«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 7 липня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 7 липня

08:00,
8 Липня 2022
1620

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 7 липня

08:00,
8 Липня 2022
1620
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 7 липня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 7 липня
Фейки про французькі САУ Caesar та німецькі PzH 2000, Харківська тероборона «тримає в заручниках» місцевих жителів тощо.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Харківська тероборона тримає в заручниках місцевих жителів. Таку інформацію поширили російські пропагандистські ЗМІ із посиланням на слова керівника національного центру управління обороною Росії генерала-полковника Михайла Мізінцева. У повідомленнях йдеться, що у Харкові на нижніх та верхніх поверхах житлових будинків по вулиці Римарській бойовики територіальної оборони обладнали вогневі позиції, при цьому місцевим жителям заборонено залишати свої квартири, адже їх тримають в заручниках. Російські пропагандисти додають, що будь-які спроби переміщення цивільних територією Харкова жорстко припиняються місцевими радикалами. Проте все це — неправда.

Журналісти Харківського антикорупційного центру звернулись щодо цього за коментарем до Департаменту у справах інформації та зв’язків з громадськістю Харківської міськради. Там спростували інформацію, поширену пропагандистами, та пояснили, що до міськради не надходило жодних скарг від мешканців Харкова, що їх тримали в заручниках наші військові. Також у міськраді спростували фейк й про облаштування в житлових будинках на Римарській вогневих позицій української армії. Нагадаємо, пропагандисти вже не вперше повідомляють, що в житлових будинках, лікарнях, школах різних міст, зкоема Харкова та Одеси, військові облаштовують вогневі позиції. Однак всі ці випадки «захоплення українськими військовими цивільних об'єктів» не підтвердилися.

Фейки про французькі САУ Caesar та німецькі PzH 2000. Російські пропагандисти не можуть пережити постачання нової західної зброї Україні. Наприклад, щодо французьких самохідних артилерійських установок Caesar придумали цілу низку фейків.

Caesar – це самохідна артилерійська установка нового покоління. Вона призначена для знищення живої сили, знищення артилерійських батарей, для забезпечення проходів мінними полях і польовими загородженнями. Артилерійська частина — це 155-мм гаубиця зі стволом 52 калібру. Ця гаубиця може використовувати весь асортимент 155-мм снарядів НАТО, включаючи касетні. Максимальна дальність стрільби «Цезаря» – 42 км. Скорострільність – шість пострілів за хвилину. Вартість однієї установки оцінюється від $3 до 5 млн.

І ось, після отримання цих артустановок, російські пропагандисти почали розганяти повідомлення, що Росія начебто захопила в Україні французькі артустановки Caesar.

Першоджерелом фейку виявився французький маловідомий французький політик Режіса де Кастельно (підтримує зв'язки з Комуністичною партією Франції, і опозиціонер до чинного президента цієї країни, Еманюеля Макрона) в мережі Telegram, а також російський завод «Уралвагонзавод», який в коментарях попросив передати «подяку президенту Макрону». Ці коментарі поширили російські ЗМІ.

Однак, Генштаб армії Франції назвав цю інформацію фейком. «Ця інформація є неправдивою. Ми її категорично відкидаємо. Ми обговорили це з нашим українським партнером», – йдеться в повідомленні генштабу. В Управлінні стратегічних комунікацій української армії проаналізували слова французького політика Режіса де Кастельно і виявили, що жодних підтверджень або доказів він не наводить, а посилається тільки на коментар у своєму Telegram-каналі, який нібито залишили представники російського заводу.

Але це ще не все. Після того, як з'ясувалося, що інформація про «захоплення» цезарів шита білими нитками, пропагандисти заходилися розповідати, що українці начебто продали росіянам отримані від Франції гаубиці. І не просто продали, а начебто за безцінь.

Усі пропагандистські ЗМІ пишучи про це посилаються на видання Bulgarian Military, яке стверджує, що французькі та українські джерела (з Донбасу) запевняють, що в руках російської армії опинилися дві самохідні артустановки Caesar, які нібито були продані українцями через посередника за 120 000 доларів за штуку.

Однак, як пише The Insider, доказів того, що французькі САУ були продані росіянам, немає. Видання Bulgarian Military, яке про це написало, наводить лише припущення т.зв. експертів, якогось юриста, і жодних фактологічних доказів не наводять. Проте без належних доказів таким фактам довіряти не можна, адже це — лише припущення людей, які напряму навіть не пов'язані з військовою справою й ніяк не можуть підтвердити своїх слів. Детальніше.

Схожу інформацію пропагандисти поширили і німецьку гаубицю PzH 2000. У своїх матеріалах російські медіа посилаються нібито на публікацію німецького видання Bild. Пропагандистські ЗМІ повідомляють, що гаубиця буцімто була пошкоджена з трофейного німецького гранатомета, який Збройні Сили України також отримали з Німеччини. Але це — неправда.

За даними фактчекерів зі StopFake, видання Bild не публікувало інформацію про те, що збройні сили Росії нібито заволоділи німецькою гаубицею PzH 2000, яку раніше передали Німеччині як військову допомогу Україні. Також журналісти німецького видання Welt не змогли знайти жодних підтверджень інформації, що розповсюджується в мережі. Російська сторона не надала жодних фото чи відеодоказів того, що ця САУ справді опинилася в руках їхніх військових. Детальніше.

Ця істерика пропагандистів — це доказ того, що постачання Україні озброєння б'є по нашому ворогу і він намагається посіяти серед французів, німців та і загалом серед країн Заходу, недовіру до української армії і створити враження, що посилати зброю в нашу країну марно.

Викриття. Кіберзлочинці розсилають шкідливі листи на адреси державних органів України.
За даними Держспецзв'язку, державні органи України отримують нові небезпечні листи із темою «Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері. Інформація щодо наявності вакансій та їх укомплектування». Як повідомляють у відомстві, листи мають вкладення у вигляді XLS-документу, що містить макрос, активація якого призведе до створення на комп'ютері та запуску файлу "write.exe". Через це пристрій може пошкодитись програмою Cobalt Strike Beacon. У Держспецзв'язку активність асоціюють із роботою групи UAC-0056, яка вже була причетна до кібератак на Україну у квітні та березні.

Нагадаємо правила, які варто пам’ятати, щоб убезпечити себе від інтернет-шахрайства:

  • Не переходьте за будь-якими посиланнями, отриманими від незнайомців. Не відкривайте вкладених файлів, надісланих у листах із невідомих адрес. Навіть якщо на перший погляд здається, що це звичайні вітальні листівки чи святкове відео.
  • З обережністю ставтеся і до подібних повідомлень, отриманих від знайомих. Навіть ваші близькі можуть не знати, що ненавмисно розповсюджують шкідливе посилання чи вкладення. Або ж їхній акаунт може бути зламаний кіберзловмисниками.
  • Самі не розповсюджуйте сумнівної інформації, отриманої з невідомих джерел — різноманітні посилання, які прийшли невідомо звідки, жартівливі тести та опитування.
  • Стежте, щоб ваші акаунти в соцмережах були максимально захищені. Налаштуйте двоетапну перевірку при вході — за допомогою неї, для отримання доступу до вашого акаунта, окрім пароля, потрібно буде ввести ще спеціаальний код, який приходитиме вас у смс. Це убезпечить вас від спроби злому, адже знати одночасно і ваш пароль, і отримати доступ до вашого телефонна щоб почитати смс — це дуже непроста задача навіть для ворожих хакерів.
  • Із осторогою ставтеся до розсилань з обіцянками грошових виплат або іншої так званої «допомоги до свят». Перевіряйте таку інформацію на офіційних сайтах відповідних органів, такі офіційні сайти можна знайти через пошуковик Google.

Фейк. Українські активісти обклеїли Меморіал в Освенцимі антиросійськими стікерами.
У соцмережах поширювали інформацію, що українські активісти 22 червня, у річницю вторгнення нацистської Німеччини в Радянський Союз у 1941 році, обклеїли стіни та паркани Меморіалу в Освенцимі антиросійськими стікерами. Разом з цими дописами також ширили фото з червоно-білими та чорними наклейками з написом «Росія та росіяни, єдиний газ, на який заслуговуєте ви та ваша країна, — це Циклон Б (отруйний газ, який використовувався в нацистських таборах смерті — ДМ.)». Як пише Reuters Fact Check, Меморіал Аушвіц повідомив, що таких наклейок у місцях, зображених на фото, не знайшли: «Усе вказує на те, що фотографії є просто маніпуляцією, і цей інцидент слід розглядати як примітивну та грубу пропаганду». Представник музею сказав, що камери безпеки також не зафіксували нікого, хто клеїв стікери в червні 2022 року або раніше. Разом з цим, професор комп’ютерних наук, який спеціалізується на аналізі зображень і цифровій криміналістиці в Каліфорнійському університеті в Берклі, Хані Фарід сказав, що вважає, що зображення, ймовірно, були підроблені. Тож цей фейк є частиною меседжу про нібито «русофобію». Державний департамент США раніше говорив, що твердження про «русофобію» проглядаються в низці тем і використовуються щоразу, коли уряд Росії хоче зобразити себе жертвою, тоді як насправді є агресором.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду