Інфодетокс: 10 кроків до відповідального медіаспоживання

Інфодетокс: 10 кроків до відповідального медіаспоживання

14:11,
14 Листопада 2023
1705

Інфодетокс: 10 кроків до відповідального медіаспоживання

14:11,
14 Листопада 2023
1705
Інфодетокс: 10 кроків до відповідального медіаспоживання
Інфодетокс: 10 кроків до відповідального медіаспоживання
Як перестати залежати від смартфону та покращити свій психологічний стан — поради експерта

Звичка часто заглядати у смартфон і стежити за новинами, сповіщеннями та оновленнями у соцмережах, відчуття дискомфорту за відсутності такої можливості може свідчити про розвиток інформаційного голоду через надмірне користування пристроями, захоплення соціальними мережами та нераціональне, надмірне й безрозбірне поглинання інформації.

Тривале недбале споживання інформації призводить до таких розладів, що негативно позначаються на здоров’ї та житті людини в цілому та потребує корекції, яку також називають «інфодетоксикацією». Як послідовно пройти інфодетокс, закріпити результати та сформувати особисті життєздатні правила медіаспоживання, розповів під час онлайн-лекції «Інфодетокс: як розвантажитись і збільшити свою продуктивність» менеджер медіаосвітніх програм Академії української преси Максим Запорожченко.

«Багато науковців виділяють таке явище як інформаційний голод. Коли людина не дає мозку якусь порцію інформації за певний проміжок часу, то починає відчувати від цього дискомфорт. Ідеться про звичку постійно заглядати в смартфона, чи нема нових сповіщень, і відчуття дискомфорту від того, що за п’ять хвилин від останнього разу немає нових повідомлень у соцмережі. Людина від цього відчуває роздратування, стресує, постійно відволікається, концентрація, а отже й продуктивність праці різко знижуються. Коли людина постійно шукає нову екстрену інформацію, яка б могла вразити, а по суті знаходить неперевірений дезінформаційний контент, який шокує, — це крім стресу надалі може штовхати її до необдуманих рішень», — розповів Максим Запорожченко.

За його словами, інфодетокс — це комплекс заходів зі зменшення споживання інформації, обмеження використання пристроїв, оздоровлення свого медіараціону шляхом фільтрування токсичної та непотрібної інформації і збільшення натомість частки корисної, «здорової» інформації.

Максим Запорожченко виділив три принципи, яких слід дотримуватися, щоб пройти персональну програму інфодетоксу ефективно.

Обмеження часу проведення в мережі та за цифровими пристроями.

Вибіркове споживання контенту в той час, коли не обмежуєте себе в часі перебування.

Концентрація на процесі роботи під час праці з обмеженням чинників, які відволікають.

Він застеріг, що оздоровлення свого медіараціону, інформаційного простору та покращення якості проведення часу не слід робити швидко та чекати негайних результатів, натомість слід діяти методично та поступово.

«Якщо ви визнаєте для себе, що страждаєте від інформаційного перенасичення, і загалом хочете очистити свій інформаційний простір, маєте зрозуміти і прийняти рішення, що починати необхідно не одразу з якихось жорстких обмежень, які викличуть неприйняття, а починати слід із «м’яких» обмежень, дрібних деталей, і поступово розвивати зміни. Ми вже багато років живемо в умовах посиленого інформаційного тиску, і за один день чи тиждень якихось практик інформаційної залежності не подолати, це потрібно робити в комплексі, поєднуючи з іншими видами діяльності», — сказав він.

10 кроків інфодетоксту

Крок 1. Відфільтруйте джерела

Відпишіться від десятків новинних пабліків у фейсбуці та від каналів у телеграмі, вайбері з неперевіреною репутацією. Натомість варто читати новини якісних медіа, які дотримуються журналістських стандартів. Інститут масової інформації проводить моніторинг онлайн-медіа та складає так званий «білий список» найякісніших і найвідповідальніших українських онлайн-медіа.

Усі вони мають сторінки в месенджерах і соцмережах. Проте не варто намагатися охопити всі одночасно, краще вибрати ті, які близькі за манерою або уже були попередньо знайомі. Надалі також варто відстежувати зміни у згадуваному рейтингу, який періодично оновлюється.

Крок 2. Обмежте сповіщення, виберіть час на споживання контенту

Щоб зайве не відволікатися, не розсіювати увагу та не розпорошувати енергію, рекомендується вимкнути не надто актуальні сповіщення від месенджерів і застосунків, установлених на пристроях.

«Вимкніть або обмежте швидкі сповіщення, які з’являються на екрані смартфона від месенджерів і застосунків, залиште лише найважливіші: робочий чат, електронну пошту», — сказав Максим Запорожченко.

У розділі «Керування сповіщеннями програм» власного смартфона можна обмежити надсилання сповіщень від застосунків, які використовуються не надто активно. У месенджерах можна змінювати налаштування інтенсивності сповіщень від каналів, на які підписався користувач.

«Якщо впродовж дня потребуєте отримувати нову інформацію, виділіть для себе визначені години для такого споживання, і тоді переглядайте усі сповіщення та соцмережі», — додав Максим Запорожченко.

Крок 3. Обмежте споживання шокового та чутливого контенту

Багато українців, які підписані на телеграм-канали, у своєму переліку найпопулярніших телеграм-каналів не мають жодного офіційного медіа. Загалом анонімні телеграм-канали — це місце без цензури, де можна побачити фото та відеоматеріали зі сценами насилля, вбивств, що несуть не стільки інформаційне навантаження, скільки є причиною медіатравматизації, сказав Максим Запорожченко, апелюючи до потреби обмежувати споживання чутливого контенту.

«Нормальні медіа такий контент маркують 16+, 18+. Проте навіть якщо вам уже виповнилося 18–19 років, не варто поспішати із ним знайомитися, спершу слід поставити собі запитання «Навіщо мені переглядати кадри злочинів російської армії або інших конфліктів на планеті, якщо я буду думати про це тиждень, кадри повторюватимуться, коли заплющуватиму очі, буду почуватися пригнічено», — пояснив він.

Крок 4. Видаліть зайві застосунки

Видаліть ті застосунки та ігри, які лише займають місце на смартфоні, оскільки ними користуєтеся надзвичайно рідко. Застосунки, встановлені на смартфон, займають памʼять, споживають трафік на оновлення, можуть бути причиною вразливостей. Слід проводити детокс і для своїх пристроїв.

Крок 5. Встановіть часові обмеження на використаня соцмереж

На смартфонах на Android є інструменти у розділі «Цифровий добробут» — «Екранний час». Він дає можливість простежити, скільки годин на день, тиждень, місяць, рік використовується певний застосунок, і користувач може встановити часові обмеження на використання додатків, якщо бачить, що він забирав до цього надто багато часу.

Доцільно встановити базові обмеження та почати їх дотримуватися, порадив Максим Запорожченко. Приміром, відвести пів години у визначений час на перегляд улюбленої соцмережі.

«Увечері, коли зарезервований час буде добігати кінця, а ваш мозок проситиме продовження, проте ви встоїте проти цього інформаційного голоду, бо встановили для себе правила і дотримуєтеся їх, то результат від цього неодмінно, буде. Надалі ви помітете, що відведених тридцять хвилин на споживання інформації з конкретних соцмереж, котрі раніше забирали забагато дорогоцінного часу, починає вистачати», — зазначив він.

Крок 6. Влаштуйте цифрові вихідні

Відмовтеся або максимально обмежте використання цифрових пристроїв і перебування в мережах у конкретний день, коли відпочиваєте. Починати варто від однієї години, а далі — поступово збільшувати тривалість дозвілля без пристроїв до кількох годин і дня.

«Це не означає вимкнути смартфон і опинитися зовсім поза зоною досяжності для усіх. У нинішній ситуації ми всі маємо мати можливість зв’язку з рідними, однак практика обмеження використання пристроїв, яка не пов’язана з такими важливими дзвінками чи отриманням оперативної інформації щодо безпеки, дуже корисна», — сказав Максим Запорожченко.

Крок 7. Зробіть зі своєї спальні простір без пристроїв

За годину-дві до сну слід вимкнути екрани пристроїв.

Це сприятиме якості сну, не перевантажуватиме мозок зайвою інформацією, а спальня почне асоціюватися з місцем відпочинку для тіла, а не місцем для інформаційного скролінгу.

Крок 8. Установіть конкретні цілі для себе поза цифровим середовищем

Коли вивільняється багато часу, який раніше витрачався на скролінг, його треба чимось компенсувати. Не варто сидіти, поставивши перед собою таймер на стільчику, і чекати коли настане час розблокування пристрою.

«Цілі можуть бути простими : пройти 5, 8, 10 тисяч кроків щодня. Робити невеликі фізкультхвилини після години роботи за комп’ютером. Виконувати базові вправи для очей, спини. Перебувати щодня впродовж години на свіжому повітрі. Прочитати книгу за місяць, відвідати новий культурний заклад, покататися на велосипеді, зіграти в настільні ігри з друзями чи рідними», — пояснив фахівець.

Крок 9. Компенсуйте інформаційний голод

Перегляд некорисної інформації слід поступово замінювати якісними інформаційними продуктами: подкастами, відеоблогами, переглядом документальних та історичних фільмів, опануванням цифрових інструментів і навичок для оптимізації роботи, вивченням іноземних мов тощо.

Крок 10. Керуйте своїм часом

До заходів інфогігієнти також слід додати прийоми якісного планування та тайм-менеджменту, які потрібно практикувати у повсякденні. Перш за все, рекомендується встановити пріоритетність видів робіт, які виконуєте упродовж дня. Доцільно відсікати непотрібне та не хапатися за все одразу. Необхідно концентруватися на якісному виконання одного виду роботи. Не варто боятися відмовляти колегам у допомозі, коли є багато своїх невиконаних задач. При цьому, розраховуючи сили, не варто відсувати важливі справи у кінець списку пріоритетів.

Результат

У підсумку можна розраховувати на зниження відчуття тривоги та стресу, нормалізацію сну, загальне покращення фізичного стану, покращення взаємодії з людьми й підвищення власної продуктивності, стійкість до інфодемії, розвиток здатності контролювати і керувати своїм інформаційним середовищем.

За словами Максима Запорожченка, якісно пройти десять кроків інформаційного детоксу, закріпити результати, та переналаштувати своє медіаспоживання на здоровий лад допомагають підтримка власної мотивації до змін і покращення, регулярність виконання встановлених для себе правил і, найголовніше, — чесність перед собою.

«Не сприймайте новий режим споживання інформації та користування гаджетами як систему обмеження, ставтеся до цього як до щоденної практики, і зможете побачитикористь цього. Можна для статистики механічно накрутити кількість кроків, щоб дозволити собі розблокувати екран смартфона, але це не прогрес. Коли дали слабину, не бійтеся почати впроваджувати персональну інфогігієну спочатку, чесність перед собою дуже важлива, ми маємо дбати про свій медіараціон», — сказав Максим Запорожченко.

Ілюстрація: poglyad.tv

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду