60% українців мають базові цифрові навички, — Мінцифра

60% українців мають базові цифрові навички, — Мінцифра

15:40,
8 Грудня 2023
1656

60% українців мають базові цифрові навички, — Мінцифра

15:40,
8 Грудня 2023
1656
60% українців мають базові цифрові навички, — Мінцифра
60% українців мають базові цифрові навички, — Мінцифра
На високому рівні цифровими навичками володіє 38% громадян.

Частка дорослих громадян, які володіють цифровими навичками на базовому рівні, в Україні на сьогодні становить 59,6%. За чотири роки вона зросла на 12,6%. На високому рівні цифровими навичками володіє 38% громадян. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки й технологій, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час презентації результатів загальнонаціонального соціологічного дослідження цифрової грамотності за 2023 рік.

Міністр цифрової трансформації повідомив, що вперше таке дослідження провели у 2019 році. Тоді виявилося, що 53% громадян не мають базового рівня володіння цифровими навичками. Кабмін схвалив «Концепцію розвитку цифрових компетентностей до 2025 року», а міністерство поставило за ціль залучити до розвитку цифрових навичок 6 мільйонів громадян до 2024 року. Зокрема, для цього була створена загальноукраїнська платформа «Дія.Освіта», щоб кожен громадянин міг безкоштовно розвивати відповідні знання та вміння.

«Ми будуємо найзручнішу у світі цифрову державу без бюрократії та корупції, відкриту для кожного. Зробити цього не можливо, коли б громадяни не мали цифрових навичок», — зазначив Михайло Федоров.

Представляючи результати дослідження, аналітикиня спільних проєктів Мінцифри та фонду «Східна Європа» Тетяна Приходько повідомила, що за чотири роки рівень володіння дорослим населенням чотирма основними навиками, які оцінюються, покращився на 4–7%.

Найкраще громадяни опанували комунікаційні навички — вище базового рівня ними володіє 87,9% респондентів, та інформаційні навички, якими добре володіє 86,1%. Навичками для вирішення життєвих питань із застосуванням цифрових інструментів на сьогодні володіють 61,2%, а навичками створення контенту — 41,2%.

Вона акцентувала на тому, що серед підлітків частка тих, хто володіє цифровими навичками на високому рівні, є вищою, ніж серед дорослого населення загалом.

Зміна рівнів цифрової грамотності у підлітків відбувалася не лінійно: кількість тих, хто вище базового рівня володіє навичками для вирішення життєвих питань із застосуванням цифрових інструментів та створення контенту, зменшилася. Проте кількість підлітків, які мають високий рівень інформаційних навичок, зросла за чотири роки на 9,5%, — до 85,6%.

«Дуже важливо, щоб діти сьогодні володіли інструментами перевірки інформації і могли протистояти тим фейкам, які є ризикованими», — зазначила соціологиня.

Також респондентів запитали, як вони самі оцінюють зміни у своїх цифрових навичках за останній рік: 56,3% відповіли, що вони таки покращилися. У 2019 році таких відповідей було на 30% менше.

У межах дослідження дізналися, як змінюється доступність інтернету для громадян. Частка респондентів, які повідомили, що в них налагоджено доступ до інтернету вдома, збільшилася з 2019 року на 5,1%, — до 93,8% у 2023 році. Поки відсутній доступ у 6,2% опитаних.

Також опитували, чи задоволені українці якістю інтернету та як реагують на перебої послуги. 82% опитаних задоволені якістю інтернету. 50,2% адаптувалися і знаходять альтернативні способи доступу до мережі під час відключень електроенергії.

При цьому 91,2% опитаних підтримали твердження, що доступ до інтернету є однією з базових потреб сучасної людини, на рівні з потребами у безпеці та їжі. 75% зазначили, що цифрова грамотність позитивно впливає на їхнє професійне зростання.

«Ми маємо розвивати людський капітал попри те, що в Україні триває війна, тому цифрова грамотність та освіта залишаються нашими пріоритетами», — сказав міністр Михайло Федоров.

Заступниця міністра цифрової трансформації України з питань євроінтеграції Валерія Іонан зазначила, що цілі подолання цифрової нерівності, поставленої у 2019 році, спільними зусиллями вдалося досягти, і що важливо, Україна в цьому орієнтується на динаміку та цілі розвитку цифрової грамотності, визначені у Євросоюзі, зокрема представлені в комплексній програмі «Europe's digital decade: 2030».

За її словами, надалі Мінцифра планує зосередитися на розвитку цільових програм з подолання цифрової нерівності та розвитку цифрової грамотності серед дітей.

Уточнимо, для дослідження соціологи проводили опитування серед репрезентативних вибірок трьох досліджуваних груп та проводили фокус-групи з цільовими групами. Дослідження проведене у період з 13 жовтня до 7 листопада 2023 року.

Нагадаємо, результати міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022, у межах якого оцінюють уміння 15-річних підлітків з математики, читання і природничих наук у 80 країнах, засвідчило погіршення рівня грамотності, зокрема читацької, українських підлітків. Про думки освітян з цього приводу читайте в публікації за посиланням.

Фото: Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду