«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 17 березня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 17 березня

22:35,
17 Березня 2022
3292

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 17 березня

22:35,
17 Березня 2022
3292
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 17 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 17 березня
Як СБУ хоче «отруїти» українців; розстріл черги за хлібом у Чернігові нібито був «постановкою», Україна «програє та здає позиції» на переговорах, влада «кинула напризволяще» Маріуполь, а драмтеатр нібито підірвав «Азов».

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками кремль намається знищити нас морально, цілиться у наш дух і прагне зневірити у своїх силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від американських біолабораторій із зараженими чумою комарями, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками – наприклад? про комунальні послуги в містах, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів. Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні.

Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російськими побрехеньками та плітками там, де ви їх чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts та Spotify.

Маніпуляція. Україна відмовляється від своїх вимог та програє на перемовинах з Росією. Такий меседж активно поширюють російські пропагандисти. Про це під час чергового брифінгу повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.
«Новою темою стала нібито спекуляція на тому, що Україна відмовляється від своїх вимог  або програє на перемовинах. Хочу нагадати, що принципова позиція президента Україні полягає у тому, що Україна має бути визнана в міжнародних кордонах станом на 1991 рік. Це перше. І друге — все, про що ми домовимось, має бути краще, ніж до війни. Тому що навіщо тоді були жертви українського народу», — наголосив радник голови ОП. 

Фейк. На Дніпропетровщині сталася аварія на Аульській станції — треба запасатися водою. У соціальних мережах поширюють фейкове повідомлення про нібито аварію на Аульській хлорпереливній станції в Дніпропетровській області, тому треба запасатися водою. Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук спростував це повідомлення, зазначивши, що КП ДОР «Аульський водовід» та ТОВ «Аульська хлорпереливна станція» працюють в звичному режимі.

 Маніпуляція. Європа визнала, що без російського газу їй кінець, або Світ підтримує Україну, доки ціни на газ значно не зростуть. Російська пропаганда поширює ці наративи різними мовами, намагаючись посіяти паніку серед українців та переконати, що світ може змінити думку щодо РФ через залежність від російської нафти та газу. Центр протидії дезінформації при РНБО України спростував ці повідомлення та нагадав, що світ вже має досвід подолання нафтової кризи: у 1973 році Європа та США успішно відмовилися від арабських енергоносіїв. Також у Центрі зазначили, що від російського вугілля, нафти та газу вже відмовляються Німеччина, Польща, норвезька компанія Equinor, Європейський Союз, США, Велика Британія, а німецька компанія Uniper вирішила припинити фінансування будівництва російського газопроводу «Північний потік- 2». 

Фейк. Українська влада кинула Маріуполь напризволяще. Таку інформацію ширять у соціальних мережах, проте Центр протидії дезінформації при РНБО спростував її. «Маріуполь — тема №1 для Президента України і дипломатії», — заявив на брифінгу Олексій Арестович. У Центрі додають, що українські війська скуті ударами окупантів на півночі від Волновахи та в зоні ООС, а йти від Запоріжжя дуже складно і далеко — майже 300 км голим степом під атаками російської авіації. Саме тому деблокувати Маріуполь одразу складно. «Серед тих, хто залишився в місті окупант одразу активізує пропаганду, поширюючи різні фейки, покликані розколоти думки і розсварити людей. Не поширюйте російську пропаганду і пам'ятайте, що доля Маріуполя істотно залежить від настроїв і бойового духу місцевих жителів!», — додають у Центрі. 

Фейк. Twitter довелося маркувати деякі українські ЗМІ як державні через велику кількість заангажованої інформації. Прокремлівські телеграм-канали поширюють інформацію, що соціальна мережа Twitter позначила «деякі українські ЗМІ» як державні нібито через велику кількість заангажованої інформації. Ці дописи ілюструють, зокрема, скриншотом зі сторінки УНІАН. Агенція не є державною, УНІАН належать до холдингу «1+1 медіа», який пов'язують з олігархом Ігорем Коломойським. Водночас пропагандисти не згадують, що Twitter уже не перший рік маркує державні російські ЗМІ, а віднедавна й білоруські держЗМІ. Facebook та Instagram теж позначають російські державні медіа.
Насправді Twitter позначив лише одне, а не «деякі», українське видання — це газета Верховної Ради України «Голос України», яка висвітлює, у тому числі війну Росії проти України, через заяви українських та закордонних політиків та чиновників, а також — з посиланням на інші офіційні джерела. Мотивацію російська пропаганда теж вигадала. У твіттер не пояснили, чому вирішив саме зараз поставити позначку на виданні «Голос України», однак зазначили: «Ми вважаємо, що люди мають право знати про випадки, коли профіль засобів масової інформації пов’язаний із державним суб’єктом. В періоди конфліктів критично важливо забезпечувати доступ до надійної інформації, заснованої на фактах, і показувати, які профілі контролюються державами-учасницями». 

Фейк. «Народна міліція ДНР» отримала ноутбук українських військових з інформацією про цілі ударів в Донецьку. Російське видання «РИА-Новости» опублікувало фейкову новину: «Народна міліція ДНР» начебто отримала ноутбук українських військових з інформацією про цілі ударів «Точкою-У», серед яких — будинок уряду, радіотелецентр та військкомат в Донецьку. Центр протидії дезінформації при РНБО України це спростував та звернув увагу, що фейк зробили погано — на фото нібито з комп'ютера українських військових слово «об'єкти» написано з російською «э». Окрім цього, саме фото зроблене ніби на старому ноутбуці, який точно не тягне на секретний архів документів українських захисників. 

Фейк. На Хмельниччині гуманітарну допомогу розпродають в магазинах. Таку інформацію поширюють в мережі, проте все це — неправда. Як пише Центр протидії дезінформації при РНБО, керівник Хмельницької військової адміністрації С. Гамалій запевнив, що всі гуманітарні вантажі, які приходять до військової адміністрації, обліковуються актами приймання-передачі і потім відвозяться по інших регіонах.  

Фейк. У прямому ефірі державного телеканалу іномовлення російською мовою UA під час марафону «FreeДом» з'явилась невідома людина з плакатом з провокативним написом. Центр протидії дезінформації повідомляє, що це — фейк. «В реальності цієї "акції" не було, зображена на колажі людина не відома ані каналу, ані аудиторії. Фотоколаж має всі ознаки фальшивого зображення, що видно неозброєним оком», — повідомили Центру на телеканалі. Фейк з’явився після того як редакторка російського «Первого канала» Марина Овсяннікова увірвалася в прямий ефір з плакатом з антивоєнними гаслами. 

Фейк. Російські військові не обстрілювали мирних мешканців у Чернігові. Міноборони Росії поширило фейкову заяву, що російські військові нібито не обстрілювали мирних мешканців у Чернігові. У обстрілі знову звинувачують або «українських націоналістів», або є інша версія — «постановка СБУ». Прокуратура Чернігівської області повідомила, що російські військові з вогнепальної зброї обстріляли людей, які стояли в черзі за хлібом, унаслідок чого загинуло 10 осіб. Це сталося в одному із спальних мікрорайонів Чернігова. Правоохоронці вже розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). 

Фейк. СБУ за підтримки Заходу готує провокацію із застосуванням отруйних речовин проти мирних мешканців. Міноборони Росії поширює фейкове повідомлення, що Служба безпеки України нібито «за підтримки західних країн готує провокацію із застосуванням отруйних речовин проти мирних мешканців». СБУ спростувала це повідомлення та звернула увагу, що цей фейк почали поширювати після того, як окупанти обстріляли мирну колону біля Маріуполя та скинули бомбу на будівлю міського драмтеатру. «Подібні заяви загарбників — лише спроба відволікти увагу від чергового воєнного злочину. Але жодні фейки не перекриють собою геноцид цивільних мешканців і гуманітарну катастрофу в Маріуполі, який руйнують російські ракети та бомби», — наголосили в СБУ. 

Фейк. У театрі Маріуполя «Азов» тримав заручників, але російська авіація не розглядала будівлю як ціль для ураження. Міністерство оборони Росії та російські медіа поширюють фейкове повідомлення, що в Драматичному театрі Маріуполя нібито бійці «Азов» «могли утримувати мирних жителів у заручниках», але російська авіація нібито не бомбила будівлю та «не розглядала її як ціль для ураження». Російські пропагандисти звинувачують у цьому знову ж таки «Азов», який буцімто замінував та підірвав театр. Насправді російська авіація завдала авіаудару по Драматичному театру Маріуполя, який був найбільшим укриттям у місті для мирних мешканців. Маріупольська міська рада повідомила, що російській літак цілеспрямовано скинув бомбу на будівлю, внаслідок чого уламками завалило вхід у бомбосховище. Інформація щодо постраждалих уточнюється. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі– зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.  І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, СБУ, вашої міської ради чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога. Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх у інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду