«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 14 червня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 14 червня

07:37,
15 Червня 2022
2140

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 14 червня

07:37,
15 Червня 2022
2140
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 14 червня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 14 червня
«Холерна паличка» у водопроводі Києва та Одеси, «Азов» розіп’яв та спалив живцем людину, в Україні «мобілізуватимуть жінок» до армії, росіяни «потопили» український корвет «Вінниця», а США «подвоїли обсяги закупівлі» російської нафти.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. Бійці «Азову» «розіп’яли та спалили живцем» «ополченця». Соцмережами знову шириться фейк, який вже не раз був спростований — про «розп’яття бійця ЛНР військовими батальйону Азов”». На це звернув увагу проєкт VoxCheck.

Це відео, на якому начебто розпинають та підпалюють людину, існує з 2015 року. Тоді російські медіа поширили це відео з посиланням на угрупування «Кіберберкут» — російську або проросійську хакерську групу, яка начебто отримала це відео від самих бійців «Азова». Жодних підтверджень ані реальності цього відео, ані того, що на відео бійці «Азова», не існує. Більше того, на відео взагалі не можливо ідентифікувати людей чи підтвердити, що це не постановочне відео.
«Кіберберкут» неодноразово поширював фейки: неіснуючі накази, документи, підроблені відео та фото, які начебто отримали, зламавши українські сайти. «Азов» повідомляв ще у 2015 році, що не має жодного стосунку до цього відео. Крім того, навіть самі російські ЗМІ, що поширювали це відео, писали, що не існує доказів справжності цього відео. Але після початку масованої інформаційної кампанії проти «Азова» в російських медіа з початку 2022 року цей фейк знов активно поширюють – і вже без приписки «неперевірене відео».

Фейк. У водопроводі Києва та Одеси — «холерна паличка». У «Київводоканалі» та КМДА спростували фейк про наявність холерної палички у столичній воді, який поширювався в соцмережах. Якість водопровідної води у Києві відповідає санітарним нормам, кажуть у відомстві. Цю інформацію також підтвердили у Київській міській держадміністрації. «У мережі розповсюджується фейкова інформація про можливий спалах холери через холерну паличку у воді. У дописах зазначається, що навіть чистити зуби та мити фрукти і овочі необхідно винятково кип’яченою водою», – пише «Київводоканал».

У «Київводоканалі» запевняють, що фейкова інформація про холерну паличку спрямована на дестабілізацію ситуації та нагнітання паніки серед українців. Якість питної води контролюють за показниками епідемічної безпеки та санітарно-хімічними показниками безпечності. Жодних відхилень від ДСанПіН 2.2.4-171-10 немає, водопровідна вода цілком безпечна, кажуть у відомстві. «"Київводоканал" забезпечений усіма необхідними реагентами в достатній кількості, всі водопровідні споруди працюють у штатному режимі, всі процеси з водопідготовки відбуваються в установленому порядку», — кажуть у КМДА. «Київводоканал» щодня публікує інформацію про якість питної води у столиці.

Аналогічну заяву зробили в Одесі: «Станом на 12 годину 10 червня 2022 року жодного факту підтвердження наявності збудника холери ні в Одесі, ні в Одеській області не виявлено».

12 червня головний санлікар Ігор Кузін повідомив, що в Україні не зафіксовано випадків холери, але інформації з окупованих територій про це немає.

Можливо, у такий спосіб російська пропаганда намагається відвернути увагу від проблем в тимчасово окупованому Маріуполі, де справді є загроза поширення холери через відсутність централізованого водопостачання та каналізації, які окупанти зруйнували під час захоплення міста; тисячі непохованих тіл загиблих, що почали розкладатися; сміття та нечистоти, які накопичилися на вулицях міста і не вивозилися на звалища від початку повномасштабного вторгнення Росії; усі нечистоти потрапляють в море та водойми, що створює сприятливі умови для розмноження бактерій, включаючи холерний вібріон; відсутність медичних закладів, кваліфікованих лікарів та ліків, що унеможливлює надання інфікованим медичної допомоги.

Фейк. В Україні «мобілізуватимуть жінок» до армії. За даними Центру протидії дезінформації, у проросійських телеграм-каналах поширюють фото фейкового документа про призов жінок, який начебто підписав нібито начальник Генштабу української армії Сергій Шаптала. У документі йдеться, що «до 15.06.2022 року потрібно підготувати списки жінок, що стоять на військовому обліку і провести мобілізаційні заходи, а до 31.06.2022 року організувати заходи для постановки на військовий облік жінок у віці від 18 до 60 років». Проте це — фейк, а документ, який додають до дописів, також несправжній.

За словами чернігівського військового комісара Олега Гончарука, зараз немає потреби для обов’язкового призову на військову службу жінок. У Центрі додають, що цей фейк розрахований на «внутрішнього споживача та має на меті створення осередків соціальної нестабільності в окремих регіонах України». Мовляв, справи на фронті йдуть надто погано, тому влада мобілізуватиме жінок, адже не вистачає живої сили. Проте є багато жінок, які вступають до лав армії добровільно, без оголошення мобілізації.

Маніпуляція. Росіяни «потопили» український корвет «Вінниця». В російських ЗМІ поширили інформацію, що російські загарбники потопили український корвет «Вінниця», що базується в Очакові. Насправді, це судно ще у 2007 році під час шторму в Севастопольській бухті зазнало значних пошкоджень підводної частини корпусу, а також лівої надводної частини борту. Після цього корвет багато разів намагалися відновити, але грошей на це не знайшли  І списали його ще у 2021 році — про це повідомляв  «Мілітарний». Керівник фонду «Повернись живим» Тарас Чмут звертає увагу, що він лежав на боку ще 4 червня, про це свідчать зйомки з супутника. Але чомусь більше тижня про це російські ЗМІ не повідомляли. Отже, корвет багато років був пошкоджений, нефункціональний та непотрібний, і скоріш за все затонув самостійно. А росіяни просто вигадали свою чергову перемогу і навіть самі визнають, що до затоплення корабля не мають відношення.

Маніпуляція. США «подвоїли обсяги закупівлі» російської нафти. Грузинський адвокат Іраклій Закарейшвілі опублікував допис у фейсбуку, в якому стверджує, що «президент США Джо Байден обдурив Європу і змусив її відмовитися від російської нафти, у той час як Сполучені Штати купують у Росії вдвічі більше нафти, ніж до початку російсько-українського конфлікту». Твердження, що США подвоїли закупівлю нафти в Росії після початку повномаштабної війни в Україні, не відповідає дійсності. Фактчекери з Myth Detector спростували слова Закарейшвілі. Насправді через російське вторгнення в Україну, 8 березня США запровадили ембарго на російську нафту, природний газ і вугілля. До ініціативи приєдналися Канада, Велика Британія та Австралія. 30 травня Європейський Союз заборонив морський імпорт російської нафти з шестимісячним періодом поетапного запровадження сирої нафти, на яку припадає 90% закупівель нафти в країні. Обсяг російської нафти, проданої в Європі, у квітні справді значно зріс порівняно з березнем. На думку The Wall Street Journal, Росія може продавати більші обсяги нафти вдаючись до шахрайства — танкери, завантажені російською нафтою, вказують в офіційних документах: «Пункт призначення невідомий». Потім нафта завантажується на великі кораблі посеред моря, і, як наслідок, приховується її походження. Що ж до США, то тут можна говорити про збільшення попиту на російську нафту з боку індійських компаній, які переробляють російську сиру нафту на бензин і дизельне паливо, змішуючи її з продукцією, придбаною в інших країнах. США справді закуповують частину нафтопродуктів у Індії, однак неможливо визначити, які з них містять російську нафту. Експерти стверджують, що навіть у випадку російського шахрайства обсяги нафтопродуктів російського походження на ринку в США є незначними. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду