Що буде з Twitter після відмови Маска

Що буде з Twitter після відмови Маска

18:01,
12 Липня 2022
2238

Що буде з Twitter після відмови Маска

18:01,
12 Липня 2022
2238
Що буде з Twitter після відмови Маска
Що буде з Twitter після відмови Маска
Гучна заява генерального директора Tesla Ілона Маска щодо розриву угоди із соцмережею залишила багато питань.

На тлі скандалу у понеділок, 11 липня, акції Twitter впали більш ніж на 11%. Що ще може трапитися із компанію та чому все ж таки мільярдер відмовився від угоди? Редакція АР намагалася з'ясувати, що чекає Twitter у майбутньому. 

Чому Маск виходить з угоди?

Сам він стверджує, що Twitter не надав достатньо інформації про кількість підроблених акаунтів, які має соцмережа. Минулого місяця Twitter заявив, що надав Маску усі загальнодоступні необроблені дані про сотні мільйонів щоденних твітів. Але юристи мільярдера стверджували, що компанія надала Маску «неповну або непридатну інформацію» та менше даних, ніж вона пропонує деяким своїм великим клієнтам.

Twitter виправдовувався поясненнями, що для визначення кількості підроблених акаунтів використовує суміш загальнодоступних і приватних даних, які включають IP-адреси, номери телефонів і місцеперебування користувачів. У Twitter заявили, що такі особисті дані допомагають уникнути неправильної ідентифікації реальних акаунтів як несправжніх. Оскільки приватні дані користувачів не є загальнодоступними, їх немає у звіті, що був підготовлений для Маска.

Twitter роками заявляв у нормативних документах, що вважає підробленими близько 5% облікових записів на платформі. Але Маск не вірить цим даним.


Що буде робити Twitter?

Twitter заявив про намір подати до суду на Маска. Компанія могла б висунути 1 мільярд доларів штрафу за зрив угоди. Натомість платформа готова боротися за завершення покупки. Голова правління Twitter Брет Тейлор заявив, що правління «прагне закрити угоду за ціною та умовами, узгодженими з Маском», і «планує подати судовий позов для забезпечення виконання угоди про злиття».

Хто переможе в суді?

Майже неможливо передбачити результат будь-якої тривалої судової тяганини. Але експерти з права та бізнесу вважають, що Twitter скоріш за все має вагоміші аргументи. Адже Twitter роками описував свою оцінку підроблених і спам-акаунтів у нормативних документах, чітко зазначаючи, що число може бути неточним. Таким чином, Маск може зіткнутися з рішенням суду про виплату комісії в розмірі 1 мільярда доларів або наказом завершити придбання, навіть якщо він цього не захоче.

Справа також може закінчитися мировою угодою, наприклад, домовленістю сторін про нижчу ціну.

Якщо Маск переможе, питання штрафу в 1 мільярд доларів за розрив угоди теж може залишитися. І невідомо, чи зголоситься Маск заплатити навіть попри рішення суду.

Що буде із Twitter?

«Для Twitter це фіаско — кошмарний сценарій», — написав у понеділок аналітик Wedbush Ден Айвз, який стежить за компанією.

Історія з Маском суттєво вплинула на працівників, керівників, рекламний ринок і навіть на користувачів Twitter. Деякі співробітники звільнилися, інші були звільнені. Якщо хвилювання триватиме, це може й далі лякати рекламодавців. Також, якщо звільниться надто багато інженерів та інших співробітників, якість роботи платформи може знизитися.

Нагадаємо, у березні 2022 року Ілон Маск став власником 9,2% акцій Twitter, пакет акцій міг обійтися Маску майже в $2,9 млрд. Наразі він – найбільший зовнішній акціонер Twitter. За даними ЗМІ, пакет Маска у чотири рази перевищує долю засновника соцмережі Джека Дорсі, який володіє 2,25% акцій компанії. Маск 9 квітня мав стати членом ради директорів Twitter, однак відмовився долучатися до неї.

У квітні 2022-го стало відомо про плани Маска купити компанію. Bloomberg писав, що Маск запропонував купити Twitter за 43 мільярди доларів, тоді як ринкова ціна Twitter на той момент сягала близько 37 мільярдів доларів. Рада директорів компанії спочатку скептично поставилась до пропозиції Маска, проте пізніше після консультацій підтримала її. Cторони обговорювали угоду протягом цілої ночі. 25 квітня було повідомлено, що Ілон Маск придбав Twitter за $44 мільярди. Але у травні Маск призупинив угоду про купівлю Twitter через підозру у тому, що у соцмережі наявна величезна кількість спам-акаунтів. 

Фото: Brett Jordan/ Рexels

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду