«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 29 червня

«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 29 червня

08:26,
30 Червня 2022
2153

«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 29 червня

08:26,
30 Червня 2022
2153
«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 29 червня
«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 29 червня
Зеленський «заявив», що Україна «вдарить» по Придністров’ю, в Маріуполі «зноситимуть цілі будинки» і тому треба повернутись, багато країн віддали Україні «всю наявну зброю», в українському суспільстві «проблеми з дисципліною».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щобудня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Українцям надсилатимуть повістки через «Дію». Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали поширили інформацію, що додаток державних послуг «Дія» будуть використовувати для розсилки повісток про призов на військову службу. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заперечив цю інформацію: «По-перше, не читайте російські ЗМІ, бо вони працюють фейками та дестабілізують нашу країну. По-друге, такого точно не буде ніколи». Цей фейк розповсюдили на тлі новини, що Верховній Раді запропонували дозволити надсилати судові повістки через «Дію». У законопроєкті №7315 йдеться виключно про судочинство.

Фейк. Зеленський заявив, що Україна вдарить по Придністров’ю. Кремлівські ЗМІ вирвали цитату з заяви українського президента та дібрали клікбейтний заголовок. Йдеться про розмову 27 червня з президенткою Молдови Майєю Санду. Зеленський сказав: «Якщо буде [удар по Україні з території ПМР] — я вважаю, що це глобальна помилка. Ті чи інші сигнали ми отримуємо, вони неприємні. Але ці люди, які перебувають у Придністров'ї, мають знати: для нас це не удар, а ляпас. А ми точно відповімо ударом… Я вважаю, що перш за все, ми всі маємо робити так, щоб не було дестабілізації у регіоні. Ми всіляко це демонструємо. Ми зараз воюємо з Росією на нашій землі, хоч ви бачили, що неодноразово були ракетні удари і з боку Білорусі». Фактчекери StopFake пишуть, що в такий спосіб Кремль продовжує просувати в Європі наратив про «агресивну Україну, готову напасти щомиті». Детальніше.

Маніпуляція. Пропагандисти поширюють чутки, що у Маріуполі зноситимуть непошкоджені будинки, тому містянам радять повертатися, щоб не втратити дім. Про цей фейк у своєму телеграм-каналі повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. За його словами, підконтрольними росіянам пабліками пішла «секретна» інформація про будинки в Маріуполі, які підлягають знесенню. Інформація розповсюджується досить швидко і викликає шалений резонанс серед маріупольців в евакуації.

Андрющенко вважає, що ця інформація є свідомим фейком. «Проаналізувавши перелік будівель, ми впевнено можемо заявити, щонайменше 30% з цього переліку взагалі не мають пошкоджень.
Мета поширення такої дезінформації єдина — через психологічний вплив та страх втратити останнє змусити маріупольців з евакуації повернутись додому. В Маріуполь. Де для окупантів катастрофічна нестача працездатного населення»,
— наголосив Андрющенко.

Він закликав маріупольців не піддаватися паніці. «Вас свідомо тягнуть у дорогу в один кінець для використання як сучасних рабів Росії», – написав радник міського голови Маріуполя.

Меседж. Росія погрожує Литві, що захищатиме свою «нацбезпеку». Таку заяву поширило Міністерство закордонних справ Росії. Там стверджують, що Росія вимагає від Литви скасувати заборону транзиту товарів до Калінінграда, а у разі відмови погрожують «діями з захисту націнтересів». Про це написало чимало російських пропагандистських ЗМІ. Така заява виникла як реакція на заборону Литви транзитного перевезення залізницею низки товарів, що потрапили під санкції. Як пише Zaxid.net, це стосується перевезення будівельних матеріалів, цементу та металу. У свою чергу прессекретар Путіна Дмитро Пєсков назвав таке рішення Литви «блокадою» й додав, що перед тим, як ухвалити свій вердикт, російська влада «детально проаналізує» заборону. В МЗС Росії також заявили, що рішення Литви вважають «провокаційним і ворожим», адже воно порушує міжнародно-правові зобов'язання. Тобто цього разу Росія майже відкрито погрожує Литві війною, натякаючи, що вирішуватиме питання із забороною у будь-який спосіб. Зокрема, про це сказав голова комісії Ради федерації із захисту держсуверенітету Росії Андрій Клімов, а голова Комітету Ради федерації з конституційного законодавства Андрій Клішас пообіцяв у відповідь «жорсткі і абсолютно законні дії з боку Росії». Нагадаємо, війну в Україні російська влада також вважає цілком законною й називає лише спеціальною воєнною операцією, не вважаючи свої дії агресивними та такими, що порушують міжнародне право.

Викриття. Під виглядом соцвиплат з ЄС в українців вкрали 100 мільйонів гривень. Кіберполіція повідомила, що викрила групу зловмисників з дев’яти осіб, які під виглядом соцвиплат з ЄС отримали доступ до банківських даних понад п’яти тисяч українців. За даними правоохоронців, за цією схемою в українців вкрали 100 мільйонів гривень. «Дев’ять людей створили понад 400 фейкових вебресурсів для отримання банківських даних громадян. Через сайти українцям пропонували сформувати заявку на виплату грошової допомоги від країн Європейського Союзу. За фішинговими посиланнями потерпілі проходили опитування та зазначали реквізити банківських карток. Отримавши дані, зловмисники здійснювали несанкціоноване втручання до онлайн-банкінгу та виводили гроші з рахунків», — розповіли в кіберполіції.  Держспецзв'язку, НБУ та Кіберполіції розробили поради, як захистити свої гроші від шахраїв в інтернеті. Також у Держспецзв'язку надали рекомендації, як безпечно отримати грошову допомогу від держави.

Фейк: Багато країн уже віддали Україні «всю наявну зброю» — фейкова заява «постпреда США» при НАТО. Кремлівські ресурси поширюють брехливу «новину» про те, що американська постійна представниця при НАТО Джуліан Сміт нібито заявила про труднощі з наданням військової допомоги Києву в зв’язку з тим, що багато країн уже нібито «вичерпали свої ресурси». «Як визнала Сміт, низка союзників США вже «віддали практично все, що мали». За її словами, ці країни почали висловлювати занепокоєння у зв’язку з виснаженням своїх запасів і зараз намагаються визначити, яку ще допомогу вони можуть надати Україні», — пише «Русская весна».  Агітпроп стверджує, що постійна представниця США при НАТО зробила таку заяву під час дискусії, організованої Центром нової американської безпеки.

StopFake виявив, що повний текст виступу постпреда США при НАТО Джуліан Сміт викладено на сайті state.gov, як і багато промов та виступів американських чиновників. Там же само можна завантажити і аудіоверсію виступу Сміт в рамках Національної конференції з питань безпеки, організованої Центром нової американської безпеки.

Джуліан Сміт не говорила нічого про те, що деякі країни віддали всю свою зброю. Постпред США при НАТО відповіла на запитання журналіста з The New York Times, який запитав, чи мають рацію українці, скаржачись, що союзники по НАТО недостатньо серйозно ставляться до надання їм зброї, якої вони потребують. Джуліан Сміт відповіла, що, на її думку, в НАТО відреагували дуже оперативно і продовжують співпрацювати з Україною, щоб швидко оцінювати необхідні потреби та переміщувати зброю так швидко, наскільки це можливо.

Постійна представниця США при НАТО відповідала також і на запитання про те, чи готові США та НАТО збільшувати постачання зброї й амуніції в Україну і що їм заважає це робити. Так, пані Сміт відповіла, що від початку війни країни НАТО, і не тільки, підтримують Україну тим чи іншим способом. Вона також згадала майбутній саміт у Мадриді, де зустрінуться країни, які надають підтримку Україні, щоб «почути від України безпосередньо, які їхні вимоги на сьогодні, й оцінити, яку допомогу вже надала ця група».

«Знову ж таки, за столом буде представлено майже 50 країн. І треба буде визначити, який внесок ці країни хочуть зробити у майбутньому. Це процес, що розвивається. Ми отримуємо інформацію від наших українських друзів майже щоденно. Ми оцінюємо ці потреби та вимоги і зіставляємо їх із країнами, які здатні задовольнити ці вимоги», — відповіла Джулліан Сміт.

Підсумувавши все сказане Сміт на цьому заході, ми так і не знайшли, де б вона говорила про те, що ті країни, які надають допомогу Україні, вже «віддали все».

За даними на початок червня 2022 року, згідно з лічильником допомоги, наданої Україні, який веде Kiel Institute for the world economy, на першому місці за кількістю підтримки, що оцінюється в мільярдах доларів, знаходяться США (25,76 млрд доларів), на другому — Велика Британія (2,5 млрд доларів), далі йдуть Польща (1,62 млрд доларів) та Німеччина (1,49 млрд доларів).

Якщо ж оцінювати підтримку залежно від ВВП країни, то найбільш значну допомогу надали країни Центральної та Східної Європи — Естонія внесла майже 0,9% ВВП, Латвія  — 0,7%, Польша — 0,49%. Такі дані оприлюднив сайт statista.com.  

Раніше StopFake спростовував фейк про те, що Німеччина нібито більше не поставлятиме зброю в Україну, або що нібито Україна перепродає зброю, яку поставляють в країну з-за кордону.

Фейк. Зеленський використовував хромакей, щоб імітувати свою присутність в Україні. У соцмережах на іноземну авдиторію поширюють фото Володимира Зеленського на тлі хромакею, зазначаючи, що таким чином він імітує свою присутність в Україні та поїздки на фронт. У таких дописах Зеленського звинувачують у «втечі». Фактчекери Check Your Fact повідомили, що насправді технологію використали, щоб Зеленський з’являвся у вигляді голограми на кількох великих європейських технологічних конференціях. Нагадаємо, в українському сегменті соцмереж подібні фейки Росія вкидувала від початку великої війни, закидаючи Зеленському «зраду власного народу». Разом з цим, російська пропаганда намагалися поширити серед українців меседж, що «Зеленському не можна довіряти», що варто «тікати з України або здаватися російським військовим» тощо. Тож припускаємо, що мета цього фейку, поширеного на іноземну авдиторію, така сама — підірвати довіру до українського президента. До речі, цитата Зеленського «I need ammunition, not a ride» («Мені потрібна зброя, а не евакуація») уже стала загальновідомою серед іноземців.

Меседж. В українському суспільстві проблеми з дисципліною, а влада придумує собі перемоги. Повідомлення із таким змістом поширюють проросійські телеграм-канали. Наприклад, «Легитимный» переконує аудиторію, що: «... в украинском обществе начались проблемы с условной дисциплиной....»  і «на минуточку война в стране продолжается, а тыл поплыл». Інший пропагандистський канал «Картель» одночасно із репостом попереднього повідомлення стверджує, що увага до обстрілів з території Білорусі — це начебто такий хитрий спосіб української влади оживити інтерес Заходу до війни, і Офіс президента це зробив, і через добу начебто переможно відзвітував що все вже контролює.
Мета таких меседжів російської пропаганди — відвернути увагу, внести сум'яття в українське суспільство, поширити сумніви й паніку серед громадян щодо дій влади, підірвати довіру до української розвідки та армії. Мовляв, якщо влада маніпулює й обманює – то як можна їй вірити? Хоча про можливе вторгнення в Україну білоруських військ свідчать розвіддані не лише України, а й інших країн. Повторення меседжу в різних каналах сприяє закріпленню його в інформаційному полі. Власне, так штучно створюється суперечка й суспільство дійсно розколюється, адже емоції заважають об’єктивно оцінювати ситуацію. У такий спосіб відбувається знецінення роботи Офісу Президента через маніпулювання тезою про те, що влада начебто сама придумує проблему, а потім "переможно" звітує про її вирішення. Нагадаємо, що російська пропаганда систематично поширює маніпулятивні меседжі та штучного створює дискусії щодо професійності дій української влади, правдивості інформації, яку вона надає громадянам, подій на фронті тощо.

Фейк. ООН начебто «бреше» про воєнні злочини росіян у Ягідному на Чернігівщині. Таку думку висловив в інтерв’ю журналісту Бі-бі-сі Стіву Розенбергу міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Стів Розенберг згадав факти зі звіту ООН про події в селі Ягідне Чернігівської області: «Російські військові 28 днів утримували 360 осіб, серед яких 74 дитини та 5 людей з інвалідністю, у підвалі школи, в якій вони розгорнули свій штаб. У підвалі було дуже тісно. Протягом багатьох днів люди могли тільки сидіти, лежати не було де. У приміщенні не було туалету, води та вентиляції. Десять людей похилого віку померли».

Перерахувавши кількість жертв та описавши умови утримання мирних громадян, журналіст поцікавився у Лаврова, чи є такі дії російських військових боротьбою з нацизмом. У відповідь Лавров звинуватив генерального секретаря та співробітників ООН у поширенні фейкових новин щодо воєнних злочинів.

«Ви знаєте, на жаль, міжнародні чиновники, включно із верховним комісаром з прав людини, включно — на превеликий жаль — з генеральним секретарем ООН, і багатьма іншими представниками Організації об’єднаних націй вразливі до тиску Заходу. І дуже часто виступають рупором тих фейкових новин, які розповсюджує Захід», — відповів Лавров.

Село Ягідне знаходиться за 140 кілометрів на північ від Києва, поряд із українсько-білоруським кордоном. Воно було окуповане російською армією вже за кілька днів після початку повномасштабного вторгнення. Російські військові зігнали 360 жителів села до підвалу школи, де їх утримували протягом 28 днів. На момент захоплення заручників наймолодшому з них виповнилося півтора місяці, а найстаршому – 93 роки. Серед затриманих було 74 дитини та 5 немовлят. Заручники перебували у підвалі цілодобово. Російські військові використовували їх як живий щит для свого штабу, який організували в будівлі школи. Люди залишалися в обмеженому просторі без вентиляції, медикаментів та можливості пересуватися. Вони спали сидячи чи стоячи. Денна норма їжі, за словами заручників, становила лише 200 грамів юшки на двох.
Десять людей старшого віку померли через такі нелюдські умови. Але їхні тіла ще довго залишалися в підвалі поряд із тими, хто вижив. Бо російські військові забороняли ховати померлих. Єдине, що могли зробити заручники, – це позначити дату смерті людини на стіні підвалу. На цій самій стіні записували й тих, кого окупанти розстріляли. Таких прізвищ — сім.
Команда проєкту Ukrainian Witness спустилася до підвалу школи в Ягідному з тими, хто пережив там 28 днів, щоб задокументувати цей воєнний злочин. Збройні сили України звільнили Ягідне на початку квітня. Люди, які пережили найжахливішу трагедію свого життя, яку Лавров називає «фейком ООН», досі не можуть добрати слів, щоб описати те, що відбувалося. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук, Вікторія Наместнік та Олександр Крумін. Координаторка — Ольга Беца-Білоусенко, авторка проєкту — Ксенія Ілюк. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду