ЦЕДЕМ запустив онлайн-тест для батьків про захист дітей від шкідливого медіаконтенту

ЦЕДЕМ запустив онлайн-тест для батьків про захист дітей від шкідливого медіаконтенту

13:00,
7 Листопада 2023
1184

ЦЕДЕМ запустив онлайн-тест для батьків про захист дітей від шкідливого медіаконтенту

13:00,
7 Листопада 2023
1184
ЦЕДЕМ запустив онлайн-тест для батьків про захист дітей від шкідливого медіаконтенту
ЦЕДЕМ запустив онлайн-тест для батьків про захист дітей від шкідливого медіаконтенту
Для українських батьків розробили тестування на знання вимог медіазаконодавства щодо захисту дітей в інформаційному просторі.

Центр демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) розробив онлайн-тест «Павутиння медіапростору: чи в безпеці ваша дитина?» на знання вимог вимог медіазаконодавства щодо захисту дітей в інформаційному просторі. За його допомогою батьки, медійники та всі охочі зможуть перевірити: чи знають вони, який «недитячий» контент заборонений в етері, які є інструменти захисту дітей і що робити, коли ви зіткнулися з порушенням, повідомила пресслужба ЦЕДЕМ.

«Захист дітей — питання суспільного інтересу. Діти не мають достатньо досвіду, тому вони вразливіші та легше піддаються впливу, ніж дорослі. І саме тому мають з’являтися положення, покликані їх захистити», сказав головний експерт з медійного права ЦЕДЕМ Ігор Розкладай.

Як пояснили в ЦЕДЕМ, діти  часті глядачі та слухачі медіа, але деякий контент шкодить їхньому розвитку, навіть якщо він не заборонений загалом. Тому в Законі України «Про медіа» є окремий перелік такого контенту і правила його поширення.

Так ст. 42 закону про медіа обмежує поширення матеріалу медіа, що може завдати шкоди фізичному, психічному або моральному розвитку дітей, та матеріалу, який:

  • надмірно зосереджує увагу на насильстві;
  • позитивно оцінює каліцтво або самогубство, підбурює до них;
  • демонструє жорстоке поводження з тваринами;
  • позитивно оцінює вандалізм, злочинні діяння, залежність від наркотичних, токсичних, психотропних речовин, тютюну чи алкоголю;
  • містить нецензурні висловлювання, слова, непристойні жести, заклики грати в азартні ігри:
  • демонструє великим планом тіла померлої, такої, що вмирає, або жорстоко понівеченої людини.

Детальніше про те, які обмеження, заборони і санкції встановлює закон «Про медіа», аналітики ЦЕДЕМ розповіли у своєму аналітичному матеріалі.

Пройти онлайн-тест «Павутиння медіапростору: чи в безпеці ваша дитина?» можна за посиланням.

Нагадаємо, Центр інформації та документації НАТО  спільно з Центром стратегічних комунікацій StratCom Ukraine розробили онлайн-гру «Хайп проти Правди», яка допомагає покращити вміння відрізняти фейки та маніпуляції від правдивої інформації. Проєкт має на меті підвищити медіаграмотність української аудиторії та її стійкість до створеної Росією дезінформації, зокрема пов’язаної з темою НАТО в Україні.

На фото — онлайн-тест «Павутиння медіапростору: чи в безпеці ваша дитина?»

Фото: ЦЕДЕМ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду