ЄС погодив нові правила для Facebook, Google і Twitter щодо контенту

ЄС погодив нові правила для Facebook, Google і Twitter щодо контенту

15:40,
25 Квітня 2022
3004

ЄС погодив нові правила для Facebook, Google і Twitter щодо контенту

15:40,
25 Квітня 2022
3004
ЄС погодив нові правила для Facebook, Google і Twitter щодо контенту
ЄС погодив нові правила для Facebook, Google і Twitter щодо контенту
Автори:
Facebook, Google, Twitter та іншим великим онлайн-платформам доведеться докласти більше зусиль для боротьби з незаконним контентом, інакше їм загрожуватимуть великі штрафи.

Європейська Рада та Європейський парламент уклали попередню угоду щодо закону про цифрові послуги (DSA), який спрямований на захист цифрового простору від поширення нелегального контенту та забезпечення захисту основних прав користувачів.

Угода була досягнута вранці 23 квітня після переговорів між країнами-членами ЄС, Єврокомісією та Європарламентом. «DSA оновить основні правила всіх онлайн-сервісів в ЄС. Це гарантує, що онлайн-середовище залишиться безпечним простором, що забезпечить свободу вираження думок та можливості для цифрового бізнесу. Це на практиці реалізує принцип, згідно з яким те, що є незаконним в офлайні, має бути незаконним в онлайні. Що більший розмір, то більше обов'язків у онлайн-платформ», — сказала голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Reuters пише, DSA є другою частиною стратегії голови антимонопольного комітету ЄС Маргрете Вестагер щодо стримування Alphabet (GOOGL.O), Meta (FB.O) та інших технологічних гігантів США. Цей закон покликаний «змусити Google, Amazon, Apple, Meta та Microsoft змінити свої основні методи ведення бізнесу в Європі».

«DSA включає нові правила, які вимагатимуть, щоб платформи Big Tech, включаючи Facebook та Instagram (належить Meta) і YouTube (належить Google), оцінювали та керували системними ризиками, пов’язаними з їхніми послугами, такими як пропаганда ненависті та поширення дезінформації. Вперше великі технологічні компанії також повинні будуть проходити незалежний щорічний аудит, а також надавати регуляторним органам і стороннім дослідникам, включаючи громадянське суспільство, доступ до даних платформи та уявлення про їхні алгоритмічні "чорні скриньки", щоб забезпечити більший контроль і підзвітність»,розповіли в Amnesty International.

DSA передбачає:

  • уряди ЄС можуть вимагати видалити незаконний контент (наприклад, матеріали, які пропагують тероризм, сексуальне насильство, мову ненависті, комерційне шахрайство тощо);
  • заборону таргетованої реклами, спрямованої на дітей або заснованої на конфіденційних даних, таких як релігія, стать, раса та політичні погляди;
  • заборону підходів, які вводять людей в оману і змушують їх ділитися персональними даними;
  • нові заходи щодо протидії незаконним товарам, послугам або контенту в інтернеті (механізм, що дозволяє користувачам легко помічати такий контент);
  • нові зобов'язання щодо відстеження бізнес-користувачів на онлайн-ринках;
  • можливість оскаржувати рішення платформ про модерацію контенту та домагатися відшкодування збитків.

Крім того, закон вимагатиме, аби великі онлайн-платформи та онлайн-пошукові системи вживали конкретних заходів під час кризи. Ці вимоги були включені в документ після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну та пов’язаної з цим дезінформації.

Facebook, Google, Twitter та іншим великим онлайн-платформам доведеться докласти більше зусиль для боротьби з незаконним контентом, інакше їм загрожуватимуть великі штрафи. За порушення правил DSA компанію можуть оштрафувати «на суму до 6% її світового обігу». Повторні порушення можуть призвести до заборони вести бізнес в ЄС. З компаній також стягуватимуть щорічну плату (до 0,05% річного доходу по всьому світу) для покриття витрат на контроль за дотриманням правил. 

Нагадаємо, 20 січня 2022 року Європейський парламент ухвалив початкову пропозицію законопроєкту про цифрові послуги, який передбачає обмеження збору та використання конфіденційної інформації користувачів для таргетованої реклами. Закон про цифрові послуги, який вперше висунули на розгляд у 2020 році, заборонить Google, Amazon і Facebook використовувати для таргетованої реклами конфіденційну інформацію, що стосується сексуальної орієнтації, раси та релігії.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду