«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 17 травня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 17 травня

00:00,
18 Травня 2022
2466

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 17 травня

00:00,
18 Травня 2022
2466
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 17 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 17 травня
В Україні «планують мобілізувати» до армії мільйон людей, Росія «не порушує» Женевської конвенції та шанобливо ставиться до полонених українських військових, «Цукерберг виводить» фейсбук з Росії, польські поліцейські клеють літери Z на свої авто «на знак втоми» від українських біженців, створення ПЦУ «стало одним з приводів» військового вторгнення в Україну.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Маніпуляція: в Україні «планують мобілізувати» до армії мільйон людей.  Кремлівські ЗМІ поширюють маніпулятивну інформацію , що «міністр оборони України Олексій Резніков заявив про намір української влади мобілізувати в армію мільйон людей». Цю «новину» відразу ж прокоментував і так званий «посол ЛНР в Росії», повторивши широко  розповсюджений російський наратив про українську армію як про «гарматне м’ясо на гроші США». 

Як пише StopFake, пропагандисти у своєму фейку посилаються на допис у фейсбуку міністра оборони України Олексія Резнікова, в якому насправді немає жодного слова про мобілізацію і йдеться лише про «запуск процесів, які забезпечать нарощування оборонного потенціалу України». Тобто це стосується і закупівель, і виробництва всього необхідного. 

«Ми орієнтуємось на необхідність забезпечити мільйон людей, які долатимуть ворога. Скажімо, якщо рахувати з 24 лютого, то наприкінці квітня із загальної кількості бронежилетів, наданих силам оборони, 50% забезпечило Міністерство оборони, а інші 50% – це різні форми благодійної допомоги, це заслуга громадян, волонтерів, громадських організацій. Станом на 13 травня це співвідношення склало вже 57% на 43%. Кожного дня ми нарощуємо обсяги постачання», — написав Олексій Резніков.  

8 травня в ефірі Національного телемарафону Олексій Резніков повідомив, що український сектор безпеки та оборони за своєю чисельністю на сьогодні вже перевищив мільйон бійців. До цієї кількості входять абсолютно всі структури оборони та безпеки: 261 тисяча військових, 100 тисяч членів територіальної оборони, 45 тисяч прикордонників, 45 тисяч національних гвардійців, 90 тисяч поліцейських, а також сили Служби безпеки України, спецназ головного управління розвідки Міністерства оборони тощо. Також Міністр зазначив, що Україна намагається забезпечити повною мірою всю масу військ засобами особистого захисту. «Усім потрібні бронежилети та каски. Паралельно мобілізація резервістів. Тобто у нас сьогодні потреба – мільйон касок, мільйон бронежилетів, мільйон комплектів одягу тощо», – сказав Олексій Резніков. 11 травня про намір забезпечити засобами захисту приблизно мільйон людей заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр під час спеціального брифінгу офіційних представників Сил оборони України. За її словами, під час першої фази війни були проблеми із забезпеченням індивідуальними засобами захисту, тому велику допомогу надавали волонтери. «Крім зовнішніх змін ми активно змінюємо сектор безпеки та оборони зсередини. Зокрема, не секрет, що на початку цієї активної фази першої фази війни були очевидні складнощі із забезпеченням засобами індивідуального захисту. Ми про це говорили і не приховували цієї ситуації. Вона була пов’язана з тим, що одночасно мобілізувалися сотні тисяч громадян. Крім цього, буквально за тиждень було розгорнуто понад 100 тисяч сил територіальної оборони. У перші тижні велику допомогу нам надавали волонтери, і ми висловлюємо велику подяку їм за це. Завдяки їхній мобільності вони швидко закривали невідкладні потреби, але зараз, на третьому місяці війни, ситуація вже змінилася. Міністерство оборони орієнтується на те, що потрібно буде забезпечити всім необхідним приблизно один мільйон людей – це регулярна армія, це сили тероборони, це мобілізовані, корпус резерву, запаси на оновлення та потреби інших складових сектору оборони і безпеки», –  розповіла Ганна Маляр. 

2 травня на брифінгу начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Роман Горбач повідомив, що мобілізація в Україні триватиме ще до 24 травня, але зараз уже здійснюється меншими темпами, бо на початку лютого повністю було укомплектовано сили оборони. Подальше її продовження залежатиме лише від оперативної ситуації. «Понад два місяці проводиться загальна мобілізація на території нашої держави, всі показники виконані на 100%. Наразі призов до армії проводиться з меншими темпами, бо на початку лютого було повністю укомплектовано сили оборони. Зараз відбувається лише доукомплектування. Мобілізація була оголошена на три місяці, і її продовження залежатиме лише від оперативної обстановки на бойових порядках. Це стосується як офіцерів, так і солдатів», – сказав Роман Горбач.

Інформацію про мобілізацію мільйона людей спростував 14 травня радник голови Офісу президента України Олексій Арестович в інтерв’ю російському правозахиснику Марку Фейгіну. За його словами, особового складу в українській армії більш ніж достатньо, але існує проблема у забезпеченні важкого озброєння. «Ми можемо виставити і п’ять (мільйонів – ред.). Проблема не в цьому. Чим їх споряджати? Більше того… Гаразд, здам державну таємницю: у нас значно більше, ніж коли ми починали цю війну, значно більше. Тому цифра Резнікова не видається такою страшною. […] У нас інша проблема — важке озброєння, а особового складу вистачає», — прокоментував Олексій Арестович.

Маніпуляція. Росія «не порушує» Женевської конвенції та «шанобливо» ставиться до полонених українських військових. Цю маніпулятивну тезу поширюють анонімні телеграм-канали, що адмініструються спецслужбами Росії, посилаючись на відео з українськими полоненими військовими, яке зняв російський державний пропагандистський канал RT. Таким чином Офіс президента намагаються звинуватити в брехні та «антиросійській пропаганді». Насправді, очевидно, що пропагандистський канал RT, відомий своїми маніпулятивними сюжетами на підтримку російської влади, не буде показувати в ефірі будь-які порушення з боку військових Росії. Разом з цим, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вже неодноразово повідомляла про порушення прав військовополонених з боку Росії. Наприклад, українських бійців утримують у колоніях загального режиму, не здійснивши перепрофілювання в'язниць у табори для військовополонених. Також у Держдумі Росії пропонували примусити полонених українських військових здавати кров для поранених окупантів, що також є порушенням їх прав. Окрім цього, українці після повернення з російської полону розповідають про приниження та нелюдські умови утримання: зокрема, захисників одягали в форму полонених, підстригли волосся, катували, змушували вчити патріотичні російські пісні та виконувати їх для своїх наглядачів тощо.

Фейк. Цукерберг повідомив, що «закриває і виводить фейсбук із Росії». У соцмережах поширюють відео засновника компанії Meta Марка Цукерберга з російською озвучкою, на якому він нібито каже фейсбук закривається і йде з Росії. Це відео, зокрема, опублікувала фейсбук-сторінка Mеtwоrld. Фактчекери з Mythdetector повідомили, що для фейку використали відео з інтерв'ю Цукерберга з американським письменником Тімом Феррісом. У ньому засновника Meta говорив про довгострокову стратегію компанії, вирішення технічних завдань, принципи роботи тощо. Тож російськомовна озвучка — фальшива. Насправді Роскомнагляд у березні заблокував фейсбук та інстаграм, а компанію Meta оголосив «екстремістської». Попри те, що саме Росія вирішила заблокувати соцмережі, російські блогери вимагали від Meta мільярд доларів «компенсації» через блокування інстаграму, бо «втратили основне джерело доходів». Тож це відео може бути частиною наративу про нібито «русофобію» у світі. Державний департамент США раніше говорив, що твердження про «русофобію» проглядаються в низці тем і використовуються щоразу, коли уряд Росії хоче зобразити себе жертвою, тоді як насправді вона є агресором.

Фейк. Польща «втомилася» від українських біженців, тому місцева поліція «почала підтримувати Росію» та клеїти «Z» на свої машини. У соціальних мережах поширюють відео з польським поліцейським авто, на якому є наліпка — блакитний знак «Z». У таких дописах пишуть, що Польща нібито втомилися від українських біженців, тому почала підтримувати Росію. Меседж про «втому» чи «нелюбов» до українців, які виїхали за кордон, почали просувати ще з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У такий спосіб російська пропаганда прагне дискредитувати союзників України та спровокувати конфлікт усередині українського суспільства. Насправді буква «Z» на машинах поліції у Польщі означає приналежність до Штабу поліції Варшави і не має відношення до емблеми російських окупаційних військ. Як визначив VoxCheck, таке маркування поліцейських автомобілів у країні використовують щонайменше з 2006 року: позначка «Z» або «ZZ» на польській поліцейській машині означатиме приналежність до Штабу поліції Варшави, позначка «F» або «FF» — до Лодзького воєводства, «Н» або «Y» — до Мазовецького воєводства тощо.

Маніпуляція. Створення ПЦУ «стало одним з приводів» військового вторгнення в Україну.
Українська православна церква московського патріархату звинуватила п’ятого президента України Петра Порошенка та Православну церкву України у нападі Росії на Україну — нібито отримання Томосу про автокефалію та створення ПЦУ стали «одним з приводів військового вторгнення в Україну». Нагадаємо, Томос Україна отримала в 6 січня 2019 року, тоді як Росія вторглася в Україну, окупувала Крим і частини Луганської та Донецької областей ще в 2014 році.
Разом з цим, Державна служба з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) відреагувала на заяву Української православної церкви московського патріархату, зазначивши, що вона містить висловлювання, що можуть бути розцінені як розпалювання релігійної ворожнечі, образа почуттів віруючих та виправдання війни Росії проти України. Там нагадали, що ПЦУ є офіційно зареєстрованим релігійним об’єднанням, яке відповідає на запит мільйонів українських православних вірян належати до такої православної Церкви, яка не має зв’язку з релігійним об’єднанням на території Росії. У ПЦУ, своєю чергою, звинуватили УПЦ МП у поширенні ідеології «русского мира» в суспільстві: «Її представники десятиліттями послідовно просували, поширювали, підтримували і пропагували як серед своїх вірних, так і в українському суспільстві ідеологію "русского міра" – фундамент і ключове виправдання російської агресії проти нашої держави. Саме ця, панівна тепер у Росії ідеологія фашистського типу, одним з головних творців, натхненників та пропагандистів якої є очільник Московського патріархату Кирил Гундяєв, була і залишається базою для виправдання війни Росії проти України, окупації нашої землі, вбивства наших громадян, руйнування наших міст і сіл, намагання знищити нашу державність та саму ідентичність українського народу».

Фейк. Stern опублікував обкладинку з Зеленським із заголовком «Король брехні». У соціальних мережах поширювали обкладинку німецького журналу Stern із зображенням Володимира Зеленського нібито під заголовком «König der Lügen», що перекладається як «король брехні». Як пише Logically.ai, Зеленський дійсно був на першій шпальті журналу, однак її випустили під заголовком «Held der Freiheit», що перекладається як «Герой свободи».

Фейк. CNN показало «постановку», що російські солдати розстрілюють двох цивільних чоловіків. Міністерство оборони Росії та прокремлівські телеграм-канали поширили фейк, що відео телеканалу CNN про вбивство російськими солдатами двох цивільних чоловіків у Київській області — це нібито постановка. Це відео російська пропаганда порівняла з подіями в Бучі; також писали, що на відео буцімто українські військові або про «нестиковки» на кадрах (положення тіней, позначки на машині тощо). Фактчекери StopFake детально розібрали заяви пропагандистів:
1. «Це українські військові» — брехня. Проєкт «Важные истории» ідентифікував одного з військових на відео. Ним виявився 29-річний мешканець селища Піщанка в Забайкаллі Дмитро Лапшаков, який служить у військовій частині 21250-Б Збройних Сил Росії механіком та водієм танка. Перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін також повідомив, що правоохоронці вже ідентифікували російських військових, які вбили двох цивільних осіб на відео.
2. «Суттєво відрізняються тіні в епізодах, де російські військові перевіряють документи й де розстрілюють чоловіків» — маніпуляція. Ці два епізоди зняли на різні камери, які розташовані у різних місцях, і, відповідно, фіксували подію з різних ракурсів.

3. «На відео не видно другого військового під час стрілянини» — брехня. Другого військового видно на кадрах з обох камер спостереження. На записі з відеокамери, що знімає двір автосалону, за стовпом можна побачити силует військового та чітко видно його тінь.

4. «Інтер’єр пункту охорони на різних фрагментах відео відрізняється» — брехня. Зовнішній вигляд кімнати однаковий на різних фрагментах відео.

5. «Невідповідність в екіпіруванні військових свідчить, що на відео не російські солдати» — маніпуляція. Самі російські ЗМІ у травні 2022 року писали, що бронежилет 6Б23 «найчастіше зустрічається в армії Росії».

6. «У російській армії немає підрозділу "Танковий спецназ RUS V", як написано на мікроавтобусі». Це правда, хоча машина насправді й не є військовою. Фактчекери кажуть, що напис на авто зроблений фарбою, імовірно, щоб позначити цивільну машину як «свою».

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду