Як зміниться твітер із приходом Ілона Маска

Як зміниться твітер із приходом Ілона Маска

12:00,
12 Травня 2022
3699

Як зміниться твітер із приходом Ілона Маска

12:00,
12 Травня 2022
3699
Як зміниться твітер із приходом Ілона Маска
Як зміниться твітер із приходом Ілона Маска
Новий власник продовжуватиме боротьбу з ботами на платформі. А деякі послаблення модерації можуть навіть піти на користь українцям.

Про твітер так багато не говорили, здається, з часів, коли соцмережа заблокувала колишнього президента США Дональда Трампа. Хоча за цей рік компанію вже встиг залишити засновник та гендиректор Джек Дорсі, кадрові перестановки в Twitter лишилися майже непоміченими в українському медіапросторі. Натомість із початку весни у новинах про Twitter усе частіше почало виринати ім’я Ілона Маска, засновника SpaceX та генерального директора Tesla.

Карти Маск розкрив доволі швидко, на початку квітня стало відомо, що він хоче купити компанію. А вже 24 квітня він придбав Twitter за 44 мільярди доларів. Поки Маск не поспішає розповідати свої плани щодо трансформації соцмережі, а в компанії панує «період невизначеності», як на одній із зустрічей сказав гендиректор компанії Параг Агравал. Це породжує багато пліток, а медіа наповнюються здогадками та прогнозами про майбутнє компанії Twitter. Що з приходом Маска соцмережа зміниться — сумнівів ні в кого не виникає. Питання лише в тому, як сильно.

Аналіз угоди про купівлю Twitter свідчить, що це не просто інвестиції в компанію, щоб забезпечити її майбутнє. Як пише NYT, «розмір ставки пана Маска та борг, пов’язаний з її фінансуванням, ставлять угоду з Twitter в іншу лігу [ніж інші медіапокупки, наприклад, придбання The Washington Post Джеффом Безосом або придбання Марком Беніоффом у 2018 році Time. — MS]». Маск порушив звичні правила ринку з точку зору фінансів, коли купив соцмережу.

Експерт із онлайн-комунікацій, керівний партнер групи компаній PlusOne Максим Саваневський очікує кардинальних змін та навіть революції в соціальних медіа з приходом Маска у Twitter. «Зважаючи на ексцентричність самого Маска, думаю, нам слід очікувати, що зміни будуть, і будуть відчутними для більшої частини користувачів. Маск не може просто купити Twitter, щоб він існував, як раніше. Думаю, він має амбітні плани: можливо, більше впливати. Він, напевно, найамбітніший бізнесмен світу, який створював такі проєкти, в реалізацію яких мало хто міг повірити, а йому вдавалося. Думаю, він по своїй суті є революціонером. Прийти у Twitter і не зробити революцію в соцмедіа, — це не про Маска», — вважає він.

Перші кроки в цьому напрямі він уже зробив: своє правління (поки ще не офіційне) Маск розпочав із серії твітів, у яких публічно розкритикував керівників компанії та політики соцмережі, чим викликав обурення у працівників. Купівля Twitter Маском цікава для України не з точки зору економічної складової угоди чи кадрових змін у компанії, фокус спрямований на можливі зміни політик соцмережі щодо контенту, в тому числі російської дезінформації.

Як «абсолютист свободи слова» розуміє «свободу слова»?

Передвісники майбутніх змін уже полетіли. На тлі переговорів про купівлю компанії Twitter почала полишати авдиторія лівих та демократичних політиків і зірок, а на заміну їм реєструються прихильники правих та республіканців. Маск поспішив заспокоїти користувачів, що не прагне «політизувати» платформу і соцмережа має бути «нейтральною». Водночас він каже, що планує керувати Twitter як приватною компанією, бо зараз платформа не досить добре забезпечує «свободу слова». Американський бізнесмен називає себе «абсолютистом свободи слова», про що нещодавно нагадав, коли його попросили заблокувати російські медіа в Starlink. Менш категорично, але виступав він і проти блокування акаунта New York Post, який твітер тимчасово банив через публікацію історії про Хантера Байдена, сина кандидата у президенти Джо Байдена.

Загалом про своє ставлення до бану, тим паче довічного, Маск уже висловлював публічно — він «дуже обережно ставиться до постійних заборон». На його думку, кращою альтернативою є призупинення дії облікового запису — так званий «таймаут». Такі заяви нового власника Twitter підштовхнули ЗМІ та експертів до роздумів, що на платформу може повернутися колишній президент США Дональд Трамп, конкурент Маска з популярності у твітері (свого часу Трамп мав 88 мільйонів підписників). Твітер відправив його у довічний бан через порушення політик соцмережі, зокрема, «заклики до насильства» під час заворушень у Капітолії. Маск розкритикував рішення заблокувати Трампа, назвавши його «поганим» і «безрезультатним». Разом з цим, він не дав чіткої відповіді, чи вирішив він розблокувати акаунт експрезидента на платформі. Сам Трамп уже встиг заявити, що не планує повертатися в твітер і продовжує роботу над власною соцмережею.

«Якщо люди хочуть менше свободи слова, вони звернуться до уряду з проханням ухвалити відповідний закон», — казав Маск. Виступаючи на TED, він уточнив: «Я вважаю, що дуже важливо, щоб була інклюзивна арена для свободи слова. Твітер став де-факто міською площею, тому важливо, щоб люди мали… реальність та уявлення, що вони можуть вільно говорити в межах закону». Однак держави мають різні закони, які так чи інакше регулюють роботу техногігантів. Зокрема, нещодавно ЄС погодив нові правила для фейсбука, гугла і твітера щодо контенту, ухваливши попередню угоду щодо закону про цифрові послуги (DSA). З вимогами якого Маск, до речі, уже погодився. Однак ці документи не будуть діяти, наприклад, у США чи Індії. Тож чи готовий Маск адаптувати соцмережу під кожну окрему країну? А головне — як це зробити, не блокуючи контент користувачів з інших країн? Іноземні експерти вважають, що його заяви про «відповідність законам держави» можуть свідчити, що Маск може продовжувати практику блокування певного контенту в регіоні.

То як «абсолютист свободи слова» розуміє «свободу слова»? Маск собі уявляє це так: «Хорошим показником того, чи існує свобода слова, є "хтось, кому ти не подобаєшся, може говорити те, що тобі не подобається". І якщо це так, то у вас є свобода слова». Однак загалом ці правила й так існують на платформі, де люди з різними точками зору можуть існувати в сусідніх «інформаційних бульбашках» і зустрічатися десь у коментарях під важливими дописами чи новинами. Засновник Techdirt Майк Маснік назвав таке визначення «свободи слова» нісенітницею: «Купі людей, які мені не подобаються, дозволено говорити те, що мені не подобається. Ви бачите це по всьому твітеру. Але це взагалі не розумний стандарт без контексту. Проблема не в тому, що "той, хто мені не подобається, говорить те, що мені не подобається". Проблема у спамі, зловживаннях, переслідуванні, погрозах насильством, небезпечній неправдивій інформації, що вводить в оману». Саме це й викликає найбільші побоювання. Сама по собі свобода слова — основа будь-якої демократії. Однак коли нею користуються злочинці, такі як Росія, наприклад, — вона перетворюється на інструмент, здатний сіяти паніку та хаос у суспільстві.

Заступниця головного редактора StopFake Вікторія Романюк сподівається, що Маск зможе віднайти баланс між творчістю, свободою слова та безпекою для користувачів і клієнтів. «На мою думку, попри заяви Маска про розвиток свободи слова, радикального пом’якшення модерації не буде. Це можуть бути зміни алгоритмів, функцій, дизайну бренду, проте не в питаннях безпеки, адже це пріоритет для всіх — користувачів і рекламодавців. Ризики у сфері кібербезпеки та дезінформаційних загроз сприятимуть посиленню токсичності цієї соціальної мережі, що не піде на користь твітеру», — каже вона.

Експертка з онлайн-комунікацій, ІТ-аналітикиня, журналістка Надія Баловсяк також застерігає, що тотальна вседозволеність може віднадити користувачів та бізнес від платформи. «У результаті угоди події можуть розвиватися за двома сценаріями. Перший — Ілон Маск вносить серйозні зміни в роботу сервісу, у тому числі в модерування контенту. Контент стає некерованим, скасовується блокування користувачів, дозволено практично все. Це може не найкращим чином вплинути на бізнес-складову цього проєкту. Інший сценарій — практично нічого не змінюється», — каже вона.

Водночас Надія Баловсяк менш оптимістично налаштована щодо поширення дезінформації та пропаганди в соцмережі з приходом Маска. Вона припускає, що твітер може відмовитися від поміток про фейковий контент та ярликів, якими маркували акаунти російських державних медіа. «Маск — прихильник свободи слова. Це стосується й пропаганди. Він її, швидше, допустить, а не заблокує. <…> Наразі обіцянки Маска (та й його дії та публічні заяви) — це бажання позбутися цензури, якою в його розумінні є будь-які обмеження», — зазначила вона.

Однак, на думку Максима Саваневського, деякі пом’якшення правил щодо обмежень контенту на платформі можуть бути й на краще. «Варто очікувати того, що вдасться реалізувати правило, яке насправді багато хто відстоює, що в соцмережах не можна банити людей за їхню думку, але можна банити за те, в який спосіб вони її висловлюють. Якщо висловлювання людини ображають чиюсь честь чи гідність або принижують когось — очевидно, що такі речі повинні призводити до обмеження контенту, який продукуватиме цей користувач», — каже експерт.

Що похід Маска проти ботів означатиме для користувачів?

Ілон Маск не раз ставав жертвою атак ботів, а його ім’я використовували у шахрайських схемах. Одного разу Маск назвав спам-ботів «найбільш дражливою проблемою» у твітері, а перед купівлею компанії анонсував боротьбу з ними: «Якщо наша заявка на Twitter вдасться, ми переможемо спам-ботів або помремо в боротьбі з ними». Тож боротьба з ботами — один із його пріоритетів.

Керівний партнер групи компаній PlusOne також вважає, що зусилля з боротьби з «арміями ботів» та дезінформацією на платформі триватиме й надалі. «Щодо російської пропаганди, думаю, навряд чи для нас будуть погані новини. Попри те, що певні правила циркуляції контенту у твітері будуть пом’якшені, я очікую, що Маск буде обмежувати роботу "ботоферм" чи дезінформацію з боку Росії. В історії з війною він проявив свою позицію й перебуває на стороні України. Сподіваюся, він не зможе позитивно сприймати нічого, що пов’язане з Росією», — сказав Саваневський.

Пообіцявши перемогти ботів, Маск повідомив, що планує запровадити «автентифікацію всіх людей». Однак мети цієї автентифікації, як і принципів її проведення, він не уточнив. «"Автентифікація" потенційно може означати кілька різних речей. Це може стосуватися людей, які мають пройти якийсь тест у стилі капчі, щоб публікувати повідомлення. Хоча, як і у випадку заборони спам-ботів, якби був простий спосіб зробити це без впливу на добросовісних користувачів, твітер, імовірно, вже зробив би це. Це також може означати прохання до людей подати посвідчення, які підтверджують, що вони — конкретні люди, аби отримати галочку для підтвердження чи взагалі щоби працювати з сервісом», — пише The Verge та уточнює, що вимога деанонімізувати свої акаунти може підірвати зобов’язання твітера щодо дозволу мовити на платформі анонімно чи під псевдонімом.

Окрім перемоги над «спам-ботами та автентифікації користувачів», засновник компанії SpaceX хоче «зробити твітер кращим, ніж будь-коли, доповнивши продукт новими функціями, зробивши алгоритми відкритим вихідним кодом, щоби підвищити довіру». Насправді цією заявою він суперечить сам собі, адже спамери фактично не є поза законом. А його бажання відкрити алгоритми соцмережі — це подарунок для них. Звичайні користувачі не зацікавляться можливим нововведенням, однак це хороша нагода для спамерів зловживати системою.

Як іноземні, так і українські експерти виступають за прозорість алгоритмів для модерації, однак це не те саме, що «відкритий вихідний код». «В алгоритмах можуть відбуватися зміни. Стрічка у твітері, як і у фейсбуку, будується на алгоритмі машинного навчання, який за тисячами різних показників визначає, що буде вам цікаве. Ці алгоритми можна змінювати», — каже Максим Саваневський. Надія Баловсяк переконана, що користувачам твітера піде лише на користь, якщо Маск захоче вивчити роботу алгоритмів.

Однак більшість заяв Маска схожі на заяви інших компаній на старті їхньої роботи. Тож, можливо, уже «дорослому» твітеру доведеться пройти шлях молодої соцмережі, просто на швидкій перемотці. Адже інші соцмережі, які так само прагнули стати відкритим майданчиком для вільного обміну думок, урешті стикнулися з реальністю та почали посилювати модерацію, розвивати вимоги та правила. «Усі вони починалися з фундаментальної установки за замовчуванням: дозволяти більше висловлювань і менше модерувати. І всі вони згодом усвідомили, що тут набагато більше нюансів, — каже Майк Маснік. — Щоб боротися зі спамом, шахрайством та речами, які "роблять продукт набагато гіршим", у вас мають бути правила. У вас має бути правозастосування, яке має справу з порушниками правил. Це означає, що у вас мають бути люди, обізнані в модерації контенту, які вміють повторювати й налаштовувати».

Менше реклами, платні функції, наскрізне шифрування та довгі твіти

Ілон Маск має один із найпопулярніших акаунтів (понад 80 мільйонів підписників) у твітері та дуже активно його веде, тож може виходити з того, чого на платформі бракує особисто йому. Зокрема, можна очікувати зняття обмежень на кількість символів у твітах (нині твітер дозволяє дописи на 280 символів). Як сказав сам Маск, «твітер дуже затягнув із довгими твітами». Видання Axios також пригадало старі та зібрало нові заяви бізнесмена про твітер, щоби зрозуміти, що він хоче змінити на платформі. Наприклад, він не раз говорив, що соцмережі бракує кнопки для редагування твітів. Оскільки твітер на початку квітня 2022 року, ще до угоди з Маском, анонсував тестування такої кнопки в лабораторії Twitter Blue, цілком можливо, що вона з’явиться вже найближчим часом. До речі, преміум-сервіс Twitter Blue генеральний директор Tesla запропонував змінити, зокрема, знизити ціну (нині це $2,99 на місяць), заборонити рекламу та надати змогу платити в криптовалюті Dogecoin. Ще він сказав, що хоче зменшити залежність платформи від реклами. Щоправда, твіти з цими пропозиціями Маск згодом видалив.

Натомість заробляти він прагне на комерційних компаніях та державних органах, для яких планує зробити твітер платним. За даними Reuters, Маск хоче розробити нові способи заробляти гроші на твітах, які містять важливу інформацію або стають вірусними: «Ідеї, які він висловив [банкам, які погодилися допомогти профінансувати придбання Twitter. — MS], включали стягнення плати, коли сторонній сайт хоче процитувати чи розмістити твіт від перевірених осіб або організацій». Водночас Маск уже пообіцяв, що твітер завжди буде безкоштовним для звичайних користувачів. Деякі світові ЗМІ, виходячи з цих заяв, висловили сподівання, що після закриття угоди безпека користувачів стане пріоритетною для мережі. Це важко спрогнозувати, та деякі плани щодо захисту користувачів мережі Маск уже висловив: на його думку, твітер повинен мати наскрізне шифрування, як Signal, щоб ніхто не міг шпигувати за повідомленнями користувачів або зламати їх.

Не виключено, що бізнесмен може радитися зі своїми підписниками щодо майбутніх змін, як це було з опитуваннями про «редагування твітів» чи «продаж 10% акцій Tesla». До речі, частину акцій Tesla на суму 5 мільярдів доларів він продав незабаром після опитування. 

Як Україна може не допустити послаблення модерації щодо російської пропаганди?

Хоча українці не надто активно використовують твітер (станом на 2020 рік він був лише у 5%), не можна заперечувати його важливості в міжнародній комунікації. Саме цією платформою частіше за все користуються західні медіа, політики та компанії. З 24 лютого 2022 року українські медіа та користувачі з України теж активніше почали вести свої твітер-акаунти, доносячи правду про війну.

Заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков повідомив, що Україна вела комунікацію з компанією Twitter ще задовго до повномасштабної війни, а нині продовжує активну співпрацю щодо боротьби з російською дезінформацією.

«З початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України ми лише дещо змінили напрям нашої співпраці. Зараз ми плідно співпрацюємо у напрямку боротьби з російською пропагандою. Зараз уже близько 80 тисяч російських акаунтів / ботів заблоковані. Ми продовжуватимемо нашу співпрацю з компанією і постійно комунікуємо з ними», — сказав він.

Експерт із онлайн-комунікацій Максим Саваневський вважає, що варто робити зрозумілу аналітику, яка показуватиме Заходу, що росіяни використовують твітер для маніпуляції громадською думкою. «Нам треба зробити цю історію публічною, зрозумілою для широкої громадськості. Щоб через це можна було вплинути на твітер. Демонструвати: через те, що твітер дає змогу Росії реалізувати свої комунікаційні та інформаційні кампанії, гине ще більше українців. Доносити інформацію, що Росія — це зло в усіх проявах, у тому числі на інформаційному фронті», — каже він.

Заступниця головреда StopFake Вікторія Романюк додала, що доносити позицію України до керівництва Twitter буде легше, якщо українці почнуть ще активніше користуватися соцмережею.

«Для розуміння того, як зміни власника вплинуть на питання України та донесення української точки зору на цій платформі, слід дочекатися оголошення нової комунікаційної політики твітера. Й також уже зараз демонструвати власну проактивну позицію в цій мережі. Якщо ми будемо усвідомлювати, що саме твітер є платформою №1 для трансляції українських наративів у світі, то вже сьогодні потрібно скеровувати свої дії на посилення взаємодії з платформою. Очевидно, якщо кількість українських користувачів твітера буде залишатися низькою, лобіювати наші інтереси буде складно», — каже Вікторія Романюк.

Фото: Hannah Zeo, Esther Vargas, Mike Licht / Flickr

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду