Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини»  30 вересня 2022 року: резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 30 вересня 2022 року: резюме

10:19,
9 Жовтня 2022
1827

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 30 вересня 2022 року: резюме

10:19,
9 Жовтня 2022
1827
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини»  30 вересня 2022 року: резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини»  30 вересня 2022 року: резюме
Про що і як розповідали в ефірних блоках «1+1», ICTV та СТБ, «Інтера» і Суспільного — стисло.

Підбивши підсумки шести місяців моніторингу (перша і друга частини), повертаємось до звичного формату тижневих оглядів.

Повний моніторинг марафону за 30 вересня читайте тут.

 

Ефірний блок телеканалу «Рада» не припадав на цю добу.

 

В ефірі телемарафону (цього дня в ефірі «Інтера») з’явився «дайджест новин Офісу президента». Він має всі ознаки політичного піару, оскільки робиться з грубими порушеннями стандартів інформаційної журналістики. Всі матеріали цього «дайджесту» є однозначно позитивними для чинної влади і окремих її представників, зокрема й працівників Офісу президента. «Дайджест» є анонімним, тобто його реальні автори не заявлені, ведуча (речниця глави Офісу президента Дарія Зарівна. — «ДМ») не представлена. Імовірно, цей «дайджест» директивно нав’язаний учасникам телемарафону, тому я не вносив його в опис телеканалу «Інтер». 

Ефірна сітка каналів

Ненормальний загальний графік ефіру, коли черговий учасник телемарафону починає мовити о 18-й, а закінчує о 6-й ранку наступної доби, автоматично призводить до майже суцільних повторів у нічному ефірі у всіх учасників телемарафону. Так, і Суспільне свій нічний блок лише починало з оригінального випуску новин, а далі йшли або повтори (великої гостьової студії і підсумкового випуску вечірніх новин, які були в ефірі напередодні), або документальні фільми і записані інтерв’ю (частина з яких також були повторами). Все це не мало ніякої прив’язки до часу, йшло в ефірі просто підряд.

Структура блоку телеканалів ICTV та СТБ була такою ж, як зазвичай. Блок був поділений на півгодинні частини, кожна з яких складалася з 15-хвилинного випуску новин і 15-хвилинної розмовної студії (де часом ішли й фільми). «Планового» випуску новин не було лише о 6:30.

Структура блоку телеканалу «Інтер» була звичною, інформаційною. Кожна ефірна година починалася випусками 15-хвилинних новин, які вела Лілія Налягака, продовжувалася гостьовими студіями, які по черзі вели Ірина Баглай і Олександр Просяник.

Структура блоку каналу «1+1» була такою: годинний випуск новин, потім годинна гостьова студія, годинний підсумковий випуск новин, півторагодинна гостьова, півгодинний випуск новин і годинна гостьова студія.

Основні теми дня

Анексія Росією окупованих українських територій і реакції на це. Сама подія сталася цього дня аж по обіді, тож у нічному ефірі Суспільного розповідалися новини про попередні події, тему також обговорювали із секретарем Херсонської облради Олександром Самойленком.

У блоці каналів ICTV та СТБ з цієї теми в усіх випусках новин була коротка інформація анонсового та бекґраундового характеру. Тему обговорювали в студії з головою Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм і головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом. І доволі якісно обговорили з Вадимом Денисенком, не як із радником міністра внутрішніх справ, а як з експертом (Вадим Денисенко є доктором історичних наук і директором Українського інституту майбутнього).

У блоці телеканалу «Інтер» тему висвітлювали оперативно в новинах і зробили два оглядових сюжети анонсового плану. В гостьовій обговорювали тему з головою Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федором Веніславським, головою РНБО Олексієм Даніловим, віцепрем’єркою Ольгою Стефанішиною і радником керівника ОП Михайлом Подоляком.

В ефірному блоці телеканалу «1+1» тему висвітлювали оглядовим сюжетом і прямими ввімкненнями із Брюсселя і Вашингтона про реакцію ЄС і США на подію. В гостьових студіях тему обговорювали із секретарем РНБО Олексієм Даніловим, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою і радником керівника Офісу президента Михайлом Подоляком. Крім того, окремі аспекти теми обговорювали з радником президента Олегом Устенком, політкоментатором Володимиром Фесенком і співзасновником Українського інституту майбутнього Юрієм Романенком.

Подання Україною заявки на вступ до НАТО та реакції на це. Тема виникла оперативно в той момент, коли в ефірі був блок телеканалу «Інтер». Тож «Інтер» висвітлював тему короткими формами в новинах. Редакція також зуміла оперативно організувати гостей за темою: голову Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федора Веніславського, голову РНБО Олексія Данілова, віцепрем’єрку Ольгу Стефанішину і радника керівника ОП Михайла Подоляка.

В ефірному блоці телеканалу «1+1» тему висвітлювали за допомогою топових у темі гостей: секретарі РНБО Олексія Данілова, міністра закордонних справ Дмитра Кулеби і радника керівника ОП Михайла Подоляка. Крім того, окремі аспекти теми обговорювали з радником президента Олегом Устенком, політкоментатором Володимиром Фесенком і співзасновником Українського інституту майбутнього Юрієм Романенком.

Ракетний обстріл евакуаційної колони в Запоріжжі. Подія сталася вже після блоку Суспільного. У блоці StarLightMedia подію висвітлювали короткими формами в новинах, доповнюючи й оновлюючи інформацію з різних офіційних джерел. Що дуже позитивно, встигли оперативно організувати пряме ввімкнення власкора із Запоріжжя. За словами ведучого Вадима Карп’яка, намагалися зв’язатися з керівниками міста й області, але, зі зрозумілих причин, ті не змогли в цей момент знайти часу на участь у марафоні. І ще один позитивний момент: ведучий у гостьовій студії до останнього оновлював інформацію принаймні щодо кількості загиблих і поранених.

На «Інтері» тему висвітлювали двома прямими ввімкненнями із Запоріжжя й репортажним сюжетом. Гостей за темою не було, що трохи дивно, адже часу для їх пошуку в редакції було вдосталь.

У блоці телеканалу «1+1» тему висвітлювали двома прямими ввімкненнями власного кореспондента із Запоріжжя і його ж репортажним сюжетом. У гостьовій студії тему обговорювали з міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським, який був на місці події. 

Новинна складова ефірів

Формально новинна складова блоку Суспільного була забезпечена 5 репортажними сюжетами: про наслідки ворожого ракетного обстрілу Дніпра, про відрізане через зруйнований міст село Лосівка на Харківщині, про евакуацію тіл загиблих українських воїнів із прикордонної Дементіївки на Харківщині, про чемпіонат України з літнього біатлону і про змагання веслувальників у Чехії. Було також два прямі ввімкнення: про ситуацію на окупованій території Запорізької області і з Брюсселя про очікування від восьмого санкційного пакету ЄС проти Росії. Новин могли додавати шість ньюзмейкерів, які були гостями каналу. Але все це насправді було повторами ефіру попередньої доби.

В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ було 10 репортажних сюжетів, 2 прямих ввімкнення і 5 гостей-ньюзмейкерів. У сюжетах кореспонденти розповідали про наслідки ракетної атаки на Дніпро, про повернення людей у звільнені села в Харківській області, про рейд столичної поліції з перевірки закриття громадських закладів після 22-ї години, про наслідки обстрілів Миколаєва напередодні і про наслідки нічного ракетного обстрілу міста, про наслідки ракетного обстрілу Дніпра, про наслідки ракетного обстрілу Краматорська, про військові навчання тероборони і рятувальників на Волині, про розмінування у звільненому селищі Питомник на Харківщині і про те, як живуть люди в селищі Березнегувате на Миколаївщині біля самої лінії фронту. Прямі ввімкнення робили з Дніпра про наслідки ракетного обстрілу міста і з Запоріжжя про наслідки ракетного обстрілу гуманітарної колони.

Новинна складова блоку телеканалу «Інтер» була забезпечена 10 репортажними сюжетами, 5 прямими ввімкненнями і 12 гостями-ньюзмейкерами. Репортажі були про військові навчання тероборонівців на Волині, про заходи на роковини трагедії Бабиного Яру в Києві, два репортажі про наслідки ракетного удару по Дніпру, репортажі про бої в Донецькій області, про ворожі обстріли на Сумщині біля кордону з Росією, про наслідки нічного ракетного обстрілу Миколаєва, про знесення радянського монументу на Львівщині, про наслідки ворожого ракетного обстрілу гуманітарної колони в Запоріжжі і спецрепортаж, а по суті мінідокументальний фільм про знищену росіянами спортивну інфраструктуру України і про її відновлення. Прямі ввімкнення канал робив із Дніпра про наслідки ракетного удару по місту, два ввімкнення із Запоріжжя про наслідки ракетного обстрілу гуманітарної колони, з Харкова про ситуацію в місті і з Брюсселя про реакцію ЄС на анексію Росією українських територій.

Новинна складова каналу «1+1» була такою: лише 3 репортажних сюжети (з 11 сюжетів загалом), 7 прямих ввімкнень (при цьому інформація в повторних ввімкненнях кореспондентів майже повністю дублювалася) і четверо гостей-ньюзмейкерів (щоправда, троє з них були топовими). Репортажні сюжети були про наслідки нічного ракетного обстрілу Миколаєва, про наслідки ракетного обстрілу Дніпра і про обстріл гуманітарної колони в Запоріжжі. Прямі ввімкнення були з Запоріжжя про наслідки обстрілу, із Брюсселя про реакції європейських країн на російську анексію українських земель, з Вашингтона — про реакції США на анексію і про засідання Ради Безпеки ООН. 

Гостьові студії

Цієї доби у блоці Суспільного показували розмови з 13 гостями загалом (із них 6 були ньюзмейкери, решта — радники, експерти і журналісти з Казахстану). Все це було або повторами гостьових студій четверга, або записаними заздалегідь інтерв’ю. Голова Херсонської облради Олександр Самойленко розповідав про ситуацію на окупованих землях Херсонщини після імітації «референдумів» окупантами. Секретар Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони й учасник боїв на півдні України нардеп Роман Костенко розповідав як про бої на півдні, так і про логіку дій держави-агресорки, зокрема щодо погроз застосування ядерної зброї. З главою уряду Чеченської республіки Ічкерія Ахмедом Закаєвим обговорювали можливість повстання проти російської влади на Кавказі і ситуацію в Чечні. З головним рабином України Моше Реувеном Асманом говорили про вшанування жертв Бабиного Яру в Україні і про історичні паралелі з нинішнім геноцидом українців. У великому інтерв’ю з міністром оборони Естонії Ханно Певкуром говорили про реакцію Заходу на мобілізацію в Росії, про ядерні погрози Росії і про допомогу Естонії зброєю Україні. З головою Високопільської тергромади Ганною Шостак-Кучмяк говорили про ситуацію в звільненому на початку вересня селищі. З іншими гостями обговорювали виявлення колаборантів на звільнених територіях, версії пошкодження «Північних потоків», позицію Китаю щодо війни, тонкощі ведення інформаційної війни Україною й ситуацію з російськими мігрантами, втікачами від путінської мобілізації в Грузії та в Казахстані.

У гостьових студіях каналів ICTV та СТБ цієї доби побувало загалом 12 гостей, із них п’ятеро були ньюзмейкерами різного рівня. З головами Луганської, Харківської і Миколаївської ОВА Сергієм Гайдаєм, Олегом Синєгубовим і Віталієм Кімом різнобічно обговорювали ситуацію в їхніх областях і частково говорили про заплановану на цей день Кремлем анексію окупованих територій. Із міністром інфраструктури Олександром Кубраковим говорили про плани відновлення доріг, мостів, про підсумки двох місяців роботи «зернового коридору» тощо. Із Софією Челяк, програмною директоркою Львівського книжкового форуму — про плани і особливості цьогорічного форуму і про ситуацію на книжковому ринку України. З речницею Об’єднаних сил оборони півдня Наталією Гуменюк, крім ситуації на фронтах, говорили про особливості знешкодження іранських дронів. З експертами обговорювали питання анексії і підготовки країни до зими.

В гостьових студіях телеканалу «Інтер» побувало цієї доби 12 ньюзмейкерів, один радник і один експерт. Із секретарем РНБО Олексієм Даніловим, віцепрем’єркою Ольгою Стефанішиною і радником президента Михайлом Подоляком обговорювали теми російської спроби анексії й подачі заявки України на вступ до НАТО. Ще про це говорили з послом Литви у ЄС Арнольдасом Пранкявічусом і головою парламентського профільного комітету Федором Веніславським. Про ситуацію на окупованих територіях після імітації «референдумів» говорили з головою Нікопольської ВЦА Євгеном Євтушенком, міським головою Мелітополя Іваном Федоровим, першим заступником мера Миколаєва Віталієм Луковим і першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським. Із головою Комітету ВР з питань енергетики Андрієм Герусом обговорювали версії пошкоджень газогонів «Північного потоку» і про спроможності Європи жити без газу з Росії. З першим заступником міністра аграрної політики Тарасом Висоцьким говорили про цьогорічний врожай і допомогу держави фермерам.

Ньюзмейкерські гостьові студії «1+1» були присвячені найзначнішим подіям дня (спробі анексії українських земель і подачі заявки на вступ України до НАТО). Про це дуже докладно говорили із секретарем РНБО Олексієм Даніловим, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою і радником президента Подоляком. Крім того, ці теми обговорювали з експертами. З міністром внутрішніх справ Денисом Монастирським говорили про наслідки ракетного удару по гуманітарній колоні в Запоріжжі і про масові поховання закатованих і вбитих українців в Ізюмі й інших звільнених містах Харківщини. Було велике інтерв’ю з начальником Головного управління розвідки Міноборони Кирилом Будановим. 

Порушення стандартів

У блоці Суспільного було незвично багато порушень стандартів, загалом 51. Це набагато перевищувало середні показники Суспільного в першому півріччі цього моніторингу. Так, 30 вересня середній показник становив 8,5 грубих порушень стандартів на одну годину ефірного часу, середній же показник за перші пів року моніторингу — 2,6. Цієї доби найбільше було порушень стандартів відокремлення фактів від думок (18), достовірності (9) і точності (8). Крім того, було по 4 порушення стандартів повноти інформації та оперативності, тричі порушували стандарт доступності інформації. І було 5 надзвичайно грубих порушень етичних норм, пов’язаних із порушенням приватності людей і з шоковим контентом.

Порушень стандартів в ефірному блоці каналів ICTV та СТБ цього разу було відчутно більше за середній показник першого півріччя (20 порушень на годину проти середнього в 15,4). Більше половини зі 120 грубих порушень загалом припадало на стандарт відокремлення фактів від думок. Занадто багато журналісти медіагрупи (і ведучі, й кореспонденти) дозволяють собі власних міркувань у новинах. Стандарт достовірності порушували в різні способи 31 раз, стандарт точності 17 разів. Було одне порушення стандарту повноти інформації, але воно дублювалося в ефірі 5 разів.

В ефірному блоці каналу «Інтер» була рекордна (як для каналу) кількість порушень стандартів — 114 (це 19 порушень на годину ефіру!). Найчастіше (62 рази) журналісти порушували стандарт відокремлення фактів від думок, трохи менше (41 раз) стандарт достовірності інформації. Інші стандарти порушувалися не так багато.

Порушень стандартів в ефірному блоці «1+1» було більше, ніж у попередньому періоді було зазвичай на каналі, загалом 98 (в середньому понад 16 порушень на годину ефіру). Журналісти «1+1» переважно порушували стандарт відокремлення фактів від думок (55 порушень). Порушень стандарту достовірності було 27, найбільше абстрактних псевдопосилань. І 12 порушень стандарту точності. 

Інші позиції

В ефірі марафону 30 вересня не повідомили про такі важливі події / теми дня:

  • Білорусь використовуватимуть для підготовки мобілізованих росіян — Інститут вивчення війни.
  • Британська розвідка повідомляє про жалюгідний стан медичного забезпечення російської армії.
  • Уряд збільшив компенсацію домогосподарствам, яка надають прихисток переселенцям.
  • Президентка Грузії засудила анексію областей України та мобілізацію на окупованих територіях.
  • Блінкен: США не бачать підготовки Росії до ядерного удару, але погрози сприймають серйозно.
  • Майбутня прем’єрка Італії: Путін — це загроза, анексія не має значення.
  • Росія змушує працівників Запорізької АЕС підписувати контракти з «Росатомом».
  • Макрон засудив незаконну анексію територій України.
  • Байден попередив Путіна, що США і союзники готові захищати кожен дюйм території НАТО.
  • Білий дім: вступ України до НАТО треба вирішити в інший час.
  • Іранські дрони, які використовує Росія, не такі ефективні, як вважалося — Пентагон

В ефірному блоці Суспільного був один прояв політичного піару — невиправдана згадка про фракційну приналежність до «Голосу» народного депутата Романа Костенка.

В ефірі ICTV та СТБ було два прояви піару. Один політичний — «паркетне» БЗ+СХ про захід керівника Офісу президента Андрія Єрмака. І один бізнесовий — про програмовий продукт.

В ефірному блоці «Інтера» були три прояви політичного піару у вигляді типових «паркетних» матеріалів. Один був присвячений керівникові Офісу президента Андрію Єрмаку, ще два — його заступнику Кирилу Тимошенку.

В ефірі «1+1» було 5 проявів політичного піару. Один із них (повторений в ефірі каналу тричі) піарив керівника Офісу президента Андрія Єрмака, другий — голову фракції «Слуга народу» в парламенті Давида Арахамію, третій — заступницю міністра оборони Ганну Маляр.

В ефірних блоках Суспільного, ICTV та СТБ й «Інтера» цієї доби не було проросійських наративів і токсичних персонажів.

У блоці «1+1» не було токсичних медійних персонажів. Натомість ведуча гостьової студії Мосейчук озвучувала в ефірі (причому навіщось повторила це двічі) наратив, що українська влада буцімто боїться відвойовувати ті українські території, які були окуповані ворогом до 24 лютого цього року.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду