Дослідження Internews: лише 38% громадян вважають дезінформацію нагальною проблемою

Дослідження Internews: лише 38% громадян вважають дезінформацію нагальною проблемою

14:25,
1 Листопада 2023
1378

Дослідження Internews: лише 38% громадян вважають дезінформацію нагальною проблемою

14:25,
1 Листопада 2023
1378
Дослідження Internews: лише 38% громадян вважають дезінформацію нагальною проблемою
Дослідження Internews: лише 38% громадян вважають дезінформацію нагальною проблемою
Уміння виявляти дезінформацію та шкідливі російські наративи зростає. Приміром, українці вкрай мало вірять, що Україна не зможе перемогти Росію.

84% опитаних громадян знають про існування дезінформації. При цьому 72% вважає, що в змозі її розпізнати. Однак лише 38% осіб, котрі обізнані про дезінформацію, вважають її нагальною проблемою. Про це повідомила директорка Internews в Україні Джиліан МакКормак під час презентації результатів щорічного дослідження USAID-Internews щодо споживання медіа «Українські медіа, ставлення та довіра у 2023 році».

«Люди схильні бути надто впевненими у своїй здатності відрізнити дезінформацію від правди», зазначила Джиліан МакКормак.

За її словами, для щорічного дослідження Internews співпрацював із моніторинговими організаціями та партнерами з медіаграмотності, такими як Інститут масової інформації, ГО «Детектор медіа», Інститут демократії ім. Пилипа Орлика, Академія української преси та «Internews Україна» для розробки короткого тесту, який перевіряє вміння респондентів відрізняти правдиві історії від дезінформації.

У ході дослідження респондентам запропонували перевірити власне вміння визначати дезінформацію на прикладі трьох новин. 78% опитуваних з числа обізнаних про існування дезінформації зуміли правильно визначити одну новину, торік таких було 72%. Проте всі три новини правильно визначили лише 8%, тоді як торік 14% .

Менше за все помилялись респонденти при оцінці новини про вилучення дітей в українських біженок 70% правильних відповідей, новину про ставлення до церкви московського патріархату правильно оцінили 56% учасників дослідження, найменше правильних відповідей спостерігалось при оцінці новини про кількість зареєстрованих ФОПів лише 21%.

Хоча більшість українців стикалися з поширеними російськими дезінформаційними наративами, у 2023 році більше респондентів називали їх неправдивими, аніж правдивими.

«Зокрема, українці вкрай мало вірили, що Україна не зможе перемогти Росію, або що український уряд несе відповідальність за розбіжності у православній церкві», акцентувала директорка Internews в Україні.

У порівннянні із попереднім роком, за даними дослідження, підвищилася обізнаність про сервіси, за допомогою яких можна здійснити перевірку матеріалів на достовірність, а також частка тих, хто ними користується, їх уже 35%.

Зокрема, ресурс для перевірки Stop Fake використовує 18%, «Детектор медіа» 7%, «Без брехні» 5%, «По той бік новин» 4%, Vox сheck 3%, Texty.org. 2%. 

Водночас, 65% обізнаних про конкретні сервіси ще не мають фактичного досвіду їх використання.

Дослідження було виконано InMind на замовлення міжнародної організації Internews, що реалізує «Медійну програму в Україні» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Воно проходило в чотири етапи, включало в себе як загальнонаціональне опитування, так і фокус-групи. Основний етап —  загальнонаціональне опитування вдома в респондента у містах з населення понад 50 тис. осіб.

Нагадаємо, дослідження показало, що зараз більшість українців дізнаються новини із соціальних мереж, використовуючи смартфони. Особливо стрімко популярності набув телеграм, з якого у 2021 році черпали новини лише 20% українців, а в 2023 році — 76%.

Телеграм є дуже швидким і зручним, але при цьому він найзручніший з усіх соцмереж для поширення дезінформації, розповіла під час презентації результатів дослідження директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко.

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду