Українські бібліотекарі почнуть створювати статті для «Вікіпедії»

Українські бібліотекарі почнуть створювати статті для «Вікіпедії»

11:55,
24 Квітня 2024
1076

Українські бібліотекарі почнуть створювати статті для «Вікіпедії»

11:55,
24 Квітня 2024
1076
Українські бібліотекарі почнуть створювати статті для «Вікіпедії»
Українські бібліотекарі почнуть створювати статті для «Вікіпедії»
Створені бібліотекарями статті зараховуватимуться їм як підвищення кваліфікації.

Голова правління ГО «Вікімедіа Україна» Ілля Корнійко та виконувач обов'язків генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Олег Сербін підписали меморандум про співпрацю, за яким бібліотекарі наповнюватимуть «Вікіпедію» в якості підвищення кваліфікації. Про це повідомила пресслужба ГО «Вікімедіа Україна».

Директор бібліотеки імені Ярослава Мудрого Олег Сербін повідомив, що першим кроком у реалізації співпраці стане навчання бібліотечних працівників роботи з «Вікіпедією» для того, щоб у подальшому вони могли передавати цей досвід своїм колегам та відвідувачам.

«Багато з моїх колег-бібліотекарів уже не перший рік наповнюють “Вікіпедію”, а також модерують цю справу. Цей досвід потрібно масштабувати й поглиблювати, тому ми виступили з пропозицією співпраці на більш професійних рейках, щоб це не було ініціативою одного бібліотекаря, а щоб спільно далі рухати цю світлу справу», — сказав Сербін.

За совами Іллі Корнійка, це буде взаємовигідна співпраця.

«Є ціла парасолька проєктів, які можуть робити вікіспільнота разом з бібліотекарями. Англійською вона називається GLAM (galleries, libraries, archives, museums), а українською переклали як БоГеМА («бібліотеки, галереї, музеї, архіви»). У рамках цих проєктів можна оцифровувати повні тексти авторських творів, на які закінчилося авторське право, зображення, відео, аудіозаписи, покращувати та створювати статті у “Вікіпедії”, зокрема завдяки інформації, яка знаходиться у бібліотеках. Це взаємовигідна співпраця. Таким чином бібліотека виконує свою місію поширення інформації, а вікіпроєкти отримують цю інформацію у вигляді унікальних медіафайлів, які містяться лише у бібліотеках», — розповів Ілля Корнійко.

Додамо, до 30 квітня у «Вікіпедії» триватиме акція для бібліотекарів та всіх, хто любить книги, «Кожній книзі свій читач». Її мета — доповнити енциклопедію якісною інформацією, яка стосується книг, усних оповідань, літературних премій тощо. Детальніше дізнатися про умови участі можна за посиланням.

Нагадаємо, у 2023 році кількість статей в українській «Вікіпедії» сягнула понад 1,3 млн, таким чином українська «Вікіпедія» посіла 14-те місце в світі серед усіх мовних версій інтернет-енциклопедії.

Фото: Олег Сербін та Ілля Корнійко підписують меморандум про співпрацю / Анна Ромодан

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду