Які канали найчастіше порушували стандарти в новинах у листопаді 2020 року. Інфографіка

Які канали найчастіше порушували стандарти в новинах у листопаді 2020 року. Інфографіка

22:18,
11 Грудня 2020
2848

Які канали найчастіше порушували стандарти в новинах у листопаді 2020 року. Інфографіка

22:18,
11 Грудня 2020
2848
Які канали найчастіше порушували стандарти в новинах у листопаді 2020 року. Інфографіка
Які канали найчастіше порушували стандарти в новинах у листопаді 2020 року. Інфографіка
Суспільне поза конкуренцією, «Україна» найчастіше вдається до оцінок, а новини «1+1» напрочуд стримані.

Порівняно найбільше порушень стандарту відокремлення фактів від коментарів у листопаді було в новинах каналу «Україна»; найменш збалансованими були новини ICTV, а найменш ретельно посилались на джерела новинарі каналу «112». Найкращі ж показники дотримання стандартів інформаційної журналістики продемонструвало Суспільне. Про це йдеться у підсумках моніторингу новин центральних телеканалів за листопад 2020 року.

Найбільше порушень стандарту відокремлення фактів від коментарів — у новинах «України»: понад половина матеріалів містять оцінки, не відокремлені від фактів. З емоційністю також проблеми в новин СТБ, ICTV, 5 каналу та каналу «112». Окрім Суспільного, порівняно кращий показник дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів у «1+1».

Стандарт повноти найчастіше порушують на ICTV та «Україні». Невтішні показники також у «1+1» та «112». Порівняно найповнішими є новини Суспільного. 

Баланс думок — один із найпроблемніших стандартів періоду виборів. Найгірший показник тут виявився в ICTV, а найзбалансованіші, окрім Суспільного, новини в СТБ та «112».

Найменш ретельно посилались на джерела журналісти «112» та ICTV. Порівняно багато порушень стандарту достовірності також на «Україні» та «Інтері». Найретельнішим у зазначенні джерел було Суспільне, а з комерційних каналів — 5-й та СТБ.

Суспільне вже традиційно має найкращі показники дотримання стандартів. Найбільші проблеми у каналу з повнотою (кожен десятий матеріал — неповний; втім цей показник удвічі кращий, ніж за підсумками першого півріччя 2020 року) та посиланням на джерела (7% проблемних матеріалів). Показники балансу думок (лише 2% матеріалів з порушеннями) і відокремлення фактів від коментарів (4%) контрастують із результатами комерційних каналів.

Загалом 43% від майже трьох тисяч проаналізованих матеріалів мали проблеми з відокремленням фактів від коментарів. Це стандарт, який часто порушується не тільки у «сенсаційних» матеріалах, але й у матеріалах з ознаками замовності. Проблеми з емоційністю та оцінками випереджають порушення стандарту повноти (28% матеріалів), які зазвичай є найпоширенішими в інформаційній журналістиці. 11% матеріалів мають проблеми з балансом думок: це також стандарт, який зазвичай порушується в матеріалах із ознаками замовності. 12% — проблеми із посиланнями на джерела.

Більше про тенденції в новинах листопада 2020 року читайте в підсумковому матеріалі на «Детекторі медіа».

Фото: Детектор медіа

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду