Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 17 червня 2022 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 17 червня 2022 року: резюме

16:00,
24 Червня 2022
2759

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 17 червня 2022 року: резюме

16:00,
24 Червня 2022
2759
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 17 червня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 17 червня 2022 року: резюме
Про що і як говорили в ефірних блоках Суспільного, «України» / «України 24», «Інтера», «1+1» і «Ради».

З березня «Детектор медіа» робить моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини». Від початку ми вважали цільовою аудиторією цього моніторингу перш за все тих, хто його виробляє, тобто самих телевізійників. Але з часом виявилося, що коло зацікавлених отримувати аналіз головних тенденцій воєнного мовлення, особливостей застосування (або відмови від цього) усталених журналістських стандартів, повноти покриття актуальних тем тощо ширше, ніж ми розраховували від початку. Тому ми пропонуємо вам новий продукт: стислий переказ основних висновків щотижневого моніторингу марафону. Повний моніторинг за 17 червня читайте тут.

Ефірна сітка каналів. Загальна сітка марафону залишається усталеною — кожний телеканал / медіагрупа працюють по шість ефірних годин. Підсумковий випуск новин у слоті 20:00–21:00 робив телеканал «1+1». На добу 17 червня припали частково чи повністю ефірні блоки п’яти телеканалів / медіагруп, не потрапив на цю добу блок медіагрупи StarLightMedia (телеканали ICTV та СТБ).

Структура ефірного блоку Суспільного була такою ж, як і попереднього тижня: 30-хвилинні випуски новин і 2,5-годинні гостьові студії. Ефірний блок медіагрупи «Україна» починався із тригодинної гостьової студії без випусків новин, у наступні три години була звичайна інформаційна сітка: короткий випуск новин на початку кожної години і гостьові студії до кінця. В ефірному блоці «Інтера» сітка була стандартною: кожна година ефіру починалася з 15-хвилинного випуску новин, продовжувалася гостьовою студією. Структура ефірного блоку каналу, як і завжди, була нерівномірною. Спочатку були 30-хвилинні новини і 30-хвилинна гостьова студія. Далі були годинні випуски новин і годинні гостьові студії. В ефірному блоці телеканалу «Рада» перша ефірна година була суцільною гостьовою студією. Далі канал повернувся до інформаційної сітки з 15-хвилинними випусками новин на початку кожної ефірної години і гостьовими студіями до її кінця.

Основні теми дня. Бойові дії (бої за Сіверськодонецьк, обстріли Лисичанська, контратаки на Харківщині і на півдні України) у блоці Суспільного, крім коротких повідомлень, висвітлювалися двома репортажними сюжетами і обговоренням із гостями — ньюзмейкерами й експертами. У блоці медіагрупи «Україна» тему висвітлювали переважно в обговореннях із ньюзмейкерами й експертами. В ефірному блоці «Інтера» цю тематику висвітлювали як репортажними сюжетами з фронту і з прифронтових міст Донеччини, Луганщини та Запоріжжя, так і обговореннями з гостями-експертами. На «1+1» висвітлювали тему переважно в новинному режимі і в обговоренні з гостем-експертом. На телеканалі «Рада» ці теми обмежилися одним великим сюжетом-оглядом.

Значні обстріли Миколаєва, Лисичанська й Сумщини. У блоці Суспільного було пряме ввімкнення кореспондента із Сумщини. У блоці медіагрупи «Україна» було пряме ввімкнення власкора з Миколаєва. У блоці «Інтера» був репортажний сюжет із Лисичанська, про Миколаїв розповідали короткими повідомленнями в новинах. У блоці «1+1» це був репортаж із Миколаєва. У блоці «Ради» про обстріли Миколаєва побіжно повідомляли в сюжеті-огляді.

Озвучення рекомендації Єврокомісії щодо надання Україні статусу кандидата у члени ЄС. Суспільне і медіагрупа «Україна» анонсували озвучення рекомендацій. Сама подія припала на час ефірного блоку «Інтера», який робив три прямі ввімкнення власної кореспондентки з Брюсселя, а в гостьових студіях обговорював тему як із ньюзмейкерами, так і з експертами. Канал «1+1» відстежував тему прямими ввімкненнями з Брюсселя і обговоренням з гостями-ньюзмейкерами (віцепрем’єркою Стефанішиною, застуником керівника ОП Жовквою і представником України при ЄС Ченцовим) і з експертами. У блоці каналу «Рада» було пряме ввімкнення з Брюсселя і обговорення з гостями-політологами.

Візит Шольца, Макрона, Драгі та Йоганніса в Україну і візит Джонсона. У блоці Суспільного мовника був репортажний сюжет і обговорення з гостями — нардепом Веніславським і воєнним експертом Селезньовим (обидва обговорення були в контексті теми постачання зброї). У блоці медіагрупи «Україна» тема висвітлювалася репортажним сюжетом і обговоренням з гостями-експертами (політологами Олещуком і Буряченком). У блоці «Інтера» тему розкривали репортажним сюжетом і обговоренням із гостями. У блоці «1+1» про це робили репортажний сюжет і обговорювали з експертами.

Новинна складова блоків. В ефірному блоці Суспільного (із трьох проаналізованих годин блоку) було три репортажні сюжети (про візит Макрона, Шольца та Драгі в Україну, про бої в Сіверськодонецьку, обстріли та евакуацію людей із Лисичанська і про останню репетицію перед відновленням роботи Драматичного театру в Черкасах) і два прямі ввімкнення (про посилення і наслідки ворожих обстрілів Сумщини і про ситуацію в Одесі та області).

В ефірному блоці медіагрупи «Україна» було лише два репортажні сюжети (про візит Макрона, Шольца, Драгі та Йоганніса в Україну і про відновлення Ірпеня), решта із 16 сюжетів були оглядовими й нарисовими. Натомість було чотири прямі ввімкнення (із Брюсселя про підсумки зустрічі «Рамштайн-3», із Харкова про ситуацію в місті й області, з Миколаєва про ранкові обстріли міста, а також про ситуацію в окупованому Маріуполі).

В ефірному блоці «Інтера» було 9 репортажних сюжетів, в тому числі репортаж про бої за Сіверськодонецьк, репортажі із прифронтових населених пунктів Донеччини, Дніпропетровщини й Запоріжжя, спецрепортаж із окупованого Маріуполя, звіт щодо візиту Макрона, Шольца, Драгі і Йоганніса в Україну, про початок жнив на Одещині, збір доказів злочинів окупантів на Харківщині. І було шість прямих ввімкнень, три з яких були з Брюсселя, де цього дня Єврокомісія оприлюднювала рекомендації щодо надання Україні статусу кандидата в члени ЄС, також були ввімкнення кореспондентів каналу про наслідки обстрілів у Харкові, ситуацію в Дніпрі та на Дніпропетровщині і про ситуацію в Запорізькій області.

В ефірному блоці телеканалу «1+1» було 8 репортажних сюжетів: про наслідки ранкового обстрілу Миколаєва, про візит в Україну Макрона, Шольца, Драгі і Йоганніса, про оборону під Харковом, про приїзд міжнародних слідчих на Київщину, про швидке будівництво на зруйнованій окупантами Київщині — у Дмитрівці і в Макарові, про останні приготування до прем’єри в Одеському оперному театрі та про концерт «Кварталу 95» та інших виконавців у Будапешті. Крім того було 5 репортажних прямих ввімкнень: з Брюсселя про рішення Єврокомісії, з Відня про концерт «Кварталу 95», а ще — з Києва і Львова, де відбуваються вистави в рамках театрального фестивалю «Мельпомена Таврії».

Новинна складова в ефірному блоці телеканалу «Рада» була дуже слабкою. З трьох сюжетів (за три години ефіру, які потрапили до цього моніторингу) лише один був репортажним (про випускний вечір у школі в Хмельницькому). І одне пряме ввімкнення з Брюсселя (власне переказ події, яка сталася вже задовго до ефіру).

Гостьові студії. Гостями Суспільного протягом трьох проаналізованих годин блоку в телемарафоні були переважно ньюзмейкери. З членом Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федором Веніславським говорили про підсумки «Рамштайна-3» і візиту Макрона, Шольца і Драгі до України, з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим — про ситуацію та настрої в Криму, про перспективи і шляхи визволення півдня України і Криму. З заступником голови КМДА Петром Оленичем і з головою експертної комісії Олександром Алфьоровим — про процес дерусифікації українських вулиць. З послом України в Ізраїлі Євгеном Корнійчуком — про позицію ізраїльського уряду щодо війни в Україні. З експертами обговорювали теж проблеми постачання західної зброї, конфліктів між волонтерами і держчиновниками тощо.

В ефірному блоці медіагрупи «Україна» більшість гостей були ньюзмейкерами. З народною депутаткою Євгенією Кравчук говорили про переговори делегації Верховної Ради в США щодо постачання зброї. Із засновником і командиром Грузинського національного легіону Мамукою Мамулашвілі говорили про бої в Сіверськодонецьку і на Бахмутській трасі. Ситуацію на фронтах і ймовірність нового нападу з боку Білорусі обговорювали з радником міністра внутрішніх справ Вадимом Денисенком. Із представницею президента в Автономній Республіці Крим Тамілою Ташевою говорили про стратегію деокупації та реінтеграції Криму в нинішніх умовах. Із нардепом Олегом Дундою говорили про заборону проросійських партій. Із першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським — про ситуацію на Херсонщині. З народним депутатом Денисом Масловим обговорювали законопроєкт, який дозволить нардепам та чиновникам воювати на законних підставах, із народною депутаткою Оленою Шуляк — про відбудову зруйнованого ворогом, а з нардепом Дмитром Лубінцем — про постачання західної зброї і підсумки «Рамштайна-3». З експертами обговорювали підсумки візиту Макрона, Шольца, Драгі і Йоганнеса в Україну, питання надання Україні статусу кандидата у члени ЄС, темпи надання західної військової допомоги, майбутні безпекові гарантії Україні, можливості знищення Керченського мосту тощо.

В гостьових студіях «Інтера» була приблизно однаковою кількість ньюзмейкерів і експертів. Ситуацію в окупованому Мелітополі обговорювали з міським головою Іваном Федоровим. Про відбудову зруйнованого і знищеного окупантами говорили із заступницею міністра розвитку громад і територій Наталією Козловською. Про це ж, а також про рекомендацію Єврокомісії щодо надання Україні статусу кандидата в члени ЄС говорили з народною депутаткою Оленою Шуляк. Ще про європерспективу України говорили з депутатом парламенту Грузії Кобою Накопія. З міністром молоді і спорту Вадимом Гутцайтом говорили про міжнародну підтримку українського спорту, а з міністром культури Олександром Ткаченком — про відновлення зруйнованих ворогом культурних об’єктів і можливості повернення вкрадених окупантами артефактів. Із представником ДСНС Олександром Хорунжим говорили про розмінування територій. З експертами обговорювали питання європерспективи України, постачання західної зброї, загрозу нападу з боку Білорусі, перспективи звільнення Донбасу і Криму тощо.

В ефірному блоці телеканалу «1+1» було більше ньюзмейкерів, ніж експертів. Із міським головою Луцька Ігорем Поліщуком і білоруським опозиціонером Францішеком Вячоркою обговорювали загрози нападу Білорусі на Україну. З віцепрем’єркою Ольгою Стефанішиною, заступником керівника Офісу президента Ігорем Жовквою і представником України при ЄС Всеволодом Ченцовим говорили про візит європейських лідерів в Україну напередодні і рішення Єврокомісії щодо статусу кандидата в члени ЄС для України. З міністеркою економіки Юлією Свириденко обговорювали блокаду портів, ситуацію з пальним і відшкодування Росією всього зруйнованого в Україні, а з міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським — розмінування українських територій. З експертами говорили про ситуацію на фронтах, про ймовірність наступу білорусів, про протезування поранених українців, про відбудову України після війни і про черговий виступ Путіна.

В ефірному блоці каналу «Рада» половина гостей була ньюзмейкерами. Із представницею Кабміну у Верховній Раді нардепкою Оленою Шуляк говорили про відновлення зруйнованого ворогом, про відшкодування збитків людям. Із радником міністра внутрішніх справ Ростиславом Смірновим обговорювали роботу волонтерського проєкту «Добробат» із розбору завалів і відновлення пошкоджених будівель. Із заступником керівника Держагентства автомобільних доріг Андрієм Івком говорили про відновлення зруйнованих ворогом доріг, із народною депутаткою Лесею Забуранною обговорювали бюджетні питання, із заступницею голови правління Пенсійного фонду Тетяною Король говорили про індексацію пенсій. З експертами обговорювали питання євроінтеграції України, можливості спрямування активів Росії на репарації Україні, постачання західної зброї тощо.

Порушення стандартів. В ефірному блоці Суспільного порушень стандартів було мало (7) і вони не були системними. Найбільше порушувався стандарт достовірності інформації (4 рази). В ефірному блоці медіагрупи «Україна» цього разу було 31 грубе порушення стандартів, з них майже половина (14) — порушення стандарту достовірності інформації. Найчастіше це були узагальнені посилання на авторство суб’єктивних думок. Стандарт точності було порушено 7 разів (всі — невідповідність картинки і тексту), стандарт відокремлення фактів від думок — 8. В ефірному блоці «Інтера» найбільше порушувався стандарт відокремлення фактів від думок (15 разів). Це були власні міркування в сюжетах і багато було безпідставних узагальнень. 7 разів було порушено стандарт достовірності інформації, головно — анонімними узагальненими посиланнями на авторство суб’єктивних думок. Порушень інших стандартів було небагато. В ефірному блоці телеканалу «1+1» загалом було 38 грубих порушень стандартів. Найчастіше порушували стандарт точності (15 разів), і найбільше — некоректною роботою з картинкою. Чимало було різних за характером порушень стандарту достовірності інформації і відокремлення фактів від думок. І було одне порушення етичних норм (в ефірі звучала груба нецензурна лайка). Протягом трьох годин ефірного блоку «Ради» було як мінімум 28 грубих порушень стандартів. Переважно це були невідокремлені від фактів і неавторизовані суб’єктивні думки ведучого гостьової студії. Порушень стандартів достовірності, точності і повноти інформації було відносно небагато.

 

Інші позиції

В ефірі телемарафону 17 червня не згадувалися такі важливі події / теми дня:

  • Німецька Die Welt написала, що нібито Шольц, Макрон і Драгі просили Зеленського відновити переговори з Путіним. В Офісі президента України це спростували.
  • Макрон після візиту в Україну висловився проти «руйнації Росії», бо тоді не буде миру в Україні.
  • Екскерівника управління внутрішньої безпеки СБУ Наумова затримали в Сербії. Він міг передавати російським спецслужбам секретну інформацію.
  • Фейсбук видалив сторінку українського 5 каналу.
  • Росія не відповідає на запити представників ООН, які розслідують її воєнні злочини в Україні, — Reuters.

В ефірному блоці Суспільного був один прояв політичного піару — недоречна згадка фракційної приналежності нардепа Веніславського (в контексті розмови про постачання зброї Україні і перебігу бойових дій важливою була лише згадка про членство нардепа в профільному Комітеті ВР).

В ефірному блоці медіагрупи «Україна» було шість проявів піару. В позитивному контексті подавалися новини, що мер Києва Віталій Кличко «перевірив», як відновлюють пошкоджений російською ракетою будинок у Києві, і що радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк з’їздив на Херсонщину. Цитували першу віцепрем’єрку і міністерку економіки Юлію Свириденко (без будь-якої принципової новини). Також був сюжет про доброчинність компанії «Метінвест» зі згадуванням Ріната Ахметова, повідомлення про продуктові набори від «Метінвесту», теж зі згадкою Ахметова. І було повідомлення про роботу іншої компанії Ахметова ДТЕК із традиційним для медіагрупи гостем у студії — виконавчим директором компанії Дмитром Сахаруком.

В ефірному блоці «Інтера» був один прояв піару — позитивний сюжет про компанію RGC Production, яка виробляє газове устаткування і належить інвестору каналу Дмитрові Фірташу.

В ефірному блоці телеканалу «1+1» було два прояви піару. Не виправдана контекстом розмови згадка про приналежність гостя нардепа Віктора Бондаря до депутатської групи «партія “За майбутнє”» (як, власне, й сама присутність цього гостя). І промо «Кварталу 95», задля якого в подорож Європою телеканал відправив знімальну групу і робив 17 червня і пряме ввімкнення з Відня, і репортажний сюжет з Будапешта.

В ефірному блоці телеканалу «Рада» біло три прояви політичного піару. Недоречні згадки фракційної / партійної приналежності до «Слуги народу» народних депутаток Олени Шуляк і Лесі Забуранної. А також недоречне цитування радника керівника ОП Михайла Подоляка.

В ефірних блоках телеканалів ворожих наративів 17 червня не було. З токсичних медіаперсонажів в ефірному блоці «Інтера» авторкою сюжету виступала Анастасія Даугуле, в ефірному блоці «Ради» — колишній ведучий каналу ZIK Назар Довгий.

Резюме попереднього моніторингу читайте тут.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду