«Ротшильди програмують вашу свідомість». Як проросійські телеграм-канали розповідають про майбутнє

«Ротшильди програмують вашу свідомість». Як проросійські телеграм-канали розповідають про майбутнє

08:13,
21 Грудня 2023
3424

«Ротшильди програмують вашу свідомість». Як проросійські телеграм-канали розповідають про майбутнє

08:13,
21 Грудня 2023
3424
«Ротшильди програмують вашу свідомість». Як проросійські телеграм-канали розповідають про майбутнє
«Ротшильди програмують вашу свідомість». Як проросійські телеграм-канали розповідають про майбутнє
Яким буде 2024 рік для України за версією адміністраторів проросійських телеграм-каналів. І як часто збувалися їхні прогнози на 2023-й.

Іn English

Добігає кінця другий рік повномасштабного вторгнення — рік випробування нашої стійкості та єдності вже на довгій дистанції. «Детектор медіа» підбиває підсумки медіароку-2023 традиційними оглядами ключових подій і тенденцій у світі медіа. Пригадати, що було на порядку денному наприкінці 2022-го, можна за цим тегом.

Тексти про цей рік читайте за тегом «#Підсумки року 2023». Раніше ми вже писали про підсумки 2023-го й оглядали тенденції 2024-го на ринку платного телебачення, виокремили основні теми, меседжі, вкиди, фейки й маніпуляції, які створював Кремль від 1 грудня 2022 року по 1 грудня 2023 року, наводили оцінку Ocean Media Plus груп і агенцій телевізійного ринку України за їхніми телевізійними бюджетами за рік, а також оглядали, як висвітлювали Україну провідні іноземні медіа на своїх обкладинках не лише у 2023-му, а за всі 20 місяців великої війни в Україні. Нині — оцінка того, що прогнозували проросійські телеграм-каналів на цей рік та що вони пророкують на 2024-й.

У 2013 році науковець з Університету Джона Гопкінса Кьонмін (Крістіан) Кім із колегами встановив, що «знання» про майбутні проблеми з гороскопа в тих, хто вірить у передбачення, не спричиняє бажання боротися з можливими неприємностями, а готує їх до того, щоб їм піддатися. Тоді як ті, хто не вірить у гороскопи, змогли сфокусуватися й уникнули незапланованих дій.

Медіа поширюють від чверті до двох третин прогнозів, які не справджуються. Про це свідчить низка досліджень передноворічних прогнозів, які поширювали 100 провідних українських інтернет-видань. Аналіз проводив Центр контент-аналізу протягом грудня 2017, 2018 і 2019 років.

Центр досліджень «Детектора медіа» проаналізував 1,8 тисячі повідомлень у 311 проросійських телеграм-каналах, про які писав у дослідженні «Кремлівська гідра» на початку січня 2023-го. І розповідає, як прогнози майбутнього використовують пропагандисти й чи багато з них збуваються.

Видавати себе за володаря таємного знання дозволяє притягувати до себе увагу. Цим зловживає частина проросійських телеграм-каналів. Їхні «інсайди», «зливи» й «ексклюзиви» часто є вигадками, конспірологією та фейками. Якщо подібні «інсайди» та «передбачення» хоча би частково збудуться, це стає приводом для телеграм-каналу написати, що йому варто довіряти. А крім цього користувачам можна буде подати ще чимало інформації. Частина з якої теж може справдитися. Так працює тактика пропаганди «бомбардування версіями»: пропонується багато версій подій, із яких одна згодом може підтвердитися.

Телеграм-канали позиціюють доступ до ексклюзивної інформації та передбачень як можливість збільшити кількість підписників. Наприклад, можливість почитати підбірку прогнозів на 2024 рік на пропагандистському телеграм-каналі «‌Klymenko Time», який у розлогих постах поширює дезінформацію, використовують для реклами каналу в телеграмі.

Перепублікація із телеграм-каналу «Klymenko Time» із запрошенням почитати прогнози на 2024 рік і долучитись до преміумканалу видання

Для авторів телеграм-каналів робити вдалі прогнози, ймовірно, означає додати авторитету експертам і ресурсам, які поширюють прогнози. Якщо автор передбачення, на відміну від авторів постів на телеграм-каналі, не підтримує владу Росії, то від нього можна дистанціюватися, але пророчий дар не згадати не можна.

«Можна любити чи ненавидіти Невзорова, але його політичні прогнози здійснюються з дивовижною точністю…», — прорекламував у середині листопада телеграм-канал, який поширює публікації про міжнародну політику.

Воєнного злочинця Ігоря Гіркіна, який перебуває під вартою в Росії за підозрою в екстремізмі, в інтернеті одночасно називають вдалим прогнозувальником, адже «всі його прогнози щодо України та БД (бойових дій) збулися на 100%», а з іншого — через критику російської влади висміюють фразами на зразок «бухий Стрєлков звернувся до Путіна».

Прогнози також можуть спотворювати очікування від майбутнього і прив’язувати увагу до випадкових дат у недалекому майбутньому. Ось приклад такого посту з телеграмуа: «Німецький військовий експерт Маркус Койп оголосив точну дату перемоги України — 21 березня 2024 року».

Якщо «передбачення із дедлайном», яке виголосив експерт, не збудеться, то у проросійських телеграм-каналах можуть використати це як доказ ненадійності автора. Так сталось у листопаді 2022 року з російським журналістом Михайлом Зигарем. Він сказав, що після відступу з Херсона у Володимира Путіна нема підтримки і йому залишилося бути при владі пів року. За такі прогнози проросійські телеграм-канали назвали Зигаря «послом гей-спільноти російської еліти». Належність до ЛГБТКІА-спільноти в Росії та серед проросійських користувачів соціальних мереж нерідко слугує мірилом неблагонадійності особи.

Як багато прогнозів на 2023 рік із проросійських телеграм-каналів збулося

У 2022 і 2023 роках головними категоріями прогнозів є економіка та воєнні дії. Прогнозів про економіку у 2022-му було трохи більше, ніж про війну. Більшість передбачень на економічну тематику стосувалися приросту внутрішнього валового продукту чи окремих секторів промисловості України, Росії, ЄС і світу. Головними джерелами, на які посилались автори, були: міжнародні організації, наприклад Міжнародний валютний фонд і Світовий банк; нішеві видання, як «АПК-Інформ» у прогнозах розвитку агросектору України; органи влади інших держав, їхні представники чи нішеві експерти.

 

Тематика прогнозів, про які писали проросійські телеграм-канали наприкінці 2022 і 2023 років. Джерело — «Детектор медіа» за даними «TeleZip / Mantis Analytics»

Більшість економічних прогнозів на 2023 рік, які стосуються коливання ВВП чи промисловості, неможливо перевірити, оскільки прогнози стосуються цілого 2023 року, який не закінчився. А міжнародні інституції й статистичні установи публікують оцінки економічних показників за рік, який минув, протягом першої половини наступного року. З економічних прогнозів, про які можна стверджувати, що вони можуть збутись у 2023 році, правдивим є лише один. Він стосується того, що доходи Росії від експорту нафти знизяться. Його підтвердили на початку листопада в Київській школі економіки. Там очікують, що у 2023 році доходи Росії від продажу нафти скоротяться до 177 мільярдів доларів із 218 у 2022 році.

Але успіхи санкцій проти Росії є частковими. Як повідомила «Економічна правда», доходи Росії від продажу нафти та нафтопродуктів упадуть через зменшення ціни нафти на світовому ринку. А обмеження цін на нафту росіяни обходять зміною ринків. Замість членів ЄС, які були головними покупцями російської нафти, але приєдналися до санкцій проти Росії, головними покупцями тепер є азійські держави, які до санкцій не долучилися. Згодом, як свідчить розслідування The Washington Post, російські нафту та нафтопродукти купують і ті, хто санкції проти Росії запровадив. Але прибутки отримують уже посередники — представники держав, які не приєдналися до санкцій проти Росії.

Правдивість повідомлень із прогнозами, про які писали проросійські телеграм-канали наприкінці 2022 року. Джерело — «Детектор медіа» за даними «TeleZip / Mantis Analytics»

Є ще один економічний прогноз, який частково збувся у 2023 році. І про його правдивість можна стверджувати залежно від підходу до оцінки. У грудні 2022 року телеграм-канали пророкували, що за рік частка бідних в Україні сягне 55%. Джерелом прогнозу вони називали Світовий банк. Ця міжнародна інституція наголошує на тому, що є різні підходи до визначення бідності. Є міжнародно визнані показники бідності, за якими бідними вважаються ті, хто живе менш ніж на 1,9, 2,15, 3,65, 5,5, 6,85 долара США на день. Також бідність у суспільстві можна вимірювати за національними показниками бідності. В Україні таким критерієм є прожитковий мінімум. За словами директорки Інституту соціальних досліджень НАН Олени Макарової, в Україні близько 17% людей живуть на кошти, що є меншими за прожитковий мінімум. Остання публічна оцінка Світовим банком бідності в Україні була опублікована у травні 2023 року. Вона стосувалась 2022 року:

«Внутрішній валовий продукт (ВВП) України скоротився на 29,2 відсотка у 2022 році, а рівень бідності зріс з 5,5 відсотка до 24,1 відсотка у 2022 році (на основі межі бідності 6,85 долара США на людину на день)», — ідеться на 9-й сторінці звіту.

З іншого боку, як повідомила в жовтні 2023 року завідувачка відділу Інституту демографії та соцдосліджень імені Птухи Людмила Черенько в ефірі «Українського радіо», за моделями демографів, бідними в Україні можна вважати 20 мільйонів осіб.

«За змодельованим даними, у 2022 році бідність становила 60%, а у 2023 — 67%. Це виходячи з даних, закладених у проєкт бюджету на цей рік у пояснювальній записці», — оцінила Людмила Черенько.

Тактику залякування українців бідністю російські пропагандисти використовують регулярно. Вони часто порівнюють Україну з Росією. Наприклад, як показали аналітики «Детектора медіа» в дослідженні повідомлень про літніх людей у соцмережах, життя пенсіонерів у Росії подають як безтурботне і заможне, тоді як в Україні — безпросвітне та жебрацьке.

Автори постів у проросійських телеграм-каналах схильні перебільшувати майбутні проблеми опонентів Росії та успіхи держави-агресорки. Серед економічних прогнозів, які не збулися, було залякування, що «Європейський союз став безмовною жертвою ескалації США конфлікту в Україні». Мовляв, якщо санкції проти Росії триватимуть, то у Європі почнуться протести через брак економічного зростання чи через проблеми, які виникли через брак доступу до товарів, які раніше постачала Росія.

На противагу, у пропагандистських телеграм-каналах прогнозували, що російська економіка та державний бюджет у 2023 році будуть невразливими до санкцій. Цей прогноз теж не збувся. Санкції проти Росії з різною успішністю працюють. А дефіцит бюджету Росії вже у травні 2023 року досягнув намічених у державному бюджеті показників. Його перекривали відрахуваннями з Фонду національного добробуту, недоторканного запасу Росії, накопиченого з прибутків від продажу нафти й газу з 2008 року.

«Бойова якбитологія». Торішні прогнози про воєнні дії та майбутнє Росії

Із прогнозів про воєнні дії на 2023 рік збулись лише два. Перший стосувався того, що обстріли України росіянами будуть тривати. Інший прогноз був про те, що до весни 2023 року 100 тисяч російських військових будуть убиті чи поранені. За даними Генерального штабу Збройних сил України, на перше березня 2023 року втрати особового складу російської армії становили 149890 осіб.

Більшість прогнозів на воєнну тематику стосувалися того, що воєнні дії в Україні закінчаться у 2023 році. Як правило, телеграм-канали пророкували Росії перемогу. У проросійських телеграм-каналах цитували й українських чиновників і прихильників України, які говорили про кінець війни з перемогою України, щоб висміяти. Секретаря Ради національної безпеки й оборони Олексія Данілова звинувачували у координації повідомлень про повернення Криму у 2023-му з начальником Головного управління розвідки Кирилом Будановим. На той час радника Голови Офісу Президента України Олексія Арестовича за слова про закінчення війни в середині літа 2023-го осміювали через його раніші прогнози закінчення воєнних дій, які не збулись. А російського політичного коментатора Михайла Зигаря — за прогноз, що після відступу росіян із Херсона може закінчитися правління Путіна у Росії.

Прогнози телеграм-каналів — це не про майбутнє, а про погляди та цілі їхніх авторів

Прогнози на 2024 рік у проросійських телеграм-каналах за тематикою мало чим відрізняються від прогнозів на 2023-й. Там продовжують пророкувати перемогу Росії. А головними аргументами на користь цього називають традиційні твердження російської пропаганди: невразливість Росії до санкцій, стійкість політичного режиму в Росії та проблеми з наданням допомоги Україні:

«При тому, що Україна залежить від західної допомоги навіть у соціалці, а Росія живе і воює винятково на свої, при цьому посилюючи обороти ВПК, зовсім не складно порахувати, куди, в яких масштабах і з якою швидкістю відхилятиметься вектор», повідомив у листопаді 2023-го телеграм-канал, який висвітлює з російської точки зору бойові дії в Україні.

Також пророкують поразку Росії. Головним її пророком з російського боку є воєнний злочинець Ігор Гіркін. У своїх відео до арешту Гіркін звинувачував російську владу і пропагандистів у тому, що вони замало вірять у Росію та недостатньо стараються, щоб Росія перемогла «нацистів з України».

Щодо економіки, то в телеграм-каналах продовжують залякувати погіршенням економічного стану в Європейському Союзі та США. А про долю Росії публікують прогнози з посиланням на експертів з-за кордону про скорочення її економіки до 2023 року. Також поширюють погрози, що українських біженців у Британії виселять на вулицю.

На відміну від прогнозів на 2023 рік, автори публікацій у проросійських телеграм-каналах пророкують відхід від влади у 2024 президентів США Джо Байдена і Китаю Сі Цзіньпіна, а також те, що у Сполученому Королівстві до влади прийдуть представники партії лейбористів, які після 2010 року жодного разу не очолювали уряд у цій державі. Про політику України проросійські телеграм-канали віщують, що у 2024 році відбудуться вибори президента України та що Володимира Зеленського на посаді замінить його дружина Олена Зеленська. Слова про вибори приписують Олексієві Арестовичу. А заміну Володимира Зеленського на Олену Зеленську, як і відхід від влади Джо Байдена та Сі Цзіньпіна автори телеграм-каналів виводять із зображення у журналі The Economist.

Коли автори постів в анонімних телеграм-каналах не виписують свої передбачення з прогнозів The Economist, вони називають це видання «дітищем Ротшильдів», «ворожінням на рептилоїдах» і закликають читачів телеграма «бути розсудливими та не піддаватися на спроби психологічного програмування свідомості». Це добра настанова для користувачів месенджера, яким користується більшість українців і в якому більшість найпопулярніших каналів ведуть невідомі люди

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду