Перегляд новин на смартфоні людьми старшого віку характеризується епізодичністю, — УІМК

Перегляд новин на смартфоні людьми старшого віку характеризується епізодичністю, — УІМК

12:33,
9 Листопада 2023
1272

Перегляд новин на смартфоні людьми старшого віку характеризується епізодичністю, — УІМК

12:33,
9 Листопада 2023
1272
Перегляд новин на смартфоні людьми старшого віку характеризується епізодичністю, — УІМК
Перегляд новин на смартфоні людьми старшого віку характеризується епізодичністю, — УІМК
УІМК представив результати дослідження потреб людей старшого віку у сфері медіаграмотності.

Український інститут медіа та комунікації презентував результати комплексного дослідження «Медіаграмотність для людей старшого віку», яке засвідчило, що люди віком від 60 років потребують додаткових навичок з цифрової та медіаграмотності для покращення доступу до онлайн-джерел інформації.

Відповідно до результатів дослідження, хоча основним джерелом інформації для старшої вікової категорії досі є телебачення, майже половина опитаних користуються смартфоном. При цьому для більшості смартфон — це єдиний пристрій, яким вони користуються для виходу в інтернет. Жінки частіше виходять в інтернет зі смартфона, а чоловіки значно частіше користуються для цього комп’ютером або планшетом. Спостерігається великий розрив між аудиторією віком 60–69 років та від 70 років щодо використання інтернету й онлайн-джерел. Аудиторія у містах на півдні та сході країни більше користується онлайн-джерелами, ніж аудиторія в селах та на заході країни.

Перегляд новин на смартфоні характеризується епізодичністю, акцентом на швидкість та стислість повідомлень, на слідкування за поточними подіями. Водночас споживання новин на інших пристроях, таких як широкоекранний телевізор, планшет, ноутбук, асоціюється в респондентів радше з перегляданням аналітичних передач, із більш поглибленим споживанням медіаконтенту.

«Їх власний вибір у користуванні медіа, а отже, і обізнаність у поточних подіях значно обмежені технічною інфраструктурою: наявністю електронних пристроїв, каналів інформації або рекомендацій онлайн-агрегаторів та алгоритмів, — та колом спілкування: можливостями та бажанням дітей і родичів допомагати їм з користуванням пристроями та інформувати їх», — пояснили автори дослідження.

Дві третини респондентів, згідно з результатами національного опитування, користуються пошуковими системами. Фокус-групи показали, що частина респондентів шукає інформацію в ютубі, деякі також використовують для цього фейсбук та месенджери.

«Лише незначна кількість респондентів має певні критерії щодо пошуку інформації. Як правило, респонденти переглядають джерела від першого і далі, читаючи зміст сайтів, доки не знайдуть інформацію, що їх влаштовує. За результатами фокус-групових обговорень, аудиторія 60+ загалом слабко орієнтується у алгоритмах пошукових платформ та особливостях інтерфейсу пошуковиків та потребує додаткової освіти і набуття навичок пошуку інформації онлайн», — ідеться в дослідженні.

Опитування показало, що менше половини респондентів володіють базовими навичками користування електронними пристроями та інтернетом. Також воно засвідчило досить низький рівень участі старшого населення у формуванні дискусій у соціальних мережах та створенні онлайн-контенту. Так, майже третина респондентів, що користуються інтернетом, не виконували жодних активних дій онлайн, використовуючи інтернет лише для отримання інформації. Винятком є те, що досить висока кількість респондентів пересилали новини родичам, друзям або знайомим, зокрема в родинні чати.

За результатами опитування, більше половини респондентів бажають опанувати навички з медіаграмотності або покращувати свої знання. Найбільш популярними запитами виявилися: вміння платити комунальні послуги онлайн, вміння користуватися додатком «Дія» та вміння користуватися смартфоном і/або комп’ютером.

Зазначимо, дослідження потреб людей старшого віку у сфері медіаграмотності включало соціологічне опитування (проведено КМІС з 11 травня по 4 липня 2023 року; опитано 1186 респондентів віком від 60 років, які проживають у всіх регіонах України), вісім фокус-групових обговорень у восьми регіонах України, а також онлайн-опитування та інтерв’ю експертів, представників громадських організацій, які працюють з аудиторією 60+ у сфері медіаграмотності, та представників донорських і урядових організацій.

Нагадаємо, 13 листопада студія онлайн-освіти EdEra презентує онлайн-курс про те, як трактувати соціологічні дослідження, під назвою «Це вам не клікбейт!». У його межах відбудуться експертна дискусія «Медіаосвіта в Україні: поширюємо та споживаємо інформацію відповідально» і тренінг, присвячений соціологічним фейкам російських пропагандистів. На подію необхідно зареєструватися.

На фото — жінка eлегантного віку зі смартфоном

Фото: Unsplash

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду