Цирк поїхав, а клоун лишився. Хто такий Михайло Чаплига

Цирк поїхав, а клоун лишився. Хто такий Михайло Чаплига

08:25,
19 Серпня 2023
54475

Цирк поїхав, а клоун лишився. Хто такий Михайло Чаплига

08:25,
19 Серпня 2023
54475
Цирк поїхав, а клоун лишився. Хто такий Михайло Чаплига
Цирк поїхав, а клоун лишився. Хто такий Михайло Чаплига
Чаплига носив маску «Людини-павука» на проросійських каналах, а тепер носить маску патріота на маргінальному ютубі.

Пропагандисти Медведчука, які залишилися в Україні, постійно намагаються переконати глядачів у своїх проукраїнських, але опозиційних поглядах. Хоча після початку повномасштабного вторгнення вони вже не можуть відкрито підтримувати Росію, та все ж іще завуальовано просувають вигідні Росії антизахідні наративи, сіють зраду та проштовхують ідею миру на будь-яких умовах. Одним із таких «колишніх Медведчука» є Михайло Чаплига, який називає себе українським політологом, правозахисником і громадським діячем.

«Детектор медіа» розповідає про шлях Чаплиги від постійного гостя вже закритих каналів кума Путіна до теперішніх підозрілих ютуб-каналів. Згідно з недавнім підрахунком видання «Texty.org.ua», Чаплига досі має чималу авдиторію серед українців.

Прекрасна освіта, погане оточення

Перш ніж почати згадувати, що Михайло Чаплига поширював за роки війни та як змінив свої погляди після початку повномасштабного вторгнення, нагадаємо біографію людини, яка опинилася у списку Zрадників країни громадського руху «Чесно» поруч із президентом-втікачем Віктором Януковичем, колаборантами Кирилом Стремоусовим та Олексієм Ковальовим, розшукуваними за держзраду депутатами Євгенієм Мураєвим та Андрієм Деркачем, а також зі ще одним пропагандистом Медведчука Дмитром Співаком, про якого детальніше можна прочитати в матеріалі «Детектора медіа».

Михайло Чаплига є уродженцем Борислава на Львівщині. Середню освіту здобував у Львові. Потім вступив на радіотехнічний факультет Львівської політехніки, але згодом перевівся на факультет авіаційно-космічних систем у Київській політехніці.

У політику потрапив після здобуття освіти з державного управління, причому не однієї. Зокрема, він навчався в Національній академії державного управління при Президентові України та стажувався в Інституті Раєрсон (Канада), потім — в Академії державного управління при Раді міністрів Польщі (Варшава) і паралельно — у польських Сеймі та Сенаті, а також вивчив курс історії та культури Польщі при Ягеллонському університеті (Краків). Після повернення до України проходив ще один курс навчання в Нацакадемії держуправління при Президентові України.

Після цього Чаплига почав працювати у Верховній Раді. Упродовж роботи четвертого скликання був помічником трьох депутатів: Юрія Луценка, Віталія Шибка та Степана Гавриша. Можливо, саме тут Чаплига звернув не туди, адже Гавриш був членом опозиційного блоку «Не так!». Нагадаємо, це такий собі альянс проросійських партій, куди входили і вже не раз згадуваний Віктор Медведчук, і Нестор Шуфрич, і Юрій Бойко.

Потім Чаплига упродовж близько десяти років займався правозахистом, співзаснувавши в різні роки низку ГО, як-от Центр прикладної політики «Стратагема», Інститут розвитку профспілкового руху, Український інститут з прав людини, БФ «Гідність» та ГО «Революція гідності».

Крім того, з 2012 по 2018 роки Чаплига був представником Уповноваженої з прав людини Валерії Лутковської.

Рупор російської риторики в Україні

Після звільнення з офісу омбудсмена Михайло Чаплига поступово став одним із постійних гостей етерів каналів ZIK, «112 Україна» та NewsOne, де почав виправдовувати анексію Криму та розповідати про «геноцид російськомовних дітей» в Україні.

На фоні колег ― проросійських пропагандистів Чаплига виділявся істеричністю та епатажністю. На жаль чи на щастя, всі відео того часу були видалені, але в «Детектора медіа» залишилися скриншоти. Наприклад, де Чаплига виступає в короні чи масці Людини-павука.

Аналогічно на рівні риторики міського божевільного звучали й заяви Чаплиги. Наприклад, що це Сполучені Штати поставили президентом України Віктора Ющенка у третьому турі, а потім заради Порошенка «отсекли Восток и Крым». Що Кремль установив «мир» після Мінських угод, а Київ не виконав свою частину домовленостей. Що Україна «бігає з пластмасовим пістолетиком» і «дипломатично вирішувати нічого не хоче», тому їй відповідають танками. Що поїздка Зеленського у Брюссель на фоні поїздки Медведчука в Москву — це «моська» на фоні «слона».

Однією з улюблених тем Чаплиги завжди було «зовнішнє управління». Він мріяв про реконкісту від «соросят». Та ставив питання, чим буцімто зовнішнє управління Україною «отличается от того, что происходит в ОРДЛО?»

Подекуди ця пропаганда просочувалась і у, здавалося б, притомніші медіа. Наприклад, коли Україна та світ потерпали від пандемії коронавірусної хвороби, у програмі «Секретні матеріали» на «1+1» Чаплига розповідав, що в Україні нібито діють загадкові американські біолабораторії. Він казав, що «американці не лише використовують українців для експериментів», а й «поширюють вірус в Україні». Цікаво, що першими про ці лабораторії почали говорити саме соратники Медведчука з «ОПЗЖ», а «1+1» реанімував цей фейк.

На тих же каналах Медведчука Чаплига переконував, що українцям потрібна російська вакцина: «Потрібно купувати російську вакцину від коронавірусу, про яку домовився Медведчук, а не слухати команди з посольства США». Також він озвучував версію, що проблема з російською вакциною не в тому, що вона погана, а в тому, що про неї «домовився саме Віктор Медведчук», і нібито з цієї причини українська влада від неї відмовляється.

У 2021 році Чаплига на NewsOne прямо виправдав анексію Криму, мовляв, Росія її вчинила, бо Україна буцімто порушила свої обіцянки та планувала розмістити там базу НАТО. Того ж року в ефірі «Україна 24» він розганяв конспірологію про те, що перші сутички на Майдані буцімто були спровоковані «Правим сектором», і охрестив події після втечі Януковича «антиконституційним переворотом у парламенті». Чаплига вважав «благою вестью», що Європейський суд розгляне подання Януковича, і прогнозував, що висновок суду «подорвет основы всего, что создано с 2014 года».

Як звернув увагу громадський активіст Сергій Стерненко, перед початком повномасштабного вторгнення Чаплига вмикався в ефіри російських пропагандистів, зокрема Ольги Скабєєвої, де відкрито глузував із підготовки України до війни та говорив, що «Путін в очах українців є потужним лідером».

У 2022 році, вже після початку повномасштабної війни, в інтерв’ю Наталії Мосейчук Чаплига посмів сказати про українських військових: «Как будут относиться к военным в ситуации полного экономического фиаско? Они привели к тому экономическому состоянию», — та додав, що «герои станут антигероями».

Захід — поганий, Україна — несуб’єктна, пора миритися

Загалом із початком вторгнення кількість майданчиків, де можна побачити Чаплигу, суттєво зменшилася. Це в основному канал ще одного представника «ОПЗЖ» Вадима Столара «Новини.Live», ютуб-канал «Politeka» (за даними «Texty.org.ua», теж входив до пулу впливу Медведчука), а також, як нещодавно повідомляв «Детектор медіа», ютуб-канал ще одного проросійського пропагандиста Макса Назарова. Крім того, в Чаплиги є власний ютуб-канал, на який підписано 180 тисяч користувачів. Щоправда, оригінального контенту там немає, лише перепости появ власника на інших каналах.

Після початку повномасштабної війни риторика Чаплиги змінилася лише в контексті самої Росії — тепер не вийде заперечувати її агресію. А от інші наративи пропагандиста такі ж антиукраїнські, як і раніше, зокрема він продовжує заперечувати суб’єктність України.

Наступні цитати Чаплиги подаємо мовами оригіналу.

В інтерв’ю «Новини.Live» 25 травня він казав про Україну: «З точки зору більшості світу, Україна “это где-то в Азии”, але між Мозамбіком та Іспанією». Нинішню війну проти Україні він порівнював із Корейською війною 1950–53 років, мовляв, українці нічого не вирішують: «Корейський сценарій — це не про меридіани й паралелі, а про те, що наразі існують дві країни: КНДР і Південна Корея. Але війна між ними не закінчена взагалі й жодних документів між ними не існує, але війни немає. А що є? Є підпис між СРСР тодішнім та Північною Кореєю, а також симетрично Південною Кореєю і США. Проксі-війна на Корейському півострові відбувалася між СРСР і США». Так він натякає, що в Україні воюють Росія з Америкою.

Взагалі Чаплига подає всю допомогу Україні від США та інших союзників так, ніби цим нас лише обтяжують і штовхають на амбразуру проти Росії. Наприклад, в інтерв’ю Максу Назарову він каже: «Причина непоставки ракет и самолетов одна и та же — они ссут и хотят, чтобы мы отступали. Они хотят давать нам что-то, чтобы мы проигрывали не так быстро. То есть мы, оказывается, — передовой отряд Европы и боремся за них, а они в это время готовятся к прямой неизбежной войне с Россией нашей ценой: “Нам нужно год, чтобы с наших складов вам збагрить все говно старое, за наш кредит, который мы повесим на вас, обновить все свое”». На запитання, що нам робити, Чаплига відповідає: «Если б я был президентом, я бы вышел и сказал американцам “идите на...” и русским — “идите на...” Вам Сирии мало? Ливии мало? Так, друзья, сия земля будет стоять на фундаменте независимости, то есть нейтрально и внеблоково». До речі, нейтралітет і позаблоковий статус України — це ще одна мрія росіян, яку постійно просуває Чаплига.

У тому ж інтерв’ю він перефразовує російський наратив про війну до останнього українця: «Даже если мы победили эту империю говном и палками, все оставшиеся 100 украинцев. Кто по факту победил?».

В інтерв'ю каналу «Politeka» 4 травня Чаплига коментує зернову угоду, мовляв, вона працювала доти, доки була вигідна союзникам. І згадує стару байку про продану транснаціональним корпораціям українську землю: «В начале войны год назад к нам пришли некие транснационалы, которым наши продажные компрадоры продали нашу землю и сказали, что это хорошо. На этой проданной земле товарищи-глобалисты вырастили урожай, засрав на**р эту землю химией и всем, чем только можно, который решили вывезти из Украины, получив при этом из бюджета возврат ПДВ, сміється. — Хах, удивительно, ще и денюжку заработали. И они начали кричать: “В Африке так голодают дети, что нужно срочно вывезти все то, что у вас тут в Украине залежалось, наше. Когда они под нулевые пошлины в Европе вывезли все свое туда, а в Украине осталось только наше, вдруг все вспомнили, что нулевые пошлины — это, оказывается, плохо».

У тому ж інтерв’ю Чаплига каже, що лише Китай здатен завершити війну: «Оказалось, что Китай — единственная страна с международным планом, больше никто ничего не выдвинул. Китай оказался единственной страной, разводящий этот кризис, и позиционирует себя новым мировым судьей-гегемоном. Это то, о чем мы говорили. Цезаря, то есть США, выманили из трона мирового гегемона и он так увлекся процессом в Украине, что оставил свой трон и на это трон тут же ринулся Китай».

Тут же російський наратив, що «Захід наживається на війні»: «Китай не будет зарабатывать на войне в Украине. Простите, а кто на ней зарабатывает? Помимо Франции — миллион французских боеприпасов, помимо Польши, Эстонии — по чем гранаты?..»

І звісно, куди ж без наративів, що війна вигідна українській владі, тому її не завершують. У ще одному інтерв’ю каналу «Новини.Live» Чаплига каже: «Поки йдуть великі бої з Росією і їхньою навалою на Україну і гинуть наші бійці, відбуваються серйозні бої, правда, поки що без загиблих, на щастя, знаєте за що? За банковскіє ячєйки і сейфы, куди представники діючої влади у регіонах складають кеш... Ви прозреєтє від колічества кеша, який образовався магіческиім воєнним образом у ВЦА, місцевої влади, ставленників Києва і т.д.»

Як бачимо, Чаплига продовжує відпрацьовувати в українському інформаційному просторі все ті ж російські методички у стилі «нас зіштовхують лобами», «союзники на нас наживаються», «американці нас зливають», «війна вигідна владі», «треба домовлятися». Інакше кажучи, займається дефетизмом, деморалізацією та дискредитацією української влади та союзників. Усе, щоб український спротив ослаб і ми віддалилися від країн, які нас підтримують. Тобто все, щоби Росія врешті перемогла.

Це якраз той випадок, коли цирк (Медведчук та його медіа) давно втік у Росію, але клоун лишився. Уже без корони, але й без жодних підозр. 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Нельсон
17:54 / 27.04.2024
Чаплига "перевзувся", але воювати не пішов, прикриваючись донькою-інвалідом, здриснув за кордон. Скільки років тій доньці, мабуть вже є 18?
Аскет
10:38 / 02.12.2023
Іще один чаплига. Виродок і мразота.
Богдан
01:28 / 01.12.2023
На этой странице не хватает статьи "Кто такие media sapiens /detector media", но логотип usaid и прочая говорит сам за себя. Про Чаплыгу: удивлен, что он не в тюрьме, и не потому что он - прсетупник, а потому, что говорит очевидные вещи - за которые в Украине сейчас грозит тюрьма. Кто за ним стоит, в Украине? Настолько силен еще Медведчук?
Сергій
10:07 / 07.11.2023
Щось плутаете факти- про позаблоковость та нейтралітет Украцни, було ще у 1990 році заявлено нашим керівництвом-Деклараціей про державний суветинітет України від 16 липня 1990р, та закреплено у Акті проголошення незалежність України від 24 серпня 1991р, схвалений переважною більшостью громадян України на всеукраїнському реферндумі 1991року,та визначае принципи державного нейтралітету України!
Дмитро
10:50 / 19.08.2023
А чому про гештальти нічого не згадали, про третій вимір та линійки? Цей "Парень Особо Ценный" по абривеатуре, з початку агресвії параші проти України лякає всіх безвихіддю та гештальтами 1.0, 2.0. Мабуть, незабаром 3.0... Перекручує свої слова, намагається принижувати тих, хто з ним не згоден і нещадно банить за інакодумство "рожевих поней". Як вам такий президент? Справді, останнім часом, постить квіточки та свій відпочинок у Туреччині. Але й про наративи не забуває
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду