Олена Зеленська закликала українців стежити за тим, що вони споживають з медіа

Олена Зеленська закликала українців стежити за тим, що вони споживають з медіа

12:39,
27 Листопада 2023
1396

Олена Зеленська закликала українців стежити за тим, що вони споживають з медіа

12:39,
27 Листопада 2023
1396
Олена Зеленська закликала українців стежити за тим, що вони споживають з медіа
Олена Зеленська закликала українців стежити за тим, що вони споживають з медіа
Перша леді рекомендувала використовувати перевірені джерела інформації, зокрема «білий» список інформаційних ресурсів.

Перша леді Олена Зеленська рекомендувала українцям стежити за тим, що вони споживають з медіа, і використовувати перевірені джерела інформації. У своєму телеграм-каналі вона оприлюднила поради щодо здорового медіаспоживання, створені в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

За словами Зеленської, стежити за тим, що споживаєте з медіа, так само важливо, як і спускатися в укриття на час тривоги, дбати про сон, відпочинок і їжу щодня, адже «в умовах війни від достовірності інформації залежать життя».

Перша леді зазначила, що новини варто черпати лише з перевірених джерел інформації, зокрема порадила «білий» список інформаційних ресурсів.

«Ідеться про те, як контролювати підписки в соцмережах, де знайти “білий” список інформаційних ресурсів і чому, наприклад, швидкість новини не дорівнює якості — бо видання з репутацією завжди витрачають час на перевірку достовірності», — пише Зеленська.

Вона також звертає увагу, що новини мають вплив на емоційний стан. «Медіа можуть спричиняти тілесні стресові реакції, виснажувати. Бо нас травмують не лише події, а й повідомлення про них. Особливо обережно треба ставитися до новин про трагедії, якщо ви або ваші рідні маєте подібний травматичний досвід. Бо перегляд може стати тригером — ніби гачком підчепити й втягти вас у небажані переживання», — пише дружина президента.

Крім того, вона порадила «не піддаватися хибному почуттю провини через перегляд контенту» і звернула увагу на необхідність захисту від медіатравми. Зокрема, навела приклади самодопомоги: глибоке дихання, яке заспокоює, масажування пальців тощо. 

«І загальна рекомендація: ваш час за вашими правилами — запорука вашого ментального здоровʼя. Бо саме від вас залежить, що споживати з новин», — написала Олена Зеленська.

Нагадаємо, раніше в Лабораторії психології масової комунікації і медіаосвіти Національної академії педагогічних наук розробили комплекс порад, як в умовах війни піклуватися про здорове медіаспоживання.

Додамо, рекомендації, як розвантажити власний інфомедійний простір та підготуватися до збалансованого медіаспоживання, викладені в публікації «Інфодетокс: 10 кроків до відповідального медіаспоживання».

Фото: Олена Зеленська / Офіс президента

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду