«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 18 липня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 18 липня

12:09,
19 Липня 2022
2516

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 18 липня

12:09,
19 Липня 2022
2516
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 18 липня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 18 липня
Кличко запропонував хоронити «неонацистів» у Бабиному Яру, Заксенхаузен «готовий розмістити» українських біженців на місці колишнього концтабору, «біолабораторія» в Рубіжному та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Викриття. На фейковій фейсбук-сторінці «Україна 24» за допомогою відео з Володимиром Зеленським намагаються виманити персональні дані українців. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони у телеграмі.
«На фейковій фейсбук-сторінці “Україна 24”, що має візуальні ознаки офіційної фейсбук-сторінки телеканалу “Україна 24”, було розміщено змонтоване відео одного з виступів Володимира Зеленського із закликом: передачі персональних даних особи; передачі номера банківської картки», — йдеться у повідомленні. Як зазначається у фейковому відео, «все це необхідно для гарантованого отримання виплати у розмірі 8 000 грн кожному громадянинові, хто провів реєстрацію».Подібні повідомлення та відеоматеріали є елементами шахрайських схем, спрямованих на заволодіння персональними даними та коштами довірливих громадян.

Нагадаємо про правила, які треба пам’ятати, щоб убезпечити себе від інтернет-шахрайства:

  • Не переходьте за будь-якими посиланнями, отриманими від незнайомців. Не відкривайте вкладених файлів, надісланих у листах із невідомих адрес. Навіть якщо на перший погляд здається, що це звичайні вітальні листівки чи святкове відео.
  • З обережністю ставтеся і до подібних повідомлень, отриманих від знайомих. Навіть ваші близькі можуть не знати, що ненавмисно розповсюджують шкідливе посилання чи вкладення. Або ж їхній акаунт може бути зламаний кіберзловмисниками.
  • Самі не розповсюджуйте сумнівної інформації, отриманої з невідомих джерел —посилання, які прийшли невідомо звідки, жартівливі тести та опитування тощо.
  • Стежте, щоб ваші акаунти в соцмережах були максимально захищені. Налаштуйте двоетапну перевірку при вході — за допомогою неї, для отримання доступу до вашого акаунту, окрім пароля, потрібно буде ввести ще спеціаальний код, який приходитиме вас у смс. Це убезпечить вас від злому, адже знати одночасно і ваш пароль, і отримати доступ до вашого телефонна, щоб почитати смс — це непросто навіть для ворожих хакерів.
  • Із осторогою ставтеся до розсилань з обіцянками грошових виплат або іншої так званої «допомоги до свят». Перевіряйте таку інформацію на офіційних сайтах відповідних органів, такі офіційні сайти можна знайти через пошуковик Google.

Фейк. Кличко запропонував хоронити «неонацистів» у Бабиному Яру. Російські ЗМІ та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров поширюють інформацію про те, що начебто мер Києва Віталій Кличко виступив із пропозицією хоронити «неонацистів та бойовиків ЗСУ у Бабиному Яру». Це – неправда! 14 липня Київська міська рада схвалила рішення про створення військового кладовища і місць почесних поховань захисників України поряд з Бабиним Яром, а не в самому Бабиному Яру – місці найбільшого масового поховання жертв нацизму в Україні, розстріляних у 1941—1943 роках.

За словами Кличка, дозвіл на розробку проєкту землеустрою надано вздовж вулиці Олени Теліги у Шевченківському районі Києва – йдеться про місце поряд з урочищем Бабин Яр.

Кличко сказав, що Київ готовий взяти на себе всі витрати, що пов’язані з облаштуванням військового кладовища. Але потрібна підтримка проєкту на національному рівні.

Фейк. У Рубіжному знайшли «таємну біолабораторію», де «ставили досліди на людях». У новинах російського державного телеканалу «Россия 1» показали сюжет про «таємну біолабораторію» у Рубіжному, яка на замовлення країн Заходу робила досліди на місцевих мешканцях "за копійки". Російські пропагандисти побували на підприємстві «Мікрохім», яке знає вся Європа, і заявили, що насправді воно виробляло всілякі препарати для української армії, у тому числі накротики для притуплення болю і відчуття страху, та тестувало «біологічні розробки» на місцевих мешканцях і своїх працівниках. Однак це – неправда! Глава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай зазначив: «Звичайно, не обійшлося без документів із грифом "таємно" та тестування препаратів на "молодих місцевих жителях". Російські пропагандисти зуміли вмістити в одному ролику стільки вигадок, що можна привітати з рекордом в абсурдності». «Як в це може повірити твереза людина? Твереза – ні. Але ж то росіяни. Бо товариство з обмеженою відповідальністю “Науково-виробнича фірма «Мікрохім»” увійшло до числа лідерів вітчизняної фармацевтичної галузі, випускаючи більш ніж 70 найменувань готових лікарських засобів та сім найменувань фармацевтичних субстанцій для виробництва готових лікарських засобів», – cказав Гайдай.

З початку повномасштабної війни Росії проти України росіяни неодноразово заявляли про лабораторії для розробки біологічної зброї. Останній з фейків росіяни поширили на початку липня, нібито американці розводили кліщів в Україні, щоб збільшити захворюваність на бореліоз у прикордонних районах Росії. Детально про біолабораторії можна почитати за посиланням.

Фейк. Заксенхаузен готовий розмістити українських біженців на місці колишнього концтабору. У соціальних мережах та на російських сайтах поширюють інформацію про те, що адміністрація Меморіалу колишнього концтабору Заксенхаузен у Німеччині запропонувала українським біженцям прожити на його території. Стверджують, що музей концтабору Заксенхаузен запропонував на своїх сторінках у фейсбуку та інстаграмі розмістити українських біженців у «спеціально побудованому тимчасовому готелі». Адміністрація Меморіалу Заксенхаузен спростувала подібну інформацію та заявила, що ніколи не пропонувала розмістити українських біженців на території колишнього концтабору. Фотографії бараків із написами «Ласкаво просимо додому» на тлі українського прапора є умисне зміненою версією знімку, раніше опублікованого на німецькому сайті для туристів. У пресслужбі Фонду меморіалів Бранденбурга заявили, що все вказує на схему російської цифрової пропагандистської війни. Керівництво Меморіалу Заксенхаузен вже повідомило про цей інцидент у поліцію. Детальніше.

Фейк. Науковці США підтримують ідеї Путіна. Про це розповідають російські медіа та анонімні телеграмканали з посиланням на слова експосла США в Росії Майкла Макфола. Це не так. Насправді пропагандисти спотворили слова Макфола. В інтерв’ю для проєкту «Ukraine Now. Візія майбутнього» Макфол розповідав про те, що кліше російської пропаганди про «історичну єдність українського і російського народів» поширені серед громадян США. За словами Макфола підтримують ці тези у тому числі й деякі вчені та професори. Однак думку окремих науковців не можна трактувати як загальнопоширені переконання. Як пише StopFake, Майкл Макфол розповідав про те, що Росія використовує значні ресурси для поширення дезінформації на Заході й досить часто цивілізований світ не може знайти на це належної відповіді, хоча боротьба з російською пропагандою триває. Російські ЗМІ не вперше поширюють вирвані з контексту цитати Макфола. Зокрема, раніше спотворили його слова щодо лобіювання інтересів України у США, та про те, що нібито оточення Зеленського бере участь у «схемах» закупівлі зброї.

Маніпуляція. Представники Білого дому стверджують, що в України немає шансів повернути окуповані Росією території. Такі повідомлення поширюють російські медіа з посиланням на публікації CNN. Це — неправда. В Адміністрації президента США не робили таких заяв, це особиста думка деяких чиновників. Маніпуляцію дослідили фактчекери VoxChek. Насправді авторка статті CNN Наташа Бертранд з посиланням на анонімні коментарі посадовців Білого Дому пише про сумніви окремих представників адміністрації Байдена щодо можливості повернення Україною територій. Проте ця думка — лише «внутрішні дискусії» радників президента США. У статті наголошують, що США не будуть тиснути на Україну щодо територіальних поступок, та сподіваються, що Україна поверне території під час контрнаступу. Думку окремих чиновників не можна вважати офіційною позицією Адміністрації президента США. Російська пропаганда систематично використовує спотворені цитати західних медіа для поширення дискредитації світової підтримки України та знецінення дій партнерів щодо воєнної допомоги Україні. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу gрезидента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду