Інвестори Twitter подали позов до суду проти Ілона Маска

Інвестори Twitter подали позов до суду проти Ілона Маска

11:11,
30 Травня 2022
2620

Інвестори Twitter подали позов до суду проти Ілона Маска

11:11,
30 Травня 2022
2620
Інвестори Twitter подали позов до суду проти Ілона Маска
Інвестори Twitter подали позов до суду проти Ілона Маска
Автори:
Інвестори вважають, що публікації Маска у Twitter вводять людей в оману та мають на меті вплинути на вартість акцій компанії на ринку.

Інвестори Twitter подали до Окружного суду США у Північному окрузі Каліфорнії колективний позов проти американського бізнесмена, засновника компанії SpaceX та генерального директора компанії Tesla Ілона Маска. Його звинуватили в «протиправній поведінці», «порушенні корпоративних законів Каліфорнії» та «маніпулюванні ринком». Про це повідомляє BBC.

Груповий позов подав інвестор Twitter Вільям Хересняк, який сказав, що діє «від свого імені та всіх інших осіб, які перебувають у подібній ситуації». У позові Маска звинувачують у «неправомірній поведінці, оскільки його неправдиві заяви та маніпулювання ринком створили хаос у штаб-квартирі Twitter у Сан-Франциско».

Також інвестори вважають, що публікації Маска у Twitter вводять людей в оману та мають на меті вплинути на вартість акцій компанії на ринку. Зокрема, йдеться про допис, в якому Маск оголосив, що призупиняє угоду про купівлю компанії через сумніви щодо кількості фейкових акаунтів на платформі. «Твіт від 13 травня "є спробою маніпулювати ринком акцій Twitter, оскільки він знав про фейкові акаунти"», — йдеться у позові.

Twitter відмовився від коментарів, а адвокати Маска і Tesla поки не прокоментували ситуацію.

Раніше Twitter казав, що в соцмережі лише 5% облікових записів є фальшивими. Після цього Маск призупинив угоду про купівлю компанії. Він також заявив, що «угода не може просунутися далі», якщо Twitter не надасть доказів, що кількість ботів не перевищує 5% щоденних активних користувачів щомісячно протягом кварталу. На конференції в Маямі бізнесмен заявив, що фейкові користувачі становлять щонайменше 20% усіх акаунтів Twitter, і припустив, що цифра може сягати 90%. Він також повідомив, що його команда проведе власну перевірку 100 випадкових облікових записів у твіттері, щоб виявити кількість фейкових. Після цих заяв, за словами Маска, юристи Twitter звинуватили його у порушенні правил нерозголошення інформації (NDA). Пізніше Маск сказав, що, за його підрахунками, 50% акаунтів у Twitter є ботами. Британське видання The Guardian написало, що в такий спосіб Маск «закладає основу для переоцінки угоди або відмови від неї». Це підтверджують і заяви бізнесмена на конференції в Маямі, на якій він припустив, що «міг би спробувати заплатити нижчу ціну за Twitter».

Нагадаємо, у березні 2022 року Ілон Маск став власником 9,2% акцій Twitter, пакет акцій міг обійтися Маску майже в $2,9 млрд. Наразі він – найбільший зовнішній акціонер Twitter. За даними ЗМІ, пакет Маска у чотири рази перевищує долю засновника соцмережі Джека Дорсі, який володіє 2,25% акцій компанії. Маск 9 квітня мав стати членом ради директорів Twitter, однак відмовився долучатися до команди директорів.

У квітні стало відомо про плани Маска купити компанію. Bloomberg писав, що Маск запропонував купити Twitter за 43 мільярди доларів, тоді як ринкова ціна Twitter сягає приблизно 37 мільярдів доларів. Рада директорів компанії спочатку скептично поставилась до пропозиції Маска, проте пізніше після консультацій підтримала її. Cторони обговорювали угоду протягом цілої ночі, а зустріч розпочалась 24 квітня. Наступного дня стало відомо, що Ілон Маск придбав Twitter за $44 мільярди. З того моменту компанія стала приватною. Маск також повідомив, що планує зробити Twitter «політично нейтральним». Цю заяву він зробив на тлі того, що користувачі почали масово видаляти свої акаунти із соцмережі. 

Голова ради директорів Twitter Брет Тейлор повідомив, що рада директорів компанії припинить роботу після закриття угоди з Ілоном Маском. Генеральний директор Twitter Параг Агравал лишається на посаді до закриття угодиЗасновник Twitter Джек Дорсі підтримав продаж компанії Маску. Він заявив, що Twitter не повинен мати конкретного власника або керівника, соцмережа має залишатися «суспільним благом», а не компанією в класичному розумінні. За його словами, те, що Маск купив Twitter, — це єдине рішення, якому він довіряє.  

Фото: Daniel Oberhaus / flickr

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду