«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 4—6 червня

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 4—6 червня

09:00,
7 Червня 2022
2148

«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 4—6 червня

09:00,
7 Червня 2022
2148
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 4—6 червня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 4—6 червня
У вагоноремонтному заводі в Києві, куди вдарили російські ракети, були «танки та інша бронетехніка, яку Україні надали східноєвропейські країни»; «РНБО вирішила» відключити зв’язок у Запорізький області; у Маріуполі знайшли документи полку «Азов», які свідчать, що місцеві налаштовані «проросійськи у 70% випадків»; у Попасній росіяни приписали Богдана Хмельницького до «нацбатальйону»; Пентагон вивчає захоплену російську техніку, бо хоче отримати «передові технології» та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

 

 

Фейк. У вагоноремонтному заводі в Києві, куди вдарили російські ракети, були танки та інша бронетехніка, яку Україні надали східноєвропейські країни. Вранці 5 червня після того, як в Києві пролунали вибухи, прокремлівські телеграм-канали поширили дві брехні.
Перша брехня полягає в тому, що це був акт помсти за обстріл Донецька, який стався напередодні. У суботу ввечері, 4 червня, пропагандистські ЗМІ повідомляли про серію вибухів у Донецьку, у яких вони звинувачували українську армію, які начебто «випустили 40 снарядів із градів, удар припав по центру міста». Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України повідомляє, що такі заяви російських ЗМІ розбиваються об повідомлення очевидців з окупованого Донецька, які пишуть що «вильоти були з Макіївки»: «стріляють з Куйбишевського району, пролітає над Ворошилівським і падає в Калинінському», «в Калинінському приліт, з Макіївки виліт, все очевидно», «вильоти були з Макіївки Східний Батман 8шт.». У неділю вранці, 5 червня, російський пропагандист Володимир Соловйов у телеграмі «похвалився», що у Київ прилетіло за вечірні обстріли Донецька, «безкарно стріляти по Донецьку ніхто не дозволить». Тобто, люди потроху починають розуміти, що відбувається і пропагандистам потрібно їх знову переконати, що Україна погана.

Друга брехня полягає в тому, що ціль удару — не просто вагоноремонтний завод в Києві, а у його корпусах начебто ремонтували підбиті росіянами танки Т-72 та готували до відправки на передову іноземну військову техніку, завезену із Польщі та інших східноєвропейських країн. Власне в цьому і полягає маніпуляція.

Голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін того ж дня, 5 червня, підтвердив, що війська Росії чотирма ракетами вдарили по Дарницькому вагоноремонтному заводу (ДВРЗ), що знаходиться на лівому березі Києва. «Для нас це вже стандартний початок дня. Вони б’ють по залізниці щодня, ми оперативно ремонтуємось і їдемо далі. Серед залізничників був один поранений, йому надали медичну допомогу. І оперативно приступили до ліквідації наслідків удару», – повідомив він. Утім, за словами Камишіна, жодних «танків», про які говорить російська пропаганда, там немає. Він запросив журналістів у цьому переконатися на власні очі.

«Офіційно заявляю — на території ДВРЗ немає військової техніки. Цей завод ремонтував піввагони та зерновози, які ми використовуємо для вивозу експортної продукції. Я офіційно запрошую всіх журналістів — і українських і іноземних сьогодні на ДВРЗ. Ми підтвердимо, що росія вчергове збрехала. І що їх справжня ціль — економіка України та мирне населення. Вони хотять перекрити нам можливість експортувати українську продукцію на захід. Акредитація ЗМІ обов’язкова. До заходу допускаються представники ЗМІ, які отримали акредитацію Міністерства оборони України», – зазначив голова правління «Укрзалізниці».

Фейк. РНБО вирішила відключити зв’язок у Запорізький області. Українцям на телефони приходить SMS-розсилка від абонента з назвою Ukraine@ фейковим повідомленням, що нібито за рішенням РНБО, у Запорізький області вирішили відключити зв’язок. Раніше російська пропаганда вже намагалася дискредитувати розсилку від акаунта «Ukraine», який насправді належить Держспецзв'язку. Тож, як і у випадку з фішинговими сайтами, варто звертати увагу на правильність написання назви — будь-які зайві літери, символи чи цифри можуть свідчити про фейковість акаунту або сайту.

Також у Держспецзв’язку спростували інформацію, що РНБО начебто ухвалила рішення про припинення надання послуг українськими операторами в Запорізькій області. У Службі уточнили, що подібних розпоряджень РНБО не давала і не могла дати. «Від початку війни українська влада посіла чітку й зрозумілу позицію — в жодному разі не обмежувати можливості отримання послуг мобільного зв’язку та інтернету для наших громадян, незалежно від того, живуть вони на окупованих територіях чи ні. Для держави надзвичайно важливо, щоб громадяни залишалися на зв’язку та мали можливість зв’язатися з рідними, викликати екстрені служби та отримувати правдиву інформацію про перебіг війни. Для цього і перед початком російського вторгнення, і в перші дні війни Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) при Держспецзв’язку надав відповідні роз’яснення усім українським операторам», — сказали в Службі та додали, що ця розсилка — чергова інформаційно-психологічна операція Росії. Раніше російські окупанти відключили український зв’язок на Херсонщині й намагалися звинуватити у цьому українську владу.

Фейк. У Маріуполі знайшли документи полку «Азов». У них йдеться, що місцеве населення налаштоване проросійськи у 70% випадків. Російські ЗМІ, зокрема «РИА Новости», розповсюдили фейкові документи нібито полку «Азов», знайдені в Маріуполі. У цих документах начебто йдеться про підготовку до бойових дій у Маріуполі та передмісті. Також у фейковому документі зазначається, що «місцеве населення налаштоване проросійськи у 70% випадків». Однак російська пропаганда припустилася помилки з перекладом: хоча «документ» написаний українською мовою, гриф таємності на ньому російською. «Документам присвоєно дивний гриф "секретно" замість українського — "таємно"», — звернули увагу в Центрі протидії дезінформації при РНБО.

Водночас теза про «70% проросійські налаштованого населення» теж не відповідає дійсності, про це свідчать різні опитування. Попри високий рівень недовіри до влади, у Маріуполі у 2021 році було позитивне або нейтральне ставлення до України. Зазначимо, що сильних проросійських настроїв не було й раніше, згідно з опитуванням 2015 року, більшість жителів південно-східних областей не бачать Донбас поза Україною; опитування 2016 року свідчить, що 72% жителів вільних територій Донбасу хотіли б, аби регіон був у складі України. Станом на травень 2022 року в усіх регіонах України абсолютна більшість жителів погано ставляться до Росії, зокрема, на Півдні 90% погано ставляться, на Сході – 85%. 82% громадян, які продовжують проживати на окупованій після 24 лютого 2022 року території, негативно ставляться до Росії, і лише 6% позитивно ставляться до неї.

Викриття. У Попасній росіяни приписали Богдана Хмельницького до «нацбатальйону».
Російських окупантів настільки вразив районний краєзнавчий музей в Попасній на Луганщині, що вони зняли про нього відео і поширили у прокремлівських ЗМІ, зокрема у «РИА Новости». За їхньою версією, у музеї є цілий зал про одну з найпоширеніших вигадок російської пропаганди про Україну — так звані нацбати. До яких, собі на сміх, вони приписали Богдана Хмельницького. На відео росіяни показують частину експозиції, присвяченої війні на Донбасі і подіям 2014-2017 років, в центрі якої у них опинилися книги «Історія України», «Битва за Конотоп» Владислава Карнацевича з серії «Знамениті події історії України», «Богдан Хмельницький» Ігоря Коляди та «Археологічні пам’ятки і війна».

До речі, остання книга – це методичні рекомендації Інституту археології НАН України, які покликані зорієнтувати військових у ситуації, коли в районі бойових дій виникає загроза знищення археологічної спадщини та як її мінімізувати.  Детальніше про те, як добровольчий батальйон «Азов» перетворився на неонацистську страшилку, читайте тут.

Маніпуляція. Пентагон вивчає захоплену російську техніку, бо хоче отримати «передові технології». Російські ЗМІ поширили тезу, що представники Пентагону вивчають захоплену в Україні російську техніку, зокрема ракету «Кинжал», нібито для того, щоб «щось скопіювати та отримати для себе». У цих повідомленнях російська пропаганда посилається на статтю The New York Times. Як пише StopFake, американське видання справді написало, що дослідники з Пентагону прибули до України для аналізу російської техніки. Однак мета їхньої поїздки — досліджувати, як військово-промисловий комплекс Росії використовує західні технології. «Дослідники з'ясували, що боєприпаси та обладнання, у тому числі системи наведення ракет та лазерні далекоміри містять мікрочіпи, друковані плати, двигуни, антени, що виробляються у США та країнах ЄС, — йдеться в повідомленні. — Зараз низка країн, у тому числі США та Великобританія, проводять розслідування з метою з'ясувати, яким чином компоненти їх виробництва потрапили до російських систем озброєнь в обхід ембарго на постачання зброї».
Фактчекери нагадали, що ще в 2014 році після окупації Росією Криму, США та інші країни ЄС запровадили перші обмеження на постачання зброї та продаж російським компаніям високопродуктивних комп'ютерних чіпів; а після повномасштабного вторгнення Росії в Україну почало діяти ембарго на постачання до Росії передових технологій, а це експорт напівпровідників, комп'ютерів, лазерів, телекомунікаційного обладнання тощо. Разом з цим, у матеріалі NYT йдеться про крилаті ракети Ха-101, радіостанції «Азарт», безпілотники-розвідники, але серед них ракет «Кинжал» немає. Детальніше.

Меседж. Постачання західними країнами зброї Україні «може призвести до війни Росії зі США». За даними Центру протидії дезінформації, таку тезу поширили кілька американських медіа із посиланням на слова Дага Бендоу, прихильника Трампа. Бендоу, просуваючи російський наратив, робить висновок, що начебто постачання західними країнами зброї Україні може призвести до війни росії зі США. «Хоча Бендоу наголошує, що Путін несе одноосібну відповідальність за війну в Україні, але, за версією науковця, саме "США та Європа спровокували" президента Росії, порушивши "дані Москві гарантії безпеки". Науковець вдається до маніпуляцій. Жодних гарантій нерозширення НАТО бути не могло, оскільки Альянс дотримується політики "відчинених дверей". Це не перші прокремлівські заяви Дага Бендоу, які просуває російська пропагандистська машина. Сьогодні через науковця Кремль намагається схилити Україну до перемовин, переконавши західний світ, що поступки Путіну, — начебто єдиний варіант завершення війни», — йдеться у повідомленні Центру.

Нагадаємо, російська пропаганда вже не вперше намагається просувати свої наративи через так званих західних експертів. У такий спосіб пропагандисти хочуть створити видимість підтримки дій Росії західним світом.

Фейк. ООН та Червоний хрест за гроші проводять евакуацію з Маріуполя. У телеграм-каналах поширюють фейк, що нібито під патронатом ООН та Червоного Хреста з Маріуполя проводять евакуацію, однак за неї треба заплатити. Насправді наразі з Маріуполя не планується жодної евакуації. «Ніякої евакуації з Маріуполя на зараз не планується. Ніяких повідомлень про це не було, — сказав радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. — Ця інформація є свідомим обманом, спрямованим на отримання грошей за перевезення з окупованих територій без надання послуги. Фактично це шахрайство. Телефон шахраїв: +30683279596».
Останнім часом шахраї часто маніпулюють темою війни в своїх схемах, найпоширеніша з них —нібито грошова допомога від держави, від банків, від інших організацій чи країн. Також цю тему використовують хакери під час фішингових атак. Інформацію про евакуацію чи грошову допомогу варто перевіряти на сайтах тих організації, які мають її надавати або на ресурсах місцевої влади. Попереджаємо, що шахраї часто створюють клони сайтів соцмереж, банків та інших установ. Щоб уникнути проблем — не заходьте на ці сайти за посиланням, шукайте офіційні сайти через пошуковик та звертайте увагу на їхні адреси.

Фейк. Українці масово ухиляються від мобілізації. У соцмережах та в російських ЗМІ поширюють фейк, що українці нібито масово ухиляються від призову на військову службу. Разом з фейком поширюють відео, на якому чоловік намагається втекти від кількох силовиків у камуфляжній формі та балаклавах, які його переслідують. Як пише StopFake, насправді це відео зняли в травні 2016 року в Казахстані: на ньому місцеві силовики затримують одного з протестувальників, який вийшов на мітинг проти земельної реформи. Водночас інформацію, що в Україні масово ухиляються від мобілізації спростували у командуванні Сухопутних військ. У травні начальник управління персоналу штабу Роман Горбач повідомив, що існують поодинокі випадки ухилення від військового обов’язку, проте їх дуже мало та вони не впливають на загальну картину. Детальніше.

Фейк. Uber у всьому світі відмовляється перевозити українських біженців. Кремлівські ЗМІ поширюють «новину», що американська компанія Uber після резонансного випадку зі побиттям громадянами України місцевих таксистів у Відні більше не возить українських біженців. Буцімто таке відбувається у різних країнах світу. Як докази, користувачі соцмереж, а також російські пропагандисти показують скріншот, зроблений нібито в додатку Uber, де зазначається, що «українських біженців не обслуговуємо», «ніяких українців» тощо.

Джерелом такої «новини» виступив у тому числі пропагандистський «кореспондент» Олександр Коц, який опублікував «скриншот» із програми-додатку та заявив, що «в Убері відмовляються возити гостей із незалежною». Показово, що цей скріншот поширили лише сумнівні сайти та деякі акаунти у соцмережах. Аналіз зображення показав, що фразу про українських біженців було додано за допомогою програми обробки фотографій, пише StopFake.

Компанія Uber не приймала таких рішень. Насправді Uber надає усіляку допомогу українцям від початку повномасштабного вторгнення Росії — наприклад, запускає сервіс Uber Aid Shuttle, за допомогою якого можна дістатися до кордону з Польщею та назад.

Фейк. Українські «бойовики» підпалили Всіхсвятський скит Святогірської Лаври на Донеччині. Проклемлівські медіа та телеграм-канали з посиланням на міністерство оборони Росії вигадали свою «правду» про знищення Всіхсвятського скита Свято-Успенської Святогірської Лаври Української православної церкви Московського патріархату в місті Святогірськ на Донеччині. Вони свято всіх переконують, що найбільша дерев'яна церква, освячена 100 років тому, спалахнула після обстрілу з кулемету «Козак» зі сторони Збройних Сил України, яких вони назвали у своїх публікаціях «бойовиками».

Відео пожежі дерев’яного монастиря зняв священик Димитрій Лі. В УПЦ МП щодо винуватців злочину дотримуються нейтралітету. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ повідомляє: «4 червня 2022 року внаслідок воєнних дій сталася масштабна пожежа на території Всіхсвятського скита Свято-Успенської Святогірської Лаври. Полум’я повністю охопило головний храм обителі. Інформації про загиблих та постраждалих немає».

Володимир Зеленський зазначив, що «російська артилерія сьогодні знову вдарила по Святогірській лаврі на Донеччині». «Знищений Всіхсвятський скит. Він був освячений ще в 1912 році. Вперше його зруйнували за часів радянської влади. Згодом відбудували. І ось його спалила російська армія. Цього ж тижня, у середу, російські снаряди розірвалися просто в келіях монахів лаври. Четверо людей загинули, ще четверо – важко поранені. Святогірськ перебуває під вогнем ще з травня. Окупанти точно знають, який об'єкт обстрілюють. Вони знають, що на території Святогірської лаври немає військових цілей. Знають, що там укриваються від бойових дій близько 300 мирян, зокрема 60 дітей. Але все одно російська армія обстрілює лавру, як і весь Донбас. Як і будь-яку іншу територію та будь-який інший об'єкт України, до якого може дотягнутися», – йдеться у повідомленні Зеленського.

Фейк. Київ наказав замінувати стотонні ємності з селітрою та азотною кислотою у Сєверодонецьку на заводі «Азот». Таку брехню поширює міністерство оборони Росії. За версією російських пропагандистів, Київ вважає, що таким чином може стримати наступ і звалити на Росію хімічну катастрофу. А ще нібито Офіс президента ухвалив рішення зупинити відведення військ із Сєверодонецька до Лисичанська, щоб показати Заходу, що постачання озброєнь виправдане бойовим настроєм. Російська пропаганда, працюючи на випередження, регулярно розганяє заяви про те, що українська армія щось планує замінувати чи підірвати і звинуватити у цьому Росію. Ще одна мета подібної брехні – викликати недовіру до української армії. Сьогодні ідуть активні бої за Сєвєродонецьк на Луганщині, росіяни штурмують місто, кидають туди всі резерви, зараз це їхня головна ціль. При тому систематично обстрілюють хімзавод «Азот», у бомбосховищах якого перебувають люди. Як сказав керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай, через постійні обстріли до Сєвєродонецька неможливо доставити їжу та ліки, гуманітарна ситуація важка.

Маніпуляція. Євросоюз вирішив помиритися з Росією. Після того, як 2 червня посли країн Європейського союзу затвердили шостий пакет санкцій проти Росії, прокремлівські медіа активізували тезу, що від цього постраждає не так Росія, як Захід. Російські пропагандисти пишуть, що в Євросоюзі проаналізували, кому шкодять антиросійські санкції і вирішили помиритися з Росією. Начебто саме через санкції проти Росії в країнах ЄС останні місяці інфляція б'є рекорди, помітно подорожчали зернові та рослинна олія, а санкції, введені Європейським союзом у рамках шостого пакету, можуть призвести до «цінового шоку», збільшення відсоткових ставок та падіння купівельної спроможності населення.

Одним із першоджерел маніпулятивної думки про примирення стала колонка науковця Вільяма Молоні в американському виданні The Hill під назвою «Чи зможе Росія виграти піар-війну проти Заходу?» Колумніст із посиланням на видання New York Times припускає, що США та їхні союзники уже не такі рішучі прихильники «перемоги» для України та суворого «покарання» для Росії, як були на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. І що зараз вони намагаються знайти прийнятний шлях до компромісу для припинення війни. Та автор ніде у колонці не стверджує, що Євросоюз вирішив помиритися з Росією.

При тому, що Європейський Союз таки ухвалив шостий пакет санкцій проти Росії та Білорусі у зв’язку із неспровокованою агресією Росії проти України. Зокрема, ЄС вирішив заборонити закупівлю, імпорт або транзит сирої нафти та певних нафтопродуктів з Росії. Виключення використання російської нафти займе від 6 місяців для сирої нафти та до 8 місяців для інших продуктів нафтопереробки. Якби обмежувальні політичні та економічні заходи щодо Росії не руйнували її економіку, то Путіну не доводилося б як мантру повторювати, що «санкції проти Росії багато в чому провокують глобальну кризу». Останнім часом він шантажував ЄС і США тим, що розблокує порти в Україні для експорту зерна після того, як будуть зняті санкції. А 4 червня придумав ще один варіант: якщо Україна так хоче вивезти зерно, то вона це може робити, але не через порти, а через Білорусь і для цього ЄС потрібно зняти санкції з Мінська.

І якщо в Росії придумали аналог MacDonald’s, то російські компанії уже зіткнулись з технологічною кризою через санкції Заходу. Як пише Financial Times, їм не виходить замінити своїм електричне та компʼютерне обладнання світових виробників, які повністю зупинили бізнес в Росії. Нагадаємо, реальне місце Росії – багато шуму з нічого. Вся Росія має менший ВВП, ніж один штат Каліфорнія чи Техас. Фактично єдиний цінний внесок сучасної Росії у світову економіку — це нафта та газ. Детальніше

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду