«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 5 липня

«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 5 липня

07:19,
6 Липня 2022
1877

«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 5 липня

07:19,
6 Липня 2022
1877
«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 5 липня
«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 5 липня
Жінок «не пускатимуть» за кордон через мобілізацію, водіям «треба замінювати права» через євроінтеграцію, «Україна обстріляла» Бєлгород та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. В Україні обмежили виїзд жінок за кордон через мобілізацію. Таку інформацію поширюють в соціальних мережах та російських медіа. Мовляв, буде примусова мобілізація жінок, тому їм не можна виїжджати за кордон. Це — неправда.
Наразі немає жодних підстав для мобілізації жінок, тому стосовно них немає і жодних обмежень на виїзд за кордон. Про це повідомили у Міністерстві оборони України. «У російському медіапросторі вкотре запустили фейк про мобілізацію жінок в Україні. Цей фейк підхопили в нас. Так, це тема, яка дасть багато переглядів, але не треба на цьому спекулювати під час війни», — написала заступниця міністра Ганна Маляр. Чиновниця також додала, що зараз в українські армії немає жодної примусово мобілізованої жінки. Від 2014 року вони служать виключно на добровільних засадах.

Також російські ЗМІ та окремі користувачі соцмереж поширюють інформацію про те, що нібито через майбутню мобілізацію жінок в Україні запускають виробництво жіночої військової форми. Це — маніпуляція.

Пошиття жіночої військової форми — волонтерська ініціатива депутатки Київської міської ради Ірини Никорак. До цього її спонукало те, що наразі військовослужбовиці змушені носити чоловічу форму та взуття, оскільки в українській армії немає жіночої польової форми. Майже 90% жінок самостійно підшивають отриману форму, якщо взагалі є така можливість. Волонтерка вважає, що в умовах війни необхідно забезпечити не лише чоловіків, а й жінок комфортною та функціональною формою, що враховує особливості фізіології. Питання забезпечення військовослужбовиць формою неодноразово піднімалось протягом восьми років. Через повномасштабну війну питання загострилося. За даними заступниці міністра оборони Ганни Маляр, в українській армії служать 37 тисяч жінок, яким потрібно щодня виконувати завдання на фронті. Тож пошив жіночої військової форми ніяк не пов’язаний з «масовим призовом жінок до лав армії». У такий спосіб російська пропаганда представила волонтерську ініціативу допомоги військовослужбовицям як дії влади в контексті фейкової «майбутньої мобілізації жінок». 

Фейк. Українцям потрібно змінювати водійські посвідчення через підписання угоди про «транспортний безвіз» між Україною та ЄС. Таку інформацію поширюють у медіа та соціальних мережах. Це — неправда. Центр протидії дезінформації спростував кілька тез, які поширювали пропагандисти щодо нових вимог транспортного сполучення України з ЄС. Насправді, Європейський Союз визнаватиме українські посвідчення водія, але вони повинні бути сучасного зразка. Тож замінити посвідчення доведеться лише тим, хто не зробив цього раніше. Також в межах угоди українським перевізникам більше не потрібно оформляти дозвільні документи для в’їзду в країни ЄС. Угода про «транспортний безвіз» разом з угодою про «вантажні автомобільні перевезення» та прийняті рішення ЄС щодо скасування мит і тарифів на українські товари дають українському бізнесу можливість економити на оформленні документів та відкривають для української продукції нові можливості на ринках ЄС.

Фейк. Україна обстріляла Бєлгород. Російські медіа поширюють інформацію, що нібито українські військові 3 липня вночі обстріляли російське місто Бєлгород, через що загинули люди. Представниця МЗС Росії Марія Захарова повідомила, що «Москва уважно слідкує за ситуацією» та пригрозила Києву, мовляв «якщо провокації продовжаться, то Києву не поздоровиться». Однак Україна не обстрілювала російське місто.
Губернатор Бєлгородської області Росії Гладков повідомив про те, що у місті «ймовірно спрацювала система ППО», але не конкретизував причину. Далі заявили про обстріл «зі сторони України». Російське видання The Insider опублікувало фотодокази того, що на багатоповерхівку в Бєлгороді впала частина переносного зенітно-ракетного комплексу «Панцир», якого немає на озброєнні української армії, але є у російської. Представник Офісу Президента Михайло Подоляк сказав, що окупанти атакують власні міста, щоб звинуватити у цьому Україну, а вибухи у російських містах є результатом дій операторів систем ППО, які не вміють належно працювати. Росія не вперше звинувачує Україну у «провокаціях» як на українській, так і на власній території щоб у такий спосіб перекласти провину за власні воєнні злочини.

Маніпуляція. У НАТО стався розкол через ставлення до війни в Україні. Такі повідомлення поширює російська пропаганда у своїх медіа та телеграм-каналах. Пропагандисти при цьому посилаються західні медіа – The Sunday Time, Daily Banner, BB-CNTV та деякі інші. Мовляв, західні медіа написали, що відсутність згоди в НАТО спричинила «поразку ідеї про розміщення невеликих контингентів військ Альянсу на Заході України». Але це не так. Насправді російські ЗМІ використали лише заголовок статті, у якому йдеться про «поділ» країн альянсу, а не «розкол», для поширення маніпулятивного меседжу.
Першоджерелом публікації, яку передрукували західні видання, є британський тижневик The Sunday Time. У статті розповідають про те, що країни Північноатлантичного альянсу за поглядами на російсько-українську війну та оцінками варіантів розвитку ситуації умовно розділилися на три групи. Перша група – так звані «яструби» – країни, що межують з Росією. Вони вважають, що НАТО має зробити все можливе, щоб допомогти Україні відновити контроль над своєю територією, а поразка Росії має бути нищівною настільки, щоб вона надалі не претендувала на території сусідніх держав. Друга група – «голуби», до якої входять країни, що хочуть припинення вогню й вважають прийнятними територіальні поступки Києва на користь Москви. Мовляв така «угода несправедлива, але практична». Третя група – «страуси», це ті держави, які не приділяють особливої ​​уваги конфлікту в Україні, хоча підтримують документи, прийняті НАТО. Попри такий поділ поглядів, наприкінці червня лідери країн-членів НАТО ухвалили нову стратегічну концепцію, в якій Росія офіційно визнана найбільшою загрозою безпеці Північноатлантичного альянсу. Головним фактором впливу на рішення альянсу, стали військові дії в Україні, які, похитнули євроатлантичну безпеку та «спричинили невимовні страждання та руйнування». Таке рішення свідчить про стратегічну єдність країн НАТО. Російська пропаганда систематично використовує спотворені чи вирвані з контексту цитати західних політиків та медіа для просування окремих меседжів, фейків і маніпуляцій. У такий спосіб вони намагаються зруйнувати партнерські відносини України та світу.

Маніпуляція. Американці розмістили 200 ядерних бомб в шести країнах Європи.
Російські ЗМІ з посиланням на слова президента Росії Володимира Путіна поширюють маніпулятивні статті про те, що в Європі «розміщено 200 ядерних тактичних боєзапасів США», які «несуть загрозу» Росії та Білорусі. Вказується, що Росія та Білорусь «зобов'язані забезпечити свою безпеку у зв'язку з цим». Також у матеріалах перекладається вина за агресивну політику Росії на Північноатлантичний Альянс: «нинішню кризову ситуацію спровокували країни НАТО, які проголосили себе ядерним альянсом». Як пишуть фактчекери StopFake, російський президент Володимир Путін вдався до прийому маніпулювання фактами, заявляючи про «загрозу» ядерного удару з боку країн НАТО. Північноатлантичний Альянс ніколи не загрожував Росії запуском боєголовок на відміну від вищих кремлівських чиновників. Наприклад, у травні 2022 року заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив про «можливість переходу конфлікту з НАТО в ядерну війну», а речник МЗС Росії Марія Захарова 12 червня безпосередньо пригрозила ядерним ударом по Польщі.

Без додаткового контексту дані Путіна про 200 тактичних ядерних боєзарядів, що зберігаються в Європі, справді можуть здатися загрозливими. Однак російський президент, розмірковуючи на тему «безпеки» своєї країни, свідомо не повідомив, скільки аналогічних боєголовок на озброєнні Росії. Згідно з аналітиками НАТО, тактичний ядерний арсенал Росії перевершує запаси США в Європі приблизно вдесятеро. За оцінками експертів НАТО станом на 2020 рік, у російських сховищах знаходиться від 1500 до 2000 одиниць ядерних боєзарядів у порівнянні зі 150-200 американськими бомбами вільного падіння, які знаходяться на спеціальних сховищах у Європі. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду