Історичні міфи, штучний інтелект і порно. Двадцять найпопулярніших новин і статей MediaSapiens за 2023 рік

Історичні міфи, штучний інтелект і порно. Двадцять найпопулярніших новин і статей MediaSapiens за 2023 рік

13:07,
27 Грудня 2023
2806

Історичні міфи, штучний інтелект і порно. Двадцять найпопулярніших новин і статей MediaSapiens за 2023 рік

13:07,
27 Грудня 2023
2806
Історичні міфи, штучний інтелект і порно. Двадцять найпопулярніших новин і статей MediaSapiens за 2023 рік
Історичні міфи, штучний інтелект і порно. Двадцять найпопулярніших новин і статей MediaSapiens за 2023 рік
Які матеріали нашого сайта зібрали найбільше переглядів у 2023 році.

Цього року найбільш популярними серед читачів стали матеріали, присвячені розвінчуванню історичних фейків, які просуває російська пропаганда, — до переліку потрапили аж вісім текстів із нашого спецпроєкту «Міфологія». Серед них — розбір російських маніпуляцій щодо подій Другої світової війни, часів Київської Русі, а також міфу про «єдність трьох братніх народів». Також читачам сподобалися досьє на Михайла Чаплигу та Гарі Табаха, які ввійшли у п’ятірку найбільш читаних статей. Тексти з нашого спецпроєкту «Медіаколаборанти», що розповідає про українських медійників, які перейшли на бік ворога, — теж серед лідерів за кількістю переглядів.

Отже, рейтинг матеріалів MediaSapiens 2023 року.

1. «Україна вкрала гімн у Польщі, прапор — у Нижньої Австрії, а тризуб — юдейське тавро для худоби». Як російська пропаганда знецінює українські державні символи (понад 323 тис. переглядів)

Лідером цього року стала стаття аналітика Центру досліджень «Детектора медіа» Павла Рудя про маніпуляції російської пропаганди щодо державних символів України. Матеріал був опублікований у День Незалежності — 24 серпня, і за пів року зібрав понад 300 тисяч переглядів. Автор спростовує поширені російські фейки: що український прапор нібито придумав австрійський імператор, український гімн — це «плагіат», а тризуб — взагалі «нацистський символ». Російський агітпроп висміює українську символіку, аби знецінити її, — і насамперед, пише Павло Рудь, це реакція на процес відновлення історичної пам’яті в Україні. Варто тільки згадати, як палало в росіян від заміни герба СРСР на український тризуб на монументі «Батьківщина-мати».

2. Чий Крим і Одеса. Міф про приналежність півострова та південних регіонів Батьківщини (26,7 тис. переглядів)

«Срібло» серед найпопулярніших статей MediaSapiens отримав матеріал про російські історичні фейки щодо Криму й Одеси. Під час кожного публічного виступу російський президент Володимир Путін повторює як мантру, що Крим у 2014 році нібито «повернувся додому», а «Одесса — русский город», який існує завдяки Катерині ІІ. Тези про «російський Крим» і «Новоросію» десятиріччями, навіть сторіччями насаджувала російська імперська, радянська і знову російська пропаганда. Але насправді Крим і південь України — це регіони з великою історією, які входили у склад різних держав, були заселені різними народами з цікавою культурою задовго до захоплення їх росіянами.

3. Цирк поїхав, а клоун лишився. Хто такий Михайло Чаплига (23,8 тис. переглядів)

Трійку лідерів замикає досьє на Михайла Чаплигу — колишнього помічника народних депутатів та експредставника Уповноваженого з прав людини, який доволі швидко пройшов шлях від правозахисника до пропагандиста на різних сумнівних каналах, зокрема що належали Медведчуку. Журналістка Юлія Лавришин дослідила, як Чаплига, маючи непогану освіту й кар’єру, скотився до вигукування російських наративів та епатажних виступів на телебаченні в масці Спайдермена та паперовій короні. Цікаво, що, на думку Чаплиги, в російській агресії винні всі: Україна, «колективний захід» — тільки не сама Росія. «Це якраз той випадок, коли цирк (Медведчук і його медіа) давно втік у Росію, але клоун лишився. Уже без корони, але й без жодних підозр», — пише Юлія.

4. Друг України та ворог Байдена. Хто такий Гарі Табах (23,1 тис. переглядів)

Сходинкою нижче в переліку провідних текстів розмістилося ще одне досьє — Гарі Табаха, американського військового російського походження, який є частим гостем в українських етерах. Автор матеріалу Ярослав Зубченко пише, що Табах виступає на підтримку України, проте раз по раз робить суперечливі заяви, зокрема, на проросійських медіа. «Гарі Табах роками публічно підтримує Україну у своїх інтерв’ю. Але чи допомагають його імідж і погляди інтересам України у сьогоднішніх Сполучених Штатах?» — питається Зубченко.

5. Переяславська рада: «возз’єднання», якого не було (23,1 тис. переглядів)

На п’ятому місці — ще один матеріал спецпроєкту «Міфологія». Цього разу MediaSapiens пояснює, як Росія використовує історичний міф про «возз’єднання братніх народів, українців і росіян, у Переяславі 1654 року» для легітимізації сьогоднішньої війни. В історичних працях Російської імперії включення українських земель до складу Московського царства описувалося як «приєднання раніше самостійних українських територій». У 20–30-ті роки ХХ століття українські історики розглядали цей процес як необхідне зло, проте після Другої світової війни — вже як позитивний і прогресивний етап «братання». Остаточно міф склався у 1954 році, коли були опубліковані тези про те, як говорити про ці події в рамках радянської пропаганди. Зараз ці тези перекочували у статті та виступи Володимира Путіна — у 2021 році він назвав Богдана Хмельницького й запорожців «русскими православными людьми». Автори матеріалу розповідають, що саме сталося в Переяславі в 1654 році та яку насправді угоду тоді уклав Хмельницький із московитами.

6. Освіта за кордоном. У яких університетах українці зможуть навчатися безплатно (20,7 тис. переглядів)

Через повномасштабне вторгнення чимало українців були змушені виїхати за кордон і наново будувати життя. Людям довелося шукати роботу, житло, а також школи чи виші для подальшого навчання своїх дітей. Країни, що приймають українців, розвивають проєкти підтримки, розв’язують питання освіти, створюють курси з вивчення мов, надають безплатні лекції та підтримують науковців. MediaSapiens зібрав програми й інструменти, що допомагають знайти можливості для безплатного навчання в країнах Європи. Ці пропозиції розроблялися як українськими державними установами, так і міжнародними організаціями та безпосередньо європейськими навчальними закладами. Варто зазначити, що ці пропозиції протягом року могли змінюватися, тому важливо стежити за актуальністю інформації на вебсайтах навчальних закладів та уточнювати умови вступу.

7. Як українці стали нацистами у російській пропаганді, або Чи націоналізм = нацизм? (17,2 тис. переглядів)

Детальний розбір російського наративу про те, що «Україна — нацистська держава». Російська пропаганда протягом двадцяти років використовує терміни «бандерівці», «фашисти» та «нацисти» для опису українців, користуючись частково реальними, частково вигаданими фактами часів Другої світової війни. Ці обвинувачення були ще під час виборчих кампаній Ющенка та Януковича. У 2003 році про «українських неофашистів» розповідала тоді ще не заборонена КПУ, пізніше, у 2007 році, в Миколаєві Юрія Луценка зустрічали з плакатами «Фашизм не пройдет». Також російська пропаганда використовувала цей наратив для виправдання анексії Криму та початку війни у 2014 році, а у 2022 році Володимир Путін визначив «денацифікацію» як одну з цілей повномасштабного вторгнення до України. Автори статті дослідили, як виникли ці міфи та як російська влада використовує складні й заплутані питання української історії на свою користь, вплітаючи у свідомість людей ідею, що українська влада є нацистською, фінансується Заходом і повинна бути знищена.

8. «За Русь борюсь». Як Росія намагається відібрати в України історію Київської Русі (16,4 тис. переглядів)

Ще в часи Московського царства з’явилася певна історична схема, що нібито існувала велика спільнота слов’ян, яка сформувала державу під назвою Київська Русь, яку «успадкувало» Московське царство. За цією схемою все, що було до ХІІ століття, — це «общерусская» нація, з якої згодом, під тиском обставин, з’явилися «малороси», тобто українці, та білоруси. Попри те, що давно немає Московського царства, Російської імперії та СРСР — де наратив про «триєдиний народ» росіян, українців і білорусів тільки підкріплювався, — ця схема російської історії залишається панівною і зараз у російській історичній науці та пропаганді. В наші часи цей наратив дозволяє виправдовувати окупаційну війну та називати її «поверненням земель». Крім історичних подій, автори проаналізували виступи Володимира Путіна, в яких він «привласнює» різні історичні постаті, зокрема Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха й інших київських князів, і показують, як російський президент змішує поняття «Русь» і «Росія».

9. «Вічне та канонічне». Як імперія привласнила собі українське православ’я (16,4 тис. переглядів)

У цьому матеріалі команда Media Sapiens руйнує міфи, коріння яких сягає XVII століття, коли відбулась анексія Київської митрополії Московським патріархатом. У ті часи Московська церква свавільно від’єдналася від Київської митрополії та Константинопольського патріархату, за допомогою погроз отримала патріарший статус, шляхом підкупу анексувала Київську митрополію, після чого цар Петро І зробив із неї рядову одиницю у складі Московського патріархату. Навіть зараз церква залишається одним із ключових інструментів впливу Росії: після отримання Українською православною церквою автокефалії РПЦ все одно намагається впливати на українське суспільство. А Патріарх Кирило підтримує війну в Україні, називаючи її священною.

10. Медійні колаборанти Запоріжжя: хто, як і чому співпрацював із ворогом (15,9 тис. переглядів)

Десятку лідерів закриває матеріал спецпроєкту «Медіаколаборанти». На жаль, чимало українських журналістів під час війни з Росією перейшли на бік ворога. Дехто з них давно чекав окупанта і не один рік до цього готувався, а дехто купився на високі гонорари, яких Росія не платить навіть у своїх регіонах. Журналісти Ірина Семенюта й Андрій Богданович розповіли про медійників, які зрадили Україну та пішли на співпрацю з ворогом у Запорізькій області. Один із прикладів такого колабораціонізму в Мелітополі — каналі «МТВ+», власником якого був депутат обласної ради від «Опозиційного блоку» Євген Балицький. Пізніше на основі цього телеканалу росіяни створять «За!ТВ», який транслюватиме російські канали «Росія 24», «Звєзда», Перший канал, «Росія Культура» та власні сюжети про «чудове» життя під владою Росії. Загалом людей, охочих стати пропагандистами, окупантам не вистачає — доводиться набирати молодь у так звані медіашколи, щоб навчити пропаганди, а в оператори новин наймати тих, хто раніше знімав весілля.

11. Скажи «паляниця». 15 мемів, що з’явилися у час великої війни (14,7 тис. переглядів)

У першу річницю повномасштабного вторгнення кожен по-своєму підбивав підсумки та згадував ці страшні події. Журналістка Марія Спалєк підійшла до цієї дати з іншого боку — вона згадала найсмішніші меми, які допомагали українцям подолати страх і зробити «величну Росію» жалюгідною мародеркою. Деякі меми забуваються, тож такі підбірки з часом стають тільки цікавішими. Наприклад, ще через декілька років приємно буде згадати про «тракторні війська», які стали символом народного спротиву, або як у відповідь на погрози Росії завдати ядерного удару українці планували оргію на Щекавиці.

12. Росія виграє війну за карти. Як двадцять західних компаній друкують і продають окупаційні мапи України (14,2 тис. переглядів)

Цьогоріч засновник проєкту «Stop Mapaganda!» Микола Голубей виявив, що деякі компанії зі США, Великої Британії, Німеччини, Австрії та Італії друкують чи продають некоректні карти України, з позначенням Криму та окупованих територій на сході України «спірними» чи окремими. І навіть гугл-карти зображують український Крим у різних країнах по-різному.

У США та Європі друкують такі політичні карти, глобуси, атласи, автомобільні карти попри те, що жодна з цих країн офіційно не визнала Крим російським або «спірним». Ба більше, аби вгодити всім і підзаробити, деякі компанії продають мапи з різним зображенням України. Автори матеріалу пишуть, що такі дії легітимізують російські загарбання, дають росіянам поживу для пропаганди, а також підривають підтримку України.

13. «Велика вітчизняна» проти Другої світової (12,8 тис. переглядів)

Для опису російської агресії в Україні кремлівська пропаганда використовує ті ж самі слова, що й радянська під час Другої світової війни — «нацисти», «бандерівці», «священна війна», «ленд-ліз» тощо. Гасло «можем повторить», що натякає на «Вітчизняну війну», набуло популярності ще до повномасштабного вторгнення, а вже під час великої війни російський експрезидент Дмитро Медведєв писав у соцмережах, що нинішня війна проти України перетворилася на «нову Вітчизняну». Росіяни вважають свою країну переможницею у Другій світовій, але, як пишуть автори статті, зовсім не люблять згадувати, хто взагалі її розпочав, що відбувалося в перші два роки Другої світової війни, яку роль відіграли союзники в німецько-радянському протистоянні та навіщо вигадали головний символ цього міфу — «День Перемоги».

14. Наукова фантастика: як Росія поширює міф про те, що радянська наука є російською (12,5 тис. переглядів)

Черговий текст із серії «Міфологія», що розвінчує приналежність радянських наукових здобутків до суто російських. Протягом останніх десятиліть Росія зробила чимало невдалих наукових проєктів. «Роснано», «Сколково», вакцини проти COVID-19, «імпортозаміщення» — це лише кілька прикладів «грандіозних» російських проєктів, які не стали успішними. Попри це, сучасна Росія все ще користується досягненнями радянської науки, зокрема в галузі космічних і ядерних програм. Чому ж російська наука не повторює радянського успіху? Автори матеріалу пишуть: радянські досягнення не є заслугою винятково росіян. «Кирило Синельников, Олександр Лейпунський, Сергій Корольов, Валентин Глушко, Віктор Глушков, Микола Амосов та інші — все це українці або жителі України, які працювали в СРСР і зробили величезний внесок у розвиток радянської науки», — пишуть автори тексту.

15. «NGL.media»: «Труха» належить Володимиру Литвину та заробляє сотні тисяч доларів на місяць із реклами (11,8 тис. переглядів)

Станом на кінець 2023 року телеграм-канал «Труха Україна» має понад 2,5 мільйона підписників, а загалом телеграм-каналів, пов’язаних із «Трухою», понад 60. Журналісти «NGL.media» та «Ґрунту» провели розслідування та знайшли докази того, що колишній актор Максим Лавриненко, який називає себе власником мережі, насправді ним не є, а також оцінили дохід мережі каналів від реклами. Розслідувачі пишуть, що ймовірним власником «Трухи» є харківський підприємець Володимир Литвин, відомий тим, що взяв на себе вину в так званій справі «рюкзаків Авакова», а також є «заможним, але непублічним бізнесменом». Журналістка Гала Скляревська виокремила головні тези розслідування колег, а також додала про загадковий телеграм-канал чимало інших цікавих фактів.

16. «Зеленський — єврей-нацист»: як російська пропаганда використовує антисемітські стереотипи проти України (10,8 тис. переглядів)

Російський агітпроп постійно поширює антисемітські заяви щодо президента України Володимира Зеленського, звинувачуючи його у співпраці з міфічним «світовим єврейським урядом» або, навпаки, стверджуючи, що він «не справжній єврей». Щоб ці обвинувачення правильно «працювали» на аудиторію, росіяни вдаються до використання різних пропагандистських тактик і інструментів. Аналітик «Детектора медіа» Павло Худіш виокремив такі: підміна понять, дискредитація, навішування ярликів, віддзеркалення та спрощення причин. І всі вони потрібні для того, щоб пояснити власній аудиторії, як одночасно може існувати країна, де «всі ненавидять євреїв», при цьому обрали єврея президентом, підтримує Ізраїль і є «нацистською». Пропаганді доводиться багато працювати над цим.

17. Швидка транскрибація. Які застосунки допоможуть легко перетворити аудіо на текст (10,8 тис. переглядів)

Штучний інтелект поки що далекий від ідеалу й іноді може продукувати фейки. Але технологія швидко розвивається, і вже є очевидні й ефективні галузі його застосування. Наприклад, у журналістиці. І поки одні журналісти вбачають у ньому конкурента, що може позбавити їх роботи в майбутньому, інші вже використовують його, створюючи нові програми та отримуючи чималу користь. Наприклад, деякі редакції використали основу ChatGPT для транскрибування текстів, що зводить час, необхідний для розшифровки аудіофайлів, до мінімуму.

MediaSapiens опитав колег про програми, які вони використовують для розшифровки аудіо, та зібрав безплатні ресурси для транскрибування, які можуть бути корисні не лише журналістам, а й студентам, освітянам, фрилансерам, людям із порушеннями слуху та багатьом іншим.

18. Україні кінець через американський шатдаун: як агітпроп маніпулює питаннями бюджетної кризи у Вашингтоні (10,1 тис. переглядів)

Це один із матеріалів спецпроєкту «Детектора медіа» «Кремлеграм», присвяченого наративам, що поширюються в російських телеграм-каналах.

У серпні цього року президент США Джо Байден закликав Конгрес прийняти законопроєкт, який передбачав спрямування фінансової допомоги Україні. Під час розгляду федерального бюджету в Конгресі виникли розбіжності з багатьох питань кошторису і фракції не встигли досягти згоди, що створило ризик часткового призупинення роботи уряду — шатдауну. Для російської пропаганди це стало ще однією можливістю для маніпуляцій. «Це найжирніший натяк, який коли-небудь отримував Зеленський. Тим не менш, він не той, хто розуміє натяки та прораховує на 100 кроків уперед», — писали російські телеграм-канали. Аналітик «Детектора медіа» Максим Казаков проаналізував повідомлення на цю тему та виділив три хибні інтерпретації, що поширюють росіяни.

19. «Голод, але не Голодомор». Як Росія намагається викрутитися і не визнати геноцид українського народу (9,9 тис. переглядів)

Останній матеріал «Міфології», що увійшов у двадцятку найпопулярніших серед читачів.

Цьогоріч в Україні відзначили 90-ті роковини Голодомору — геноциду українського народу, який вчинила радянська влада у 1932–33 роках. Станом на кінець 2023 року 32 держави світу визнали Голодомор актом геноциду. В Радянському Союзі тема голоду в масовій культурі не була табу: про це писали книжки, згадували у фільмах і газетах, але це стосувалося голоду в 1921–23 та 1946–47 роках. Проте масовий голод 1932–33 років в Україні замовчували. Але пам’ять про Голодомор жила в родинах тих, хто пережив цей страшний період, зокрема тих, які жили за кордоном. Автори матеріалу розповіли, що стало причиною масового голоду, як російська влада виправдовує радянську владу та яку роль у збереженні пам’яті про ці страшні події зіграли українські діаспори в Канаді та США.

20. «Зеленський сліпо вірить у перемогу, а в ній зневірилися всі, навіть Залужний»: як агітпроп перекручує західні публікації (9,6 тис. переглядів)

Друга стаття спецпроєкту «Кремлеграм», що потрапила у двадцятку за кількістю переглядів. Аналітикиня Центру досліджень «Детектора медіа» Леся Бідочко дослідила реакцію російського агітпропу на статтю головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного у британському виданні The Economist. Зокрема, пропагандисти використовують тактику «вибіркова правда», що підсвічує вигідні своєму основному наративу тези, тоді як незручні факти — приховує. Вони вхопилися за формулювання «глухий кут», яке Залужний використав у статті щодо ситуації на фронті, і почали всіляко маніпулювати ним, замовчуючи, які втрати понесла сама Росія.

Двадцятка найпопулярніших новин

Безумовним лідером найпопулярніших новин стала тема використання штучного інтелекту. Окрім цього, читачів цікавили оновлення в соцмережах, зокрема в Х Ілона Маска, Signal, Telegram та інших, а також новини про хакерські атаки, — особливо ті, що призвели до поширення порно.

Отже, рейтинг новин MediaSapiens 2023 року за кількістю переглядів:

1. У телеграм-каналі Фастівської міськради зловмисники поширили порно (66 тис. переглядів)

2. Користувачі LinkedIn зможуть застосовувати ШІ для створення вакансій (58,6 тис. переглядів)

3. Work.ua відмовилася від використання X після мему Маска про Зеленського та допомогу Україні (45,2 тис. переглядів)

4. У столиці Іраку хакер ввімкнув на електронному рекламному щиті порно (36,5 тис. переглядів)

5. Google представила Duet AI: інструменти штучного інтелекту для програм Workspace (32,7 тис. переглядів)

6. Google створив водяний знак для маркування зображень, згенерованих ШІ (30 тис. переглядів)

7. Фейсбук запроваджує можливість створювати кілька профілів з одного акаунту (25,1 тис. переглядів)

8. Чатботом Bard від Google можна буде користуватися у 180 країнах світу (24,1 тис. переглядів)

9. Оксен Лісовий пояснив, чому МОН вирішило писати назву ворожої держави з великої літери в наказі (23,1 тис. переглядів)

10. До угруповання хакерів, що активно атакує Україну, входять колишні співробітники СБУ, які перейшли на бік ворога (22 тис. переглядів)

11. Vivat, Yakaboo та «Книгарня Є» зупинили продаж продукції видавництва Bookchef (16,9 тисяч переглядів)

12. Українців попередили про масову шахрайську розсилку у WhatsApp (15,8 тис. переглядів)

13. Держспецзв’язку дала поради щодо безпечного користування месенджером Signal (14,7 тис. переглядів)

14. Електронний реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» уже функціонує, — Федоров (14,7 тис. переглядів)

15. Міносвіти затвердило програму для школярів, які навчаються за кордоном: тільки предмети українознавчого компонента (13,9 тис. переглядів)

16. Meta запропонувала використовувати аватари для відеодзвінків у Messenger та Instagram (13,6 тис. переглядів)

17. «Книга — це зброя». У вересні в Києві пройде фестиваль видавців KyivBookFest (10,4 тис. переглядів)

18. У Spotify додадуть автоматичне розшифрування змісту подкастів (10,2 тис. переглядів)

19. Хакери опублікували привітання з 50-річчям Залужного на понад пів сотні російських сайтів (10,2 тис. переглядів)

20. Оглядачка Time назвала Ілона Маска «протилежністю прогресу» після придбання Twitter (9,6 тис. переглядів)

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду