Росія виграє війну за карти. Як двадцять західних компаній друкують і продають окупаційні мапи України

Росія виграє війну за карти. Як двадцять західних компаній друкують і продають окупаційні мапи України

09:03,
10 Квітня 2023
15040

Росія виграє війну за карти. Як двадцять західних компаній друкують і продають окупаційні мапи України

09:03,
10 Квітня 2023
15040
Росія виграє війну за карти. Як двадцять західних компаній друкують і продають окупаційні мапи України
Росія виграє війну за карти. Як двадцять західних компаній друкують і продають окупаційні мапи України
Західні компанії видають одразу шість різних окупаційних варіантів карти України.

In English

Понад двадцять західних компаній друкують або продають карти, які порушують територіальну цілісність України. Про це свідчить дослідження Миколи Голубея, українця, який наразі живе в Німеччині та веде телеграм-канал Stop Mapaganda.

Ідеться про найрізноманітніші формати карт: політичні карти, глобуси, атласи, автомобільні карти. Щонайменше шість видів брехні: від позначення Криму «спірним» до врахування «референдумів» 2022 року. І величезні масштаби. Некоректні карти України друкують чи продають компанії зі США, Великої Британії, Німеччини, Австрії та Італії. Окрема проблема — це гугл, який позначає Крим по-різному залежно від вашого розташування. І (принаймні раніше) показує півострів російським для користувачів у Росії.

В Україні на гугл-картах Крим відділений суцільною лінією від Росії. Та ледь помітною пунктирною — від України. 

У Німеччині на гугл-картах Крим відділений помітними пунктирними лініями від України та Росії. 

Компанії зазіхають на територіальну цілісність України попри те, що ні США, ні Німеччина, ні інші країни, в яких вони працюють, не визнають Криму російським чи якимось «спірним». Резолюцію ООН про Територіальну цілісність України у жовтні 2022 року підтримали 143 країни. Проти виступили лише Росія, Білорусь, Північна Корея, Сирія та Нікарагуа. Та й те Білорусь офіційно не визнавала Крим російським. Путінські «референдуми» визнала хіба що Північна Корея. 

І все ж десятки європейських компаній друкують карти, які зображують частини України «спірними» чи російськими. Наприклад, німецька Mairdumont (та її дочірні бренди) на деяких картах позначає російські «референдуми» на окупованих у 2022 році територіях України. Також на територіальну цілісність України зазіхають виробники: Columbus Verlag (Німеччина),  Räthgloben 1917 Verlags (Німеччина), Tecnodidattica Spa (Італія), Edizioni White Star (Італія), Kunth Verlag (Німеччина), Freytag-Berndt (Австрія), Hallwag Kümmerly+Frey (Швейцарія), Interkart (Німеччина), Stiefel Eurocart (Німеччина). 

Карта DuMont Reiseverlag (бренду німецької Mairdumont) із російським Кримом

Крім виробництва, роль відіграє також розповсюдження. Одразу кілька компаній зі світовим іменем надають свій майданчик чи обирають продавати карти, які підігрують російській агресії. Наприклад, на німецькому підрозділі Amazon чи у книжковому інтернет-магазині Bucher.de можна знайти карти з усіма можливими видами порушень територіальної цілісності України. Від імені американської National Geographic продають карти, де Крим зображений спірною чи взагалі російською територією. Британська Maps Worldwide продає карти від російського видавництва AGT Geocenter. 

Також пропагандистські карти продає найбільша мережа книжкових магазинів Швейцарії Orell Füssli Thalia AG, найбільша австрійська — Thalia.at (це дочірня компанія німецького гіганта Thalia.de),  німецька мережа Hugendubel. 

У магазині Thalia в місті Гера, Німеччина, на вибір чотири карти, де зображена Україна. Три з них показують Крим «спірним» або російським. Лише найменша карта зображає кордони України правильно. 

У своєму дослідженні Микола Голубей детально описує кожне подібне місце продажу та знайдені там карти. Загалом на різноманітних мапах і глобусах можна знайти одразу шість різних видів порушень територіальної цілісності України:

  1. Україна та Крим забарвлені в один колір, але між ними демаркований пунктирний кордон. Як на карті ADAC Superstraßen 2023/2024 Deutschland 1:200.000, Österreich, Schweiz 1:300.000 mit Europa 1:4,5 Mio.

  1. Крим зображено кольорами України та Росії. Як на глобусі Kosmos — Kinder Globus — Entdecke deine Welt. Spezialeffekt im Dunkeln. 

  1. Крим зображено як частину Росії. Як на карті часових поясів «Marco Polo Kontinentalkarte Die Welt 1:30 Mio».

У цьому ж виданні в переліку міст світу Севастополь і Сімферополь зображено з позначкою RUS.

  1. Крим позначено як територію Росії, «на яку претендує Україна». У формулюванні Kosmos Weltatlas kompakt. Das aktuelle Bild unserer Erde Україна є ледь не агресоркою, що посягає на частину Російської Федерації.

  1. Крим та окуповані у 2022 році території України відділені пунктирною лінією. Як у карті від 3 лютого 2023 року компанії Mairdumont. Marco Polo Weltkarte — Staaten der Erde mit Flaggen 1:35 Mio., plano in Hülse 120x80 cm. 

  1. На глобусі Atmo Climate Globe. Klima Globus Крим «фізично» відокремлений (!) від України. Із карти прибрали Перекопський перешийок, який з’єднує материкову Україну з півостровом. Але лишили фізичний зв’язок українського Криму з Росією в районі Керчі.

Особливо цікаво, що деякі компанії рекламують на сайті та фізично продають мапи з різним зображенням України. Наприклад, якщо ви подивитеся на глобус National Geographic Silver Classic на сайті видавця Räthgloben 1917 Verlags, то там будуть коректні кордони. Але на цьому ж глобусі, який фізично отримав Микола Голубей, Крим було зображено іншим кольором — як частину Росії. З іншого боку, прямо на сайті National Geographic Maps можна знайти й окремі карти з «російським Кримом».

Складно переоцінити, якої шкоди подібні карти завдають Україні. Вони легітимізують російські загарбання, дають росіянам поживу для пропаганди, мовляв, дивіться, вже навіть National Geographic визнає Крим російським. Вони підривають підтримку України у війні, бо підживлюють наратив, що наступ на Крим — це наступ на Росію. А також на роки вперед викривляють уявлення про кордони та територіальну цілісність України. 

Понад те, мапи є частиною самоусвідомлення, приміром, китайській картографії притаманно зображувати Китай посередині — так, щоб він справді виглядав як «Серединне королівство». Картографи формують уявлення про світ. У колоніальній Європі, наприклад, створювали карти, які представляли землі як заселені та «нічиї» (terra nullis), хоча на останніх насправді жили корінні народи. Такі карти виправдовували політику колонізації та депортацій. Тепер карти змінюють уявлення про Україну та виправдовують російську агресію. 

Україна стикається з подібними історіями з 2014 року. Приміром, на сайті Олімпійських ігор опублікували карту, де Крим відокремлений від України кордоном; через деякий час карта взагалі зникла з сайта, а потім з’явилася з виправленнями. Правозахисна організація Human Right Watch у своєму щоденному зведенні опублікувала карту України без Кримського півострова; на цю невідповідність звернули увагу в українському сегменті соцмереж. Карту України після цього не змінили, а просто прибрали, і ніяк це не прокоментували. Видання The New York Times опублікувало карту України без Криму, а після того, як до редколегії звернулося Посольство України у США, в матеріалі на мапі кордон між Україною та Кримом позначили пунктиром. Схоже траплялося на французькому телеканалі Arte та в газеті Le Monde, а також у британській BBC. Німецька компанія Оtto продавала через платформу Amazon золоту підвіску з картою України, на якій відсутній Крим. Міністерство освіти і науки Естонії було змушене відкликати з обігу підручник англійської мови, в якому Крим вказано як частину території Росії.

Насправді подібні випадки траплялися навіть у самій Україні. «Секретаріат ради» Львівської міськради на своєму офіційному ютуб-каналі поширив відео, де на карті України був відсутній півострів. Невдовзі ролик видалили. Україну без Криму виявили у двох підручниках історії України. 

Подібні мапи не відповідають ані фактичній ситуації (згадана вище карта Mairdumont віддає Росії навіть неокуповані території України), ані юридичній позиції та міжнародно визнаним кордонам. Коли злодій щось краде у вас і всі про це знають, це не стає чимось «спірним», чимось «його» чи чимось, на що ви «претендуєте». Це лишається вашим, у найгіршому випадку — краденим. 

 Фото: Michael Gaida / pixabay.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду