Vivat, Yakaboo та «Книгарня Є» зупинили продаж продукції видавництва Bookchef

Vivat, Yakaboo та «Книгарня Є» зупинили продаж продукції видавництва Bookchef

19:45,
29 Грудня 2023
19149

Vivat, Yakaboo та «Книгарня Є» зупинили продаж продукції видавництва Bookchef

19:45,
29 Грудня 2023
19149
Vivat, Yakaboo та «Книгарня Є» зупинили продаж продукції видавництва Bookchef
Vivat, Yakaboo та «Книгарня Є» зупинили продаж продукції видавництва Bookchef
Розслідування Molfar про потенційні російські звʼязки низки українських видавництв призвело до зупинки продажів їхніх книжок.

Книжкові мережі та онлайн-платформи призупиняють продаж книжок видавництв, які фігурують у розслідуванні, проведеному аналітиками Molfar разом з медіа «Сенсор», про видавничі бізнеси, які досі мають зв’язки з Росією під назвою «Деокупація книжкового ринку. Як російські видавці досі заробляють гроші в Україні», опублікованого сьогодні.

Опісля публікації керівниця видавництва Vivat Юлія Орлова заявила, що мережа книгарень та онлайн-магазин Vivat призупиняють продаж усіх книг Bookchef до отримання від нього вичерпних пояснень та доказів про припинення будь-якої співпраці із російськими контрагентами.

За її словами, з Bookchef була підписана додаткова гарантійна угода, в якій Bookchef гарантував, що не має зв'язків ані з Росією, ані з Білоруссю чи особами, пов'язаними з цими країнами.

«Сьогодні факти, наведені у матеріалі "Деокупація книжкового ринку. Як російські видавці досі заробляють гроші в Україні", змушують нас поставити ці питання ще раз, — написала Юлія Орлова. — І наразі ми очікуємо побачити не просто запевнення, а переконливі докази. А поки очікуємо на відповідь, усі книжки видавництва Bookchef будуть вилучені з нашої мережі книгарень та з онлайн-магазину Vivat».

Після резонансного розслідування книжкова платформа Yakaboo заявила, що «негайно припиняє будь-яку співпрацю з видавництвом Bookchef».

«Книги цього видавництва більше не з’являться на полицях нашої книгарні та на наших майданчиках!

Ми вважаємо, що видавництво, яке підтримує російську агресію проти України, не може працювати на українському книжковому ринку. Російська агресія проти України є актом тероризму, який призвів до загибелі тисяч людей і руйнування українських міст», — зазначено у повідомлені.

Команда Yakaboo також звернулася з відкритим закликом до читацької та інтелектуальної спільноти України висловити свою активну позицію і також припинити підтримку тих, хто співпрацює або має зв’язки з агресором.

У «Книгарні Є» заявили, що припиняють продаж книг видавництва Bookchef в офлайн-мережі та онлайн-крамниці, та висловилися за те, щоб кваліфіковану оцінку ситуації дала СБУ.

«Вважаємо, що питання недопущення діяльності структур, пов’язаних з державою-агресором, є завданням державних органів безпеки. Тому очікуємо, що СБУ прояснить свою позицію щодо правомірності функціонування видавництва Bookchef», — ідеться в заяві компанії.

Тим часом видавництво «КМ-Букс», яке також є фігурантом розслідування, заперечило зв'язки з Росією. «Ці матеріали є маніпулятивними та недостовірними, що шкодять нашій репутації та мають ознаки наклепу», — заявили у видавничому домі.

Також у заяві наголошено, що ТОВ «Видавнича група «КМ-Букс», ТОВ «Буква УНМ» та жоден з їхніх засновників ніколи не мали стосунку до видавництва «Форс Україна», онлайн-магазину книжок book24.ua, а також видавництва Bookchef.

Нагадаємо, що агенство Molfar разом з медіа «Сенсор» опублікувало розслідування, в якому стверджує, що видавництва  «Форс Україна», Bookchef, інтернет-магазин book24.ua, мережа книгарень «Буква» та Видавнича група «КМ-Букс» мають ділові зв'язки з Росією. 

Фото: умовне / Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду