УІМК: Майже 70% опитаних українців старшого віку споживають новини через телебачення. На другому місці — ютуб

УІМК: Майже 70% опитаних українців старшого віку споживають новини через телебачення. На другому місці — ютуб

14:49,
9 Грудня 2023
2409

УІМК: Майже 70% опитаних українців старшого віку споживають новини через телебачення. На другому місці — ютуб

14:49,
9 Грудня 2023
2409
УІМК: Майже 70% опитаних українців старшого віку споживають новини через телебачення. На другому місці — ютуб
УІМК: Майже 70% опитаних українців старшого віку споживають новини через телебачення. На другому місці — ютуб
Автори дослідження також помітили вікову різницю у використанні новинних джерел: люди 60-69 років значно частіше звертаються до онлайн-джерел, аніж респонденти віком від 70 років.

Основним джерелом інформації для 66,8% опитаних українців віком від 60 років досі залишається телебачення. З великим відривом на другому місці новини споживають на ютубі (27,6%), а на третьому — через радіо (24%).

Про це свідчать результати соціологічного дослідження теми медіаграмотності для людей старшого віку в Україні, яке 8 листопада 2023 року презентував Український інститут медіа і комунікації на міжнародній онлайн-конференції «Медіаграмотність для людей старшого віку 60+».

За даними дослідження, ще 21,8% респондентів дізнається новини від родичів та знайомих, а 20,8% переглядає телеграм-канали.

Автори дослідження помітили значну вікову різницю у використанні новинних джерел. 72,1% аудиторії від 70 років використовують телебачення, майже 14% шукають інформацію в телеграмі, а 22% користуються ютубом. Натомість аудиторія 60–69 років значно частіше звертається до онлайн-джерел: 27,1% використовують телеграм і 32,6% — ютуб.

Окрім цього, якщо на заході 74,7% опитаних використовують телебачення, то на сході число телеглядачів сягає лише 59,7%; а в центрі та на півдні — 65,1% та 65,5% користувачів відповідно.

Водночас на півдні та сході серед літніх людей більш поширене використання онлайн-джерел.

Як зауважили автори дослідження, хоча основним джерелом інформації для старшої вікової категорії досі є телебачення, майже половина опитаних усе ж користується смартфоном. 

Опитування громадської думки провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) на замовлення Українського інституту медіа та комунікації в межах цього дослідження з 26 травня до 28 червня 2023 року (N=1186 респондентів).

Комплексне дослідження включало фокус-групи, соціологічне опитування, експертні інтерв'ю та опитування громадських організацій, залучених до навчання людей старшого віку, а також опитування представників донорських та урядових організацій.

Дослідження проводилося в партнерстві з DW Akademie за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Раніше ми писали про те, що комплексне дослідження «Медіаграмотність для людей старшого віку» засвідчило, що люди віком від 60 років потребують додаткових навичок з цифрової та медіаграмотності для покращення доступу до онлайн-джерел інформації.

Менше половини респондентів володіють базовими навичками користування електронними пристроями та інтернетом. Окрім цього, дослідження засвідчило досить низький рівень участі старшого населення у формуванні дискусій у соцмережах та створенні онлайн-контенту. 

Майже третина респондентів, що користуються інтернетом, не виконувала жодних активних дій онлайн, використовуючи інтернет лише для отримання інформації. Винятком є те, що досить висока кількість респондентів пересилали новини родичам, друзям або знайомим, зокрема в родинні чати.

Утім, за результатами опитування, більше половини респондентів бажають опанувати навички з медіаграмотності або покращувати свої знання. Найбільш популярними запитами виявилися: вміння платити комунальні послуги онлайн, користуватися додатком «Дія» та використовувати смартфон і/або комп’ютер.

Ілюстрація: Pexels 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду