Україні кінець через американський шатдаун: як агітпроп маніпулює питаннями бюджетної кризи у Вашингтоні

Україні кінець через американський шатдаун: як агітпроп маніпулює питаннями бюджетної кризи у Вашингтоні

10:00,
8 Жовтня 2023
10411

Україні кінець через американський шатдаун: як агітпроп маніпулює питаннями бюджетної кризи у Вашингтоні

10:00,
8 Жовтня 2023
10411
Україні кінець через американський шатдаун: як агітпроп маніпулює питаннями бюджетної кризи у Вашингтоні
Україні кінець через американський шатдаун: як агітпроп маніпулює питаннями бюджетної кризи у Вашингтоні
Що несеться у «кремлеграмі» 1–6 жовтня 2023 року: розбираємо ключовий меседж тижня про «переведення України на голодний фінансовий пайок із боку США».

У цьому матеріалі розбираємо один з основних меседжів, який розганяли проросійські телеграм-канали цього тижня шатдаун (тобто неоплачувана відпустка більшості державних працівників та урізання фінансування бюджетних програм) у США обернеться катастрофою для України.

Детально про телеграм-канали, які отруюють український інфопростір, ми писали тут.

Передумови

У серпні цього року президент США попросив Конгрес ухвалити законопроєкт, у якому серед іншого йшлося про надання $24 млрд на допомогу Україні. У міноборони США повідомили, що «вичерпали майже всі доступні фінанси, призначені для допомоги Україні». У цей час Конгрес узявся розглядати федеральний бюджет, але через незгоду з багатьох пунктів кошторису фракції не встигали дійти згоди до дедлайну (30 вересня) — виник ризик шатдауну, часткового призупинення роботи уряду. Щоб його уникнути, потрібно було затвердити тимчасовий бюджет на 45 днів, який включав і понад $6 млрд для України. Радикальне крило республіканців («трампісти») зволікало з ухвалою відповідного законопроєкту. Зрештою, контраверсійне питання допомоги України виключили з проєкту тимчасового кошторису й винесли на окреме обговорення. Це зовсім не означає відмову від подальшої підтримки. Тривають перемовини щодо нового бюджетного рішення про допомогу Україні — у вигляді окремого закону чи як частину більшого пакету фінансування Пентагону.

Як реагували російські пропагандисти

Для російської пропаганди це черговий привід для маніпуляцій: «Це найжирніший натяк, який колись отримував Зеленський. Тим не менш, він не той, хто розуміє натяки та прораховує на 100 ходів уперед», — ішлося в одному з анонімних телеграм-каналів, що поширюють російські наративи. «Це бюджет без грошей на допомогу Києву — чимдалі токсичнішим стає українське питання для американських політиків», «Україну перевели на голодний фінансовий пайок», — писали пропагандисти.

Опрацювавши низку повідомлень на цю тему, ми виокремили три брехливі інтерпретації цих подій, які агітпроп пропонує своїй аудиторії:

  1. республіканці вже давно налаштовані позбавити Україну допомоги, а голосування за тимчасовий бюджет стало зручним приводом: «Багато республіканців проти того, щоб фінансувати цю владу в особі Зеленського та Єрмака, які настільки загралися, що намагалися публічно “опускати” американських конгресменів. Згадайте історію з Вікторією Спартц, проти якої Єрмак замовляв медійні атаки. Такого не вибачають»;
  2. демократи намагаються скинути з себе відповідальність за ситуацію в Україні, адже «спробують поставити республіканців на розтяжку, що якщо вони відмовляться виділити Києву фінансування (важливо для Байдена), то нестимуть відповідальність за поразку України (не Байден, а саме “респи”)»;
  3. американська адміністрація позбавила Україну допомоги на 45 днів — якщо за цей час на фронті не буде продемонстровано рішучих успіхів, то допомогу не поновлять: «Приазовська різанина триває, ЗСУ вже тиждень як пішли у наступ, але явних результатів поки що немає. Зе має 45 днів, щоб переконати партнерів у подальшому фінансуванні української кризи».

Російські пропагандисти небайдужі до Республіканської партії США. Приміром, ще у 2016 році ледь не все російське інфополе було просякнуте гаслом «Трамп наш!». Сьогодні цей меседж трансформувався у «республіканці здають Україну». Мовляв, республіканці вважають демократа Джо Байдена «старим маразматиком», який витрачає десятки мільярдів доларів американських платників податків на свою «авантюру в Україні»; корумповані українські політики ці кошти нібито розкрадають, а натомість демонструють як піар-акцію начебто безрезультатний контрнаступ. На практиці цьому образу відповідає лише праве, трампістське крило, що становить меншість у Республіканській партії. Про те, як російська пропаганда змальовує Україну «колискою корупції», ми детально писали тут.

Нагадаємо, що напередодні поїздки Президента України на Генасамблею ООН у вересні 2023 року проросійські ресурси розганяли повідомлення, що насправді Зеленський їде домовлятися з республіканцями, які вже поступово переймають владу в США. Наприклад: «Наше джерело повідомляє, що Зеленський намагатиметься переконати республіканців підтримати виділення Україні додаткових 20+ млрд $ воєнного кредиту на 2024 рік. Це головна мета поїздки Зе до США, а не виступ у Генасамблеї ООН. Зараз МЗС та ОП намагаються організувати зустрічі Зе з “респами”, але поки безрезультатно. Останній активний етап наступу ЗСУ приурочений якраз до поїздки Зе до США. Ось чому кинули всі сили в атаку. Банковій потрібне гарне інформаційне тло».

Насправді ж прихід республіканців до влади ймовірний, але не гарантований, а двопартійна підтримка України, попри позицію трампістів, зберігається. 28 вересня 2023 року Палата представників США більшістю голосів (311 проти 117) схвалила новий пакет допомоги Україні на суму 300 мільйонів доларів. Це суперечило всім попереднім твердженням російської пропаганди, і тоді агітпроп вхопився за складнощі, які виникли при ухваленні бюджету США на 2024 рік.

Незрозумілий, але страшний шатдаун

Шатдаун — для споживачів російської пропаганди звучить незрозуміло, але страхітливо. Мовляв, Америку лихоманить. Агітпроп вписує шатдаун у ширший наратив «занепаду США»: Америка втратила роль світового гегемона, Китай економічно її обігнав, долар США — це просто папірець, країна на межі дефолту й громадянської війни, а Росія здатна перетворити її на «ядерний попіл».

Що ж таке шатдаун насправді? Ухвалення бюджету США, яке щороку має відбуватися до 30 вересня включно, справді складний процес. Політичні торги між двома партіями затягують ухвалення бюджету, а якщо настає крайній термін, то, за американським законодавством, оголошується шатдаун. Це не дефолт і не призупинення всього економічного життя країни. Насамперед ідеться про питання зарплат урядовцям. Більшість держслужбовців відправляється в неоплачувану відпустку та призупиняється близько чверті урядових програм. Мовляв, якщо уряд не в змозі виконувати одну з головних своїх функцій — формувати бюджет країни, то має сидіти на «голодному пайку», що своєю чергою стимулюватиме політиків іти на такий-сякий компроміс. Це нагадує середньовічну практику ватиканських конклавів: якщо кардинали довгий час не могли обрати нового Папу Римського, то їх зачиняли у приміщенні (cum clave — під ключом) і переводили на хліб і воду.

За останні 42 роки це 21-й шатдаун. Якщо наприкінці минулого століття уряд припиняв роботу щонайбільше на день-два, то за президентства Обами й Трампа шатдауни стали довшими. Це пов’язано з радикалізацією американської політики: і серед демократів, і серед республіканців кристалізувалися радикальні крила, які послідовно виступають проти компромісів. Як нещодавно сказав сенатор-республіканець Мітт Ромні, американський парламент перестав бути тим місцем, де можна дійти згоди хоч із якогось питання. Тим більше, найчастіше Палату представників контролює не та партія, до якої належить президент. Зрештою, бюджетний процес стає полем політичних ігрищ і торгів. Вкотре праве крило республіканців вимагає збільшити фінансування боротьби з міграцією та урізати соціальні програми, проти чого категорично заперечують прихильники Байдена.

Щоб уникнути шатдауну, наприкінці вересня демократи й республіканці почали переговори про тимчасовий кошторис на 45 днів. Саме за цей період має бути досягнуто згоди щодо бюджету на 2024 рік. Проєкт тимчасового кошторису передбачав спрямування Україні допомоги на $6,152 млрд. Але в останній момент трампістське крило наполягло на усуненні цього пункту, інакше погрожуючи не голосувати. Політичні маневри ультрареспубліканців справді малоприємні для України, але трампісти навряд чи здатні цілковито блокувати допомогу нашій країні, принаймні через свою меншість у фракції та партії. Радше за все, трампісти намагатимуться обміняти свої голоси за фінансування України на внесення до бюджету додаткових коштів на боротьбу з нелегальною міграцією з Мексики (такий собі light-edition «Стіни» Трампа).

Реальні наслідки для України

Що насправді означає для України ухвалення тимчасового бюджету без статті про допомогу нашій країні?

  1. Якби настав шатдаун, а тимчасовий бюджет не було ухвалено, це означало би гіршу ситуацію. Шатдаун уповільнив би надання Україні вже схваленої допомоги — на це просто не вистачало б робочих рук, адже чимало бюджетних працівників опинилися б у вимушеній відпустці. Так, шатдаун вплинув би на опанування українськими пілотами винищувачів F-16. За словами заступниці речника Пентагону Сабріни Сінгх, «буде військовий персонал у формі, який прийде виконувати свої обов’язки, але у разі шатдауну більшість цивільного персоналу буде у відпустці. Наприклад, цивільний персонал, який бере участь у підготовці українських пілотів для навчання англійською мовою. Це може вплинути на навчання».
  2. Як сказала пані посол України в США Оксана Маркарова, зараз ситуація не настільки критична. «Уряд працюватиме, тому ніщо не загрожує постачанням зброї й обладнання, схваленим раніше. У нас зараз для використання мінімум додаткові $1,6 млрд на оборонну допомогу, плюс $1,23 млрд прямої бюджетної допомоги (це вересневий транш, який щойно переказали на рахунки Світового банку), а також значні суми на енергетичні й інші програми».
  3. Президент США Джо Байден привітав домовленість парламентарів щодо запобігання шатдауну, але закликав Конгрес швидко схвалити допомогу Україні. Тепер законодавці мають обговорити окремий законопроєкт про військову допомогу Києву розміром у 24 мільярди доларів. Голосування можливе вже на початку наступного тижня. Голоси демократів і поміркованих республіканців будуть на боці України. На жаль, через позицію правих республіканців-трампістів рівень підтримки України в Конгресі США знизився. А питання України знову опинилося в центрі американської політики: вперше в історії США Палата представників відправила у відставку свого спікера поміркованого республіканця Кевіна Маккарті, і деякі праві республіканці ініціювали та голосували за відставку свого однопартійця саме через підтримку ним допомоги Україні.

Фото: Anna Moneymaker/Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду