«Україна» розповіла, як селяни лікують коронавірус горілкою — моніторинг

«Україна» розповіла, як селяни лікують коронавірус горілкою — моніторинг

18:07,
18 Грудня 2020
2741

«Україна» розповіла, як селяни лікують коронавірус горілкою — моніторинг

18:07,
18 Грудня 2020
2741
«Україна» розповіла, як селяни лікують коронавірус горілкою — моніторинг
«Україна» розповіла, як селяни лікують коронавірус горілкою — моніторинг
Цикл сюжетів «Село і COVID» радше стигматизує селян, ніж вказує на проблеми.

Новинарі каналу «Україна» підготували цикл із шести сюжетів «Село і COVID» про те, як мешканці сіл нехтують заходами безпеки під час карантину: не користуються масками, приховують діагноз, не роблять тестів, бо ті занадто дорогі, лікуються алкоголем, влаштовують велелюдні застілля або зовсім ігнорують епідемію. Більшість проблем, описаних у сюжетах, стосуються не лише сіл. Про це йдеться в моніторингу щоденних теленовин за 7—12 грудня 2020 року.

Автори циклу підготували репортажі з сіл у західних і східних областях України й дійшли висновку, що селяни всюди однаково легковажні. У матеріалах лунали такі судження:

  • «лікуються горілкою, нехтують масками і їздять у забитих вщерть маршрутках»; 
  • «селяни як і в докоронавірусні часи працюють вкупі, влаштовують застілля і зовсім не бояться ковіду;
  • «приховують діагноз і контактують із односельцями, ніби нічого не сталося»; 
  • «зізнаються: своїх звичок, як жити, змінювати не хочуть і не будуть»;
  • «жителі українського села не в змозі перевірити чи заразилися ковідом; тести для них задорогі...»; 
  • «життєво необхідні (кисневі, – ДМ) апарати селянам доводиться купувати власним коштом, і зрештою заможні фермери діляться киснем зі своїми підлеглими». 

Водночас, як пише авторка огляду Зоя Красовська, більшість описаних проблем, окрім, хіба що, проблем із приїздом швидкої допомоги й доїзду до лікарні, стосується мешканців міста так само, як і села. Тож підхід авторів може стигматизувати сільських мешканців.

Автори сюжетів, журналісти Зоряна Степаненко і Юрій Гула, побували у студії новин «України» 12 грудня та пояснили, що люди в селах порушують карантин не від хорошого життя, а не лікуються й не тестуються, бо не мають на це грошей. Журналісти розраховують, що на їхні репортажі відреагує Міністерство охорони здоров’я. Більше про тенденції в новинах минулого тижня читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: скріншот з відео

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду