«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо  російську брехню за 9 червня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 9 червня

23:48,
9 Червня 2022
2065

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 9 червня

23:48,
9 Червня 2022
2065
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо  російську брехню за 9 червня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо  російську брехню за 9 червня
Референдум на Донеччині та Луганщині — «єдиний варіант» завершення війни в Україні, невідомі розсилають листи із повідомленням про «повторний наступ Росії на Київську область», на Миколаїв насувається «епідемія холери», Україна виробляє «дуже мало зерна» і його втрата «не могла» спричинити продовольчу кризу в світі, українці та Захід «втомлюються» від війни, Німеччина «не довіряє» Україні.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Викриття. Невідомі розсилають листи із повідомленням про повторний наступ Росії на Київську область. За даними управління стратегічних комунікацій української армії, ворог намагається посіяти паніку серед мешканців міст України, які були звільнені від окупації. «Виявили розсилку текстових повідомлень, у яких йдеться про можливий повторний наступ агресора у Київській області. Не піддавайтесь на провокації! Збройні сили України пильно стежать за діями російської армії на кордонах, контролюють ситуацію і завжди готові до можливої повторної зустрічі з російськими окупантами», — повідомили в управлінні.

Фейк. На Миколаїв «насувається епідемія холери». Інформація про це шириться у соціальних мережах. У таких повідомленнях посилаються на дані нібито Миколаївської міської лікарні швидкої медичної допомоги та на слова головної лікарки закладу. Проте це — фейк. Інформацію спростував заступник начальника Миколаївської ОВА. Він заявив, що інформація про ймовірну епідемію холери у Миколаєві не відповідає реальній дійсності та створена для того, щоби посіяти додаткову паніку й зробити людей менш впевненими в тому, що санітарно-епідеміологічна ситуація в Миколаєві під контролем.

Маніпуляція. Україна виробляє «так мало зерна», що його втрата «не могла спричинити» продовольчу кризу в світі. Таку тезу масово поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Зокрема, так стверджувало видання «РИА Новости» із посиланням на заяву міністра закордонних справ Сергія Лаврова, зроблену на прес-конференції в Анкарі: «Ситуація з українським зерном не має ніякого стосунку до продовольчої кризи у світі, але Захід зображує її як „всесвітню катастрофу”, – заявив очільник МЗС Росії Сергій Лавров. — Багато уваги ми приділили проблемі вивезення українського зерна, яку наші західні колеги, та й самі українці намагаються віднести до розряду всесвітньої катастрофи, хоча частка цього зерна українського, про яке йдеться, вона менша за 1% від загальносвітового виробництва пшениці та інших злакових».
Схожу маніпуляцію поширювали російські ЗМІ, заявляючи, що голод у світі може настати нібито через санкції проти російських добрив, а не через проблему з українським зерном, яка виникла внаслідок війни, яку розв'язала Росія. Однак як свідчать дані ING Economics, на частку України припадає 12% світового експорту пшениці та 17% світового експорту кукурудзи; Україна також є найбільшим у світі експортером олії та найбільшим постачальником добрив у світі, а війна Росії проти України порушила їхній експорт та логістику. Також за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, у 2021 році у світі було вироблено 2777 мільйонів тонн зерна. А за інформацією міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка, в країні у 2021 році зібрали 32,4 мільйони тонн пшениці, 40 мільйонів тонн кукурудзи, 10 мільйонів тонн ячменю, тобто вже тільки ці три культури в сумі дають майже 3% світового виробництва зерна. Як зазначають фактчекери The Insider, для оцінки впливу війни в Україні на світовий ринок зерна важливий не так цей показник, як частка України у світовому експорті. За даними українського сільськогосподарського порталу «Латифундист», у 2020 році, коли врожай пшениці в Україні був суттєво нижчий, ніж рік потому, із зібраних 29,2 мільйонів тонн експортували 21 мільйон тонн, а у списку найбільших світових експортерів пшениці Україна опинилася на п’ятому місці після Євросоюзу, Росії, США та Канади.

Меседж. Українці та Захід «втомлюються від війни». Ця теза все частіше почала виринати в російських та прокремлівських телеграм-каналах на 100 день великої війни. Подібні твердження лунали й протягом восьми років війни на Донбасі. Через цей меседж російська пропаганда намагається поширити маніпуляції та фейки буцімто «Україні перестануть допомагати», чи «Захід послаблюватиме санкції проти Росії», чи «в країнах Європи не будуть приймати українців, які рятуються від війни» тощо. Подібні тези поширювали в медіапросторі й раніше, нині їх почали об’єднувати під умовною назвою «загальна втома від війни». Цей меседж є частиною російської інформаційно-психологічної операції та покликаний викликати зневіру українців у перемогу та в міжнародних партнерів. Насправді українці не готові йти на поступки у війні: станом на травень 2022 року 78% респондентів висловилося проти поступок Росії. 94% громадян, які проживають у західних та центральних областях, вірять у перемогу України в російсько-українській війні. «Серед українців, що впевнені у перемозі України, 41% сприйматиме за перемогу вигнання російських військ з усієї території України та повне відновлення контролю над державним кордоном станом на 2014 рік. Стільки ж (41%) вважають, що перемогою можна вважати лише ситуацію, коли російська армія буде повністю знищена, а Росія розпадеться», — йдеться в дослідженні, проведеному Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології за підтримки John Fell Oxford University Press Research Fund. Країни Заходу також продовжують підтримувати України та надавати зброю, зокрема, протягом двох місяців повномасштабної війни з Росією Україна отримала від країн НАТО та інших партнерів, озброєння, боєприпасів, амуніції та розвідувальних систем на понад вісім мільярдів доларів. Також США мають передати Україні пакет військової допомоги, загальною вартістю близько 4,6 мільярда доларів.

Маніпуляція. Німеччина «не довіряє» Україні. Цю тезу поширюють, посилаючись на німецьке видання Spiegel, яке опублікувало матеріал «Чому Німеччина так повільно постачає зброю?». У цьому тексті є один абзац, який нині активно обговорюють у соцмережах та медіа. А саме: Spiegel з посиланням на неназвані джерела «близькі до уряду Німеччини» (тобто не в уряді Німеччині) пише: «Існує занепокоєння, що Україна може стати надмірно впевненою в собі, якщо здобуде низку перемог на полі бою та вирішить вторгнутись в Росію, а це означатиме, що німецькі танки знову будуть всередині Росії. Це занепокоєння підкреслює певну недовіру Берліна до президента України Володимира Зеленського. І це також є причиною того, що оборонна промисловість Німеччини не має дозволу на поставку бойових танків». Однак у іншій частині матеріалу німецьке видання критикує канцлера Олафа Шольца за «суміш некомпетентності та безволі», за «бажання сховатися за спиною своїх союзників». «Здається, що Шольц ніколи б не поставив жодної зброї без масового тиску з-за кордону та всередині своєї власної урядової коаліції, — пише видання. — І це незважаючи на те, що Києву потрібна вся допомога, яку він може отримати».

Водночас теза про «провокування Росії» не нова для західних політиків. Наприклад, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, коли пояснював, чому НАТО не може закрити небо над Україною також говорив, що це «означатиме пряме залучення НАТО до конфлікту та несе ризик повномасштабної війни для всієї Європи». Або президент США Джо Байден, який у день оголошення про нову військову допомогу Україні, фактично, попросив «не стріляти по Росії». «Ми не закликаємо Україну завдавати ударів за межами своїх кордонів і не даємо їй своїм рішенням такої можливості. Ми не хочемо продовжувати війну лише для того, щоб завдати шкоди Росії», — написав він у The New York Times. Однак їхні заяви є радше обережністю, щоб не спровокувати ескалації, аніж недовірою до української влади.

Spiegel не вперше виринає поруч із проросійською пропагандою. Раніше видання публікувало «дослідження щодо українських схем ухиляння від податків», без методології та інших даних. Його замовила депутатська група «Європейські об’єднані ліві та ліво-зелені Півночі», відома своєю проросійською позицією. Цю інформацію з посиланням на Spiegel потім републікували українські медіа. Детальніше про це читайте в матеріалі «Як українські ЗМІ потрапили під руку російської пропаганди». Також Інститут досліджень злочинності і безпеки Кардіфського університету оприлюднив дослідження, як маніпуляції з провідними західними ЗМІ, у тому числі Spiegel, використовуються для поширення антизахідної дезінформації і пропаганди прокремлівських ідей і геополітичних інтересів Росії (мова йшла про відкриті коментарі). 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду