«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 10 червня

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 10 червня

23:18,
10 Червня 2022
2648

«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 10 червня

23:18,
10 Червня 2022
2648
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 10 червня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 10 червня
США «помилково надали» Україні ядерні ракети, Верховна Рада «хоче знизити призовний вік» до 16 років, 50% італійців «підтримує Росію» у війні та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Фейк. У Харкові в корпусах дорожньої клінічної лікарні та інших медзакладів українські військові «влаштували склади зброї», а пацієнтів там «утримують» проти їхньої волі. Такі повідомлення поширюють російські пропагандистські ЗМІ із посиланням на заяву міноборони Росії. За даними Харківського антикорупційного центру, в міноборони Росії заявили, що у Харкові в корпусах дорожньої клінічної лікарні (вул. Ігоря Муратова), міської лікарні № 25 (Олександрівський проспект), ендокринологічної клініки Інституту ендокринної патології (вул. Гуревича) та дитячої поліклініки № 23 (вул. Метробудівників), військовослужбовці обладнали вогневі точки та склади боєприпасів. У повідомленнях міноборони також додають, що персонал та пацієнти лікарень насильно утримуються під приводом забезпечення їхньої безпеки. Однак це — неправда. Як повідомили фактчекерам у департаменті у справах інформації та зв’язків з громадськістю Харківської міськради, блокпостів та вогневих точок армії та тероборони в медичних установах Харкова немає.

Фейк. Верховна Рада «хоче знизити призовний вік» до 16 років. Російські ЗМІ та користувачі соцмереж поширили заяву підозрюваного в держзраді колишнього нардепа від «Опозиційної платформи — За життя» Іллі Киви, що Верховна Рада нібито готова розглянути постанову, якою може знизити призовний вік до 16 років, а також дозволить призивати в армію жінок, які не мають дітей. Кива також поширив скриншот нібито цієї постанови. Нагадаємо, в Україні зміни до законів вносять через законопроєкти. Водночас під номером 7333 на сайті українського парламенту зареєстровано не «Постанову про внесення змін до закону про призов до армії, що забезпечують першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави», а проєкт закону «про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо звільнення від кримінальної відповідальності в період воєнного стану при добровільному відшкодуванні шкоди». Крім того, в Україні питання щодо призову регулюються законом «Про військовий обов'язок і військову службу». Частина про «заходи щодо зміцнення обороноздатності держави» є в документі «Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби в Збройних Силах України та поступового переходу до засад професійної армії», який має назву указ і передбачає підвищення рівня соціального забезпечення українських військових, збільшення чисельності та зміцнення армії. Президент України підписав цей указ 1 лютого 2022 року.

Фейк. Оскарження в суді вироку «іноземним найманцям», що воювали за Україну, буде означати «визнання ДНР». Останні дні російські пропагандистські медіа, посилаючись на прессекретаря Путіна Дмітрія Пєскова поширюють фейк, що начебто Велика Британія, якщо вона буде оскаржувати «вирок» іноземцям, яких захопили та утримують в окупованій частині Донбасу, буде означати визнання квазідержавного утворення «ДНР».

Це одразу купа фейків в одному. По-перше, ні Велика Британія, ні Україна, ні будь які інші держави та міжнародні організації не визнають «рішення суду», за яким трьох іноземців, двох громадян Британії та одного – Марокко, визнали винними та «засудили» до страти. Цей вирок – незаконний, та буде визнаний ще одним військовим злочином Росії та її маріонеткових угрупувань. По-друге, три людини – Ейден Еслін, Шон Піннер та Брахім Саадун - не є найманцями. Вони — військові української армії, один з них є громадянином України. На них, як і будь-яких інших комбатантів, поширюється дія Женевської конвенції щодо військовополонених, тобто їх повинні обміняти, а не судити — лише за випадки реальних злочинів, доказу яких немає. І, по-третє, Британія веде перемовини щодо звільнення своїх громадян і буде вживати будь-яких заходів щодо обміну та повернення їх додому – але ці дії не означають будь-якої легітимізації злочинних угрупувань. Детальніше про це написало видання «НВ».

Фейк. США «помилково надали» Україні дві «тактичні ядерні ракети» вартістю 9 мільйонів доларів. У російському сегменті соцмереж поширюють фейк, що США буцімто надали Україні дві тактичні ядерні ракети вартістю 9 мільйонів доларів. У дописах йдеться, що сталося нібито через помилку працівника складу американської авіабази Kleine Brogel в Бельгії «Метью Ковальчука», за що його тепер покарає Пентагон. Як пише Myth Detector, насправді першоджерелом було російське сатиричне видання panorama.pub. У panorama.pub попереджають, що опубліковані на ресурсі новини не є правдивими, а є «гротескною пародією на  реальність».

Маніпуляція. Україна «не вважає трагедією» втрату територій. Російські ЗМІ поширюють заяву секретаря РНБО України Олексія Данілова про те, що Україна нібито не вважає втрату територій трагедією. Однак ці слова були вирвані з контексту. Насправді Данілов говорив, що українські сили можуть відступати з Сєвєродонецька та інших міст на Донбасі, поки перегрупуються. «Тимчасова втрата територій — це не трагедія. Трагедією була б відсутність нації», — сказав він. Тобто йшлося, що тимчасовий відступ української армії з втратою територій під час бойових дій не є трагедією, бо головне — це зберегти країну.
Маніпулюючи словами Данілова, Росія намагається транслювати меседж, що «українська влада кинула власний народ». Раніше російська пропаганда поширювала маніпуляції щодо евакуації мирного населення або, що українські чиновники та Володимир Зеленський виїхали з України. Таким чином Росія прагне викликати в суспільстві паніку, зневіру та ненависть до влади.

Фейк. В Італії 50% людей «підтримує Росію» у війні. Російські пропагандисти знову використовують «іноземних журналістів», які найчастіше мають російське походження або тісні зв’язки з Росією, та взагалі не є журналістами – задля того, щоби просунути наративи про «західну русофобію» або, навпаки, «підтримку Росії жителями заходу». В цей раз вони використали швейцарського громадянина Гі Меттана, який заявив, що начебто в Італія вже «отямилися від русофобії», та після трьох місяців війни Росію підтримує «50% італійців». Це фейк – з початку війни кількість италійців, що підтримують Росію у війні проти України – 5-7%, та не міняється. Дійсно зросла доля тих, хто не підтримує обидві сторони – тепер таких майже 50%. Це відразу купа фейків в одному. По-перше, ні Велика Британія, ні Україна, ні будь які інші держави та міжнародні організації не визнають «рішення суду», за яким трьох іноземців, двох громадян Британії та одного – Марокко, визнали винними та «засудили» до страти. Цей вирок – незаконний, та буде визнаний ще одним військовим злочином Росії та її маріонеткових угрупувань. Але заява Гі Меттана, що поширили російські ЗІ, не має відношення до реальності. Сам Меттан, як пишуть розслідувачі, раніше вже не раз був звинувачений в поширенні кремлівської пропаганди, а також є громадянином Росії. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду