Українців попередили про масову шахрайську розсилку у WhatsApp

Українців попередили про масову шахрайську розсилку у WhatsApp

15:22,
2 Листопада 2023
17504

Українців попередили про масову шахрайську розсилку у WhatsApp

15:22,
2 Листопада 2023
17504
Українців попередили про масову шахрайську розсилку у WhatsApp
Українців попередили про масову шахрайську розсилку у WhatsApp
Пропозиція легкого заробітку в мережі зі смартфона може бути фінансовою пасткою.

Десятки користувачів отримали повідомлення в месенджері WhatsApp з пропозицією віддаленої роботи на смартфоні з доступом до інтернету. Пропонують ставити вподобайки на відео в тіктоку та ютубі й отримати від цього прибуток. Проте початок такої співпраці може призвести до фінансових втрат працівника, повідомили фактчекери проєкту «Нота Єнота».

Як розповів в обговоренні таких повідомлень на фейсбуку Володимир Сердюк, у перший день йому виплатили 187 гривень за виконану роботу, а наступного дня заявили, що він має надіслати роботодавцям близько 3 тис. гривень, які потім повернуть з відсотками, від чого чоловік відмовився.

«Модель наступна: спочатку вони платять від 50 до 150 грн за лайк (відео Ютубу, ТікТок або готелі на Гугл-картах). Потім заохочують виконувати далі завдання і за кожне нараховується 30 грн. Ще раз-два рази виплачують гроші, а тоді запрошують оплатити кошти (від 500 грн), які обіцяють повернути швидко з відсотками (називають це кешбеком). Очевидно, після оплати, схема закінчується», написав про шахрайську схему голова правління Української телеасоціації Микола Типусяк.

У таких повідомленнях впадає у вічі те, що їх надсилають з індонезійських, ангольських та вʼєтнамських номерів. Ознакою шахрайства є те, що в тексті українською мовою помітні сліди машинного перекладу.

«Про цю схему писали фахівці Cybersecurity news, адже кілька місяців тому вона масово поширювалася в Індії. Початок точно такий же, як і в повідомленнях, спрямованих на українців»,  повідомили фактчекери ініціативи «НотаЄнота».

Іншим варіантом ошуканства внаслідок згоди на співпрацю, за їх інформацією, може стати те, що організатори запропонують для підтвердження серйозності намірів щодо роботи, відвідати певний сайт та покласти на ньому для цього на депозит 800 чи 1000 гривень.

Ще одним варіантом шахрайства, за інформацією фактчекерів, є те, що з WhatsApp спілкування переводять у телеграм-канал, де пропонують заповнити певну інформацію про себе, а також надати номер картки, CVV-код і термін її дії. Максимально проста фішингова схема, але через те, що перед цим була переписка, де «менеджер» пояснював-розказував-запитував, то користувачі, на жаль, часто діляться такими даними.

Зазначимо, торік шахраї у WhatsApp розсилали аналогічні повідомлення про можливість заробітку від Amazon.

На фото — логотип WhatsApp

Фото: Unsplash

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду