «1+1».

Вже майже два місяці «Детектор медіа» робить моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини». Від початку ми вважали цільовою аудиторією цього моніторингу перш за все  тих, хто його виробляє, тобто самих телевізійників.

Але з часом виявилося, що коло зацікавлених отримувати аналіз головних тенденцій воєнного мовлення, особливостей застосування (або відмови від цього) усталених журналістських стандартів, повноти покриття актуальних тем тощо ширше, ніж ми розраховували від початку. Тому ми пропонуємо вам новий продукт: стислий переказ основних висновків щотижневого моніторингу марафону. Повний моніторинг марафону 2 травня  читайте тут. 

  

Ефірна сітка каналів

Більшість каналів («UA: Перший», медіагрупа «Україна», «Інтер» і «Рада») мають узвичаєну сітку інформаційного ефіру: кожна година ефіру починається з короткого (10-15 хвилин) випуску останніх новин, а продовжується гостьовою студією. Від цього істотно відрізнялися ефірні сітки медіагрупи Пінчука (спільний ефір каналів ICTV та СТБ) і ефірна сітка каналу «1+1».

Ефірна сітка медіагрупи Пінчука розбита на 30-хвилинні блоки, кожний з яких складається з 15-хвилинних новин і 15 хвилин інших продуктів — часом це гостьова студія, часом це фрагменти тижневика («Факти тижня»), часом документальні фільми.

Ефірна сітка каналу «1+1» алогічна і виглядає так:

60 хвилин — новини,

60 хвилин — гостьова студія,

30 хвилин — новини,

60 хвилин — гостьова,

30 хвилин — новини,

60 хвилин — гостьова.

Така сітка є незручною для тієї частини аудиторії, яка вмикає марафон на початку кожної години, щоб подивитися випуск новин (в трьох годинних блоках «1+1» ці глядачі не потрапляють на новини).

І загалом було б логічно, якби в єдиному телемарафоні була і єдина сітка для всіх телеканалів, але цього не відбувається вже третій місяць поспіль. 

Новинна складова ефірів

В ефірі 2 травня новинна складова найпотужніше була представлена в блоці каналу «Інтер» - 7 прямих ввімкнень з різних міст України (зокрема, з Одеси, Дніпра, Запоріжжя) і з-за кордону (Вашингтон, Брюссель) і 8 репортажних сюжетів, в тому числі з зони бойових дій (в тому числі відео з Маріуполя), з прифронтових і зі звільнених від окупації територій.

В ефірі медіагрупи «Україна» було 6 прямих ввімкнень (з Одеси, Харкова, Запоріжжя, Дніпра) і 5 репортажних сюжетів.

В ефірі «1+1» було 5 прямих ввімкнень (зокрема, з Запоріжжя, Одеси, Брюсселю і Вашингтона) і 4 репортажних сюжета.

На «UA: Першому» 3 прямих ввімкнення (в тому числі власної корепондентки з окупованого Херсону) і 5 репортажних сюжетів.

Найслабкішою була репортажна складова в ефірі медіагрупи Пінчука — лише 6 репортажних сюжетів і жодного прямого ввімкнення (це при тому, до сумарно в ефірному блоці цих каналів — найбільша кількість часу відведена під новинні випуски).

Примітка: телеканал «Рада» 2 травня в ефірі не був представлений. 

Гостьові студії

Найбільше гостей 2 травня було в гостьових студіях медіагрупи «Україна» (17 гостей). При цьому склад гостей був збалансованим: приблизно порівну було і ньюзмейкерів, і експертів. З ньюзмейкерів в ефірі були голови Луганської та Херсонської обласних військових адміністрацій, міські голови Харкова і Бучі, командувач Нацгвардії України і генеральна прокурорка України.

13 гостей були в ефірі «UA: Першого», але більшість з них були експертами. З ньюзмейкерів особливо цінною в інформаційному плані була участь в ефірі командира бригади з заблокованого Маріуполя. З експертів — участь в ефірі колишнього командувача армії США в Європі. При цьому гостьові ведучі Суспільного дуже якісно ведуть інтерв’ю («з позиції глядача»).

В ефірі «1+1» було 12 гостей, половина з яких була ньюзмейкерами (зокрема секретар Ради нацбезпеки і оборони і голови обласних військових адміністрацій), половина — експертами.

Трохи менше гостей було в ефірі каналу «Інтер». Цінними ньюзмейкерами були комбат батальйону, який воює на Донбасі, і міський голова Маріуполя. Половина гостей були експертами.

І найменше гостей було в ефірі медіагрупи Пінчука — лише 6 (на 5-годинний ефір) і майже всі вони були експертами. Ньюзмейкерів в ефірі майже не було. 

Порушення стандартів

Примітка: за методологією моніторингу єдиного телемарафону, фіксуються лише ті порушення стандартів, які можуть призводити:

  • до критичного спотворення інформації,
  • до ризику появи в ефірі телемарафону неправдивої інформації,
  • до неправильного або неповного розуміння глядацькою аудиторією суспільно важливої інформації.

Абсолютним «рекордсменом» серед порушників стандартів вже не перший моніторинг є медіагрупа Пінчука: 61 грубе порушення. Найбільше канали ICTV та СТБ порушують стандарт відокремлення фактів від думок (34 порушення). За поганою редакційною «традицією» в новинах ведучі та репортери часто припускаються власних суб’єктивних висновків і оцінок. В авторських блоках (гостьові студії і фрагменти тижневика), ведучі і репортери не авторизують власних суб’єктивних думок, подаючи їх або в якості фактів, або ж як якісь «універсальні істини». Всі порушення стандарту точності (16 порушень) 2 травня були пов’язані з некоректним використанням картинки, коли картинка повністю не відповідала тексту ведучих чи репортерів за кадром. Найпоширенішими порушеннями стандарту достовірності інформації була подача важливих фактів без посилань на джерела або з імітаційними посиланнями. І траплялися цитати суб’єктивних думок без вказання їхнього автора.

На каналі «1+1» 2 травня було 36 грубих порушень. Більшість з них були різноманітними порушеннями стандарту достовірності (17). Більшість з них складали подання фактів без посилань на джерела інформації або з імітованими посиланнями. Частина — це були важливі факти або суб’єктивні думки, які було взято без перевірки зі сторінок у соцмережах (Примітка: в умовах гібридної війни сторінки українських ньюзмейкерів у соцмережах постійно зазнають хакерських атак кібервійськ країни-агресора. Це створює надзвичайно високу вірогідність потрапляння в ефір телемарафону фейкової інформації. Відтак, перш, ніж давати в ефір будь-яку інформацію, взяту зі сторінок ньюзмейкерів у соцмережах, журналістам слід перевіряти правдивість такої інформації, як мінімум, у пресслужбах. Журналісти такого, на жаль, не роблять).

31 грубе порушення стандартів було 2 травня в ефірі медіагрупи «Україна», найбільше це були порушення стандарту достовірності інформації різного виду (16 випадків) і точності (13 випадків, майже всі — некоректне використання картинки).

28 порушень було в ефірі каналу «Інтер», 10 з яких — стандарт достовірності, 9 — стандарт точності інформації.

Найменше порушень (лише 4) було в ефірі Суспільного мовника, з чого можна зробити висновок про їхню несистемність. 

Інші позиції

Системного замовчування суспільно важливої інформації в ефірі спільного телемарафону 2 травня не було. Імовірно, сама ситуація, в якій ефір заповнюють різні канали/медіа групи, є доволі надійною страховкою від тотальної цензури.

Натомість, в ефірі деяких телеканалів були присутніми ознаки політичного піару. По 3 таких випадки було в ефірі каналу «1+1» і медіагрупи «Україна», 1 випадок — в ефірі каналу «Інтер».

В ефірі телемарафону 2 травня не звучало наративів російської пропаганди і не було токсичних медійних персонажів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду