Для українців створили антифейкову онлайн-гру «Хайп проти Правди»

Для українців створили антифейкову онлайн-гру «Хайп проти Правди»

15:15,
6 Листопада 2023
1524

Для українців створили антифейкову онлайн-гру «Хайп проти Правди»

15:15,
6 Листопада 2023
1524
Для українців створили антифейкову онлайн-гру «Хайп проти Правди»
Для українців створили антифейкову онлайн-гру «Хайп проти Правди»
Учасники зможуть виграти два квитки на відвідини штаб-квартири НАТО в Брюсселі.

Центр інформації та документації НАТО  спільно з Центром стратегічних комунікацій StratCom Ukraine розробили онлайн-гру «Хайп проти Правди», яка допомагає покращити вміння відрізняти фейки та маніпуляції від правдивої інформації. Проєкт має на меті підвищити медіаграмотність української аудиторії та її стійкість до створеної Росією дезінформації, зокрема пов’язаної з темою НАТО в Україні, повідомили «Детектору медіа» у StratCom Ukraine.

«Ми не можемо повністю позбавитися ворожої інформації, але ми можемо зробити так, щоб наше населення стало менш сприйнятливим до неї. І всі суб’єкти інформаційного середовища — від державних інституцій і міжнародних організацій до громадянського суспільства, приватних компаній і окремих осіб — відіграють певну роль у протидії дезінформації. Саме тому всередині своєї організації ми подумали над створенням гри, яка вчить розпізнавати фейки», — зазначила директорка Центру інформації та документації НАТО в Україні Вінета Кляйне.

Як повідомили розробники гри, протягом 10 хвилин у ній відбуватиметься активне експериментальне навчання. Гравець матиме завдання — постати у ролі фальшивого медіамагната і поширювати дезінформацію, забувши про етичні норми, відповідаючи на питання про цінності НАТО чи допомогу Україні. Щоб досягти успіху в грі, потрібно вибирати варіанти, які є явно фальшивими, маніпулятивними та вводять в оману, адже так можна набрати якомога більше підписників і підняти свій рейтинг.

Через такі абстрактні, але водночас близькі до реальності сценарії учасники гри побачать, як фейки працюють у реальному житті, у який спосіб і за допомогою яких тактик і технік створюється маніпулятивний контент, а також до яких негативних дій можуть призвести такі дії. Наприкінці гри учасникам будуть надаватися поради стосовно того, як можна протидіяти інформаційній загрозі.

Пройти гру можна за посиланням.

Зазначимо, що у гравців є можливість виграти два квитки і особисто відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі та дізнатись усю цікаву інформацію з перших уст. Для цього після проходження гри слід заповнити аплікаційну форму для участі в розіграші.

Нагадаємо, відповідно до результатів щорічного дослідження USAID-Internews щодо споживання медіа «Українські медіа, ставлення та довіра у 2023 році», хоча більшість українців стикалися з поширеними російськими дезінформаційними наративами, у 2023 році більше респондентів називали їх неправдивими, аніж правдивими. Зокрема, українці вкрай мало вірили, що Україна не зможе перемогти Росію.

Водночас дослідження засвідчило, що хоч 84% опитаних громадян знають про існування дезінформації, проте лише 38% осіб з цього числа вважають її нагальною проблемою.

На фото — онлайн-гра «Хайп проти Правди»

Фото: Центр стратегічних комунікацій StratCom Ukraine

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду