За рік кількість українців, які отримують новини з телеграму, зросла ще на 12%, — дослідження

За рік кількість українців, які отримують новини з телеграму, зросла ще на 12%, — дослідження

12:23,
1 Листопада 2023
2622

За рік кількість українців, які отримують новини з телеграму, зросла ще на 12%, — дослідження

12:23,
1 Листопада 2023
2622
За рік кількість українців, які отримують новини з телеграму, зросла ще на 12%, — дослідження
За рік кількість українців, які отримують новини з телеграму, зросла ще на 12%, — дослідження
Українці значною мірою покладаються на телеграм-канали для отримання новин під час війни.

У 2023 році переважна більшість громадян споживала новини із соціальних мереж — 76%. Телеграм залишається основною соцмережею для отримання новин під час війни. Про це під час презентації результатів щорічного дослідження USAID-Internews щодо споживання медіа «Українські медіа, ставлення та довіра у 2023 році» розповіла заступниця директорки Internews в Україні Оксана Майдан.

«Головний висновок, який ми отримали під час цього дослідження, — що українці значною мірою покладаються на телеграм-канали для отримання новин під час війни. У 2021 році лише 21% українців користувалися телеграмом для новин. Проте це число зросло до понад 60% після повномасштабного російського вторгнення. Цього року телеграм продовжує бути основною соцмережею для отримання інформації, демонструючи значне зростання до 72%», — повідомила Оксана Майдан.

У межах дослідження в динаміці представлено, які соцмережі громадяни обирають для спілкування та отримання новин.

Пріоритетним для спілкування телеграм виявився для 75% опитаних, за рік їх кількість зросла на 9%. Для отримання новин соцмережу використовує 72% опитаних, їх кількість за рік зросла на 12%.

Фейсбук для спілкування у 2023 році використовує 45% опитаних, у той час як у 2022-му році ним користувався 51% респондентів. Для отримання новин соцмережу обирає 19%, торік їх кількість становила 25%.

У вайбері спілкується 60% респондентів, за рік аудиторія зросла на 4%. Для отримання новин соцмережу використовує 15% респондентів, торік їх було 13%.

Інстаграм є пріоритетною соцмережею для спілкування у 37% опитаних, їх кількість за рік зросла на 4%. Новини за його допомогою отримує 10% опитаних, за рік їх кількість зросла на 2%.

Ще 32% респондентів використовують для спілкування відеоплатформу «Ютуб», проте їхня кількість за рік зменшилася на 2%. Частка респондентів, які отримують у ютубі новини, залишилася на тому ж рівні — 16%.

Тікток для спілкування використовує 18% опитаних, їх кількість за рік зросла на 4%. Кількість респондентів, які отримують новини в цій соцмережі, зросла за рік з 1% до 5%.

У вотсапі спілкується 11% респондентів, торік їх було 9%. Отримують новини — 2%, торік був 1%.

Кількість респондентів, які спілкуються в соцмережі Х, котра раніше називалася «Твіттер», залишилася на рівні 4%. Отримує новини за її допомогою 2% респондентів, торік був 1%.

Дослідження «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа» було виконано дослідницькою компанією InMind з використанням кількісного та якісного методів збирання інформації.

Опитування проводилося з 28 липня по 28 серпня 2023 року в чотири етапи і включало в себе як загальнонаціональне опитування, так й інтерв’ю з окремими категоріями населення.

Загальнонаціональне опитування відбувалося шляхом особистого інтерв’ю (face-to-face) серед громадян віком від 18 до 65 років у місті Києві, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях (у Миколаївській та Харківській областях —лише в м. Миколаїв та м. Харків). Особи, які виїхали за кордон, в опитуванні участі не брали. Загальна вибірка 3250 інтерв’ю, репрезентативна — 1534.

Похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 2,5%.

Дослідження проводилось  на замовлення міжнародної організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

Фото: Телеграм

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду