«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 червня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 червня

08:00,
2 Червня 2022
2311

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 червня

08:00,
2 Червня 2022
2311
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 червня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 1 червня
Україна «відмовиться» від соціальних виплат жителям Херсонщини, Міжнародний Комітет Червоного Хреста збирав дані про «здорові органи дітей», Храм Вознесіння Господнього на Київщині знищили «українські військові», Польща «починає захоплення» західних областей України, Червоний Хрест «виплатить 3000 гривень» усім постраждалим, Зеленський «купив резиденцію» у Флориді за гроші, виділені США для допомоги Україні.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

 

 

Фейк. Україна «відмовиться» від соціальних виплат жителям Херсонщини. Російські телеграм-канали, а також ЗМІ, підконтрольні окупантам, пишуть, що українська влада планує відмовитися від соціальних виплат мешканцям окупованої області. Це брехня, яку спростувало увагу видання StopFake. В області продовжують виплачувати всі соціальні виплати, але в деяких випадках виплати були заблоковані через технічні умови. Про це про ці затримки неодноразово повідомляла місцева влада.

Заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський раніше повідомляв, що соціальні виплати в області не будуть скасовані. Окрім цього, депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань 19 травня зазначив, що усі соціальні виплати по Херсонщині, які були заблоковані до цього дня, вдалося розблокувати.

Нагадаємо, що міністр соціальної політики України Марина Лазебна у травні в інтерв’ю УНІАН заявила, що всі пенсії та соціальні виплати тим українцям, хто опинився в зонах тимчасової окупації, нараховуються, як належить.

Фейк. Міжнародний Комітет Червоного Хреста збирав дані про «здорові органи дітей». Російські пропагандистські канали поширили відео, зняте в офісі Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Маріуполя, на яких начебто видно брошури «про навчання дітей використовувати зброю», а також «інкубатори» та «медичні карти дітей», в яких начебто позначені здорові органи дітей та вказані дані їхніх батьків. Автори цього відео стверджують, що ці карти — доказ того, що «МКЧХ» причетний до «торгівлі дитячими органами». На підстав цих вигадок російський Слідчий комітет почав «перевірку» роботи МКЧХ, а російські ЗМІ — масово поширювати цей фейк. МКЧХ офіційно спростував цю маячню: в офісі організації були брошури про те, як поводитися в зонах, де багато вибухонебезпечних предметів, у тому числі, мін – і ці матеріали є у вільному доступі в інтернеті. Деякі з них потрібні для людей, які власне займаються знешкодженням та розмінуванням районів. Щодо «медичних карт дітей», то Комітет не збирає такі дані. Інкубатори, вказує МКЧХ в своїх заяві, потрібні людям, які планують вирощувати птицю — власне, в рамках узгоджених з державою агроекономічних програм.

Нагадаємо, що російська пропаганда останні вісім років постійно просуває наратив про те, що Україна є «постачальником запчастин для американців та європейців», та перетворилася на центр нелегальної трансплантології та торгівлі органами. Це — відверта брехня, яка не має під собою жодних фактів.

Фейк. Храм Вознесіння Господнього на Київщині знищили «українські військові». Російські телеграм-канали поширили фейк, що Храм Вознесіння Господнього (Вознесенську церкву) в Лук’янівці Київської області знищили українські військові вже після відступу російських військ. Цей фейк російська пропаганда вибудувала на одному фото українських військових із синіми пов’язками, які «позували на фоні абсолютно неушкодженої церкви». Поширив його один з прокремлівських телеграм-каналів, з якого часто інформацію репостить російське Міноборони. Насправді росіяни знищили храм вже після того, як наші звільнили Лук’янівку. Як пише VoxUkraine, перші повідомлення про звільнення Лук’янівки від російських військ з’явилися 24 березня 2022 року. «Ми знайшли фото українських військових на танку поруч із непошкодженою церквою за допомогою зворотного пошуку зображень Google Images. Це скриншот відео, яке опублікував український боєць 25 березня на своєму акаунті в TikTok. 26 березня у коментарях автор відео зазначив, що церква вже знищена», — розповіли фактчекери та уточнили, що про знищення церкви також писали інші бійці та Управління стратегічних комунікацій української армії. Зокрема, повідомили, що росіяни зруйнували храм 25 березня чотирма пострілами із танка. Українська православна церква (Московського патріархату), до якої належав храм, теж заявляє, що російський танк знищив будівлю 25 березня. За даними Міністерства культури та інформаційної політики України, станом на 27 травня 133 храми були повністю зруйновані або пошкоджені внаслідок російської агресії.

Меседж. Польща «починає захоплення» західних областей України. Тезу про розділ між Польщею та Росією України, та збереженням «нейтральної» третини України із центром в Києві російська пропаганда просуває щонайменше з 2014 року. Його активно почали розганяти з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, «підкріплюючи» то фальшивими картами, які буцімто демонструє наміри Польщі захопити західні області України; то підробними документами з начебто наказами про наступ на ці території; то про нібито батальйони поляків в Україні; то про «легалізацію поляків»; то про нібито плани Польщі «перейти на бік Росії і тоді захопити західні області України» тощо. Спершу це поширювали прокремлівські телеграм-канали, потім підхопили російські ЗМІ, далі подібні заяви почали лунати від російських політиків, розвідки та «дипломатів», наприклад, Міністерства закордонних справ Росії та представниці відомства Марії Захарової. Нині цю тезу почали просувати вже на рівні Ради безпеки Росії, а саме: секретар цієї Ради Микола Патрушев. Він 31 травня заявив, що Польща нібито перейшла від планів «до захоплення територій на заході України», мовляв це засвідчив візит польського президента Анджея Дуди до Києва та його заява, що «незабаром польсько-український кордон перестане існувати». Насправді Дуда говорив про нову угоду про дружбу між Польщею та Україною. Президент Володимир Зеленський тоді сказав, що Україна та Польща найближчим часом можуть ввести спільний контроль на кордоні, зокрема, це стосується прикордонного та митного контролю. Також Зеленський заявив про можливість створення єдиного умовного кордону, коли Україна буде членом Євросоюзу. «Ми рідні. І між нами немає меж або бар’єрів. Український і польський народи ментально вони давно не поділяють. Тому ми дійшли згоди найближчим часом втілити це у відповідну двосторонню угоду. Спочатку щодо спільного прикордонно-митного контролю, а потім і єдиного умовного кордону, коли Україна буде членом Європейського Союзу», — сказав український президент.

Фейк. Червоний Хрест «виплатить 3000 гривень» біженцям, переселенцям, військовим тощо. У мережі поширюють фейки про нібито грошову допомогу від Червоного Хреста України, мовляв організація виплатить 3000 гривень біженцям, переселенцям, військовим, дітям до 18 років та людям, які втратили роботу. Для цього пропонують перейти у телеграм-бот. Червоний Хрест України заперечив цю інформацію й закликав не передавати особисті дані та номери банківських карток шахраям. «Будьте уважними, перевіряйте інформацію на офіційних джерелах Червоного Хреста України, наприклад на сайті redcross.org.ua, — зазначили в організації. — У разі виявлення фейкової інформації, повідомте нас, надіславши посилання фейкового джерела та лист на пошту». Шахраї часто маніпулюють українцям та запускають схеми з нібито грошовою допомогою від держави, від банків, від інших організацій чи країн. Якщо ж ви стали жертвою шахрайської схеми й надали шахраям свої дані для входу в соцмережі або дані банківської картки, варто негайно замінити паролі для входу, змінити СVV-код банківської картки або перевипустити картку. Нагадуємо, що не можна вводити свої персональні дані та реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих веб-сайтах, та радить налаштувати контроль руху коштів (SMS-інформування, ліміти на операції тощо). Банки ніколи не запитують у користувачів PIN-код до платіжної картки, СVV-код, коди підтверджень платежів та паролі до інтернет-банкінгу. Так само жодній установі для обробки ваших даних не потрібні ваші паролі для входу в соцмережі. Паролі просять вести лише шахраї, щоб отримати доступ до вашого акаунту. Попереджаємо, що шахраї часто створюють клони сайтів соцмереж, банків та інших установ. Щоб уникнути проблем — не заходьте на ці сайти за посиланням, шукайте офіційні сайти через пошуковик, звертайте увагу на їхні адреси — одна зайва літера чи неправильне написання може свідчити, що цей сайт є підробкою.

Фейк. Зеленський «купив резиденцію» у Флориді за гроші, виділені США для допомоги Україні. У фейсбуці поширюють англомовний фейк, що президент Володимир Зеленський нібито купив резиденцію у Флориді за 35 мільйонів доларів, які США виділили на допомогу Україні у війні з Росією. Check Your Fact спростував цю інформацію, зазначивши, що доказів купівлі Зеленським майна немає, а будинок досі виставлений на продаж. «Зворотний пошук зображень показує, що будинок, представлений у публікації, виставлений на продаж на Sotheby's International Realty за 11,5 мільйонів доларів. Немає жодних ознак того, що він проданий», — розповіли фактчекери та нагадали, що Зеленський відхилив пропозицію США про евакуацію зі столиці Києва після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Цей фейк спрямований на американських користувачів, оскільки окрім брехні про купівлю майна, він містить маніпуляцію: мовляв віллу український президент оплатив буцімто з «ваших податків». Це не перший випадок, коли російська пропаганда намагається дискредитувати Зеленського в очах іноземної спільноти. Це спроби підірвати довіру до української влади серед звичайних громадян інших держав, у тому числі США, щоб у подальшому вплинути на підтримку України з боку міжнародних партнерів. Раніше Зеленський здобув популярність серед користувачів англомовного твітеру, тіктоку та Reddit. Детальніше, як світ відкрив для себе Зеленського читайте в матеріалі MediaSapiens

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду